Keserédes Pest megyei kastélytúra

Vegyes érzésekkel jártam végig azt a Magyar Turizmus Zrt. által szervezett tanulmányutat, amely négy Pest megyei kastélyt mutatott be az újságíróknak. Mert amit eleink egykor felépítettek, az valóban lenyűgöző, ám a kastélyok jelenlegi állapota sok esetben kiábrándító. A Pest megyei kastélyok hasznosításának egyik fő problémája, hogy mivel ez a térség az ország legfejlettebb központi régiójához tartozik, ezért uniós pályázati forrásokat nehéz találni az ingatlanok felújítására, új funkciók kialakítására.  

A filmesek már felfedezték

A turai Schossberger-kastély Pest megye egyik méltatlanul elfeledett építészeti kincse. Az 1883-ban átadott kastélyt a korszak egyik leggazdagabb és legtehetségesebb zsidó kereskedője, a magyar nemesi címet is elnyert báró Schossberger Zsigmond építtette egy tízhektáros park közepén, miután 1873-ban megvásárolta a birtokot az Esterházy családtól. Úgy tartják, hogy a kastélyt a kor „sztárépítésze”, Ybl Miklós tervezte. (Mivel a turai épület nem szerepel Ybl portfóliójában, a kérdésre máig nincs megnyugtató válasz. Egyes újabb keletű tanulmányok Bukovics Gyulának, Ybl egyik munkatársának tulajdonítják a terveket, ám a jelenlegi tulajdonos ezt kevésbé tartja valószínűnek.)

A megrendelő kívánságára, festői hatásra törekedve az építész franciás neoreneszánsz stílusban tervezte meg az eredendően 98 szobás kastélyt. Az egyemeletes, összetett alaprajzú épülethez négyszög-kupolás pálmaház csatlakozik. A magas tetőzetet eredeti francia palával burkolták, padlásablakokkal és hosszú kéményekkel díszítették. Az enteriőr egyesek szerint az Ybl által tervezett budapesti Operaház belső terének kísérletéül szolgált.

A kor technikai vívmányait alkalmazva vízvezetékrendszerrel, angol vécével, központi fűtéssel, villanyárammal és étellifttel szerelték fel a kastélyt. A falak között 30 centiméteres légrés szolgál szigetelésül, a kandallókürtők pedig a fűtés helyett a szellőzést biztosították. A napfény a tetőablakokon át, tükörrel bélelt aknákon jutott az épületbe. Az előcsarnok felett egykor színes üvegtető állta a fény útját, amely varázslatos, színes fényfoltokkal borította be a teret. A gondosan megtervezett, botanikai ritkaságokat is felvonultató parkban fürdőmedence és teniszpálya szolgálta a nyarakat rendszeresen itt töltő család és vendégeik kényelmét.

A fényűző kastély a második világháborúban magára maradt, és sorstársaihoz hasonlóan előbb német, majd szovjet főhadiszállást, később kórházat rendeztek be a termeiben. 1946-tól 1973-ig iskolaként használták, aztán egy állami vállalat kezelésébe került, amely méltatlanul elhanyagolta. Később a magyar államtól egy indiai befektető vásárolta meg azzal a céllal, hogy az 1996-ban Budapestre tervezett világkiállításra luxushotellé alakítsa. Ez több okból sem jött össze, így az indiai cég végül túladott a műemléki védettség alatt álló épületen.

A jelenlegi tulajdonos, a Turai Kastély Kft. – szűkös lehetőségeihez mérten – 2005-ben hozzákezdett a kastély rekonstrukciójához. Két kisebb összegű elnyert pályázatnak köszönhetően felújították a már veszélyes állapotú óratornyot és a pálmaház kupoláját. Elvégezték a kastély teljes körű építészeti felmérését is, amelyből kiderült, hogy mintegy 3,5 milliárd forintra lenne szükség a helyreállításhoz.

Az első elképzelést, miszerint kastélyszállóvá alakítanák az épületet, időközben elvetették – a tulajdonosok szerint ennek a megoldásnak itt és most nincs létjogosultsága. Pillanatnyilag azon dolgoznak, hogy megtalálják azt a tematikát, amely egyrészt illik a kastélyhoz, másrészt kellő vonzerőt jelent a látogatóknak. Közben pedig reménykedve figyelik a nagyobb összegű pályázatokat (egyelőre sajnos hiába), ugyanis már időszerű lenne a teljes tetőszerkezet több százmillió forintot igénylő felújítása, hogy a többi teendőről ne is beszéljünk.

Ugyanakkor az épület nyitva áll a látogatók előtt, s még meglehetősen romos állapotában is évente tízezren kíváncsiak rá. A romantikus hangulatú kastélyt a filmesek és fotósok is felfedezték, többek között itt forgatták a Holdhercegnő vagy Angelina Jolie Vér és méz című filmjének egyes jeleneteit, de divatfotók és esküvői fényképek is rendszeresen készülnek a Schossberger-kastély díszletei között. Ám valljuk be őszintén, ez az épület ennél jóval többre érdemes.

Festett álmok

Jobb helyzetben van a hazai örökségvédelem csúcsszervezetének nevezett Forster Központ kezelésében lévő péceli Ráday-kastély, amelynek napjainkban látható épületelődjét – egy kisebb méretű kúriát – a református középnemesi családból származó Ráday Pál építtette, aki II. Rákóczi Ferenc diplomatája, titkos kancellárja majd a szabadságharc bukása után a hazai protestánsok vezéralakja volt. Fia, Gedeon 1755 és 1774 között barokk kastéllyá bővíttette és kulturális központtá tette a péceli családi rezidenciát. Az átalakítással a gödöllői Grassalkovich-kastély építőmesterét, Mayerhoffer Andrást, valamint fiát, Mayerhoffer Jánost bízta meg, így a kastély építészeti megoldásaiban felfedezhetők a gödöllői stílusjegyek.

1872-ben a Ráday család anyagi gondjai miatt elárvereztette a kastélyt, az épület ekkor került a Kelecsényiek birtokába, akik a 20. század elejéig nem használták, majd az 1920-as években nagyobb átalakítási munkákat végeztettek rajta. A második világháború végére ismét rossz állapotba került az épület, amelyet az 1950-es években államosítottak. Az 1950-es évektől 1998-ig (!) a MÁV Kórház egyik kihelyezett részlege működött a kastélyban – nem csekély károkat okozva a barokk műemléképületben.

Napjainkban, habár apránként zajlik a kastély feltárása és helyreállítása, a freskókkal díszített termek – tárlatvezetéssel – látogathatók. A könyvtártól a konyháig – képek a Ráday család mindennapjaiból címmel állandó kiállítás és egy korszerű számítógépes prezentáció mutatja be a kastély történetét és lakóinak életét.

A legnagyobb attrakciót azonban maguk a falfestményekkel borított termek jelentik, például az eredetileg Ráday Gedeon 14 ezer kötetből álló enciklopédikus igényű könyvgyűjteményének helyet adó földszinti nagykönyvtár, amelynek mitologikus mennyezetfestése igazi kuriózum. Szintén különlegesség az emeleti díszterem, amelynek falain és mennyezetén tizenöt erkölcsi intelmet ábrázolt a festő Ovidius Átváltozások című műve alapján. A monokróm (fekete-fehér) falképek mintájául szolgáló rézmetszeteket Ráday Gedeon saját gyűjteményének egyik könyvéből választotta ki. A kastély oldalszárnyai közül a jelenleg is feltárás alatt álló Herkules-szoba a legérdekesebb, ennek falképei Herkules tizenkét tettének történetét mutatják be. A szobának nevezetes vendégei is voltak: péceli tartózkodásai idején rendszeresen itt lakott Kazinczy Ferenc, és itt töltötte mézesheteit Jókai Mór és Laborfalvi Róza is.

A kastély zenei és kulturális rendezvények színhelyéül is szolgál: képzőművészeti kiállítások, hangversenyek, fesztiválok és tudományos konferenciák zajlanak a falak között. S bár a csurranó-cseppenő pénzekből lassacskán halad a feltárás és a helyreállítás, nyilvánvaló, hogy az épület, a melléképületek és az egykori barokk díszkert teljes rekonstrukciójához még rengeteg munkára és több milliárd forintra lesz szükség. A péceli Ráday-kastély szerepel a Nemzeti Kastélyprogramban, így a felújítások – bár egyelőre nem tudni, milyen ütemben – várhatóan folytatódnak. Az biztos, hogy ha egyszer végre elkészül, igazi különlegesség lesz ez a festett csodapalota.

Gróf albérletben

A Károlyi család klasszicista stílusú fóti kastélya és a hozzá tartozó park jelenleg szintén a magyar állam tulajdona, a terület kezelője pedig a Károlyi István Gyermekközpont (korábban Fóti Gyermekváros).

A mai kastély helyén álló egykori földszintes kúriát a 18. század végén ismeretlen építész tervei alapján emelték. Miután a birtok 1808-ban a Károlyi család tulajdonába került, a kastélyt több lépésben jelentősen átalakították és kibővítették. Az 1840-es évek átalakításait Ybl Miklós vezette, a kastély ekkor nyerte el mai, klasszicista stílusát. Ebben az időben bővítették és korszerűsítették a belső tereket is, többek között létrehoztak mindkét szinten egy-egy könyvtárat, és reprezentatív díszítésű szobákat alakítottak ki. A szalon-jellegű termek falait többek között Munkácsy Mihály, Lotz Károly, Ligeti Antal festményei díszítették.

Ezzel párhuzamosan a kastélyt körülvevő parkban halastavat alakítottak ki, és különleges fákat, növényeket telepítettek.

A kastély fejlesztését Károlyi István gróf kezdeményezte, aki korának egyik legjelentősebb művészetpártolója, számos jótékonysági ügylet támogatója volt. A Károlyi-rezidencián többször megfordult Kazinczy Ferenc, gyakori vendég volt Széchenyi István, és a grófot Ferenc József is meglátogatta. Még Erzsébet királyné is többször átlovagolt Gödöllőről falkavadászatokra, amelyeket ősszel rendszeresen Fóton rendeztek.

A második világháború vége felé a család elhagyta az épületet, amelybe később frontkórház költözött. Az elhagyatottság hónapjai alatt a berendezést széthordták; szakértők még ma is kutatják, mi került a család kincsei közül a hazai közgyűjteményekbe. A negyvenes évek végén a határőrség foglalta el az épületet – a parkot ideális helyszínnek találták egy kiképzőbázis számára, ám az építkezésre végül nem került sor. Aztán 1957 novemberében a Fóti Gyermekváros költözött a kastélyba.

Kezdetben a tantermek, a 20-30 ágyas hálótermek, az étkező és a konyha is a klasszicista műemléképületben kaptak helyet. A hatvanas-hetvenes években azonban különböző modern épületeket húztak fel a kastélyparkban, s a fő funkciókat oda telepítették: épült iskola, több lakóház, szolgálati lakások, orvosi rendelő, bolt és posta is. Ettől kezdve maga a kastély főleg étkezési célokat szolgált, a baloldali szárnyhoz hozzá is toldottak egy csúnya épületet óriási konyhával. A nyolcvanas évektől a gyermekek létszáma fokozatosan csökkent, az 1997-es gyermekvédelmi törvény előírásainak megfelelően pedig a Gyermekközpont hozzákezdett a lakásotthonok vásárlásához és a gyerekek kiköltöztetéséhez.

1995-ben hosszú emigrációjából hazatért gróf Károlyi László, aki 13 évesen hagyta el Fótot. Feleségével a Gyermekközponttól bérbe vették a kastély egyik szárnyépületének emeletét. Itt rendezték be új otthonukat, és mellette létrehozták a család és a kastély történetét idéző kis házi múzeumot.

A gróf tíz évvel ezelőtt még nagyszabású terveket dédelgetett, azt remélte, hogy az általa létrehozott Fóti Károlyiak Alapítvány 99 évre megkaphatja az épület és a hozzátartó parkrész kezelési jogát. Ebből kiindulva befektetőt is lehetett volna találni a helyreállításhoz és a hasznosításhoz. Az akkori elképzelések szerint egy 35-40 szobás kastélyszálló és egy kis múzeum jelentette volna a tudományos-kulturális rendezvények bázisát. Károlyi László szerint a kastély rekonstrukciója hat-hétmillió dollárba, a teljes program megvalósítása ennek a duplájába került volna.

A most 83 éves gróf ma is készségesen mutatja meg az otthonában összegyűlt családi és nemzeti relikviákat, s közben elmondja, végre sikerült elérnie, hogy a kastély egyik emeleti termében múzeumot rendezzenek be a család által egykor birtokolt kincsekből. S hogy értsük, milyen tárgyakról is van szó, többek között egy feszületet mutat: „Ez ott állt az asztalon, amikor aláírták a Szatmári békét, én pedig gyerekként a talapzat fafiókjába tettem be a karácsonyi kéréseim listáját.”

Néhány évvel ezelőtt a kastély egyik szárnyában ambiciózus tulajdonossal, igényes konyhával és enteriőrrel megnyitott a Fóti Kastély étterem. Ezt leszámítva azonban a klasszicista épület nagy része manapság szomorúan üres, gazdátlan, szedett-vedett. Az emeleten kialakítottak néhány vendégszobát, a márványteremben esküvőket és konferenciákat tartanak, a földszinti teremsor helyiségeit időnként rendezvényekre adják ki.

Egy évtizede a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal – ennek utódja a Forster Központ – még olyan jelentős épületnek minősítette a fóti Károlyi-kastélyt, amelynek az üzleti hasznosítás mellett a „minőségi országbemutatásban” is szerepe lehet. Ehhez képest az épület nem szerepel a jelenlegi Nemzeti Kastélyprogramban.

A disznótor a nyerő

Az 1805-ben épült klasszicista stílusú fenyőharaszti kastélyt téli és vadászrezidenciaként használta a Podmaniczky család. Az épület 1868-ban nyerte el mai formáját, amikor báró Podmaniczky Levente romantikus stíluselemek felhasználásával átépíttette és kibővíttette. A századfordulón ezerkötetes könyvtár, régi fegyver-, porcelán- és értékes acélmetszet-gyűjtemény gazdagította a kastélyt, amely 1913-ig volt a Podmaniczkyak birtokában. Ezután a művészpártoló és műgyűjtő Hatvany-Deutsch család szerezte meg az épületet.

A kastély sorsa a második világháborútól sablonosnak mondható: előbb német, később orosz csapatok költöztek az épületbe, majd az 1947-ben államosított kastély fokozatos pusztulásnak indult. Szolgált katonai raktárul, téeszirodaként, volt benne kollégium és kiöregedett cirkuszi állatok menhelye. A romos épületet 1986-ban vásárolta meg a Chemolimpex Vállalat, és műemlék jellegének megőrzésével szálláshelyként felújíttatta. A kastély a kilencvenes évek elején került a jelenlegi tulajdonos, a Budapesti Ingatlan Nyrt. birtokába. 2000-ig bérlők működtették a kastélyszállót, ám néhány év alatt csúnyán lelakták. A tulajdonos ezért úgy döntött, hogy az épület kezelésére megalapítja a Kastélyszálló Kft-t, amely azóta is ebben a formában működik.

