Törökország ősi települése az UNESCO világörökségi listáján

Törökország ősi települése az UNESCO világörökségi listáján 

Az UNESCO Világörökség Bizottság felvette a Törökország fővárosában, Ankarában található Gordion régészeti lelőhelyet az UNESCO világörökségi listára.
Öt országon át utazhatunk Aeneas nyomában

Öt országon át utazhatunk Aeneas nyomában 

Az útvonal, amely az északnyugati Égei-tenger törökországi partjairól indul és Olaszország Latium partjáig tart, hat UNESCO világörökségi helyszínt foglal magában.
Másfél milliárdos turisztikai fejlesztés Mádon

Másfél milliárdos turisztikai fejlesztés Mádon 

A Tokaji borvidék világörökségi értékeit bemutató turisztikai és kulturális látogatóközpont épült a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Mádon 1,493 milliárd forint európai uniós támogatásból - közölte a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. az MTI-vel.
Világörökség lehet a cseh sör

Világörökség lehet a cseh sör 

A cseh sörfőzők szakmai szervezete fel akarja vetetni a világörökségek sorába a cseh sörkultúrát, ami sörfőzés mellett a vendéglátásban és több száz éves múltra tekint vissza - írja a napi.hu.
Új világörökségi helyszínek Németországban

Új világörökségi helyszínek Németországban 

Az UNESCO világörökség része mostantól többek között a Mathildenhöhe Darmstadt művészkolónia, valamint Baden-Baden, Bad Ems és Bad Kissingen.
A világörökség része lett az erdélyi Verespatak

A világörökség része lett az erdélyi Verespatak 

A világörökség részévé nyilvánította kedden az aranybányászatáról híres erdélyi Verespatakot és környékét az UNESCO Világörökség Bizottsága a kínai Fucsouban zajló tanácskozásán - közölte a Mediafax hírügynökség.
Világörökség: kilenc új helyszín került a listára

Világörökség: kilenc új helyszín került a listára 

Kilenc új helyszínt - köztük a madridi Prado múzeumot ölelő kulturális térséget, európai fürdővárosokat és a kínai Kanton történelmi városrészét - vett fel a világörökségi listára az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökségi bizottsága a kínai Fucsouban zajló tanácskozásán.
A kormány visszavonta a Limes világörökségi jelölését

A kormány visszavonta a Limes világörökségi jelölését 

Mégsem kerül fel négy hazai helyszín az UNESCO világörökségi listájára? Évtizedes munka vész kárba, és így a velünk pályázó másik három államot is megfosztjuk az esélytől.
Franciaország a világörökség részévé tenné a baguette-et

Franciaország a világörökség részévé tenné a baguette-et 

A ropogós héjú hosszúkás francia fehérkenyeret jelölik az UNESCO-világörökségi listára - jelentette be pénteken a francia kulturális minisztérium.

Világörökséggé nyilváníttatnák három német város zsidó múltját 

Világörökségi rangra emeltetnék Németországban három Rajnavidék-Pfalz-i város - Speyer, Worms és Mainz - zsidó múltját.

Velence lekerülhet a világörökségi listáról 

Az elmúlt hét szélsőséges áradásai után most az is fenyegeti Velencét, hogy elveszítheti világörökségi helyszín státuszát.

A világörökség gleccsereinek felét is elolvasztjuk 

A területükön gleccserrel rendelkező természeti világörökségi helyszínek csaknem fele teljesen jégmentessé válhat 2100-ig, ha a globális károsanyag-kibocsátás a jelenlegi ütemben folytatódik – áll a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kutatóinak tanulmányában.

Leállította a román kormány Veresptak UNESCO világörökségi jelölését 

Leállította a román kormány azt az eljárást, amelynek nyomán Verespatakot felvehették volna az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) védett kulturális örökségek listájára - adta hírül szerdán a G4media.ro hírportál.

