Megtöltöttek egy szállodát szállodásokkal

A Bitport csütörtöki szakmai konferenciáján a turizmus és a szállodaipar digitalizációját, a technológia legjobb üzleti felhasználásait mutatta be a turisztikai iparág képviselőinek.

A koronavírus-járvány a turizmust és a szállodaipart különösen nagy mértékben sújtotta. Az újraindításkor a hazai szálláshelyekre is beindult a kereslet, ám ez a keresleti piac nem feltétlenül marad egyenletes, az új feltételek között pedig erős ajánlatokat, kiemelkedő ügyfélélményt kell nyújtani, ha egy szálloda, szálláshely hosszabb távon is nyerő akar maradni. Egyre többen látják be, hogy mindehhez a legjobb eszköz a digitalizáció, a nagy kérdés azonban ebben az esetben is az, hogy az új eszközöket miként lehet a versenyképesség szolgálatába állítani. Különösen érdekes ez a járványt követő új kihavások közepette, mint amilyen a munkaerőhiány, az ellátási láncok problémái vagy az energiaárak emelkedése.

Az idén mindezt a Bitport is szem előtt tartva bővítette konferenciaportfólióját, amelynek legújabb eleme, a Futourism konferencia és kiállítás a turisztika és a szállodaipar területén keresi a technológia legjobb üzleti felhasználásait. A rendezvény célja, hogy a lehetséges megoldásokra hívja fel a figyelmet a szakértők, megoldásszállítók és sikeres gyakorlatokat bemutató kollégák előadásain keresztül. A hagyományteremtőnek szánt, 2022-es Futourism a budapesti Aquaworld Resort hotelben zajlott Budapesten, és már legelső alkalommal is több mint 130 szálloda, étterem, utazási iroda és turisztikai vállalkozás képviselői vettek részt az eseményen.

A délelőtti plenáris előadások között a digitális épületüzemeltetés gyakorlati megvalósításába a Schneider Electric épületautomatizálási rendszermérnökei, Csendes János és Veller Tamás közreműködésével merülhettünk el. Ahogy kiderült, egy korszerű szállodában ma már számos új, összehangolt digitális rendszerekre alapozott megoldás érhető el a felhasználói élmény és a komfortszint maximalizálása, illetve az üzemeltetési és az energiahatékonyság növelésére. A digitalizáció helyét a turizmusban és a szállodaiparban egy panelbeszélgetés keretei között is igyekeztek meghatározni a 2021 májusában kiadott turisztikai stratégia, a Turizmus 2.0 kapcsán. A beszélgetést a Dunakavicsok podcast alapító műsorvezetője és a GD Consulting ügyvezető igazgatója, Kovács Balázs moderálta, akinek partnerei pedig Holczerné Szentirmai Ágnes, a Turizmusfejlesztők és Tanácsadók Szövetségének elnöke, a HON-IFO tulajdonos-ügyvezetője, illetve Hegedűs Attila, a Dentons Europe Consulting MRICS partnere voltak. A kerekasztal résztvevői úgy látták, a digitalizáció megkérdőjelezhetetlenül a jövő útja, és az iparág feladata, hogy lehetőséget teremtsen a tömegturizmust individualizálására. Így azok az eszközök és megoldások fognak hosszú távon is fennmaradni, amelyek az emberi tényező kiteljesedését segítik.

Forrás: Bitport.hu


Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények 

Az idei évben különös figyelmet kap a Balaton négyévszakos turizmusa, míg a nemzetközi vendégek közül Szlovákia mutatkozik be különleges gasztronómiájával és kulturális örökségével.
 Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon

Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon 

Látványos nemzetközi snowboard-verseny, tökéletes hó és minden pályán zavartalan nyitvatartás várja a sízőket a hétvégén Mátraszentistvánon.
Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban

Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban 

Egy nappal hosszabb lesz a STRAND Fesztivál.
NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés

NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés 

Visszavonják a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet, amely a szálláshely-minősítési tevékenységhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak szabályozását célozta.
Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen 

A Skanzen házaiba ugyan még nem térhetünkk be, de sétálhatunk, túrázhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 75 hektáros területen.
Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából

Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet

Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet 

Az Utazás kiállítás szakmai napján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megrendezésre kerülő konferencián a hazai turizmus szereplői osztották meg tapasztalataikat.
Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban

Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban 

A Mezőgazdasági Múzeum szervezői egyedülálló farsangi kalandra hívják a családokat 2025. március 1-jén a Vajdahunyad várába. Egy napra gyermekeinkből lehet tehenész, lovász, gabonatermesztő vagy szatócsboltos.
PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások

PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások 

A hazai cégvezetők 70 százaléka számít globális gazdaság gyorsulására, 60 százalék a hazai gazdasággal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott, míg saját vállalata növekedésében mindössze 39 százalék bízik.
Így zajlott a jubileumi BCEFW

Így zajlott a jubileumi BCEFW 

A Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) az elmúlt években a régió egyik legjelentősebb divateseményévé vált, a 15. szezon pedig minden eddiginél színesebb programmal és új nemzetközi együttműködésekkel ünnepelte a közép-európai divatot február 10-16. között.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.