A Fenyőharaszt Kastélyszálló napjainkban 22 szobával és 4 külső apartmannal várja a vendégeket a hozzá tartozó 13 hektáros őspark közepén. Ahogy a kastélyszálló házigazdái mondják, 2004-ben kicsit el voltak kedvetlenedve, amiért nincs a környékükön olyan látványosság, ami a vendégeket a házba csábítaná. De hamar ráébredtek, hogy az önsajnálat nem segít, ezért szélesíteni kezdték a szolgáltatások palettáját, így ma már a szaunától a skeet lövészeten és a lovagláson át a saját strandfürdőig a legkülönfélébb élményeket kínálják. Jól kalkuláltak, az előző három kastélynál jóval kisebb méretű ház ugyanis dübörög. Sok a program, nyári hétköznapokon gyermekes családokat látnak vendégül, hétvégenként esküvőket, tavasztól őszig céges rendezvényeket fogadnak. Téli szezonban pedig népszerű a csomagban kínált disznótoros hétvége, amit a nagy sikerre való tekintettel immár disznótoros hétköznapokkal is kiegészítenek. Ilyenkor a vendégek egymással versengve töltik a kolbászt, kemencében sül a kenyér, folyik a forralt bor, és húzzák a cigányok. Aki pedig az kérdezné, hogy kerül a falusi disznóvágás a klasszicista falak közé, annak csak azt felelhetjük, mi sem értjük pontosan, de egy biztos: a vendégek zabálják.

Harmincöt kastély újulhat meg a Nemzeti Kastélyprogramban

A kormány támogatja és kiemelt célnak tekinti a Nemzeti Kastélyprogram megvalósítását, a programban szereplő kiemelt jelentőségű, a nemzeti kulturális örökség részét képező 35 kastély fejlesztését és egységes kezelését - derül ki a Magyar Közlönyben csütörtökön megjelent kormányhatározatból.

A határozat szerint a kormány elrendeli, hogy legkésőbb 2015. március 1-jéig a jelenleg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vagyonkezelésében lévő 19 műemlékegyüttes és a hozzájuk tartozó ingatlanok - az ingatlanok őrzéséhez, karbantartásához, kezeléséhez, fenntartásához és fejlesztéséhez szükséges személyi, tárgyi, vagyoni és pénzügyi feltételek átadásával és a jogi helyzet rendezésének költségeivel együtt - kerüljenek a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ vagyonkezelésébe.

A 19 műemlékegyüttes között van az acsai Prónay-kastély és parkja, az aszódi Podmaniczky-kastély, a bicskei Batthyány-kastély és parkja, a dénesfai Cziráky-kastély, a geszti Tisza-kastély, a gyömrői Teleki-kastély, a jánosházi Erdődy-Choron-várkastély, a kisbéri Batthyány-Wenckheim-kastély, a mihályi Dőry-kastély, a soponyai Zichy-kastélyegyüttes és parkja, a sopronhorpácsi Széchenyi-kastély és a váchartyáni Rudnay-kastély.

A kormány úgy döntött, hogy a 19 ingatlannal együtt az MNV Zrt. költségvetésében az ingatlanok fenntartására és felújítására szolgáló teljes forrás, évente 1,135 milliárd forint tartós állami támogatás kerüljön átadásra a Forster Központ költségvetésébe - szintén legkésőbb 2015. március 1-jéig. Emellett a határozat szerint a Nemzeti Kastélyprogram részét képező kulturális-turisztikai fejlesztések előkészítéséhez 2015-ben 679 millió forint többletforrást juttatnak a Forster Központnak. A kormány emellett uniós pénzek felhasználását is tervezi.

Mint a közlönyből kiderül, a kormány egyetért azzal, hogy a váli Ürményi-kastély is bekerüljön a kastélyprogramba, illetve állami tulajdonba, a Forster Központ vagyonkezelésébe. A kormány továbbá egyetért azzal is, hogy a ráckevei Savoyai-kastély és a vépi Erdődy-kastély a fennálló használati jogviszony megszüntetését követően szintén bekerüljenek a programba, kerüljenek állami tulajdonba és a Forster Központ vagyonkezelésébe.

