Kortyolni- és harapnivalók a Városligetben

Vajon mi lehet a különbség az élelmiszerboltok polcain sorakozó, futószalagon készült termékek és a kézműves sörök között? Aki ez utóbbiakat valaha is megkósolta, az tudja, hogy óriási.

A Főzdefeszt még 2011-ben jött létre azzal a céllal, hogy fórumot teremtsen a kézműves söröknek – mondta el Bart Dániel, a fesztivál egyik főszervezője és kitalálója. – A budapesti közönség azonnal vevő volt az ötletünkre és miközben az elmúlt években sikerült a Főzdefesztet egy nagyon sikeres fesztivállá tenni, azt is elértük, hogy a kézműves sör divatossá váljon és megteremtse a maga helyét a magyar sör- és vendéglátóipari piacon. Ez nemcsak egy fesztivál, ahová az emberek azért mennek, hogy jól érezzék magukat, hanem egyben egy seregszemle is, ahol a törzsvendégek régi ismerősökként üdvözlik a régi főzdéket és kíváncsiak az újakra is. Amelyekből nincs is hiány, hiszen szinte nem múlik el hónap, hogy ne nyitna egy újabb kézműves söröző a városban.

És valóban, a kínálat egyre gazdagabb: aki ezen a hétvégén ellátogat a Városligetbe, több mint 50 magyar sörfőzde 300-féle nedűjéből válogathat. Ebből körülbelül 70 az olyan új termék, ami az elmúlt évben jelent meg. Néhány premier is lesz: Magyarországon először itt kóstolhatják meg a látogatók a Gyertyános kézműves főzde különleges Hámori Licsi sörét. A keserű csokis, valamint a 18 Balling-fokos gyógynövényes láger, az Elixir 18 már évek óta a látogatók kedvencei. A mézes sör rajongóinak érdemes ellátogatniuk a Köleses Sörfőzde standjához. A Hübris UbikEklekti pedig egy olyan különleges gyógynövényes sört alkotott, ami a friss Unicum ízvilágára emlékeztet.

A Serforrás tokaji aszúval készült söre, a Corvinus Rex első pillanatra meghökkentőnek tűnhet, de választhatunk frissen tört korianderrel és narancshéjjal fűszerezett folyékony kenyeret is. Hatvanezer pohár... ennyivel készülnek idén a szervezők és az is újdonság, hogy immár vége a papírpoharak korszakának.

És hogy a nedűk kortyolása között fantasztikus harapnivalókat is kóstolhassunk, arról a Street Food Show gondoskodik. Ez a szimpatikus kezdeményezés korábban önállóan is létezett már. Ez a hetedik alkalom, hogy megrendezésre kerül, ebből három alkalommal a Főzdefeszttel közös fesztiválon. Vajda Pierre, a Dining Guide ügyvezetője elmondta, a csatlakozás egyik oka az volt, hogy nagyon hasonló alapvetéssel közelítenek a gasztronómiai kultúrához, mint a kézműves sörök készítői. A Street Food egy olyan műfaj, ahol az ételkészítők nem bevárják a fogyasztót, hanem elébe mennek. Elsősorban nagy tömegeket vonzó helyeken érvényesül a legjobban, ahol a vásárló szembesülhet a nyersanyaggal, láthatja, hogy az étel milyen módon, milyen technológiával készül. És mivel belekukcskálhatnak a serpenyőbe, ezért szinte azonnal kialakul egy bizalmi viszony. A Street Foodosok egyik jeles képviselője, Befaló Bill, a különleges texasi barbecue brigád egy tonna húst szállított a helyszínre. Két és fél tonnás offszet szmókerük (amerikai óriás grillező tartály) Magyarországon egyedülálló. A vállalkozás a hagyományos, amerikai stílusú barbecue megismertetését és népszerűsítését tűzte ki céljául.

Gyenge Zsolt, a Fóti Kézműves Sörfőzde vezetője és a Kisüzemi Sörfőzdék Országos Egyesületének elnöke szerint a kis főzdék körében a Főzdefeszt a leginkább várt esemény. Különösképpen örvendetes, hogy idén egy ilyen rangos rendezvényhelyszín ad otthont a fesztiválnak. Az első hat alkalommal a Mikszáth Kálmán téren volt a Főzdefeszt, de a bővülés itt már nem volt lehetséges. Tavaly ugyan tágas volt a tér, de az árnyékok hiánya mindenkit próbára tett. Idén a Városliget árnyas fái ideális védelmet nyújtanak a júniusi kánikulában.

