Pécset is meghódítják az e-robogók

20 robogóval indult el az E.ON és a blinkee.city együttműködése Pécsen. A főváros után elsőként az egyetemi városban élvezhetik a hazai használók a 100%-ban elektromosrobogó-megosztó rendszert, amely csökkenti a légszennyezettséget, a városi zajterhelést és a forgalmi dugókat, miközben felgyorsítja, könnyebbé és költséghatékonyabbá teszi a városi közlekedést. A robogóval Pécsen belül szabadon közlekedhetnek a felhasználók, a városon belül kijelölt zónában pedig bárhol le is állíthatják.

A blinkee.city állomás nélküli elektromosrobogó-megosztó rendszer 2017-ben indult el Lengyelországban, és akkora sikert aratott, hogy 2018-ban már 3 újabb országban vezették be: Magyarországon, Horvátországban, és Spanyolországban. A blinkee.city szolgáltatásnak a tavalyi indulás óta már közel 22 000 regisztrált felhasználója van Budapesten, leginkább a 20-35 év közötti fiatalok bérelnek telefonos alkalmazáson keresztül elektromos robogókat. A rendszeres blinkeezők száma az indulás óta dinamikusan nő. Budapest után Pécs az első vidéki város, ahol elérhetők a blinkee.city robogói.

„Hiszünk abban, hogy egy innovatív energiacég számára elengedhetetlen, hogy úgy végezze tevékenységét, hogy közben egy élhetőbb holnapért is tesz, tiszteli a jövőt és a jövő generációit. A blinkee.city környezetkímélő, fenntartható és mindemellett fantasztikus élmény használni – ezért elkötelezett támogatói vagyunk a közösségi robogómegosztó-rendszernek. Zöld értékei mellett a robogók remekül illeszkednek a város mediterrán hangulatához is, bízom benne, hogy a pécsiek és az idelátogatók is örömmel használják majd” –mondta Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária Zrt. igazgatóságának tagja.

A robogóval Pécsen belül szabadon közlekedhetnek a felhasználók, a városon belül kijelölt zónában pedig bárhol le is állíthatják. A rendszer a parkolási problémákra is megoldást nyújt, ráadásul a domborzati adottságokat figyelembe véve is kényelmes alternatíva. Az idelátogatók és a pécsiek mellett számítanak a városban tanuló egyetemistákra is, hiszen az egyetemi karok egymástól viszonylag távol helyezkednek el, így akár az épületek és a könyvtár között is ideális megoldást jelenthetnek a közlekedésre az elektromos robogók. A zónahatárokat is az alapján jelölték ki, hogy mely irányvonalak között ingáznak sokat a hallgatók.

Boldogok vagyunk, hogy ilyen népszerű a szolgáltatásunk és egyre többen szeretik a blinkeet. Egy évvel az indulás után Budapesten jelentős zóna- és flottabővítésre volt szükség, mostantól pedig a pécsiek és az idelátogatók is igénybe tudják venni az elektromos robogókat. Szeretnénk minél szélesebb körben elterjeszteni ezt az élményt adó közlekedési formát – tette hozzá Varsányi Tamás, a Blinkee.city Kft. ügyvezető igazgatója.

Dr. Őri László, Pécs Megyei Jogú Város alpolgármestere elmondta: „Büszkék vagyunk rá, hogy Budapest után elsőként a pécsiek használhatják a 100%-ban elektromos robogókat. Pécs városa élen jár a zöld projektekben. A blinkee.city és a napokban indult e-közbringa rendszer mind olyan projektek, amelyek egybeesnek a város elképzeléseivel, hogy Pécs 2022-ben Európa Zöld Fővárosa lehessen. Köztudott, hogy az év meghatározott napjain Pécs az ország legszennyezettebb városai közé tartozik a levegő minőségének tekintetében. Célunk, hogy Pécs minél élhetőbb város legyen nem megfeledkezve arról, hogy úgy kell továbbadnunk városunkat gyermekeinknek, ahogy azt elődeinktől megörököltük.“

