A boszorkányt égetik, a kolbászt füstölik, a hordót pörkölik

A legtöbbet barrique-hordóból gyárt Buglyó Péter aranykoszorús kádármester fiával, ifjabb Buglyó Péterrel együtt Debrecen-Józsán. Ötven évvel ezelőtt kezdte a szakmát az idén hetven éves okleveles kézműves, népi iparművész, munkáiból jubileumi kiállítás nyílt a józsai közösségi házban. Ott beszélgettünk vele. 

Szakmai választása kézenfekvő volt, barátja kádártanulónak jelentkezett, s őt is hívta magával. Édesanyjával együtt felkeresték Heredovszky Józsefet, Debrecen legjobb kádárát, aki egyhónapos próbaidőt kötött ki a fiatalembernek. Azalatt látta, hogy inasa szorgalmas, addig nem megy haza, amíg a kiadott munkát el nem végezte, így megkötötte vele a tanulószerződést a szakmai gyakorlatra. A szakma elméletét a debreceni 109-es szakmunkásképzőben tanulta meg. 1964-ben tett szakmunkásvizsgát. Tetszett neki a fával való munkálkodás, a tölgyfa jellegzetes illata, a napról napra formálódó hordók.

Fűrészelt, gyalult, csiszolt, vésett

Felszabadulása után Vámospércsen helyezkedett el egy kádárnál, ahol neki kellett mindent csinálnia akár javításról, akár hordókról, dézsákról volt szó. Gondolta, hogy ezt otthon, a maga uraként is meg tudja csinálni, ezért 1965-ben kiváltotta a kisiparos működési engedélyt. Nehéz volt a kezdet a kéziszerszámok, gépek hiányában. Minden munkafolyamatot kézzel végzett: fűrészelt, gyalult, csiszolt, vésett... Idővel beszerezte a kézi szerszámokat, idős, már nem dolgozó mesterektől vette. Sokáig tartott, mire összegyűjtötte, mert hiába voltak idősek a mesterek, csak nem akartak megválni tőlük. Később használt gépeket is vett. Megnősült, felesége személyében mindenben segítő társra talált. 1970-ben a két kezükkel építették fel műhelyét. Akkoriban bérfűrészeléssel is foglalkozott. Mestervizsgát tett 1982-ben, s kiállításokra, vásárokra kezdett járni. Az első maradt a legemlékezetesebb neki, mert az első díjat kapta a kiállítók közül a Borváros Gyöngyös 650. évfordulójára rendezett vásáron. Ez az elismerés nagy erőt adott neki, beigazolódott, hogy érdemes jó minőségű hordót készítenie.

Hordók, dézsák, kannák, kádak, puttonyok

Szinte mindenféle kádármunkát megcsinál, amik szerepelnek a szakkönyvekben: boros, pálinkás, káposztás, ecetes hordókat, dézsákat, kannákat, borvedret, puttonyt, káposztás kádat, vajköpülőt, kupát… Ha a megrendelő elképzel egy munkát, ő lerajzolja neki, s megcsinálja. Ötletes megoldásokat talál ki, hogy például miként készítse el a megrendelő által megálmodott, polcokat rejtő, falra akasztható hordót. Készít tölgyből, vörös fenyőből fürdőszobába való, valamint a szabadban használható, fűthető fürdőkádat, mosdótartót, zuhanyfülkét, zuhanytálcát, faldíszként faragott hordóvéget. A legtöbbet azonban hordót gyártanak, főleg barrique-hordót. Ez a francia hordófajta kapós volt Olaszországban, közel tíz évig csak oda gyártották kamionszám a 225 literes, 95 centiméter magasságú hordókat, Magyarországon egyet sem adtak el. A válság óta kevesebb kellett Olaszországba, négy éve új piacra, Hollandiába szállítanak.

Újraindított kádároktatás

Egyedül dolgozott 1989-ig, akkor csatlakozott hozzá a fia. Ő is kádárként végzett, pedig akkoriban már 20 éve megszűnt a kádárszakma oktatása Debrecenben. Gyöngyösön kezdett tanulni az első évfolyamon, az asztalosokkal együtt, azonos tanmenet szerint. Másodévre és az apa kezdeményezésére Debrecenben is megkezdődött a kádárszakma oktatása a Povolny Ferenc Szakképző Iskolában, tizenegy fiatal végzett az évfolyamon. Műhelyében négy fiatalember gyakorolta a szakmát. Azóta nem indult új évfolyam az iskolában. Viszont a békéscsabai Kézműves Szakiskola és Alapfokú Művészeti Iskola felnőttképzése keretében már oktatták a szakmát. A mester négy-öt fiatalembert oktatott, virágdézsa-készítés volt a vizsgamunka, és jól helyt álltak, szép munkát végeztek a fiatalok. Csak az önálló egzisztencia megteremtése nehéz, sok pénz kell a szerszámok, gépek beszerzéséhez, ezért egyikük sem dolgozik a szakmában. Ha lesz elég jelentkező, az iskola újraindítja a szakot, és a mester megint vállalja a tanítást. Szívügye a kádárszakma léte, jelene, jövője, az ifjú szakemberek képzése.

