Csináljuk a fesztivált Magyarországon

Ahogyan Magyarország a gyógyvizek földje, ugyanúgy a fesztiváloké is. Egyre több turista egyre több fesztivál között válogathat és nincs könnyű dolga, hiszen évente 4500 rendezvény hívja magát fesztiválnak országszerte. A nemrég megjelent Fesztiválturizmus című, egyetemi oktatásban is használható szakkönyv szerzői elméletben és a gyakorlatban is körüljárják a színes témát.

Nem minden paprikáskrumpli-főző falunap érdemli meg a könyv címében szereplő elnevezést, mondta Márta István, az egyik tanulmány szerzője és a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke a Corvinus Egyetemen Jászberényi Melinda egyetemi docens, a kötet egyik szerkesztőjének vezetésével tartott könyvbemutatón. Az általa megálmodott és megvalósított kapolcsi Művészetek Völgye egyike a legismertebb kulturális fesztiváloknak Magyarországon. Mint elmondta, óriási igény volt egy ilyen összefoglaló jellegű könyvre a szakmában. Mindenkinek joga van fesztivált szervezni, de azért jó lenne tisztázni azt is, mit takar ez a fogalom elméletben és gyakorlatban. Ezt érzi a turisztikai szakma és maguk a fesztiválszervezők is. A Fesztivál Szövetség is pontosan azért jött létre – civil kezdeményezésként, 97 szakmai szövetség összefogásával –, hogy pontosan meghatározza a kritériumokat, amitől egy rendezvény fesztivál lehet. Az egyik feltételként említette a regisztrációs és minőségbiztosítási rendszer megvalósulását. Ilyen a rendezvények tematikus besorolhatósága is, mely szerint a tanulmánykötet négyféle fesztiváltípust különböztet meg: művészeti, közösségi, népművészeti és gasztrokulturális fesztiválokat.

Michalkó Gábor egyetemi tanár a könyv lektoraként szólt a fesztiválokkal kapcsolatos kutatási anyagok jelentőségéről, Kiss Róbert Richard turisztikai szakújságíró pedig a nemzetközi fesztiválokról és a marketing fontosságáról beszélt. Hiszen a Loch Ness-i szörnyet sem látta még igazából senki, de turisztikai vonzereje mégis jelentős. Kiemelte a fesztiválhelyszínek történelmi és kulturális beágyazottságát, példának hozva a fertődi Eszterházi Vígasságok rendezvénysorozatát.

Bodnár Dorottya, a Forster Központ osztályvezetője a fesztiválok szociokulturális hatásait vizsgálta elméletben és gyakorlati esettanulmányokon keresztül. Sokan nem gondolnak rá – mondta –, hogy egy-egy eseti fesztiválhoz tartozó, drága infrastruktúra fenntartása és hasznosítása sokszor óriási terhet jelent a kisebb önkormányzatok számára. „Nem kell nagyban kezdeni.” Ezt bizony sokan megtanulták a nagyratörő tervek megvalósítása közben és után.

Persze, mint általában mindenben, itt is fontos szerepet játszik a pénz. A dolog egyik fontos eleme, hogy mi valósul meg állami támogatással. Ebből a szempontból bizony a minőségi követelmények megléte sokak érdekeit is sértheti. Persze vannak jó példák itthon és külföldön is, amelyek közül sokat bemutatnak a szerzők. A magyar gasztronómiai fesztiválok ausztriai szervezésének legfőbb tapasztalata, hogy mennyire fontos a jövedelemteremtő képesség és a helyi forgalom felpörgetése egy-egy fesztivál alkalmával. Erről igazán érdekes és szórakoztató történetekkel szolgált a Nemzeti Idegenforgalmi Ügynökség ausztriai vezetője, Kovács Balázs. A hazai történetek közül pedig Lobenwein Norbert mesélt sikereiről, aki a Volt Fesztivál és a Sziget megszületésénél és működésénél bábáskodott, és ezúttal társszerzőként írt tanulmányt a kötetbe.

A pódiumbeszélgetés végén Márta István úgy fogalmazott, egyedi arculat, kreativitás és minőség, valamint folyamatos marketing és kommunikáció a sikeres fesztiválok titka. Ebben Magyarország különösen jó adottságokkal és példákkal rendelkezik. A kötet elemzései és esettanulmányai nem csak tudományos ismereteket, száraz áttekintést, de izgalmas betekintést, színes élményt nyújtanak szervezőnek, szakembernek, sőt a fesztiválok iránt érdeklődőknek is.


Egy héttel később nyit a Lupa

Egy héttel később nyit a Lupa 

Az eredetileg tervezett időponthoz képest.
Pünkösdi Sokadalom a Sóstói Múzeumfaluban

Pünkösdi Sokadalom a Sóstói Múzeumfaluban  

2025. június 8–9-én, Pünkösdvasárnap és -hétfőn újra életre kelnek a régi idők falusi hagyományai a Sóstói Múzeumfaluban.
Ünnepel az Egri Road Beatles Múzeum

Ünnepel az Egri Road Beatles Múzeum 

Május 31-én nagyszabású programmal ünnepli születésnapját az idén 10 éves Egri Road Beatles Múzeum.
Nyílik a siófoki Plázs – nagyszámú látogatót várnak

Nyílik a siófoki Plázs – nagyszámú látogatót várnak 

Június 7-én immár 10. alkalommal nyitja meg kapuit a Balaton legmeghatározóbb szórakoztató központja, a siófoki Plázs.
Új pénzügyi alapokat kap a turizmus – indul a szektor támogatását célzó hitelintézet

Új pénzügyi alapokat kap a turizmus – indul a szektor támogatását célzó hitelintézet 

A magyar turizmus fejlesztése, a vendéglátás versenyképességének erősítése, valamint a vidéki térségek gazdasági élénkítése kiemelt gazdasági cél, áll az NGM közleményében.
Friss felmérés a hazai kutyabarát szállás- és vendéglátóhelyekről

Friss felmérés a hazai kutyabarát szállás- és vendéglátóhelyekről 

Fő a kutyabarátság! A kérdőívet több mint száz szálláshely és vendéglátóegység töltötte ki.
Négymilliárdos fejlesztés Mezőkövesden

Négymilliárdos fejlesztés Mezőkövesden 

Két pályázati forrásból 4,4 milliárd forint értékű beruházás kezdődik el a mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben.
Aeroszkander, tűzshow és medvetáncoltatás a Bondoró fesztiválon

Aeroszkander, tűzshow és medvetáncoltatás a Bondoró fesztiválon 

Színes, vidám kavalkád, pop-up utcaszínház és kalapozás, ingyenes utcaszínházi fesztivál vár mindenkit júniusban a Balaton partján.
Fantasztikus kortárs festmények kalapács alatt

Fantasztikus kortárs festmények kalapács alatt 

Keserü Ilona megrázó erejű képe 48 millió forintért kelt el.
A Pénzmúzeum lett az Év Múzeuma

A Pénzmúzeum lett az Év Múzeuma 

Az Év Múzeuma Díjat a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont nyerte el a „nagy múzeumok” kategóriájában.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.