Kortyolni- és harapnivalók a Városligetben

Vajon mi lehet a különbség az élelmiszerboltok polcain sorakozó, futószalagon készült termékek és a kézműves sörök között? Aki ez utóbbiakat valaha is megkósolta, az tudja, hogy óriási.

A Főzdefeszt még 2011-ben jött létre azzal a céllal, hogy fórumot teremtsen a kézműves söröknek – mondta el Bart Dániel, a fesztivál egyik főszervezője és kitalálója. – A budapesti közönség azonnal vevő volt az ötletünkre és miközben az elmúlt években sikerült a Főzdefesztet egy nagyon sikeres fesztivállá tenni, azt is elértük, hogy a kézműves sör divatossá váljon és megteremtse a maga helyét a magyar sör- és vendéglátóipari piacon. Ez nemcsak egy fesztivál, ahová az emberek azért mennek, hogy jól érezzék magukat, hanem egyben egy seregszemle is, ahol a törzsvendégek régi ismerősökként üdvözlik a régi főzdéket és kíváncsiak az újakra is. Amelyekből nincs is hiány, hiszen szinte nem múlik el hónap, hogy ne nyitna egy újabb kézműves söröző a városban.

És valóban, a kínálat egyre gazdagabb: aki ezen a hétvégén ellátogat a Városligetbe, több mint 50 magyar sörfőzde 300-féle nedűjéből válogathat. Ebből körülbelül 70 az olyan új termék, ami az elmúlt évben jelent meg. Néhány premier is lesz: Magyarországon először itt kóstolhatják meg a látogatók a Gyertyános kézműves főzde különleges Hámori Licsi sörét. A keserű csokis, valamint a 18 Balling-fokos gyógynövényes láger, az Elixir 18 már évek óta a látogatók kedvencei. A mézes sör rajongóinak érdemes ellátogatniuk a Köleses Sörfőzde standjához. A Hübris UbikEklekti pedig egy olyan különleges gyógynövényes sört alkotott, ami a friss Unicum ízvilágára emlékeztet.

A Serforrás tokaji aszúval készült söre, a Corvinus Rex első pillanatra meghökkentőnek tűnhet, de választhatunk frissen tört korianderrel és narancshéjjal fűszerezett folyékony kenyeret is. Hatvanezer pohár... ennyivel készülnek idén a szervezők és az is újdonság, hogy immár vége a papírpoharak korszakának.

És hogy a nedűk kortyolása között fantasztikus harapnivalókat is kóstolhassunk, arról a Street Food Show gondoskodik. Ez a szimpatikus kezdeményezés korábban önállóan is létezett már. Ez a hetedik alkalom, hogy megrendezésre kerül, ebből három alkalommal a Főzdefeszttel közös fesztiválon. Vajda Pierre, a Dining Guide ügyvezetője elmondta, a csatlakozás egyik oka az volt, hogy nagyon hasonló alapvetéssel közelítenek a gasztronómiai kultúrához, mint a kézműves sörök készítői. A Street Food egy olyan műfaj, ahol az ételkészítők nem bevárják a fogyasztót, hanem elébe mennek. Elsősorban nagy tömegeket vonzó helyeken érvényesül a legjobban, ahol a vásárló szembesülhet a nyersanyaggal, láthatja, hogy az étel milyen módon, milyen technológiával készül. És mivel belekukcskálhatnak a serpenyőbe, ezért szinte azonnal kialakul egy bizalmi viszony. A Street Foodosok egyik jeles képviselője, Befaló Bill, a különleges texasi barbecue brigád egy tonna húst szállított a helyszínre. Két és fél tonnás offszet szmókerük (amerikai óriás grillező tartály) Magyarországon egyedülálló. A vállalkozás a hagyományos, amerikai stílusú barbecue megismertetését és népszerűsítését tűzte ki céljául.

Gyenge Zsolt, a Fóti Kézműves Sörfőzde vezetője és a Kisüzemi Sörfőzdék Országos Egyesületének elnöke szerint a kis főzdék körében a Főzdefeszt a leginkább várt esemény. Különösképpen örvendetes, hogy idén egy ilyen rangos rendezvényhelyszín ad otthont a fesztiválnak. Az első hat alkalommal a Mikszáth Kálmán téren volt a Főzdefeszt, de a bővülés itt már nem volt lehetséges. Tavaly ugyan tágas volt a tér, de az árnyékok hiánya mindenkit próbára tett. Idén a Városliget árnyas fái ideális védelmet nyújtanak a júniusi kánikulában.

