A TDM Szövetség állásfoglalása a GINOP-pályázat javasolt visszavonásáról

Állásfoglalásban reagált a TDM Szövetség arra, hogy a Magyar Turizmus Ügynökség a a TDM-ek számára kiírt GINOP-pályázat visszavonását javasolja.

Ahogy arról a Turizmus Online-on is beszámoltunk, a december 1-jei TDM konferencián dr. Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese „Fókuszban a desztinációk fejlesztése” címmel tartott előadást, mely során felvázolta: az MTÜ a TDM-ek számára kiírt GINOP-pályázat visszavonását javasolja, és egy új kiírását sürgeti, annak ellenére, hogy az első körben pályázók már csak az eredményhirdetésre várnak.

Magyarics Gábor, a Magyar TDM Szövetség alelnöke már ezt követő előadásában is erre reagálva elmondta: a TDM Szövetség nem tartja jó ötletnek a pályázat visszavonási javaslatát. Az alelnök akkor azt javasolta, hogy a jelenlegi pályázati kört ne vonják vissza, hanem hagyják meg az eredményhirdetésig, és a második kört fordítsák közösen a térségi szintek megerősítésére.

A Magyar TDM Szövetség most egy külön állásfoglalásban reflektált a Magyar Turisztikai Ügynökség a „Turisztikai szervezetek (TDM) fejlesztése” elnevezésű pályázat visszavonására vonatkozó javaslatára. Az állásfoglalást változtatás nélkül közöljük:

"A Magyar TDM Szövetség továbbra is kiáll a több mint 10 éve tartó folyamat során létrejött turisztikai desztináció menedzsment (TDM) rendszer komplex fejlesztése mellett. A rendszer alapelveinek érvényesülését továbbra is kiemelt jelentőségűnek tartja az ország turizmusának sikere és versenyképessége szempontjából, mert ezek képesek garantálni, hogy minden turizmusban érdekelt fél a közös célokért együttműködve jelentősen magasabb hozzáadott értéket teremtsen.

A rendszer alapja és megkerülhetetlen eleme a helyi szint, amely 2008 óta állami támogatás nélkül, alulról építkezve, megfelelő jogi szabályozás nélkül is professzionális munkát tudott végezni, amely nagyban hozzájárult az elmúlt évek eredményeihez. A helyi TDM-ek működését az önkormányzatok és a turisztikai szolgáltatók finanszírozták, azonban fejlesztésre eddig külső forrásokból nyílt lehetősége. Ezek nélkül a helyi TDM-ek nem fognak tudni jelentős eredményeket elérni a következő években. Mindez ellehetetleníti a magasabb szintű – térségi, régiós, országos – tudatos szakmai munkát is. A helyi szintű TDM szervezetek fejlesztéseinek hiányában

  • nem lesznek képesek lépést tartani az európai trendekkel,

  • nem tudnak megújulni a minőségi vendégfogadást biztosító jelenlegi szolgáltatások: a Tourinform és más információs irodák, a vendégtájékoztatás korszerű eszközei és az annak hátterét biztosító IT-rendszerek, a komplex élmények érdekében végzett program- és rendezvényszervezés, a települési marketing koordináció, a turistákat fogadó humánerőforrás képzése és kompetenciáinak fejlesztése, 

  • nem biztosított a helyi szintű desztinációfejlesztési stratégia következetes megvalósítása, koordináció nélküli spontán folyamatok indulnak be, melyek gyengítik a tudatos pozícionálás eredményeit,

  • gyengül a turizmusban érintett KKV szektorhoz tartozó vállalkozások (a turizmusban gyakorlatilag a vállalkozások 99%-a) piaci pozíciója, ami végső soron a munkahelyek, s ezzel együtt a települések népességmegtartó erejének csökkenéséhez vezet, 

  • nehéz helyzetbe kerül a desztináció tudatos minőségmenedzsmentje, épp ott, ahova a látogatók érkeznek, ami jelentős versenyhátrányt okoz, úgy a belföldi, mint a nemzetközi piacon,