Sűrű, egyenes szálú rönkök

Addig is gyártják a barrique-hordókat. A „szivarhordókat” a Zemplénben növekedett tölgyfából készítik, anyagát két évig szárítják a szabad levegőn. Sűrű, egyenes szálú rönköket vesznek. A száraz anyagot feldarabolják, a hosszát leszabják. Csak hibátlan fából dolgoznak. Méretre szabják a hordó dongáit, megmunkálják az éleit, összeállítják a hordót és abroncsokat tesznek a palást felső részére. Majd a tűzre teszik. Azaz a félkész hordó belsejébe fém tüzelőkosarat tesznek, abba tűzifát, meggyújtják és a parazsánál megpörkölik a hordót. Közben vízzel locsolják kívül-belül. Egy szorítószerkezettel meghajlítják a dongákat és összehúzzák. Ezután feszültségmentesítik, hogy merev legyen a fa. Ráverik az abroncsot, elkészítik a hordó fenekét, aztán a csínt (a hordó fenekének megtartására szolgál, olyan, mint a nút). Fenekelik a hordót, és mielőtt a másik feneket is betennék, egy-egy lyukat fúrnak az oldal- és a fenékdongára. Majd gyékényezik csínt, és a dongák közzé is gyékényt húznak a hordó tömítésére. A fejabroncs kivételével leszedik az abroncsokat, csiszolják a hordó külsejét, ráverik az abroncsokat, és utoljára vízzel nyomáspróbának vetik alá, hogy nem szivárog-e valahol. A mester jókedvű mondása szerint „a boszorkányt égetik, a kolbászt füstölik, a hordót pörölik”. Háromféleképen is pörkölik: gyengén, közepesen és erősen. Parázson, hogy ne legyen füstízű a bor, amit beletöltenek. A pörkölés ízanyaga megváltoztatja bor ízét – mondja a mester, akinek hiába vannak hordói, nem érik bennük bor. Mindössze 3 tő szőlője van. „Akkor van a hordókészítés szezonja, amikor préselni kellene a szőlőt, ezért magunknak nem csinálunk bort” – magyarázza. Eperfából, tölgyből, akácból, fenyőből, szelídgesztenyéből gyártják termékeiket. Öt köbméter fából egy köbméter donga lesz, abból 9-10 hordó. Magyar típusú hordókat is gyártanak, a faragott pálinkáshordótól kezdve a borosig.

Még tíz évig üti az abroncsot

Díjai, elismerései nem is fértek el a kiállítás falán. Többek között Magyar Kézműves Remek-díj, Országos Élő Népművészeti Kiállítás Arany-díj, Nívódíj, Az Év Mestere, Magyar termék Nagydíj méltatják munkáját. Minden nap dolgozik, és bízik benne, hogy jövőre is lesz munkája. „Amíg szőlő terem, kádár is kell” – mondja. Raktárra is dolgoznak, hogyha betoppan egy vevő, ki tudják szolgálni, és javítással is foglalkoznak. Még tíz évig szeretne dolgozni, ütni az abroncsot. Szeret vásárokra járni, új emberekkel megismerkedni, régi ismerősökkel találkozni, szakmabeliekkel beszélgetni. Legközelebb Berettyóújfaluban mutatják be mesterségüket.


Több mint kétmillió eurót fordíthat turisztikai fejlesztésre a Magyar Nemzeti Múzeum

Több mint kétmillió eurót fordíthat turisztikai fejlesztésre a Magyar Nemzeti Múzeum 

Az esztergomi vármúzeum és a zselízi Esterházy-kastély felújítására nyert pályázatot.
Turizmus Konjuktúra Index: a turizmus lehet idén a húzóágazat

Turizmus Konjuktúra Index: a turizmus lehet idén a húzóágazat  

Az ágazat szereplői helyzetüket pozitívnak érzékelték.
Új üzletág igazgató a HotelPremio Group-nál

Új üzletág igazgató a HotelPremio Group-nál 

Fazakas F. János a cégcsoport növekedéséért felel ez év május 1-től.
Stand up, flamenco, örökzöld slágerek: közeledik a pécsi Zsolnay Piknik

Stand up, flamenco, örökzöld slágerek: közeledik a pécsi Zsolnay Piknik 

Ingyenes kultúrális és családi programok június elsején és másodikán.
Innovációs díjat kapott a Skanzen

Innovációs díjat kapott a Skanzen 

Az előremutató projekt egyesíti a kultúrát a gondoskodással, egyedülálló módszertani és mentálhigiénés erőforrást biztosítva.
Közeleg a főszezon - milyen a jó vendégvárás a Balatonnál?

Közeleg a főszezon - milyen a jó vendégvárás a Balatonnál? 

Balatoni vendéglátás, vendégvárás témában Csapody Balázs, a Kistücsök étterem tulajdonosa, a Pannon Gasztronómia Akadémia (PGA) elnöke kérdezte a tó körül élő, szolgáltatási területen dolgozó szakértőket.
Elképzelhető, hogy végleg lezárják a Rám-szakadékot

Elképzelhető, hogy végleg lezárják a Rám-szakadékot 

A klímaváltozás a népszerű kirándulóhelyekre is hatással van.
Kiosztották a Hévíz Város Turizmusáért díjat

Kiosztották a Hévíz Város Turizmusáért díjat 

Molnár Ágnes a szálloda nyitása óta az Európafit oszlopos tagja.
Turizmusban a kulcs: az utazó fejével kell gondolkodni

Turizmusban a kulcs: az utazó fejével kell gondolkodni 

Egy friss kutatás eredményeiről számolt be Sulyok Judit, a Pannon Egyetem Turizmus Intézeti Tanszékének tudományos munkatársa a Veszprémben tartott Balaton Konferencián, május 2-án.
Titkokat őriznek az ország legkülönlegesebb és legidősebb fái

Titkokat őriznek az ország legkülönlegesebb és legidősebb fái 

Az Évgyűrűkben őrzött történetek – Magyarország fáinak titkos meséi című fotókiállítást május 4-én nyitják meg Badacsonyörsön.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.