hirdetés
hirdetés

Újabb stáció a várbehajtás kálváriájában

A Magyar Utazási Irodák Szövetségének kairói közgyűlésén arról is szó esett, hogy decembertől csak engedéllyel hajthatnak be a Budai Várba a turistabuszok. 

hirdetés

Erdei Bálint, általános alelnök, a Cityrama Utazási Iroda társtulajdonos-ügyvezetője viccesen megállapította, hogy 10 éve éppen azokkal a problémákkal küzdött a hazai utaztatói szakma, mint ma: a turistabuszok közlekedése, a környezetvédelmi besorolás, és a várbehajtás voltak akkor is napirenden. A szakember elmondta, hogy számos más szervezettel közösen (NIT Hungary Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Testülete, Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete, Magyar Idegenvezetők Egyesülete, Személyhajósok Szövetsége, Magyar Beutaztatók Szövetsége, Turizmusfejlesztők és Tanácsadók Szövetsége) egyfajta turizmusszakmai különítményként naprakészen követik nyomon a turistabuszok behajtásának ügyét a Budai Várba, illetve vesznek részt az egyeztetéseken az I. kerületi önkormányzattal.

Erdei Bálint beszámolójából kiderült, hogy nap mint nap új szabályozással, ad hoc elképzelésekkel találkoznak a buszos cégek és az utazási irodák, ami komolyan megnehezíti ügymenetüket. Jelenleg az az érvényes szabályozás, hogy december 1-től csak érvényes várakozási hozzájárulás birtokában lehet a Budai Várba behajtaniuk a turistabuszoknak, amelyet egy, a szakma szerint életszerűtlen rendelettervezet szerint 30 nappal a program lebonyolítása előtt kell megkérni, az engedélyek elbírálása pedig egy nem ismert kritériumrendszer alapján történik. A szakember elmondta, az érvénybelépés óta a helyszínen is felhívja az autóbuszvezetők figyelmét a közterület-felügyelet az új helyzetre.

Huszárvágás: várbejárás behajtás nélkül

Erdei Bálint szerint az utazási irodák régóta tartó vesszőfutására hathatós megoldás tehetne pontot, amely 10-15 éve elő van készítve a szakma részéről. Ennek lényege, hogy nem is kellene behajtania a buszoknak a Várba, a Palota úton építendő buszfordulóban szállnának le és fel az utasok. Ehhez már csak az kell, hogy nyitott fülekre találjon minden döntéshozónál az elképzelés.

A szakember ismertette a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány platformját, a CheckINN turisztikai piacteret, amelyet a Covid utáni időszakban különösen jó kezdeményezésnek tart. Az ágazat minden résztvevője szakterületenként tud regisztrálni, így például az utaztatók megtalálhatják a számukra ideális idegenvezetőt, személyszállító vállalkozást, rendezvényhelyszínt, szállodát.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk