A strandszezon végére elstartol a STRAND Fesztivál

Korunk egyik legnagyobb kihívása, ami a fiatalokat is leginkább érinti és foglalkoztatja, a klímaváltozás. Augusztus 22. és 24. között Zamárdiban a STRAND Fesztiválon a koncertek mellett a fenntarthatóság is fókuszba kerül. A fesztivált szervező Weekend Event Kft. szakértők segítségével fenntarthatósági rendszert dolgoz ki, amelynek része a vendéglátás karbonlábnyomának csökkentése, a kerékpáros és közösségi közlekedés támogatása, a helyi vállalkozók preferálása, a zajterhelés mérséklése, valamint a fesztivál környezetre gyakorolt hatását is elemzik.

A STRAND Fesztivál szervezői dr. Buda Lorina, geopolitikai szakértő, közgazdász, egyetemi tanárt kérték fel, hogy legyen az esemény fenntarthatósági nagykövete.

Hogy milyenné válik az emberiség a jövőben az a mi mostani döntéseinken múlik.  Célom a cselekvésre ösztönzés és nem az ijesztgetés. Olyan példákat szeretnék nektek bemutatni, melyek minimális erőfeszítést igényelnek, mégis sokban hozzájárulnak a közös jövőnk jobbátételéhez

– meséli. Lorina előadása mellett a fesztiválozók a Podcast Teraszon beszélgetést hallgathatnak meg arról is, hogyan befolyásolhatja a klímaváltozás a Balaton jövőjét. Az MCC Klímapolitikai Intézet vezető kutatói, Dr. Zay Balázs és Dr. Kovács Erik bemutatják, milyen hatással van a hőmérséklet-emelkedés és a csapadékmennyiség csökkenése a tó ökoszisztémájára.


Fotó: Strand Fesztivál

A STRAND Fesztivál szervezőinek célja, hogy olyan valós fenntarthatósági rendszert dolgozzanak ki, ami tényleges lépéseket, nem csupán meglobogtatható látszatintézkedéseket jelentenek. Idén egy szakértői csapat több szempontból méri és elemzi a fesztivál környezetre gyakorolt hatását.

Többek között az áram, víz és üzemanyag felhasználást, a szállítási adatokat is vizsgálják.  A cél nem az, hogy megnyugtassuk magunkat, hanem pontosan szeretnénk látni, hol van leginkább tennivalónk. Így a jövőben a STRAND Fesztiválra szabottan végezhessünk átalakításokat és tűzhessünk ki fenntarthatósági célokat

– emeli ki Ádám Kata, a fesztivál vezetője.

Már az idei fesztiválon is fontos lépéseket tesznek: vizsgálják, mérik és kidolgozott zajtérkép alapján kardioid hangrendszerek bevezetésével csökkentik a zajterhelést a kritikus pontokon, hogy az a lehető legkevésbé terhelje a környéken lakókat. A tálaló- és csomagolóanyagok kapcsán együttműködnek a Greenstic Europe-pal, akiknek környezetbarát, lebomló kínáló- és csomagolóanyag-kínálatából választhatnak a vendéglátó egységek. Az ételkínálatnál törekednek a minél több és bővebb húsmentes vagy vegán lehetőség megteremtésére, valamint az is prioritás, hogy kevesebb vörös-, több fehérhúst tartalmazó étel kerüljön a kínálatba.

Maradékmentés során a fesztivál dolgozói által át nem vett ételeket a helyi családsegítő szolgálat segítségével rászorulóknak juttatják el. Vízpontok telepítésével a stábtagokat és a fesztiválozókat is csapvíz fogyasztására, saját kulacs használatára ösztönzik. Ahol csak lehet, helyi munkaerővel és vállalkozókkal dolgoznak, és még a dekoráció kialakításánál is a fenntarthatóságra törekedtek.

 


Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények 

Az idei évben különös figyelmet kap a Balaton négyévszakos turizmusa, míg a nemzetközi vendégek közül Szlovákia mutatkozik be különleges gasztronómiájával és kulturális örökségével.
 Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon

Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon 

Látványos nemzetközi snowboard-verseny, tökéletes hó és minden pályán zavartalan nyitvatartás várja a sízőket a hétvégén Mátraszentistvánon.
Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban

Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban 

Egy nappal hosszabb lesz a STRAND Fesztivál.
NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés

NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés 

Visszavonják a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet, amely a szálláshely-minősítési tevékenységhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak szabályozását célozta.
Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen 

A Skanzen házaiba ugyan még nem térhetünkk be, de sétálhatunk, túrázhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 75 hektáros területen.
Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából

Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet

Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet 

Az Utazás kiállítás szakmai napján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megrendezésre kerülő konferencián a hazai turizmus szereplői osztották meg tapasztalataikat.
Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban

Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban 

A Mezőgazdasági Múzeum szervezői egyedülálló farsangi kalandra hívják a családokat 2025. március 1-jén a Vajdahunyad várába. Egy napra gyermekeinkből lehet tehenész, lovász, gabonatermesztő vagy szatócsboltos.
PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások

PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások 

A hazai cégvezetők 70 százaléka számít globális gazdaság gyorsulására, 60 százalék a hazai gazdasággal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott, míg saját vállalata növekedésében mindössze 39 százalék bízik.
Így zajlott a jubileumi BCEFW

Így zajlott a jubileumi BCEFW 

A Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) az elmúlt években a régió egyik legjelentősebb divateseményévé vált, a 15. szezon pedig minden eddiginél színesebb programmal és új nemzetközi együttműködésekkel ünnepelte a közép-európai divatot február 10-16. között.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.