Gamifikáció a világörökség megismerésében 

Kincskereső kalandot indít a Zsolnay Örökségkezelő NKft. az UNESCO világörökségként elismert pécsi ókeresztény sírkamrák játékos megismeréséhez. Májustól a Cella Septichora látogatói letölthetik a VisitorGame elnevezésű interaktív alkalmazást az okostelefonjaikra és az elrejtett QR kódok beolvasásával végigmehetnek az izgalmas multimédiás anyagokkal és kvízkérdésekkel tarkított pályán.

Megindulhat a Limes a világörökséggé válás útján 

A Római Birodalom egykori határainak, a dunai limes világörökségi helyszínné nyilvánítására Magyarország - Szlovákiával, Ausztriával és Németországgal közösen - benyújtotta a nevezését az UNESCÓ-hoz, az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéhez.

Több milliárd forint támogatást kapnak a világörökségi helyszínek 

Több új, eddig nem látogatható helyszín válhat elérhetővé a turisták számára és családbarát beruházások is megvalósulhatnak 11,5 milliárd forintból Magyarország világörökségi helyszínein. A GINOP-7.1.6-16 pályázati konstrukció többek között Hollókőn, Pannonhalmán, Pécsett és a Tokaji borvidéken ad lehetőséget a fejlesztésekre.

Pénzt kap két világörökség 

Huszonöt mikro-, kis- és középvállalkozás 5,5 milliárd forint támogatást nyert el a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) keretében versenyképességének és termelékenységének erősítésére, amellyel csaknem 11 milliárd forint értékű fejlesztés valósulhat meg - jelentette be pénteken Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára. Hozzátette: ezen felül 2 milliárd forint támogatást ítéltek meg turizmusfejlesztésre is.

Veszélybe kerülhet Kotor világörökségi státusza 

A Szabad Európa Rádió balkáni irodáját idézve számolt be az MTI arról, hogy a turisták emelkedő száma miatt infrastruktúrafejlesztési ördögi körbe került montenegrói város világörökségi státuszát kockáztatja.

Nemzetközi konferencia Budapesten a limes világörökségi helyszín bővítéséről 

A limes világörökségi helyszín bővítéséről tartanak nemzetközi konferenciát a Magyar Nemzeti Múzeumban tíz ország szakértőinek részvételével kedden és szerdán.

Limes-projekt: elkészült a turisztikai fejlesztési koncepció 

A Magyar Limes Szövetség a Nemzetgazdasági Minisztérium és számos Duna menti település társfinanszírozásának köszönhetően elkészítette a hazai Duna menti területek turisztikai fejlesztési koncepcióját.

Még közelebb került a világörökségi címhez a dunai limes 

Megszületett a kormányhatározat az új hazai világörökségi nevezésről.

Fotókiállítás spanyolországi világörökségekről 

November 11-éig látható a spanyolországi világörökségeket bemutató fotókiállítás a budapesti Cervantes Intézetben. 

Több milliárdos támogatást nyerhetnek a világörökségi helyszínek kezelői 

Új pályázati felhívás jelent meg Világörökségi helyszínek fejlesztése címmel 11,5 milliárd forintos keretösszeggel a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) - közölte Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

Rosszul restaurálták, nem lehet világörökség egy romániai várrom 

Annyira szakszerűtlenül restaurálták a romániai Capidaván található római kori várromot, hogy most már nem lehet felvételét kérni az UNESCO világörökségi listájára - közölte a money.ro portál pénteken.

Barangolás világörökségi emlékek között Kiotóban 

Tizenkét órás repüléssel, közel tízezer kilométert megtéve jutottunk el Isztambultól a japán Oszakáig. A felkelő nap országának második legnagyobb városának repülőterén az esti órák ellenére is özönlöttek a bőröndökkel és hátizsákokkal felszerelt turisták.

