Közel 4000 látogató volt kíváncsi a 360 Design Budapestre

Teltházas programokkal valósult meg a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) által negyedik alkalommal megrendezett 360 Design Budapest.

A regionális design kiállítás minden eddiginél nagyobb szelekcióval tért vissza 2023. október 17. és 22. között: az Adria-palotában több mint 200 tárgyat tekinthettek meg az érdeklődők, több mint 60 hazai és régiós designer és művész munkáját.

Minden szék megtelt Rossana Orlandi programjain és az olasz prémium designmárkák panelbeszélgetésén, népszerűek voltak a Meet the Designer események és az exkluzív tárlatvezetések is.

A megújult koncepcióval és programokkal ez alkalommal is sikert aratott a korábbi években számos elismeréssel kitüntetett 360 Design Budapest a magyar és régiós kreatívipar iránt érdeklődők körében. Közel 4000 látogató tekintette meg az Adria-palotában a regionális design kiállítást, ahol több mint 60 alkotó, köztük 14 régiós márka és 15 feltörekvő tehetség mutatkozott be. A fokozott érdeklődést mutatja, hogy a helyszínre érkezők mellett több, mint 700 ezer felhasználót ért el az esemény Facebook- és Instagram-csatornája az esemény hetében.

„Nagyon fontosnak tartjuk, hogy platformot biztosítsunk a találkozásra, mind a kreatívipari szereplők, mind az érdeklődő közönség számára. A Magyar Divat & Design Ügynökség célja, hogy Budapest legyen ez a meghatározó találkozási pont, a kollaborációk ösztönzője, a divat és design régiós központja. A 360 Design Budapest mostanra a CEE országokban egyedülálló programsorozattá fejlődött, széleskörű szakmai együttműködéseket folytatunk annak érdekében, hogy hatékonyan juttassuk el Magyarország és a környező országok kulturális gazdagságát a nemzetközi közönséghez. Az idei évben study tour keretében láttuk vendégül a régió szakújságíróit, a cseh Dolce Vita, az olasz Elle Decor és Interni Magazine és az amerikai FamilyStyle US újságíróit, akik a design mellett a Budapest által kínált élményekből, turisztikai vonzerejéből is ízelítőt kaptak.” - emelte ki Jakab Zsófia, az MDDÜ vezérigazgatója.

2023-ban kibővült a kiállítás koncepciója, a formatervezők mellett, ipar- és képzőművészek, továbbá gyártók is megjelentek a kiállítótérben. Bonta Gáspárral, a 360 Design Budapest kurátorával közös munka eredményeképp egy különleges installációs tér elevenedett meg az Adria-palotában.

„A 360 Design Budapest a szezon egyik fő kulturális eseményévé vált az elmúlt években. Az idei program sikerességéhez olyan szakmai partnerek járultak hozzá, mint például az Iparművészeti Múzeum, aki lehetővé tette, hogy a kiválasztott műtárgyakon keresztül megelevenedjen az európai művészeti mozgalmak sokszínűsége és ezen keresztül Magyarország gazdag designtörténete. Az Art Market Budapesttel, akivel immár harmadik éve működünk együtt, ezúttal ismét közös szakmai nappal és kerekasztal-beszélgetéssel készültünk, programjainkat az időzítés szintjén is összehangolva hatékonyabban képviseljük a hazai design és művészeti szcénát.” – mondta el Forintos-Szűcs Anita, az MDDÜ általános vezérigazgató-helyettese.

Népszerűek voltak a látogatók körében a kiállítás edukatív célú programjai, amelyek teltházzal zajlottak. Rengetegen érkeztek az angol és magyar nyelvű exkluzív tárlatvezetésekre, hogy a közismert személyek kapcsolódását megismerjék a kiállított tárgyakhoz. A programsorozat kiemelt vendégeként Rossana Orlandi két programra várta az érdeklődőket: a design LAB curated by Rossana Orlandi keretében a gyártó-tervező párosok prezentációján megteltek az ülőhelyek, akárcsak a fiatal célközönségnek szánt Kreatív Párbeszéd során, ahol a világhírű kurátor személyes, több évtizedes szakmai tapasztalatairól mesélt. A pénteki napon egy kibővült kerekasztal-beszélgetés keretében, a kulturális örökség szerepéről a design területén osztotta meg tapasztalatait az 6AM:Glassworks egyik alapítója, a milánói NM3 design studio társalapítója, valamint a Dimore, Nilufar és a 6:AM értékesítési képviselője. Éltek a lehetőséggel a látogatók, hogy találkozzanak kiállítókkal, a Meet the Designer és Meet the Manufacturers események keretében.