Kosztolányi-Baji Zsolt a szakma legfiatalabb nemzedékét képviseli, a Hübris söreivel van jelen. Ő először a Főzdefeszten találkozott kézműves sörökkel és otthon azonnal ki is próbálta az ellesett technikát. Az első lépések olyan jól sikerültek, hogy ezen felbuzdulva Zsolt idén végez a Corvinus Egyetem sörfőző mester szakmérnök képzésén. Szerinte a változatosság, az új ízek kombinációi idén hangsúlyosan jelen vannak, és a különlegességek iránt nyitott közönségnek akkor is érdemes megkóstolni egy-egy meghökkentő nevű vagy összetételű sört, ha elsőre túlzottan szokatlannak tűnik.

A főzdék egymással is versenyeznek: idén is szakmai zsűri dönt arról, hogy ki kapja az Év Sörfőzdéje megtisztelő címet. Fontos szempont a díj odaítélésénél a piac számára irányt mutató üzleti stratégia, és az új, innovatív termékekkel való részvétel. A nyertes jutalma az ingyenes külföldi megjelenéseken kívül a következő Főzdefeszten felkínált stand.

Még két díj kerül kiosztásra, a „Magyarország Kedvenc Söre 2015” címet elnyerő főzde 555.555 forintos pénzjutalomban részesül, a grafikusokból álló szakmai zsűri pedig a legjobbnak választott design címet osztja ki. A díj tulajdonosa 333.333 forinttal lesz gazdagabb.


Virágzó hagyomány Fehérvárcsurgón

Virágzó hagyomány Fehérvárcsurgón 

2025. május 30-án nyílik a 21. Európai Dísznövény és Kertművészeti Kiállítás és Vásár.
Tudomány, művészet és szenvedély az idei Műtárgyak Éjszakáján

Tudomány, művészet és szenvedély az idei Műtárgyak Éjszakáján 

Idén a tudomány és a művészet kapcsolata a rendezvény kiemelt témája.
Idén újra: Öböl-átúszás Tihany és Balatonfüred között

Idén újra: Öböl-átúszás Tihany és Balatonfüred között 

A rendezvény célja nem csupán a sport, hanem a természet, az élmény, a hagyomány és az értékek ünneplése.
Programkavalkád a Tokaj Fesztiválkatlanban

Programkavalkád a Tokaj Fesztiválkatlanban 

Huszonöt programmal várja nyáron látogatóit az ország egyik legnagyobb szabadtéri színháza, a Tokaj Fesztiválkatlan.
Jön: háború utáni és kortárs művek aukciója

Jön: háború utáni és kortárs művek aukciója 

Keserü Ilona drámai képe 40 millió forintos kikiáltási árról indul a Virág Judit Galéria árverésén.
 Közel kétezer résztvevő a Tisza-tó körüli kerékpárversenyen

Közel kétezer résztvevő a Tisza-tó körüli kerékpárversenyen 

Új távokkal és felejthetetlen hangulattal ünnepelte 18. születésnapját a BSI kerékpáros eseménye.
Enyhítik a száj- és körömfájásjárvány korlátozása miatt hozott intézkedéseket

Enyhítik a száj- és körömfájásjárvány korlátozása miatt hozott intézkedéseket  

A korlátozáson kívüli területeket érintik a változások.
Ismét ellepték világszerte ismert influenszerek hazánkat

Ismét ellepték világszerte ismert influenszerek hazánkat 

Látogatásuk három napja alatt 22 helyszínen, 30 hazai szolgáltató segítségével mutatják meg hazánk élményeit.
A közlekedés napját szimulátorral és élménykamionnal ünnepli a szentendrei múzeum

A közlekedés napját szimulátorral és élménykamionnal ünnepli a szentendrei múzeum 

A BKV – a Magyar Autóklubbal együttműködve – az idén is csatlakozik a közlekedési kultúra napja programsorozathoz.
Új feladatkörök és bővülő csapat a Kartago Tours-nál

Új feladatkörök és bővülő csapat a Kartago Tours-nál 

Új értékesítési vezető érkezett a német hátterű utazásszervezőhöz.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.