Mátraderecskén az egészségturizmusra alapozzák a jövőt

Hosszabb távon az egészségturizmusban látják a jövőt Mátraderecskén. Mindezt a széndioxidos gyógygázfürdőre, a mofettára alapozzák. A mátrai faluban található, idén húsz éves létesítmény szakemberei ugyanis kiemelkedő eredményeket értek el a betegek gyógyításában.

A mofettát már a római orvosok is használták keringésjavításra – mondta a Turizmus Online-nak Szőnyiné Nagy Zsuzsanna, a Mátraderecskei Gyógygázfürdő vezetője. Hozzátette: a népi gyógyászat pedig évszázadok óta alkalmazza Erdélyben. A derecskén működő mofetta napjainkban a legjelentősebb ilyen jellegű gyógyító intézmény hazánkban. Az itteni, vulkáni utóműködés hatására kialakult áramló gáz gyógyító hatása jelentősen hozzájárul az érrendszeri betegek és egyes reumatológiai kóresetek színvonalas ellátásához és rehabilitációjához.

Naponta több mint kétszáz beteget kezelnek

Mátraderecskén még 1994-ben kísérleti gázfürdőt építettek, ahol napi 12 beteggel kezdték meg a kúraszerű kezeléseket. Azután 1995 és 1999 között folytatták azokat a vizsgálatokat, amelyek beigazolták a széndioxidgáz gyógyító hatását. Ez tette lehetővé, hogy az önkormányzat 2001-ben az I. Széchenyi Terv keretében pályázatot nyújtott be egy korszerű gyógyászati központ létrehozására.

A kísérleti fürdő, majd pedig az új gyógyászati központ tervezésére akkor az intézmény mai vezetőjét, Szőnyi Nagy Zsuzsanna építész-szakmérnököt kérték fel. A 420 millió forintos beruházás állami támogatással fel is épült. A költségek felét az állami támogatás, a másik felét pedig az önkormányzat biztosította. Immár több mint egy évtizede, 2004-ben adták át rendeltetésének és azóta is folyamatosan működik. A nyitást követően, 2006-ban a mofetta megkapta a gyógyfürdő címet, majd 2012. augusztus 1-jétől pedig az Országos Egészségbiztosítási Pénztár támogatásával folytatják a kezeléseket. Ez jelentős anyagi előnyt jelent a betegeknek.

A felmérések szerint 2008-ig mintegy 25 ezren látogattak el a mofettába kezelésekre. Nemcsak Magyarországról, hanem Európa különböző országaiból, az Egyesült Államokból, Japánból és Ausztráliából is érkeztek vendégek. Az ezt követő években 2014-ig 5457 beteget fogadtak és 33 ezer 600 kezelést folytattak. A mofettában egy műszakban háromszáz beteget tudnak ellátni és ma már gyakran túllépik a napi kétszázas vendégszámot.

Vendégágyak sorozatával várják a turistákat

A mofetta vezetője azt is elmondta, hogy az alig kétezer lakosú Mátraderecske hegyi környezetben fekvő falu, melynek kristálytiszta a levegője. A település a széndioxidos gyógyfürdőjének köszönhetően az elmúlt két évtizedben egészségturisztikai célponttá vált. Az utóbbi húsz évben a falusi szálláshelyek egész sorozatát alakították ki a tulajdonosok. Ma már közel háromszáz vendégággyal várják a szállást keresőket. Emellett éttermet is találnak Mátraderecskén. A fejlesztésekkel bevételekhez jutottak a tulajdonosok és a befizetett idegenforgalmi adó révén az önkormányzat is. A falu másik turisztikai nevezetessége a gyógyvizes strand, ahol főleg a reumatikus betegek találhatnak felüdülést. Mátraderecske a Palóc Út része is, a faluban nyaralást, a kikapcsolódást és a természet közelségét élvezhetik a turisták.

