hirdetés
hirdetés

Világörökséggé nyilváníttatnák három német város zsidó múltját

Világörökségi rangra emeltetnék Németországban három Rajnavidék-Pfalz-i város - Speyer, Worms és Mainz - zsidó múltját.

hirdetés

Az erről szóló előterjesztést hétfőn nyújtják be Párizsban az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezeténél (UNESCO) - közölte a tartományi miniszterelnöki hivatal

A három város héber nevének (Spira, Varmaisza, Magenca) kezdőbetűi alapján SUM-nak nevezett projekten 2016 óta dolgoznak a tartomány illetékesei. Munkájuk eredményeként egy 600 oldalas előterjesztés méltatja a három város zsidó örökségének rendkívüli egyetemes értékét.

Speyer, Worms és Mainz adott otthont a legrégebbi dokumentált közép- és kelet-európai zsidó közösségek egy részének.

Ha az előterjesztést elfogadják, Speyerben egyebek közt egy 1120 körül épült rituális fürdő (mikve), Wormsban egy kisebb mikve mellett a zsinagóga és egy temető, Mainzban ugyancsak egy középkori zsidó temető kaphat világörökségi státust.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk