Az ezerarcú Marokkó

Az ezerarcú Marokkó 

Fűszerillat, kígyóbűvölők, tradicionális ruhákba öltözött vízárusok, végeláthatatlan embersereg, lovaskocsi, golfpályák, óceán, kultúra, hagyomány és még megannyi lenyűgöző dolog vár arra, aki ellátogat Észak-Afrika csücskébe, Marokkóba.
Madagaszkári kaland

Madagaszkári kaland 

Az Afrika keleti partvidékén, Mozambiktól 250 kilométerre fekvő Madagaszkár a világ negyedik legnagyobb szigete, amelyet teljesen egyedi növény- és állatvilága alapján egyesek önálló kontinensnek tekintenek. Ez a hatszáz kilométer hosszú és kétszáz kilométer széles sziget becslések szerint százmillió évvel ezelőtt szakadt le az afrikai kontinensről, állat- és növényvilága ezután önálló fejlődésnek indult. 
Bemutatkozott a kelet és nyugat kapuja az OTP Travelnél

Bemutatkozott a kelet és nyugat kapuja az OTP Travelnél 

Az OTP Travel és az Emirates légitársaság jóvoltából ellátogattunk az Egyesült Arab Emírségek két városába Ras Al Khaimáhba, és Dubaiba, melyek mostantól elérhetőek az utazási iroda árualapjában.

Fáraók, királynők, korallok: Egyiptomban jártunk a Kartago Tours-szal 

Egyiptom: búvárkodás a Vörös-tengeren, séta a luxori karnaki templomban, átkelés a Níluson,  vásárlás a hurgadai pálmafás sétányon, végeláthatatlan étkek sora a négy és ötcsillagos szállodákban, tánc a tengerparton…  A Kartago Tours Zrt. jóvoltából mindezt átélhettük Egyiptomban. Az utazás célja harmincnyolc szálloda meglátogatása volt, harminc utazási irodai munkatárssal és néhány újságíróval egyetemben, június elején.
Sivatag, sós tavak, oázisok - Tunézia több, mint tengerpart

Sivatag, sós tavak, oázisok - Tunézia több, mint tengerpart 

Tunézia sokkal több, mint homokos tengerpart. A történelmi és a kulturális emlékek mellett a sivatag is rengeteg szépséget kínál a berberek lakta barlanglakásoktól a kietlen sós tavakon át az életet adó oázisokig. A Taurus Reisen tanulmányútján jártunk.

Örömünnep Djerba szigetén: az El Ghriba zarándoklat 

Tunéziába nemcsak a nyaralási főszezonban érdemes ellátogatni. A tavasz a pihenés mellett kitűnően alkalmas a kulturális élmények begyűjtésére. Egyedülálló élmény a helyi zsidó kultúra ünnepe, a híres El Ghriba zarándoklat Djerba szigetén. A Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal jóvoltából május 12. és 14. között a helyszínen jártunk, emellett számos más látnivalót is felfedeztünk.
Grúzia: ősi kereszténység, Sztálin-kultusz és modern életérzés

Grúzia: ősi kereszténység, Sztálin-kultusz és modern életérzés 

A kulturális örökségek fellegvárába, Grúziába szervezett tanulmányutat az 1000 Út Utazási Iroda. A néhány nap során különös múltbéli időutazásban lehetett részünk, melyet egy csipetnyi nagyvárosi modernitás tett még izgalmasabbá.

Tippeljen, melyik világhírű focista utazik a legtöbbet! 

A kiwi.com felmérést készített arról, hogy a világ focistái közül kik azok, akik hivatásból a leggyakrabban járják a világot.
Alberobello: a szükségből épült házak ma a világörökség részei

Alberobello: a szükségből épült házak ma a világörökség részei 

Ki hinné, hogy az olasz csizma "sarkában" olyan ritka látnivalók várnak, amihez hasonlókat máshol csak Európán kívül – például Örményországban és Szíriában – találni? Alberobellóban jártunk, a félszáznyi olaszországi UNESCO világörökségi helyszín egyikén.
Ilyen volt Szíria a boldog békeidőkben

Ilyen volt Szíria a boldog békeidőkben 

A világsajtót nap mint nap bejárják a rettenetes szíriai pusztításról szóló történetek és fotók, ezeket látva-hallva pedig egészen hihetetlen, hogy néhány éve még béke honolt ebben az országban. Egy magyar turisztikai szakember épp hat éve jár Szíriában, akkori látogatását most egy élménybeszámolóban foglalta össze.

Tito, Trump, az emberhal és a hajdinára hajazó hotel 

Az idei év slágere lehet honfitársaink körében Szlovénia. Hogy miért? Mert az aktív kikapcsolódást egyre többen keresik, ez az a hely ahol kerékpározhatunk, raftingolhatunk, hegyet vagy kanyont mászhatunk, közben élvezhetjük az ország remek gasztronómiáját egy olyan természeti és kultúrkörnyezetben, melyet bármely európai szomszédunk megirigyelhetne. Egy sajtóút élményeit olvashatja, sok hasznos tippel.

Iránytű turisztikai kommunikációs verseny: 27 pályamű jutott a döntőbe 

A szakmai zsűri döntése alapján összeállt az Iránytű turisztikai kommunikációs verseny 2017. évi shortlistje: 27 pályamű került be a legjobbak közé. 

Kulturális főváros lett Afrodité szülőhelye 

A Ciprus délnyugati partvonalán fekvő, mindössze 50 ezer fős Páfosz 2017-ben lehetőséget kapott arra, hogy – a dániai Aarhus-szal együtt – európai kulturális fővárosként mutassa meg értékeit: a Világörökség részeként számon tartott több ezer éves romokat, a friss helyi ételeket felvonultató gasztronómiát és az egész évben csábító – citrom- és narancsligetekkel teli – természetet. Hab a tortán, hogy 2017-ben számos kiállítás, koncert, színházi és moziesemény dobja fel a ciprusi kirándulást...

Egyszer az életben: gyalogtúra a Mount Everest alaptáborba 

Kimerülten, de büszkén és addig nem tapasztalt élményekkel feltöltődve ültünk a gyalogtúra induló és egyben befejező állomását is jelentő kisváros, Lukla egyik szállásának éttermében. A levest kanalazva megkérdeztem túratársaimat: van-e az a pénz, amiért holnap visszaindulnátok erre az útra? Kis gondolkodás után nemleges válaszok, majd milliós összegek kezdtek el repkedni, amire mosolyogva néztünk össze és megállapítottuk: életünk egyik legnagyobb élményén vagyunk túl, mégsem indulnánk vissza. Ugyanakkor tudtuk, hogy a Mount Everest alaptábor túra során átélt fizikai és lelki utazás élményeit utólag fogjuk igazán értékelni. És így is lett: mióta hazajöttünk, hiányzik a hegy, a csapat, a nepáli emberek elképesztő kedvessége és a napi adrenalinbomba, amit gyalogtúránk 11 napja jelentett.

Kalandok Csungkuóban 

Csungkuónak, vagyis Középső birodalomnak nevezték országukat a kínaiak évszázadokon át, mivel ezt tekintették a világ közepének. A kifejezés ma is aktuális: bő egy hét alatt eljutottam a Föld legnépesebb városai közül kettőbe, jártam a világ második legmagasabb épületének tetején, végiggyalogoltam minden idők legnagyobb palotaegyüttesén, láttam a bolygó legmagasabban fekvő golfpályáját, közben a „férfiak mennyországában” is megfordultam.

Homokos strandok, ódon várfalak, bunkerek 

A minap Albániában járt tanulmányúton a balkáni ország társszervezetének meghívására a Magyar Utazási Irodák Szövetsége 24 tagú csoportja, dr. Erdei Bálint MUISZ-elnök vezetésével. Meglepetésekkel fűszerezett élményeiket a csoport egyik tagja osztja meg olvasóinkkal.

Brüsszel: a város, ahol el kell veszni 

Ha valaki Brüsszelre egy nap alatt bejárható úti célként gondol, az nagyot téved. A kötelező látnivalókon kívül a város annyi érdekességet rejt, hogy egy hétvége sem lenne elég arra, hogy teljesen felfedezzük. Éppen ezért még a helyi turisztikai hivatal is azt javasolja: ha ide látogatunk, térjünk le a kitaposott ösvényről, és egy kicsit vesszünk el a színes forgatagban. Könnyen bukkanhatunk ugyanis etióp étteremre, magyar könyvtárra vagy bábszínházként is üzemelő sörözőre.

Šurlice, a horvát nudli 

Június elején a Valamar csoport szervezésében egy különleges kempingjáró túrán vehettünk részt a közeli Isztriában és a Krk szigeten, ahol egy óriási beruházás eredményeként felújított kempingek mellett megismerkedtünk a helyi gasztronómiával is, mely megdöbbentő fejlődésen ment át az utóbbi években.

Az Aranyhomoktól a Napospartig - idén Bulgária a menő 

Történelmi látnivalók, szemet gyönyörködtető épületek, finomhomokos tengerpart, hajókirándulás és izgalmas folklórprogram színesítette a Robinson Tours által szervezett bulgáriai tanulmányutat, mely során Szófiától egészen Szozopolig bejártuk az ország jelentős desztinációit.

Kempingezz és glampingezz felsőfokon! 

A horvát Valamar csoport felismerve a kempingturizmusban rejlő óriási fejlődési lehetőséget, egy nagyobb beruházással létesítményeit felújította és egy sikeres modellt hozott létre. Két, magyarok által is igen kedvelt és közeli desztinációban, Isztrián és Krk szigeten meg is néztük, kipróbáltuk a megújult kempingeket, szezon előtt első kézből.

Nézze meg a foci-Eb legszebb szállodáit! 

Az Európa-bajnokság alkalmából a Trivago.hu szálláskereső weboldal összegyűjtötte a 10 legszebb hotelt, amely egy hónapon keresztül valamelyik válogatott otthonául szolgál. Nézzen be a „kulisszák mögé”; tudja meg, hol száll meg Sergio Ramos vagy Manuel Neuer és hol pihenik ki a meccsek fáradalmait Dzsudzsák Balázsék.

Őrség: aktív pihenés három ország határán 

Vannak az országnak olyan szegletei, ahová ritkán jut el az utazó, pedig már a sajátos földrajzi elhelyezkedésükből adódóan is egyedi élményt kínálnak. Szentgotthárd és az Őrség ilyen hely. Az Accent Hotels üzemeltetésében működő Gotthard Therme Hotel meghívására érkeztünk a városba, hogy felfedezzük mindazt, amiért érdemes idelátogatniuk a nem mindennapi kalandok kedvelőinek.

Az utolsó földi paradicsomok egyike: Uganda 

Az élővilág a maga természetes közegében folyamatosan csökken, naponta hallunk ritkuló állatfajokról, az egzotikus flóra és fauna iránt érdeklődő a legtöbb helyen rezervátumokban, ipari méretű turizmus mellett szafarizhat, mely ugyan látványos, de valahogy mégsem az igazi. Elsősorban a hegyi gorillák megfigyelése miatt esett választásunk Ugandára, és utunk során hamar rájöttünk, hogy az afrikai ország az utolsó földi paradicsom, legalább is egyike azon helyeknek, ahol az érintetlen természet a maga valójában megcsodálható.

Tanulmányúttal ünnepelte a Föld Napját a MABEUSZ 

Kellemes tavaszi időben, a Föld Napján indultunk a Magyar Beutaztatók Szövetsége (MABEUSZ) által szervezett tanulmányútra, ahol két, egymástól nagyon különböző település titkait, újdonságait ismerhettük meg. Először Poroszló felé vettük az irányt, majd Hollókőt látogattuk meg.

Lenyűgöző műholdképeken a Föld 

A NASA ingyenessé tett 3 millió műholdfelvételt a Földről, a fantasztikus képek egy honlapról bárki számára elérhetőek. 

Brit kutatók szerint Budapest a legolcsóbb 

46 várost rangsorolt egy brit weboldal aszerint, hogy egy egynapos tartózkodás hol mennyibe kerül. Az olcsó városok között Budapest az éllovas.

Az olajfát választották a sós víz helyett 

A finomhomokos, tiszta tengerpart, az apró, romantikus szigetek, az illatos vadon növő fűszernövények, a narancs- és olajfaligetek varázslatos díszletei rengeteg felfedezetlen látnivalót rejtenek a Peloponnészoszi-félszigeten.

Görögország lehet az idei szezon egyik nyertese 

A televíziós híradások alapján azt gondolhatnánk, hogy Görögországot elárasztották a menekültek. A valóság ezzel szemben az, hogy néhány kisebb szigetet és az Idomeni határátkelő környékét leszámítva a turista sehol nem lát migránsokat. Van viszont homokos tengerpart, napsütés, elképesztő történelmi kincsestár és igazi görög vendégszeretet.

Bouchon és Bocuse - végigettük Lyont 

Sok szempontból olyan, mint Párizs kicsiben, csak sokkal olcsóbb és van saját étteremtípusa – ha valaki Dél-Franciaországban jár és szeret enni, ki ne hagyja Lyont.

Techno a sivatagban 

Tunézia nem éppen a partikultúra bölcsője, a nyitottságot és a turizmus felélénkítése iránti törekvést mutatja, hogy mégis elektronikus fesztivált szerveztek a helyiek. Idén harmadik alkalommal mozgatták az ütemek a szaharai homokot.

Januári napfürdő Tunéziában 

Első ízben rendezte meg külföldön katalógus-bemutatóját a Taurus Reisen. A tunéziai hátterű utazásszervező az idegenforgalmi hivatal és a nemzeti légitársaság támogatásával Tunéziában látta vendégül közel 110 viszonteladó partnerét január utolsó napjaiban.

Nyugat-Kréta: vissza a gyökerekhez 

Kréta nyugati része több szempontból is a gyökerekhez való visszatérést szimbolizálja: gazdag történelme, a görög mitológia, máig megőrzött egyházi emlékei visszarepítenek minket az időben, a mai krétaiak egy része pedig még mindig a természetből merít: olajfákat ültetnek, gyógynövényeket termesztenek, sőt, még kozmetikumaikat is az általuk termelt alapanyagokból készítik – legyen szó Kanadából hazatért nyugdíjasról vagy buszsofőrről.

Tajpej nem csak egy megálló! 

Valóban nem az - derült ki a tajvani EVA Air csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján. Egészen elképesztő dolgok vannak a szigetországban, amiket látni kell.

Görögországban felpezsdít a napsütés, a kéklő tenger és a szirtaki 

Kalimera! – szólt a görög üdvözlés a Mouzenidis Travel tanulmányútján Görögországban. Hétágra sütött a nap Thesszalonikiben, Barbarával, a görög idegenvezetővel a domboldalra, az erőd mellett húzódó városfalhoz buszoztunk, és hallgattuk meséjét a történelemről, néztük a lábunk alatt elterülő fehér falú, piros tetős házak rengetegét, az előttünk kéklő Égei-tengert és élveztük a szeptember végi görög nyarat.

A boszorkányt égetik, a kolbászt füstölik, a hordót pörkölik 

A legtöbbet barrique-hordóból gyárt Buglyó Péter aranykoszorús kádármester fiával, ifjabb Buglyó Péterrel együtt Debrecen-Józsán. Ötven évvel ezelőtt kezdte a szakmát az idén hetven éves okleveles kézműves, népi iparművész, munkáiból jubileumi kiállítás nyílt a józsai közösségi házban. Ott beszélgettünk vele. 

Év végén nyílik a János Vitéz Látogatóközpont Kiskőrösön 

Kiskőrös Város Önkormányzata a Dél-alföldi Operatív Program „Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése” konstrukcióra benyújtott „János Vitéz Látogatóközpont kialakítása Kiskőrösön” című DAOP 2.1.1/J-12-2012-0060 azonosítószámon regisztrált projektje a megvalósításhoz bruttó 407.923.242 Ft támogatást nyert el.  A vonzerő-fejlesztési beruházás generál-építési kivitelezési munkálatait – a közbeszerzési kiírás nyerteseként – a MODUS Vivendi Kft. nyerte el. A kivitelezői szerződés aláírására 2015. június 25-én került sor.

Szeptemberi kerekezés a Balatonon 

Rég elmúlt már az az idő, amikor a Balatonon nyár végén lehúzzák a rolókat a parti vendéglátóhelyeken, és üresen árválkodnak a magukra hagyott kerti asztalok. Újfajta nyüzsgés veszi ilyenkor kezdetét. A tó körüli aszfaltcsík megtelik élettel, jókedvű társaságok cikáznak színes sisakokban. Idén is megkezdődött az igazi bringaszezon.

Látta már Győrt madártávlatból? 

A színház, az Ipari Park és a vasútállomás is feltűnik H. Szabó Sándor légifotóin.

Mont Blanc: karnyújtásnyira az Alpok tetejétől 

A francia Alpok híres üdülőhelyén, Chamonix-ban a legtöbb turista az időjárásról érdeklődik. Azt tudakolják, hogy működik-e a drótkötélpályás felvonó, amely a hegyóriás legmagasabb csúcsának, a Mont Blanc-nak a közelébe viszi fel a csoportokat.

Új arculattal lép a világ elé Marseille 

Marseille folyton nyüzsgő, lüktető nagyváros a Földközi-tenger partján. Franciaország legnagyobb kikötőhelye hamarosan új arculattal gazdagodik.

Varázslatos légifotók a Tisza homokzátonyairól 

Van, ahol keresztirányban már gyalogosan átjárható a Tisza: a kánikula időszakában ugyanis jóval alacsonyabb lett a folyó vízszintje.

Elkápráztat a skót Felföld 66-os útja 

Az amerikai példán felbuzdulva Skócia létrehozta saját 66-os útját North Coast 500 néven. Az 500 mérföld hosszú tengerparti panorámaút a felavatása óta eltelt két hónapban feltornázta magát a leghíresebbek közé.

Lovastúra a Balaton Riviéráján 

Sokáig a fürdés és vitorlázás volt a legfőbb vonzerő a Balatonnál, azután egyre többen ültek biciklire, hogy két keréken járják be a vidéket. Egy most zárult pályázat eredményeként immár lóháton is fel lehet fedezni Alsóörs és környéke látnivalóit.

Csatornaparti extrém cégérek között, magyar lángossal Londonban 

Nyüzsgés, hatalmas jövés-menés fogadja azokat a turistákat, akik metróval érkeznek a London északi részében levő Camden Townba. Az elmúlt évtizedekben ez vált a brit főváros egyik legnépszerűbb találkozóhelyévé, ahol naponta ezrek fordulnak meg.

Brighton, az örök vakáció városa 

Amikor a dél-angliai városba értünk, Brighton lakói nagyon örültek a 23 fokos júniusi nyárnak. A napsugarak kicsalták az embereket az utcákra, a parkokba, és a település villanásnyi gyorsasággal megtelt turistákkal.

Elárasztanak minket a brit, kínai és koreai turisták 

Gőzerővel tör fel az Egyesült Királyságból érkező turisták által hazánkban eltöltött vendégéjszakák száma, de többek között az osztrák, román és spanyol vendégéjszakák számában is növekedés tapasztalható a 2015. január-május közötti időszakban. A német vendégéjszakák száma azonban esett a tavalyi év ugyanezen periódusához képest. A KSH statisztikája.

Tatárföld: vallások és kultúrák találkozása, ahol egységben az erő 

Tatárföld Oroszország gazdaságilag legfejlettebb köztársasága, ám történelme rendkívül régre nyúlik vissza. Az ide látogató úgy érezheti, nem csak térbeli, hanem időutazáson is részt vesz. Ebből csupán az zökkent vissza olykor a valóságba, hogy a helyiek emlékeiket példaértékűen rendezett és korszerű körülmények között őrizték meg. A Tatár Köztársaság kétségkívül a modernitás, a régmúlt és a különböző kultúrák, vallások keveredésének különleges egyvelege. 

Tibolddaróc, ahol még a kútból is bor folyik 

A Bükk lábánál fekvő Tibolddarócon valaha pincelakásokban éltek a helyiek, akiken még Mikszáth Kálmán igyekezett segíteni. A falu most a turizmusban látja a jövőt, ebben központi szerepet játszanak a térség borai.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!