Sztárséf a BDPST csapatánál

Neves kreatív séfet igazolt a BDPST Hotel Management Zrt.. július 29-től kezdve Litauszki Zsolt személyében.

Magyarország egyik legismertebb szakácsa, a Magyar Gasztronómiai Egyesület és a Magyar Bocuse d’Or Akadémia tagja, a Gundel korábbi executive séfje imostantól a BDPST csapatát erősíti, kreatív séfként. Feladata többek közt a hotelprojektek gasztronómiai koncepciójának megtervezése, megvalósítása és működtetése.

Így például a BOTANIQ Turai Kastély, a tarcali Andrássy Rezidencia, az Andrássy úton hamarosan megnyíló Alice Hotel, valamint a felújítás alatt lévő Adria-palota gasztronómiai világán dolgozik majd.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy Zsolt csatlakozásával újabb elismert szakemberrel bővül a csapatunk. Biztosak vagyunk benne, hogy a kreatív energiái és az évtizedes szakmai tapasztalata segítségével maradandót tudunk közösen alkotni a hazai gasztronómia terén”, mondta Somlyai Zoltán, a BDPST Group hotel divíziójának vezetője. „Külön öröm számomra, hogy sok olyan kollégával dolgozhatok itt újra együtt, akikkel már régre nyúlik vissza a szakmai kapcsolatom, és akiket különösen megbecsülök", mondta Litauszki Zsolt.

Zsolt eddigi életpályája:

A sztárséf pályáját Orosházán kezdte, ezt követően a fertőrákosi Ráspi étteremben dolgozott, ami után egy hosszabb külföldi időszak következett. Tíz évet töltött Ausztriában, ahol számos neves étteremben megfordult, ez idő alatt bekerült a Michelin kalauz top ausztriai séfjei közé. A hosszúra nyúlt külföldi kitérőt követően 2008-ban hazatért Magyarországra, a Maligán borétterem üzemeltetője lett, amely egy évvel a nyitás után bekerült a három legjobb magyar étterem közé. Közben 2009-től a Zsidai-család hat éttermének tanácsadója, majd úgynevezett kreatív séfje (a kreatív séf feladata az éttermek étlapjának, kínálatának összeállítása, kitalálása) lett. 2016-ig irányította a Pest-Buda, a 21 Magyar Étterem és a Pierrot szakmai munkáját. Ekkor már 12 éttermi egység létrehozásában és vezetésében vett részt a Zsidai csoporton belül. Ezután új kihívás várta Costa Ricán, ahol 2 étterem és 1 catering cég tanácsadója volt. 2017-ben megalapította a Litauszki Consulting nevű cégét, majd 2018-ban a Gundel étterem executive séfje lett.

Forrás: Goodwill Communications


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.