  • az egymástól elkülönült fejlesztések nem jutnak el a komplex ajánlati csomagként történő kiajánlásig és értékesítésig, aminek következtében a fejlesztések megtérülése bizonytalanná válik, s ez a befektetési kedv csökkenéséhez vezet,

  • a turizmussal kapcsolatos feladatok visszakerülnek a helyi önkormányzatokhoz, akik éppen azért adták át azok ellátását a TDM szervezeteknek, hogy a turizmusszakmai szempontok és kompetenciák maximálisan érvényre juthassanak, 

  • a helyi TDM szervezetek nem lesznek képesek megfelelő szakmai partnerei lenni az országmarketingért felelős magasabb szintű szervezeteknek,

  • jelentősen lelassul az információáramlás az egyes szintek között, adatgyűjtési hiányosságok miatt információhiány lép fel a döntéshozói szinten, ami piaci hátrányt jelent.

A felsoroltak elkerülése és a turizmus rendszerének optimális működés biztosítása érdekében azt kérjük, hogy a visszavonás helyett kerüljenek elbírálásra a GINOP 1.3.4. – 15 számú pályázatra 2016. február és október 7. között beadott támogatási kérelmek, és induljon el széles körű egyeztetés a 2017. évi pályázati kiírás tartalmi kérdéseiről. A Magyar TDM Szövetség továbbra is partner minden együttműködésben és párbeszédben annak érdekében, hogy Magyarország turizmusa az őt megillető helyet foglalja el a nemzetközi piacon a versenyképesség tekintetében."


Teltház a golfszezon legmenőbb versenyén

Teltház a golfszezon legmenőbb versenyén 

Teltházzal, több, mint száz versenyzővel és kiemelt érdeklődés mellett rendezték meg az idei szezon eddigi legsikeresebb versenyét.
Kádár-kockák a Skanzenben

Kádár-kockák a Skanzenben 

A kockaház. Lakóház, életforma és annak reprezentációja a Kádár-korban címmel nyílt kiállítás június 21-én a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Skanzen Galériában.
Nyitva a Flava-brand legújabb tagja

Nyitva a Flava-brand legújabb tagja 

Lehetőséget kínálva arra, hogy Budapesten maradva, nyáron a fővárosban találjanak rá a természetközeli pihenés és felfrissülés lehetőségére a városlakók.
Új arculatot kapott a Miskolc Pass

Új arculatot kapott a Miskolc Pass 

Megújult arculattal, számos új partnerrel jelentkezik a Miskolc Pass turisztikai kártya.
Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon

Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon 

Összművészeti eseménnyel zárul a szentendrei Virágnyelven kiállítás.
17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben

17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben 

A különleges leletet már a Múzeumok Éjszakáján megnézhetik az érdeklődők a veszprémi várnegyed Work in Progress kiállításán.
Indul Tokaj legmenőbb éjszakai futása

Indul Tokaj legmenőbb éjszakai futása 

Június 28-án nemzetközi mezőny indul a Fesztiválkatlanból.
Kutya melegben a kutyájával strandolna? Nincs akadálya

Kutya melegben a kutyájával strandolna? Nincs akadálya 

Itt a legfrissebb országos kutyabarát strandtérkép, hozzá hasznos tippekkel.
Elfogadták az Európai Zöld Megállapodást - mit jelent?

Elfogadták az Európai Zöld Megállapodást - mit jelent? 

„Az Európai Uniónak át kell gondolnia a stratégiáját” – mondja Bárány László,az ország piacvezető és a magyarországi csirketermelés és -feldolgozás közel 50 százalékát adó piaci szereplőjének tulajdonos-ügyvezetője.
Tánc és a századforduló szerelmi élete a Szentendrei Skanzenben

Tánc és a századforduló szerelmi élete a Szentendrei Skanzenben 

Tánc, tűzugrás, szerelmi jóslás és csoki bonbonok - izgalmas lesz az idei Múzeumok éjszakája a Skanzenben.