Egy évig ingyenes lesz a belépés Kanada nemzeti parkjaiba 

Fenállásának 150. évfordulója alkalmából Kanadában bejelentették, hogy 2017-ben az ország mind a 38 nemzeti parkjába díjtalan lesz a belépés. 

Ígéretes projektötletek kormányzati támogatással a világörökség kapujában 

Július 18-án újabb szakaszához érkezett a nagyszabású Duna-Limes program. A témában a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében turizmustervezési munkaértekezlet zajlott, mely során a Duna menti tervezési munkát minden eddiginél részletesebben ismertették. Az eseményen bemutatták az egyes tervezési területeket és az azokra írt ígéretes és formabontó projektötleteket.

Világörökség lett a bibliai Édenkert 

Huszonegy új helyszínnel bővült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Oktatási Szervezetének (UNESCO) világörökségi listája a világörökségi bizottság vasárnap befejeződött 40. ülésszakán Isztambulban. Védettség alá került a dél-iraki mocsárvidék, a bibliai Édenkert is.

Két újabb világörökségi helyszín vált veszélyeztetetté 

A Száhel övezet egyik legrégebbi városa, a Maliban található Dzsenné és az üzbegisztáni Sahriszabz történelmi óvárosát is felvette a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) Isztambulban ülésező világörökségi bizottsága.

Szellemi kulturális örökség lehet a tapas 

Spanyolország elérkezettnek látja az időt ahhoz, hogy az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete a globális eszmei értékek elitjébe integrálja a tapasnak becézett étvágycsináló falatkákat. A The Daily Meal cikke.

Öt év alatt helyrehozhatók a károk Palmürában 

Néhány értékes műemlék valóban megsemmisült, az ókori romok nagy része azonban túlélte az iszlamisták elmúlt tíz hónapos uralmát Palmürában, amelyet vasárnap foglalt vissza a szíriai hadsereg az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezettől - derült ki a világörökségi helyszínről készített legfrissebb felvételekből. Szakemberek szerint a károk helyreállításához öt évre lenne szükség.

A világörökség része lesz a nápolyi pizza 

Az UNESCO olasz szárnya múlt héten úgy határozott, támogatja a klasszikus nápolyi pizza jelölését a világörökségi listára.

Kéksisakos alakulat védi a világ kulturális örökségeit 

A veszélyben forgó világörökség védelmét hivatott biztosítani az első műemlékvédelmi "kéksisakos" egység, amely Olaszországban alakult meg az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetével (UNESCO) született megállapodás értelmében. 

Világörökség lehet Verespatak 

A román kulturális minisztérium és a környezetvédelmi tárca levélben értesítette az UNESCO párizsi világörökség központját, hogy Románia felvette Verespatakot a világörökséggé nyilvánításra javasolt helyszínek listájára, arra az egyedi kulturális tájra, az ember és környezete közti értékteremtő kölcsönhatásra hivatkozva, amely a több ezer éves aranybányászat során alakult ki az erdélyi településen - közölte pénteken a bukaresti kulturális minisztérium.

Miniszteri biztost kapott a dunai Limes 

Dr. Visy Zsolt professzort „A római birodalom határai – A dunai limes magyarországi szakasza” világörökségi várományos helyszín Világörökség Jegyzékébe történő jelölésével és a Hajógyári-szigeten fekvő helytartói palota bemutatásával összefüggő feladatok koordinációjáért felelős miniszteri biztossá nevezték ki.

Oroszok építenék újra a szíriai Palmürát 

A szír műemlékvédelmének vezetője, Maamoun Abdulkarim idén ősszel már egy fabatkát is alig adott volna az Iszlám Állam által helybenhagyott ókori romvárosért, de megjelent a szentpétervári Ermitázs - írja a Globoport.

Hogyan válhat turisztikai élménnyé Budapest világörökségi címe? 

A budapesti világörökségi helyszínek bemutatását fejlesztik a Metropolitan Főiskola mesterszakos hallgatói.

