A strandszezon végére elstartol a STRAND Fesztivál

Korunk egyik legnagyobb kihívása, ami a fiatalokat is leginkább érinti és foglalkoztatja, a klímaváltozás. Augusztus 22. és 24. között Zamárdiban a STRAND Fesztiválon a koncertek mellett a fenntarthatóság is fókuszba kerül. A fesztivált szervező Weekend Event Kft. szakértők segítségével fenntarthatósági rendszert dolgoz ki, amelynek része a vendéglátás karbonlábnyomának csökkentése, a kerékpáros és közösségi közlekedés támogatása, a helyi vállalkozók preferálása, a zajterhelés mérséklése, valamint a fesztivál környezetre gyakorolt hatását is elemzik.

A STRAND Fesztivál szervezői dr. Buda Lorina, geopolitikai szakértő, közgazdász, egyetemi tanárt kérték fel, hogy legyen az esemény fenntarthatósági nagykövete.

Hogy milyenné válik az emberiség a jövőben az a mi mostani döntéseinken múlik.  Célom a cselekvésre ösztönzés és nem az ijesztgetés. Olyan példákat szeretnék nektek bemutatni, melyek minimális erőfeszítést igényelnek, mégis sokban hozzájárulnak a közös jövőnk jobbátételéhez

– meséli. Lorina előadása mellett a fesztiválozók a Podcast Teraszon beszélgetést hallgathatnak meg arról is, hogyan befolyásolhatja a klímaváltozás a Balaton jövőjét. Az MCC Klímapolitikai Intézet vezető kutatói, Dr. Zay Balázs és Dr. Kovács Erik bemutatják, milyen hatással van a hőmérséklet-emelkedés és a csapadékmennyiség csökkenése a tó ökoszisztémájára.


Fotó: Strand Fesztivál

A STRAND Fesztivál szervezőinek célja, hogy olyan valós fenntarthatósági rendszert dolgozzanak ki, ami tényleges lépéseket, nem csupán meglobogtatható látszatintézkedéseket jelentenek. Idén egy szakértői csapat több szempontból méri és elemzi a fesztivál környezetre gyakorolt hatását.

Többek között az áram, víz és üzemanyag felhasználást, a szállítási adatokat is vizsgálják.  A cél nem az, hogy megnyugtassuk magunkat, hanem pontosan szeretnénk látni, hol van leginkább tennivalónk. Így a jövőben a STRAND Fesztiválra szabottan végezhessünk átalakításokat és tűzhessünk ki fenntarthatósági célokat

– emeli ki Ádám Kata, a fesztivál vezetője.

Már az idei fesztiválon is fontos lépéseket tesznek: vizsgálják, mérik és kidolgozott zajtérkép alapján kardioid hangrendszerek bevezetésével csökkentik a zajterhelést a kritikus pontokon, hogy az a lehető legkevésbé terhelje a környéken lakókat. A tálaló- és csomagolóanyagok kapcsán együttműködnek a Greenstic Europe-pal, akiknek környezetbarát, lebomló kínáló- és csomagolóanyag-kínálatából választhatnak a vendéglátó egységek. Az ételkínálatnál törekednek a minél több és bővebb húsmentes vagy vegán lehetőség megteremtésére, valamint az is prioritás, hogy kevesebb vörös-, több fehérhúst tartalmazó étel kerüljön a kínálatba.

Maradékmentés során a fesztivál dolgozói által át nem vett ételeket a helyi családsegítő szolgálat segítségével rászorulóknak juttatják el. Vízpontok telepítésével a stábtagokat és a fesztiválozókat is csapvíz fogyasztására, saját kulacs használatára ösztönzik. Ahol csak lehet, helyi munkaerővel és vállalkozókkal dolgoznak, és még a dekoráció kialakításánál is a fenntarthatóságra törekedtek.

 


A szakma reagálása a SZÉP-kártya felhasználásának változásáról

A szakma reagálása a SZÉP-kártya felhasználásának változásáról 

A SZÉP-kártya felhasználási szabályainak 2025. január elsejei módosítása milyen hatással lehet a hazai turizmus és vendéglátás szektorra?
Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest marketingcégét

Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest marketingcégét 

A közlekedési szakértőként elhíresült politikus legfrissebb Facebook bejegyzésében részletesen beszámol arról, miért tartotta fontosnak, hogy a 2025. évi költségvetésben megvonják a főváros marketingügynökségének, a Budapest Brand forrásainak nagy részét.
Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló

Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló 

Október végén robbant a hír, hogy lebontás fenyegeti a Körszállót, hivatalos nevén a Hotel Budapestet, most újabb részletek derültek ki.
Márciusban életre kel a rakpart

Márciusban életre kel a rakpart 

Télen kell készülni a nyárra, idén is lesz rakpartnyitás, nem is akárhogy – írta a főpolgármester a Facebook-oldalán csütörtökön.
Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál

Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál 

Közösen dolgozik Salgótarján és a szlovákiai Sátorosbánya önkormányzata, valamint a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum Somoskő és Salgó várainak értékmentésén európai uniós támogatással.
Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is

Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is 

Szerdán több helyen hullott néhány centiméter hó, de ez még nem elegendő a sípályák üzemeltetéséhez.
Globális rendezvényiparági előrejelzés 2025-re

Globális rendezvényiparági előrejelzés 2025-re 

Egy friss tanulmány áttekintést ad a globális rendezvényágazat idei évi kilátásairól, trendjeiről.
Így kerülte ki egy budapesti apartmankomplexum az Airbnb tilalmat

Így kerülte ki egy budapesti apartmankomplexum az Airbnb tilalmat 

A Király utcai Central Passage Társasház már megtalálta a módját, hogy továbbra is szálláshelyként működhessenek a lakásai.
Izgalmas kiállítás Füreden, a magyarok egyik nagy festőjének műveiből

Izgalmas kiállítás Füreden, a magyarok egyik nagy festőjének műveiből 

Egy híres magyar művész képei az űrben és David Bowie szívében is helyet kaptak. Most alkotásaival a Balatonra csalogatják a turistákat. A Vasarely kiállítás január 18-tól március 9-ig lesz látható Balatonfüreden.
Miniszteri ígéret: június 30-ára megnyílhat ismét a miskolctapolcai barlangfürdő

Miniszteri ígéret: június 30-ára megnyílhat ismét a miskolctapolcai barlangfürdő 

Az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.