Kortyolni- és harapnivalók a Városligetben

Vajon mi lehet a különbség az élelmiszerboltok polcain sorakozó, futószalagon készült termékek és a kézműves sörök között? Aki ez utóbbiakat valaha is megkósolta, az tudja, hogy óriási.

A Főzdefeszt még 2011-ben jött létre azzal a céllal, hogy fórumot teremtsen a kézműves söröknek – mondta el Bart Dániel, a fesztivál egyik főszervezője és kitalálója. – A budapesti közönség azonnal vevő volt az ötletünkre és miközben az elmúlt években sikerült a Főzdefesztet egy nagyon sikeres fesztivállá tenni, azt is elértük, hogy a kézműves sör divatossá váljon és megteremtse a maga helyét a magyar sör- és vendéglátóipari piacon. Ez nemcsak egy fesztivál, ahová az emberek azért mennek, hogy jól érezzék magukat, hanem egyben egy seregszemle is, ahol a törzsvendégek régi ismerősökként üdvözlik a régi főzdéket és kíváncsiak az újakra is. Amelyekből nincs is hiány, hiszen szinte nem múlik el hónap, hogy ne nyitna egy újabb kézműves söröző a városban.

És valóban, a kínálat egyre gazdagabb: aki ezen a hétvégén ellátogat a Városligetbe, több mint 50 magyar sörfőzde 300-féle nedűjéből válogathat. Ebből körülbelül 70 az olyan új termék, ami az elmúlt évben jelent meg. Néhány premier is lesz: Magyarországon először itt kóstolhatják meg a látogatók a Gyertyános kézműves főzde különleges Hámori Licsi sörét. A keserű csokis, valamint a 18 Balling-fokos gyógynövényes láger, az Elixir 18 már évek óta a látogatók kedvencei. A mézes sör rajongóinak érdemes ellátogatniuk a Köleses Sörfőzde standjához. A Hübris UbikEklekti pedig egy olyan különleges gyógynövényes sört alkotott, ami a friss Unicum ízvilágára emlékeztet.

A Serforrás tokaji aszúval készült söre, a Corvinus Rex első pillanatra meghökkentőnek tűnhet, de választhatunk frissen tört korianderrel és narancshéjjal fűszerezett folyékony kenyeret is. Hatvanezer pohár... ennyivel készülnek idén a szervezők és az is újdonság, hogy immár vége a papírpoharak korszakának.

És hogy a nedűk kortyolása között fantasztikus harapnivalókat is kóstolhassunk, arról a Street Food Show gondoskodik. Ez a szimpatikus kezdeményezés korábban önállóan is létezett már. Ez a hetedik alkalom, hogy megrendezésre kerül, ebből három alkalommal a Főzdefeszttel közös fesztiválon. Vajda Pierre, a Dining Guide ügyvezetője elmondta, a csatlakozás egyik oka az volt, hogy nagyon hasonló alapvetéssel közelítenek a gasztronómiai kultúrához, mint a kézműves sörök készítői. A Street Food egy olyan műfaj, ahol az ételkészítők nem bevárják a fogyasztót, hanem elébe mennek. Elsősorban nagy tömegeket vonzó helyeken érvényesül a legjobban, ahol a vásárló szembesülhet a nyersanyaggal, láthatja, hogy az étel milyen módon, milyen technológiával készül. És mivel belekukcskálhatnak a serpenyőbe, ezért szinte azonnal kialakul egy bizalmi viszony. A Street Foodosok egyik jeles képviselője, Befaló Bill, a különleges texasi barbecue brigád egy tonna húst szállított a helyszínre. Két és fél tonnás offszet szmókerük (amerikai óriás grillező tartály) Magyarországon egyedülálló. A vállalkozás a hagyományos, amerikai stílusú barbecue megismertetését és népszerűsítését tűzte ki céljául.

Gyenge Zsolt, a Fóti Kézműves Sörfőzde vezetője és a Kisüzemi Sörfőzdék Országos Egyesületének elnöke szerint a kis főzdék körében a Főzdefeszt a leginkább várt esemény. Különösképpen örvendetes, hogy idén egy ilyen rangos rendezvényhelyszín ad otthont a fesztiválnak. Az első hat alkalommal a Mikszáth Kálmán téren volt a Főzdefeszt, de a bővülés itt már nem volt lehetséges. Tavaly ugyan tágas volt a tér, de az árnyékok hiánya mindenkit próbára tett. Idén a Városliget árnyas fái ideális védelmet nyújtanak a júniusi kánikulában.

