Klasszis TopDesign 2024 díjátadó: panelbeszélgetés, történelmi aspektusok és egy meglepő újdonság

A hazai teljes Horeca-ágazatot felölelő, a hazai szállodásokat, kisebb és nagyobb vendéglátóhelyeket, külső- és belsőépítészeti tervezőket megszólító Klasszis TopDesign 2024 szakmai verseny díjátadó gálájának alkalmával megrendezésre került kerekasztalbeszélgetés alkalmával a résztvevők az aktuális design trendekről és a fenntarthatóság szerepéről beszélgettek.

Az aktuális dizájntrendek és a fenntarthatóság kérdései a szállodai és bútorgyártás világában egyre inkább előtérbe kerülnek, de ezzel együtt folyamatosan változnak a vendégek igényei és elvárásai is. E témát járta körül a szakmai kerekasztal-beszélgetés, amelyen neves iparági szakemberek osztották meg tapasztalataikat és jövőképeiket.


Fotó: Dala Gábor

Fóti Balázs, Wing Zrt szállodafejlesztésekért és -portfólióért felelős igazgatója, Bakody Katalin, a JAB Anstoetz kelet-európai igazgatója, Kertész Mirjam, a Coninvest Professzionális Konyhatechnológiai cég alapító-ügyvezető igazgatója, Kéry Balázs belsőépítész, a Kroki Stúdió alapító-társtulajdonosa, Somlyai Zoltán, a BDPST Group Hotel Management igazgatója, Szendrei István, a Billerbeck kereskedelmi igazgatója részvételével zajló beszélgetésen Gáspár András, a Klasszis Média Lapcsalád lapigazgatója, mint moderátor a résztvevőket az aktuális design trendekről és a fenntarthatóság szerepéről kérdezte a hotel és bútorgyártás területén. A beszélgetés során a résztvevők feltárták, hogy az új trendek miként alakítják a szektort, és hogyan reagálnak a beszállítók és megrendelők a változó igényekre.

Somlyai Zoltán, Kertész Mirjam, Kéry Balázs és Szendrei István
Somlyai Zoltán, Kertész Mirjam, Kéry Balázs és Szendrei István
Fotó: Dala Gábor

Kertész Mirjam elmondta, hogy az egyik legfontosabb trend a természetes anyagokhoz való visszatérés, amely az elmúlt években megjelent, a természetes anyagok, mint a fa, rattan és textil visszatérése, miközben a fenntarthatóság is kiemelt figyelmet kap. Szendrei István a megkülönböztethetőség fontosságára hívta fel a figyelmet, de a beszélgetés során elhangzott az is, hogy a vendégek egyre inkább egyedi élményeket keresnek a szállásokon, és nem csupán a dizájn, hanem a tér atmoszférája is fontos számukra.

A dizájn tehát nem csupán az esztétikai élményt jelenti, hanem a vendég és a tér közötti interakciót is. A szállodai és vendéglátóipari tervezés során most már nemcsak a látvány számít, hanem az érzékszervi élmények is, mint a fények, illatok és textúrák.

A fenntarthatóság, a dizájn fontos részét képezi és egyre inkább előtérbe kerül, nemcsak az anyagok, hanem az építkezési és berendezés terén is. A beszélgetés szereplői egyaránt úgy tapasztalják, a fenntarthatóságra való fókuszálás, például az újrahasznosított anyagok alkalmazása, egyre inkább elvárás, és már nem csak egy piaci trend.

Ennek kapcsán Kertész Mirjam kiemelte, hogy a szállodai szegmensben is egyre nagyobb igény mutatkozik a fenntartható, újrahasznosított anyagok alkalmazására. Bakody Katalin hozzátette, hogy ez igaz a textilek területén is, és már az a legfontosabb szempont, hogy az új termékek nemcsak funkcionálisak, hanem esztétikailag is vonzóak legyenek, ugyanakkor tartósak és jól karbantarthatók.

Fóti Balázs, Bakody Katalin, Somlyai Zoltán, Kertész Mirjam, Kéry Balázs, Szendrei István és Gáspár András
Fóti Balázs, Bakody Katalin, Somlyai Zoltán, Kertész Mirjam, Kéry Balázs, Szendrei István és Gáspár András
Fotó: Dala Gábor

Minden résztvevő egyetértett abban, hogy az iparági szereplők és a megrendelők számára egyre fontosabbá vált a tudatos választás, a fenntartható termékek és megoldások népszerűsítése. A tervezésben és gyártásban is egyre inkább figyelembe veszik a környezeti hatásokat, és az olyan termékek, amelyek nemcsak esztétikai szempontból kiemelkedőek, hanem környezetbarát módon előállíthatók.

Kéry Balázs hangsúlyozta, hogy belsőépítész tervezőként nagyon hálásak, hogy egyre több fenntartható helyet tervezhetnek. A tervezők és belsőépítészek számára nagyon fontos, hogy a fenntartható anyagokat válasszanak, amelyek idővel szép patinát nyernek és történetet visznek magukkal.

Somlyai István elmondta, hogy a BDPST szállodák esetében már az építkezés során is figyelnek arra, hogy fenntartható megoldásokat válasszanak, és az új épületeket a fenntarthatóság és az energiatakarékosság szempontjait figyelembe véve kell megtervezni, hogy azok hosszú távon is fenntarthatóak legyenek.

A moderátor kérdésére, mely szerint mire számítanak a jövőbeli kihívások tekintetében, Fóti Balázs elmondta, hogy úgy látja a jövő legnagyobb kihívása a profi és elhivatott kollégák megtalálása. Ezzel egyetértve Kertész Mirjam rávilágított az utánpótlás nevelés fontosságára, hogy a fiatalok megtalálják a szakma szépségét. Szendrei István a kvalifikált munkaerő megszerzése és megtartásában látja a kihívást, míg Bakody Katalin az egyediséget emelte ki, Kéry Balázs pedig a professzionalizmust.

A kerekasztalbeszélgetést követően Katona Csaba történész előadásában a történelmi épületek és a turizmus kapcsolatát mutatta be a közönség számára, különös figyelmet szentelve a Duna-parti hotel építészeti és történelmi aspektusainak.  Az előadás során felmerült a kérdés, hogy miként érdemes a történelemre tekinteni a szálloda tematikájában, és hogy milyen mértékben érdemes hangsúlyozni a múlt eseményeit, ha azok nem mindenki számára ismertek vagy szeretettek.

Katona Csaba
Katona Csaba
Fotó: Dala Gábor

A történész rámutatott a történelmi helyszínek kiemelt jelentőségére, mint például az eseménynek helyszínt biztosító és a Duna parton álló Kimpton Bem Hotel, és kiemelte, ezek az épületek nem csupán az építészeti jelentőségük miatt fontosak, hanem azért is, mert a történelmük és a kulturális örökségük révén képesek gazdagítani a modern turizmus élményét, miközben egy új szemléletet is kínálnak a múlt és a jelen kapcsolatának megértésében.

A beszélgetéseket követően került sor a Klasszis TopDesign 2024 díjak átadására.

Idei évben először került meghirdetésre a szakiskolásoknak és egyetemistáknak szóló munkaruha tervezői verseny gasztronómia és szállodaipar kategóriában. „Az eredmények bennünket is megleptek – emelte ki Ács Zsuzsanna – olyan kreativitás áradt a munkákból, amelyre hosszú távon építeni kell és építeni lehet.”

A személyzet viselet szorosan kapcsolódik a belsőépítészeti koncepcióhoz, a történetmesélés része, ezért is döntött úgy a Klasszis Lapcsalád, hogy a formaruha pályázat az idei év újdonságaként bekerül a versenybe.  

A zsűri elnöke, Jakab Zsófia, az MDDÜ vezérigazgatója adta át az 5 csillagos szálloda kategória harmadik és második helyezettjének járó díjat. A kategória harmadik helyezettje Gutai-Ruppert Flóra Réka, a második helyezett a Jelky 2A csapat lett: László-Hanzel Alíz és Kormos-Molnár Anna. Az 5 csillagos szálloda kategória győztese díjat Véh Lili nyerte el, akinek Fabriczki Petra, a Danubius Hotels kommunikációs igazgatója, a zsűri egyik tagja adta át a díjat.


Fotó: Dala Gábor

A Formaruha Pályázat Étterem kategóriában a harmadik és második helyezettnek járó díjat a Klasszis Média partnere, Bocskai István adta át. Harmadik helyen Kánya Brigitta, Kelemen Dorka Emese, Kuchár Emese és Kulcsár Emese végzett, a második helyen az INDÁK csapat: Fazekas Hanna Nikol, Keil Laura, Kósa Fanni és Meskó Andrea. Az Étterem kategória győztese Kovács Gréta és Nagy Laura, akiknek Dobay Eszter adta át a díjat.

 


NGM: 2025-ben erősen csökkentik a vendégmunkások számát

NGM: 2025-ben erősen csökkentik a vendégmunkások számát 

A nemzetgazdasági miniszter 35 ezerre csökkenti a vendégmunkás-kvóta maximumát 2025-ben.
God jul! – svédül „Boldog karácsonyt!” jelent

God jul! – svédül „Boldog karácsonyt!” jelent 

A megszokott formulától kissé eltérő ünnepi üdvözlet Olvasóinknak.
Nemzetközi babérokra pályázik a Pest-közeli golfklub

Nemzetközi babérokra pályázik a Pest-közeli golfklub 

A Pannonia Golf & Country Club sikeresen zárta az idei szezont, ezért minden esély megvan arra, hogy Európa top 100 klubja közé kerüljön.
Először jön Magyarországra a Lighthouse Family legendás énekese

Először jön Magyarországra a Lighthouse Family legendás énekese 

A zalai Örvényesvölgy Fesztiválon újra egyedülálló koncertekkel és programokkal várják a közönséget.
Karácsonykor kezdődik a szezon a mátrai Síparkban

Karácsonykor kezdődik a szezon a mátrai Síparkban 

December 26-án nyit és utána a téli szünet minden napján várja a vendégeket a mátraszentistváni Sípark.
A francia szupersztár is fellép jövőre a Paloznaki Jazzpikniken

A francia szupersztár is fellép jövőre a Paloznaki Jazzpikniken 

A jazz és a soul francia királynője Isabelle Geffroy, közismert nevén Zaz, valamint a jazz és az r&b fúziójának nagyiskolája, a brooklyni székhelyű zenei projekt, a Kennedy Administration Paloznakon lép fel először Magyarországon.
Amióta nyitva, már ennyien váltottak jegyet a Városligeti Műjégre

Amióta nyitva, már ennyien váltottak jegyet a Városligeti Műjégre 

Országszerte mintegy 100 korcsolyapálya lesz nyitva a téli szünetben, mindenhol a szezon legzsúfoltabb napjaira készülnek.
Hogyan tárgyaljunk munkabérről, béremelésről a munkáltatóval?

Hogyan tárgyaljunk munkabérről, béremelésről a munkáltatóval? 

A munkaadóval folytatott tárgyalási szituációk felkészülést igényelnek. Itt egy hasznos útmutató arról, miképp érdemes felkészülni és mire érdemes odafigyelni egy ilyen témájú tárgyalás során?
Példátlan összefogás a petárdázás ellen az agglomerációban és tilalom a pesti belvárosban

Példátlan összefogás a petárdázás ellen az agglomerációban és tilalom a pesti belvárosban 

Betiltják a pirotechnikai eszközök használatát szilveszterkor az V. kerület egyes részein és egyedülálló szolidaritás két település között.
Februárban egy héten át Budapestre figyel a divatvilág

Februárban egy héten át Budapestre figyel a divatvilág 

Divatikonokkal, fenntarthatósági programokkal és minden eddiginél több nemzetközi együttműködéssel ünnepel a 15. Budapest Central European Fashion Week (BCEFW).

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.