A kulcsnélküli közösségi elektromosrobogó-megosztó rendszer mobilalkalmazáson keresztül kezelhető. A felhasználó regisztrációt követően az applikáció térképének segítségével tudja kiválasztani a legközelebbi elérhető járművet. A szolgáltatás használatához nem szükséges egy előre feltöltött pénzügyi keret, mivel a fizetés percdíj alapú. A robogókat bárki vezetheti, aki elmúlt 16 éves és 6 hónapnál régebbi, legalább AM kategóriás jogosítvánnyal rendelkezik. A segédmotoros kerékpár kategóriába tartozó blinkee.city elektromos robogók 3,1 KW motorteljesítményükkel és 35 Ah teljesítményű akkumulátoraikkal akár 60-70 km megtételére is alkalmasak. A járművek akkumulátorainak töltöttségét folyamatosan ellenőrzik a blinkee.city szakemberei, és cserélik azokat, amelyek feltöltésre szorulnak. Természetesen a gondtalan vezetés mellett a biztonság a legfontosabb, így a járműveken kötelező a bukósisak viselete, amely az egyszer használatos higiéniai fejkendők mellett a robogók alapfelszereltségéhez tartozik.

Az E.ON már több éve nyújt e-közlekedéshez kapcsolódó szolgáltatásokat, nemcsak töltőket értékesít, hanem gondoskodik a kivitelezésről és biztosítja a folyamatos üzemeltetést is. A blinkee.city elektromos robogó-megosztó szolgáltatás támogatása jelentős lépés volt az elektromos közlekedésre ösztönző úton, emellett az energiavállalat elektromos autó flotta szolgáltatást is nyújt.

Forrás: MTI


Szántód, Tihany, Tomaj és Balaton szolgálatba állt

Szántód, Tihany, Tomaj és Balaton szolgálatba állt 

A BAHART négy új hajóval gazdagodott: a két-két kompot és katamaránt március 28-án, Balatonfüreden, a hajózási szezon kezdetén avatták.
Megszólalt a hitelminősítő a Boeing-ügyben

Megszólalt a hitelminősítő a Boeing-ügyben 

A Moody's hitelminősítő közölte, hogy fontolóra veszi a Boeing minősítésének lerontását.
Különleges jármű futott be Szentendrére - érdemes megnézni!

Különleges jármű futott be Szentendrére - érdemes megnézni! 

Az április 1-jén, hétfőn újra megnyitó szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum legújabb kiállítási darabja egy egykori Margitszigeti Sétajárat.
Útlezárások a reptér felé április 2-től

Útlezárások a reptér felé április 2-től 

A Budapest Airport Zrt. tájékoztatása az április 2-án kezdődő útfelújítások kapcsán.
A Stadler lenyúlná a spanyol vonatgyártót a magyarok elől

A Stadler lenyúlná a spanyol vonatgyártót a magyarok elől 

A háttérben a madridi kormány állhat, amely a magyar konzorciumtól félti a Talgo vonatgyártót.
Személyi változás a Budapest Airportnál

Személyi változás a Budapest Airportnál 

Az általános és fejlesztési vezérigazgató-helyettes 17 év után, március 31-én távozik a vállalattól.
Guiness-rekorder a Flirt H2 motorvonat

Guiness-rekorder a Flirt H2 motorvonat 

A világrekorder vonat részben a Stadler szolnoki kocsiszekrény-üzemében készült.
Távozik posztjáról a Boeing vezérigazgatója

Távozik posztjáról a Boeing vezérigazgatója 

Dave Calhoun 2020 elején vette át a vezérigazgatói tisztséget, miután az elődjét, Dennis Muilenburgot leváltották.
A Lufthansa Technik tovább növekedne

A Lufthansa Technik tovább növekedne 

A Lufthansa Technik Budapest ügyvezető igazgatója áttekintést adott a magyar leánycég tavalyi teljesítményéről és idei terveiről.
Boeing-elkerülő weboldal indult

Boeing-elkerülő weboldal indult 

Pár kattintással kideríthető, hogy egy repülőjáratot pontosan milyen géptípussal teljesít majd a légitársaság.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.