Kosztolányi-Baji Zsolt a szakma legfiatalabb nemzedékét képviseli, a Hübris söreivel van jelen. Ő először a Főzdefeszten találkozott kézműves sörökkel és otthon azonnal ki is próbálta az ellesett technikát. Az első lépések olyan jól sikerültek, hogy ezen felbuzdulva Zsolt idén végez a Corvinus Egyetem sörfőző mester szakmérnök képzésén. Szerinte a változatosság, az új ízek kombinációi idén hangsúlyosan jelen vannak, és a különlegességek iránt nyitott közönségnek akkor is érdemes megkóstolni egy-egy meghökkentő nevű vagy összetételű sört, ha elsőre túlzottan szokatlannak tűnik.

A főzdék egymással is versenyeznek: idén is szakmai zsűri dönt arról, hogy ki kapja az Év Sörfőzdéje megtisztelő címet. Fontos szempont a díj odaítélésénél a piac számára irányt mutató üzleti stratégia, és az új, innovatív termékekkel való részvétel. A nyertes jutalma az ingyenes külföldi megjelenéseken kívül a következő Főzdefeszten felkínált stand.

Még két díj kerül kiosztásra, a „Magyarország Kedvenc Söre 2015” címet elnyerő főzde 555.555 forintos pénzjutalomban részesül, a grafikusokból álló szakmai zsűri pedig a legjobbnak választott design címet osztja ki. A díj tulajdonosa 333.333 forinttal lesz gazdagabb.


 Turizmusmarketing konferencia Pécsett

Turizmusmarketing konferencia Pécsett 

2025. április 11-én rendezik Pécsett a hazai turizmus- szakmai konferenciák zászlóshajójává vált évenkénti turizmusmarketing konferenciát.
Fenntarthatósági jó gyakorlatokról és az osztrák piac jelentőségéről az MSZÉSZ régiós ülésein

Fenntarthatósági jó gyakorlatokról és az osztrák piac jelentőségéről az MSZÉSZ régiós ülésein 

A március 27-28-i régiós üléseken több mint 150 szállodaipari szakember vett részt.
Újabb két magyarországi szarvasmarhatelepen lehet száj- és körömfájásjárvány

Újabb két magyarországi szarvasmarhatelepen lehet száj- és körömfájásjárvány 

A helyzet azért is aggasztó, mert a két telep a magyar-szlovák határ közelében van.
A hazai munkavállalók fele nyitott egy új munkalehetőségre

A hazai munkavállalók fele nyitott egy új munkalehetőségre 

A fizetés mértéke és a juttatási csomag a legfőbb vonzerő.
Digitális színház, történelmi tárlat és időutazás: nyílik a Time Machine

Digitális színház, történelmi tárlat és időutazás: nyílik a Time Machine  

Április 8-án Budapest legújabb attrakciója egy egyedülálló időutazásra hív.
Nyomozós játék, cellalátogatás, börtönkoszt, tombolanyeremények a Várbörtönben

Nyomozós játék, cellalátogatás, börtönkoszt, tombolanyeremények a Várbörtönben 

Egyéves születésnapját igencsak különleges módon ünnepli a veszprémi Várbörtön Látogatóközpont.
Békéscsabán kezdődik a tavaszi fesztivál

Békéscsabán kezdődik a tavaszi fesztivál 

Csaknem harminc rendezvényt kínál a Békéscsabai Tavaszi Fesztivál.
Ennyit költött a rendezvényszektor 2024-ben

Ennyit költött a rendezvényszektor 2024-ben 

A rendezvényszektor vállalati eseménymarketing piacának árbevétele 2024-ben 78,4 milliárd forint volt és 4,3 százalékos növekedést mutatott.
Különleges programokkal ünnepel a Folly Arborétum

Különleges programokkal ünnepel a Folly Arborétum 

Idén 120 éves a badacsonyörsi botanikus kert.
Hagyományőrző húsvéti napok Matyóföldön

Hagyományőrző húsvéti napok Matyóföldön 

Matyó Húsvét Mezőkövesden április 20-21-én.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.