Megnyílt hazánk első erdei delikátesz boltja

Az országban elsőként nyílt erdei delikátesz bolt pénteken Székesfehérváron, a Vadex Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. üzletében az állami erdőgazdaságok által előállított vadhúsok és erdei termékek vásárolhatók meg.

Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára megnyitóbeszédében hangsúlyozta: az országban elsőként megnyílt delikátesz a bizonyíték arra, hogy az erdőgazdálkodás nem csupán a kivágott fa értékesítéséből áll, hanem annál sokrétűbb tevékenység.

Kiemelte: az erdőgazdálkodás egyik legfontosabb feladata az erdő mint nemzeti kincs megvédése, de célja az is, hogy a társadalom minél nagyobb hasznot húzzon az erdőkből, és az ott fellehető élelmiszerekből. Úgy vélte, hogy a prémium kategóriás vadhúsok méltatlanul mellőzöttek az étkezésben és a boltok kínálatában, ezen szeretnének változtatni a delikátesz bolttal.

 

Elmondta, hogy az üzletben nem csak vadhúst, hanem más, az erdőgazdaságok által előállított 100 százalékos gyümölcsleveket, konzervipari készítményeket, lekvárokat is lehet vásárolni. Reményét fejezte ki, hogy ha nem is minden városban lesz ilyen bolt, de a multinacionális cégek bolthálózatában egy-egy pult erejéig megjelenthetnek az erdőgazdaságok termékei. Az államtitkár megjegyezte: a magyar emberek évente átlagosan 0,4 kilogramm vadhúst fogyasztanak, miközben az állami erőgazdaságok területén évente mintegy 3500 tonna vadhús keletkezik. Céljuknak nevezte, hogy az európai szintre emeljék a hazai vadhúsfogyasztást.

 

Bitay Márton Örs jelezte, hogy az iskolai közétkeztetésben is számítanak az erdőgazdaságok vadhúskészítményeire, mert a gyerekek asztalára is minőségi ételeket kívánnak tenni. Vargha Tamás a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Székesfehérvár kormánypárti képviselője az ünnepség keretében – a Vadex felajánlásából – vadhúst adományozott a Székesfehérvári Kríziskezelő Központnak, ahol hajléktalanok ellátását végzik. A vadhús csomagból mintegy 400 adag meleg ételt készítenek majd.

A rendezvényen kiosztott sajtóanyag szerint a Vadex 1973 óta foglalkozik vadhús felvásárlással, feldolgozással és értékesítéssel. Soponyai vadfeldolgozó üzemük évente 1200-1600 tonna vadat vásárol fel, többségében szarvast, őzet, muflont, vaddisznót és fácánt. A belföldi kereslet az üzem termelésének 15-20 százalékát fedi le, a többit exportra szállítják, elsősorban Németországba, Olaszországba, Belgiumba, Hollandiába, Svájcba és Dániába.

Forrás: MTI


Több mint kétmillió eurót fordíthat turisztikai fejlesztésre a Magyar Nemzeti Múzeum

Több mint kétmillió eurót fordíthat turisztikai fejlesztésre a Magyar Nemzeti Múzeum 

Az esztergomi vármúzeum és a zselízi Esterházy-kastély felújítására nyert pályázatot.
Turizmus Konjuktúra Index: a turizmus lehet idén a húzóágazat

Turizmus Konjuktúra Index: a turizmus lehet idén a húzóágazat  

Az ágazat szereplői helyzetüket pozitívnak érzékelték.
Új üzletág igazgató a HotelPremio Group-nál

Új üzletág igazgató a HotelPremio Group-nál 

Fazakas F. János a cégcsoport növekedéséért felel ez év május 1-től.
Stand up, flamenco, örökzöld slágerek: közeledik a pécsi Zsolnay Piknik

Stand up, flamenco, örökzöld slágerek: közeledik a pécsi Zsolnay Piknik 

Ingyenes kultúrális és családi programok június elsején és másodikán.
Innovációs díjat kapott a Skanzen

Innovációs díjat kapott a Skanzen 

Az előremutató projekt egyesíti a kultúrát a gondoskodással, egyedülálló módszertani és mentálhigiénés erőforrást biztosítva.
Közeleg a főszezon - milyen a jó vendégvárás a Balatonnál?

Közeleg a főszezon - milyen a jó vendégvárás a Balatonnál? 

Balatoni vendéglátás, vendégvárás témában Csapody Balázs, a Kistücsök étterem tulajdonosa, a Pannon Gasztronómia Akadémia (PGA) elnöke kérdezte a tó körül élő, szolgáltatási területen dolgozó szakértőket.
Elképzelhető, hogy végleg lezárják a Rám-szakadékot

Elképzelhető, hogy végleg lezárják a Rám-szakadékot 

A klímaváltozás a népszerű kirándulóhelyekre is hatással van.
Kiosztották a Hévíz Város Turizmusáért díjat

Kiosztották a Hévíz Város Turizmusáért díjat 

Molnár Ágnes a szálloda nyitása óta az Európafit oszlopos tagja.
Turizmusban a kulcs: az utazó fejével kell gondolkodni

Turizmusban a kulcs: az utazó fejével kell gondolkodni 

Egy friss kutatás eredményeiről számolt be Sulyok Judit, a Pannon Egyetem Turizmus Intézeti Tanszékének tudományos munkatársa a Veszprémben tartott Balaton Konferencián, május 2-án.
Titkokat őriznek az ország legkülönlegesebb és legidősebb fái

Titkokat őriznek az ország legkülönlegesebb és legidősebb fái 

Az Évgyűrűkben őrzött történetek – Magyarország fáinak titkos meséi című fotókiállítást május 4-én nyitják meg Badacsonyörsön.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.