Nemcsak gyógyító, hanem kulturális központ is

A mofetta a jövőben is járóbetegeket fogad kezelésekre – erősítette meg Szőnyiné Nagy Zsuzsanna. Az épületegyüttes kellemes környezetet biztosít az érkezőknek, itt ugyanis nem a hagyományos kórházi körülmények között várják a betegeket, hanem barátságos, a palóc hagyományokat is felvonultató gyógyító helyen. A mátraderecskei mofetta a kezeléseken kívül más szolgáltatásokat is nyújt a vendégeknek. Így például szakmai konferenciákat rendeznek és a ma már az évente sorra kerülő, országos hírű Palóc párnafesztiválnak is egyik színhelye. Ezek mellett az állandó és időszakos képzőművészeti tárlatok is jelzik a kulturális választékot.

A mátraderecskei gyógygázfürdőben az elmúlt két évtized nagyon hasznos munkával telt el, miután a betegek legnagyobb része elégedetten távozott a kezelések után. Sőt a nagy többségük rendszeresen vissza is tér. Különösen fontos eredményeket értek el a magas vérnyomással, illetve az érszűkületi problémákkal küzdő betegek kezelésében.


Ezen az éjszakán érdemes kémlelni az eget!

Ezen az éjszakán érdemes kémlelni az eget! 

Ugyanis szabad szemmel is látható lesz öt égitest együttállása a nyári égbolton.
Kürtöskalács Piknik Tihanyban

Kürtöskalács Piknik Tihanyban 

A tavalyi Kürtőskalács Piknik sikerén felbuzdulva idén is megrendezik augusztus 2-4-e között a Kürtős Summer Party-t a Tihanyi-félszigeten.
Új trend: erdőfürdés, avagy erdőterápia

Új trend: erdőfürdés, avagy erdőterápia 

Ez alapvetően más, mint a hagyományos túrázás - nem az a célja, hogy valaki egyik pontról eljusson egy másikba, hanem az elmerülés a természet szépségében.
Közeledik a KŐFESZT - a nyugalom fesztiválja

Közeledik a KŐFESZT - a nyugalom fesztiválja 

150 program, 6 településen, 12 helyszínen - július 31. és augusztus 4. között tartják a VI. KŐFESZT - A nyugalom fesztiválját Kővágóörsön, Kékkúton, Balatonhenyén, Köveskálon, Pálkövén és Révfülöpön.
Van úgy, hogy az utolsókból lesznek az elsők

Van úgy, hogy az utolsókból lesznek az elsők 

Az idei Kékszalag verseny legutolsó befutójaként, szombat éjjel 2 óra 40 perc 07 másodperckor, több mint negyvenegy és fél órás vitorlázás után, a 456. helyen teljesítette a távot az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj utolsó hajója, a Prosecco.
A hitelkártyát úgy kezelik a magyarok, mintha rendes bankkártya lenne

A hitelkártyát úgy kezelik a magyarok, mintha rendes bankkártya lenne 

Nem újdonság, hogy nyaralásukat sokan idehaza hitelből finanszírozzák. Egyre nő azok száma, akik átmeneti pénzzavarban inkább a hitelkártyájukra hagyatkoznak.
Hogy került a titokzatos Esernyős Ember a volt Postapalota tetejére?

Hogy került a titokzatos Esernyős Ember a volt Postapalota tetejére? 

Hétfő reggel járókelők azt vették észre, hogy egy esernyős alak áll az MNB Felügyeleti Központjának és a Pénzmúzeumnak helyet adó Széll Kálmán téri épület homlokzatán, a korábbi Postapalota épületének tetején.
Best of Balaton 2024: Ön mit szeret a Balatonon?

Best of Balaton 2024: Ön mit szeret a Balatonon? 

A Best of Balaton negyedik éve mutatja be, miért érdemes bármely évszakban felkeresni a „magyar tengert”.
Hamarosan Auer Fesztivál Veszprémben

Hamarosan Auer Fesztivál Veszprémben 

A veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és hegedűpedagógus emlékére július 29-én kezdődik a komolyzenei rendezvényfolyam.
A Weight kapta az 56. Kékszalag KPMG Fair Play Díját

A Weight kapta az 56. Kékszalag KPMG Fair Play Díját 

Véget ért az 56. Kékszalag vitorlás verseny, és a programsorozat zárásaként átadták a KPMG Fair Play Díjat is.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.