Kosztolányi-Baji Zsolt a szakma legfiatalabb nemzedékét képviseli, a Hübris söreivel van jelen. Ő először a Főzdefeszten találkozott kézműves sörökkel és otthon azonnal ki is próbálta az ellesett technikát. Az első lépések olyan jól sikerültek, hogy ezen felbuzdulva Zsolt idén végez a Corvinus Egyetem sörfőző mester szakmérnök képzésén. Szerinte a változatosság, az új ízek kombinációi idén hangsúlyosan jelen vannak, és a különlegességek iránt nyitott közönségnek akkor is érdemes megkóstolni egy-egy meghökkentő nevű vagy összetételű sört, ha elsőre túlzottan szokatlannak tűnik.

A főzdék egymással is versenyeznek: idén is szakmai zsűri dönt arról, hogy ki kapja az Év Sörfőzdéje megtisztelő címet. Fontos szempont a díj odaítélésénél a piac számára irányt mutató üzleti stratégia, és az új, innovatív termékekkel való részvétel. A nyertes jutalma az ingyenes külföldi megjelenéseken kívül a következő Főzdefeszten felkínált stand.

Még két díj kerül kiosztásra, a „Magyarország Kedvenc Söre 2015” címet elnyerő főzde 555.555 forintos pénzjutalomban részesül, a grafikusokból álló szakmai zsűri pedig a legjobbnak választott design címet osztja ki. A díj tulajdonosa 333.333 forinttal lesz gazdagabb.


Közel félezer pályázat az idei Virágos Magyarország versenyen

Közel félezer pályázat az idei Virágos Magyarország versenyen 

Az országos környezetszépítő verseny legnépszerűbb kategóriái 2025-ben az Év főtere és az Év fasora.
 Nyugdíjasok megpróbálják beállítani Phileas Fogg rekordját

Nyugdíjasok megpróbálják beállítani Phileas Fogg rekordját 

Negyven nap, majdnem 30.000 kilométer, 3274 gyalogló.
Kulturális randevú Göcsejben

Kulturális randevú Göcsejben 

Az eseménysorozat a göcseji dombok között idén 22 településen több mint 60 programot és közel 100 élményt kínál a „fenntartható lassúság” jegyében.
Indul a nyári szezon a Tisza-tó fővárosában

Indul a nyári szezon a Tisza-tó fővárosában 

Ezen a nyáron is rengeteg kalanddal és élménnyel vár Tiszafüred.
Megvan az Év kerékpárútja

Megvan az Év kerékpárútja  

Az Év kerékpárútja címet hatodik éve dönti el szavazással a nagyközönség, idén a Murakeresztúr kör nyerte el a címet 2938 szavazattal.
Nosztalgiagőzös és galambröptetés Fehérváron

Nosztalgiagőzös és galambröptetés Fehérváron 

A pünkösdi hétvégén tovább pezseg a székesfehérvári kulturális élet.
Felgyorsult a Balaton vizének melegedése

Felgyorsult a Balaton vizének melegedése 

A klímaváltozás nemcsak a vízmelegedést hozta el.
Zárva marad a hévízi tófürdő központi épülete

Zárva marad a hévízi tófürdő központi épülete 

Szigetfürdőt terveznek a látogatóknak.
Új elemekkel bővül Zalaegerszeg legnagyobb fesztiválja

Új elemekkel bővül Zalaegerszeg legnagyobb fesztiválja 

Új elemként belvárosi korzót is nyitnak a helyi kereskedőkkel együttműködve, illetve gimnazisták saját szervezésű programjait is színpadra viszik.
Lesz-e változás jövőre az Utazás Kiállítás megjelenésében és üzenetében?

Lesz-e változás jövőre az Utazás Kiállítás megjelenésében és üzenetében? 

A beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy a 2025-ös kiállítás kapcsán szervezett B2B workshop sikeres volt, amelyet 2026-ban szeretnének továbbfejleszteni.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.