Hazai utazási irodák: még nehéz a helyzet, de már vannak biztató jelek

Kemény két év áll mögöttük, és az idei sem lesz sokkal könnyebb. Sújtja őket a covid után/mellett a szomszédunkban kipattant háborús helyzet. De a MUISZ -nál az elmúlt két nehéz évben is helytálltak szakmai téren, az ideinek ugyanúgy komoly célktűzésekkel, nívós programokkal futnak neki. Éves közgyűlésükön vehettünk részt április 11-én, a Magyar Zene Házában.

Nyitány: háznézés

A közgyűlés nyitányaként kihagyhatatlan volt és mindenki jelenlévőt nagyon érdekelt a páratlan környezet, ahová megérkeztünk április 11-én késődélután: ez a Magyar Zene Háza a Városligetben, amelyet a Liget Budapest képviseletében Puczkó László turisztikai és vendégélmény szakértő mutatott be. Kiderült, a január végi nyitás óta eddig mintegy 150 ezer látogató járt a házban, amely, mint hangsúlyozta házigazdánk, nem csak a magyar zene háza, hanem a zene háza Magyarországon, azaz itt a magyar mellett a nemzetközi zene számára is otthont nyújt a ház.

Megtudtuk, mintegy 500 megkeresésük volt programszervezés témában, és külön kihangsúlyozta Puczkó, hogy vétójoguk van, azaz ha nem tetszik a hozzájuk szóló megkeresés, akkor sajnos nem élnek a felajánlott üzlettel. Ezen kívül több más korlátot is említett még a programszervezések tekintetében: például a kapacitáshiányt, valamint a mindenhonnan beáramló fényt (igaz, vannak sötétítő függönyeik, akkor viszont vége a páratlan kilátásnak), és a meseszép épület tetején lévő 99 fénykürtő is némely rendezvény esetében szintén problémát jelenthet, ugyanis szabadtéri programoknál egy-egy ilyen résen akár beeshet az eső, ha elered éppen.

A hangulatos és interaktív Hangdómot is megmutatta az utazási szakma jelenlévő képviselőinek a helyi szakértő, ahol magyar és angol nyelven működik guide, és ahol minden a zenéről szól - páratlan élményhegyek formájában.

Közjáték: Veszprém és még további Liget Budapest projektek

Holczer Adél, a Veszprém - Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB 2023 EKF) program koordinációs és marketing koordinátora elmondta, eddig 116 település csatlakozott hozzájuk, és az idei évet a „főpróba évének” tekintik. Eddig közel 200 projekten dolgoztak a nyitástól kezdődő 500+ programlehetőség közül. 2023-ban különben  az év 365 napján végig kínálnak élményeket és programokat a Veszprémbe és környékére látogatóknak, és nagyjából 1 millió körüli látogatóval számolnak előzetesen. Kultúra, összművészetek, gasztronómia, bor - ezek lesznek a hívószavak az egész éven át tartó rendezvényfolyamban.

Majd ismét Puczkó László lépett a plénum elé, aki bemutatta, mi készült eddig el a Liget Budapest projektből, mi nyit meg napokon belül - ez a Néprajzi Múzeum -, és külön kihangsúlyozta, most épp Európa legnagyobb kulturális, szabadidős beruházást ismerheti meg a hazai utazási szakma, valamint annak turisztikai vonatkozásait is. Hozzátette azt is, a már átadott és készülő létesítmények többek közt annak érdekében is készülnek - vagy készültek el -, hogy ezzel is növeljék a Budapestre látogatók tartózkodási idejét, és a minőségi turizmus oldalát erősítse fővárosunknak.

Fő cselekmény: az eddigi és ez utáni szakmai eseményekről, teendőkről, helyzetről

A program fő motívumaként elnöki beszámoló következett az utazási irodások legnagyobb hazai szövetségének elnökének, Molnár Judit tolmácsolásában, aki beszámolt az elmúlt évben végzett szakmai munkáról. Többek közt a PM-mel egyeztettek ÁFA-szabályozás témában, fogyasztóvédelmi előírásokról egyeztettek az illetékes hatósággal, és a turistabuszok fővárosi közlekedésével kapcsolatban is sikerrel lobbiztak. Elhangzott még, hogy ismét elindultak a hangulatos MUISZ vacsorák és szakmai tanulmányutak, valamint hallhattunk a következő időszak izgalmas programjairól is, amelyben az Operaház meglátogatásától kezdve külföldi szakmai kirándulásig több izgalmas program tervbe van véve. Megtudtuk azt is, a MUISZ stabil pénzügyi háttérrel rendelkezik annak ellenére, hogy a szövetség tagirodáinak száma 2019-hez képest közel 50-nel kevesebb most, 2022-ben.