Idén először különböző, partnerek által megvalósított side eventek csatlakoztak a design kiállítás programjához, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy még szélesebb körhöz jusson el a hazai és regionális kortárs design híre. A Független Iparművészeti Kortárs Szalon (FIKSZ) például hétvégi design vásárt rendezett, amelyen több mint 40 élvonalbeli hazai iparművész alkotásából vásárolhattak a látogatók, közvetlenül a művészektől. A Virág Judit Galéria szervezésében egy egyedülálló lehetőség nyílt a Zsolnay tárlat megtekintésére. A most látható kiállítás anyagában a legismertebb szecessziós és art deco stílusban készült vázák, virágtartó edények és dísztálak kaptak helyet. Az olasz tervezőpáros, Edoardo Pandolfo és Francesco Palù, a 6:AM Glassworks alapítóinak munkáit Magyarországon először mutatta be a Code Showroom a 360 Design Budapest keretében. Az Art Market Budapest együttműködésével megvalósuló Inside Art / Building on Art Hungary szakmai nap mellett egy további egyedülálló élményben lehetett részük a Budapesten közlekedőknek: a kettes villamos vonalán designvillamossal utazhattak az Art Market Budapest és a 360 Design Budapest helyszínei között.

Az MDDÜ több magyar és nemzetközi szervezettel együttműködésben hozta létre idei programját, amely különböző dimenziókban szemléltette Közép-Európa kulturális gazdagságát a kreatív iparágán belül. A 360 Design Budapest rendezvénysorozat együttműködő partnere 2023-ban az Art Market Budapest, az Iparművészeti Múzeum, a Czechdesign, a Code Showroom, JAB Anstoetz Group, a Max City, a Virág Judit Galéria, a FIKSZ és a Roadster magazin.

A kiállítás záróvideója visszanézhető a Magyar Divat & Design Ügynökség YouTube csatornáján.

Forrás: Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ)


Erdőlátogatási tilalom a teljes Gemenci erdőben

Erdőlátogatási tilalom a teljes Gemenci erdőben 

A rendelkezés 2024. június 14-30. között érvényes.
Átadták az üzleti turizmus kiválóságait elismerő Business Excellence díjakat

Átadták az üzleti turizmus kiválóságait elismerő Business Excellence díjakat 

Tíz kategóriában meghirdetett felhívásra 62 pályamunka érkezett.
Kihagyhatatlan kulturális ziccerek a Múzeumok Éjszakáján

Kihagyhatatlan kulturális ziccerek a Múzeumok Éjszakáján 

Közel 450 intézmény mintegy 2500 programmal készül június 22-ére.
Lerántják a leplet egy felemelő sporteseményről

Lerántják a leplet egy felemelő sporteseményről 

Az egész világot megmozgató futball seregszemlére  a Pont Csopak is méltó módon készül.
Pokrócos utazó fesztivál rejtett kincsekkel

Pokrócos utazó fesztivál rejtett kincsekkel 

A Balaton Piknik a Tihanyi-félszigetre érkezik.
Személyre szabja az ügyfelek védelmét az Erste

Személyre szabja az ügyfelek védelmét az Erste 

Az emberközpontú bankolás filozófiáját követve az egyéni költési szokásokhoz igazodó, napi maximális limitet állít be lakossági ügyfeleinek az internet- és mobilbankos (George Web és George App) átutalásokhoz az Erste.
Ilyen lett  megújult zarándokközpont - képekkel

Ilyen lett megújult zarándokközpont - képekkel 

Családbarát turisztikai hellyé vált Mátraverebély-Szentkút: hivatalosan is átadták a római katolikus nemzeti kegyhely új létesítményeit.
Focilázban ég a Városháza pop-up parkja

Focilázban ég a Városháza pop-up parkja 

Szombaton, június 15-én, 15 órakor lép először pályára a magyar válogatott, és lehet szurkolni a csapatnak a belváros szívében, a Károly körútnál, a Városháza pop-up parkban.
„Ez a Parlament? Eladó?”

„Ez a Parlament? Eladó?” 

- kérdezte Freddie Mercury, amikor 1986-as magyarországi látogatásán, a Dunán hajózva megpillantotta a monumentális épületet.
Magyarország továbbra is az egyik legkedvezőbb árfekvésű úti cél

Magyarország továbbra is az egyik legkedvezőbb árfekvésű úti cél 

A Bank Austria elemzése alapján Magyarország rögtön a második helyen áll, mint a legkedvezőbb ár-érték arányú fogadóterület.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk:  Dizájn hotel a tó közepén

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: Dizájn hotel a tó közepén 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023.évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.