Zöld pázsit télen is az Andrássy úton 

A múlt héten kezdődött munkálatok végeztével nyugat-európai sétánnyá alakul az Andrássy út Terror Háza előtti szakasza. A Főkert Nonprofit Zrt. megbízásából élethű műfű szőnyeget telepítenek, így még decemberben is zöld pázsitban gyönyörködhetünk a világörökség részét képező sugárút érintett szakaszán.

Serházból lett Világörökségi Bormúzeum Tokajban 

Közel 650 millió forintból készült el a Világörökségi Bormúzeum Tokajban, melyet november 12-én adtak át a nagyközönségnek.

A világ szellemi kulturális örökségének jelölik Konfuciusz konyháját 

Kína szeretné a Konfuciusz család konyháját a világ szellemi kulturális örökségei között látni - hangzott el egy ételekről szóló nemzetközi szakmai konferencián a kelet-kínai Csüfuban, a néhai nagy filozófus szülőhelyén.

Új szakaszhoz ért a világörökségre pályázó Duna menti megaprojekt 

Újabb, operatív szakaszához érkezett a a Magyar Limes Szövetség tevékenysége, a szövetség további belépőket vár a sikeres működés érdekében.

Champagne borvidéke is a Világörökség része 

Mint az közismert, az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) Világörökségi Listája a Föld különleges, változatos és „az emberiség számára kiemelkedő értéket képviselő" részeiből készült összeállítás – mutat rá a The Daily Meal. Az említett listán szerepel például a Nagy-korallzátony, az egyiptomi piramisok és a Stonehenge is. Július 4-én az UNESCO Világörökség Egyezménye megszavazta, hogy a Champagne-i Domboldalak, Házak és Pincék is felkerüljenek az illusztris jegyzékbe.

Tatárföld: vallások és kultúrák találkozása, ahol egységben az erő 

Tatárföld Oroszország gazdaságilag legfejlettebb köztársasága, ám történelme rendkívül régre nyúlik vissza. Az ide látogató úgy érezheti, nem csak térbeli, hanem időutazáson is részt vesz. Ebből csupán az zökkent vissza olykor a valóságba, hogy a helyiek emlékeiket példaértékűen rendezett és korszerű körülmények között őrizték meg. A Tatár Köztársaság kétségkívül a modernitás, a régmúlt és a különböző kultúrák, vallások keveredésének különleges egyvelege. 

24 helyszín került fel idén az UNESCO világörökségi listára 

Huszonnégy helyszínt nyilvánított a világ kulturális örökségévé az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) Bonnban ülésező világörökségi bizottsága.

Hamburgi raktár, norvég műtrágyagyár - újabb világörökségek 

Újabb 16 európai, amerikai, ázsiai és izraeli helyszínt nyilvánított a világ kulturális örökségévé az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) Bonnban ülésező világörökségi bizottsága.

Változások a világörökségi várományosi lista magyar helyszíneiben 

Egy nemrég meghozott új rendelet értelmében tizenegy helyett tíz magyarországi helyszín szerepel a világörökség várományosi jegyzékén, Esztergomot és Visegrádot ugyanis összevonták. Van olyan helyszín, ami kisebb lett, egy másik területe viszont megnőtt.

A világörökségi területeken is bezártak az üzletek vasárnap 

Május 10-én már nem nyithattak ki a világörökségi területen sem a kiskereskedelmi üzletek, miután pénteken megjelent a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény módosítása.

Vasárnapi zárva tartás: a védett helyek 

Ellephetik majd a vásárlók vasárnaponként az ötödik és hetedik kerületeket, az itteni boltosok ugyanis ki tudnak bújni a vasárnapi zárva tartás kötelessége alól. A Világgazdaság arról ír, hogy a zárva tartást szabályozó törvény felmenti a világörökségi területen lévő üzleteket, amelyek így vasárnap és éjjel-nappal is nyugodtan nyitva lehetnek.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!