Záró etűd: pódiumbeszélgetés a szakma szereplőivel

Kerekasztal beszélgetéssel zárult a szakmai esemény, amelynek során utazási irodásokkal és szolgáltatókkal beszélgetett a szakmát legérzékenyebben érintő kérdésekről dr. Erdei Bálint, a MUISZ általános alelnöke. Szó volt többek közt a pandémia alatti kényszerű munkaerő csökkentésekről, és annak mostani káros következményeiről, a digitalizáció felértékelődött szerepéről, irodabezárásokról, az újraindulás nehézségeiről. Emellett természetesen a másik fél, azaz az utasok oldalát is megvitatták a jelen lévő meghívottak. Egyetértettek abban, hogy megváltoztak az utazási szokások, fontos helyre került a biztonság, és felértékelődött ismét az utazási irodák szerepe. Megvitatták az ukrajnai háború következményeit saját- valamint utasaik szemszögéből, és megállapították, mennyire fontos a mai időkben a belső képzés, továbbképzés fontossága. Abban is egyetértettek a résztvevők, hogy a pandémia hordaléka lett a hibrid munkavégzés, amely szintén gyakori megoldássá vált most, az ötödik hullám elmúltával. Végül szó esett az árképzés jelenlegi nehézségeiről is, valamint az utazási csomagokra vonatkozó EU-s irányelv felülvizsgálatának szükségességéről is annak érdekében, hogy az értékesítési lánc valamennyi résztvevőjére azonos kötelezettségek vonatkozzanak.

                                                                                                                                   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Turizmus Online


Szintet lép a Csak a Mentes rendezvény

Szintet lép a Csak a Mentes rendezvény 

Új, az eddiginél nagyobb helyszínen, több, mint hetven kiállítóval április 20-21-én rendezik a Csak a Mentes Tavaszi Fesztivált.
Szigetcsép legfurcsább versenyét, a Hucul ösvényt idén is megrendezik

Szigetcsép legfurcsább versenyét, a Hucul ösvényt idén is megrendezik 

Szigetcsépen mindig van program, májusban például egy lovasverseny színesíti a mindennapokat.
Göncz Árpád és Fenyő János autóklasszikusai érkeznek Szegedre

Göncz Árpád és Fenyő János autóklasszikusai érkeznek Szegedre 

Száz különleges Mercedes, száz izgalmas történet .
Biztató eredmények a hazai turizmusban

Biztató eredmények a hazai turizmusban 

Az utazási kedv élénkülését elsősorban az idei több hosszú hétvégével magyarázzák a szakértők.
Április végén rendezik Esztergom kedvelt programsorozatát

Április végén rendezik Esztergom kedvelt programsorozatát 

A programsorozatnak most is része lesz az Akkor és Most Jármű Expo, a Zenei Fesztivál és a Lampionos Hajós Felvonulás.
Turisztikai Konjuktúra Index - március

Turisztikai Konjuktúra Index - március 

Ebben megállapítják, hogy a tavasz első hónapjában a turisztikai cégek kedvezőbb helyzetben vannak a többi szektornál.
Négy nap varázslat a Dunakanyarban

Négy nap varázslat a Dunakanyarban 

2024. június 20-23. között kerül megrendezésre a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó.
Megnéztük a Szentendrei Skanzen új tájegységét

Megnéztük a Szentendrei Skanzen új tájegységét  

Bejártuk a Szentendrei Skanzen legújabb régióját és csodákat láttunk.
Befektetők helyett most a diákok álmodhatnak újra elhagyott területeket

Befektetők helyett most a diákok álmodhatnak újra elhagyott területeket 

Felsőoktatásban tanuló diákok ötleteire kíváncsi a CheckINN Turisztikai Innovációmenedzsment Kft. és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME).
Szentendrén gyűlt össze a hazai utazási irodások színe-java

Szentendrén gyűlt össze a hazai utazási irodások színe-java  

A Szentendrei Skanzen területén tartotta idei közgyűlését április 9-én, egy nyarat idéző tavaszi napon a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ).

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.