A Nemzeti Kastélyprogram végleges koncepcióját - beleértve a program ütemezését, a finanszírozás hazai és nemzetközi forrásait, valamint a megvalósításhoz szükséges intézkedéseket - 2015. március 1-jéig kell a kormánynak beterjeszteni.

A csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent a Nemzeti Kastélyprogramban szereplő műemlékek, épületegyüttesek listája, amelyen 35 ingatlan szerepel (ezek között van az a 19 is, amelyik átkerült az MNV-től a Forster Központhoz). Békés megyéből 1, Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből 3, Fejér megyéből 8, Győr-Moson-Sopron megyéből 4, Komárom-Esztergom megyéből szintén 4, Nógrádból 1, Pest megyéből 7, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Veszprém megyéből 1-1, valamint Vas megyéből 3 kastély található a kormány listáján. A már említett épületeken kívül szerepel rajta többek között a füzérradványi Károlyi-kastély, a lovasberényi Cziráky-kastély, a nádasdladányi Nádasdy-kastély, a csákvári Esterházy-kastély, a majkpusztai egykori Esterházy-kastély - Kamalduli remeteség, a tatai Eszterházy-kastély, a péceli Ráday-kastély, az ozorai Pipo Várkastély és Kula major, valamint a sümegi Püspöki palota is. (MTI)


Végzetes fürdőzés a tóban

Végzetes fürdőzés a tóban  

Egész éjszakába nyúló kutató tevékenységet folytatott a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának egyik mentőegysége.
Nem lesz többet Balaton Sound?

Nem lesz többet Balaton Sound? 

A rendezvény esetleges megszűnéséről már korábban is felreppentek pletykák.
Így kerülhetőek el a nyári balesetek

Így kerülhetőek el a nyári balesetek 

A nyári szabadságok veszélyeire figyelmeztetnek a szakértők.
Itt az elmúlt időszakot elemző, legfrissebb Turizmus Konjunktúra Index

Itt az elmúlt időszakot elemző, legfrissebb Turizmus Konjunktúra Index 

A VIMOSZ szakmai társszervezetekkel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet.
Sétáló Utca Zene programsorozat Keszthelyen

Sétáló Utca Zene programsorozat Keszthelyen 

A keszthelyi sétálóutcán felállított színpadon keszthelyi és keszthelyi kötődésű zenészek mutatják be produkcióikat a júliusi és augusztusi estéken.
Kulturális turizmus díj  pályázat - hazai településeknek

Kulturális turizmus díj pályázat - hazai településeknek 

Megnyílt a jelentkezési és jelölési lehetőség a 6. Art is Business Díjra.
Zendaya beköltözött a Madame Tussauds-ba

Zendaya beköltözött a Madame Tussauds-ba 

Zendaya egy igazán különleges teremben kapott helyet...
 Látványos Disney szökőkút-show érkezik Budapestre

Látványos Disney szökőkút-show érkezik Budapestre 

A Disney idén nyáron egy különleges műsorral örvendezteti meg a közönséget, kicsiket és nagyok egyaránt elrepítve egy kalandokkal, varázslattal és felejthetetlen hősökkel teli világába
Egyedi koncepció, festői környezet - ez a Váralja Akusztik

Egyedi koncepció, festői környezet - ez a Váralja Akusztik 

Boldogkőváralja kivételes helyszínén, a Téka tábor festői környezetében jön idén is a rusztikus könnyűzenei fesztivál 2024 augusztus 9-10-11 között.
Beindult a koncertszezon a fertődi kastély falai között

Beindult a koncertszezon a fertődi kastély falai között 

A fertődi Esterházy-kastély csodálatos Apolló-terme ad otthont az immár hagyományosnak számító nyári programsorozatnak.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.