Nagy Márton: a magyarországi turizmus hasít, Ferihegy Európa leggyorsabban bővülő repülőtere

Magyarországon rekordév az idei: októberig 15,5 millió vendég 38,5 millió éjszakát töltött el a hazai szálláshelyeken, ami 5,3 százalékkal haladja meg a tavalyi adatot, a vendéglátásban dolgozók megélhetését pedig 10 százalékkal több vendég biztosította. Konjunktúra van tehát a magyar turizmusban, adta hírül az MTI.

A Liszt Ferenc repülőtér utasforgalma 2024-ben meg fogja közelíteni a 18 milliót, ez Európában a leggyorsabb növekedés a szektorban – mondta Nagy Márton, kiemelve: a reptér visszavásárlásával tehát jó üzletet kötött az állam.

Hozzátette, a tervek szerint 2030-ra évi 20 millióra növekszik a reptér utasforgalma, jövőre pedig lerakják a 3-as terminál alapkövét, ezzel minőségi körülmények fogadják majd a növekvő számú utazót.


Fotó: Budapest Airport

Szólt arról is, hogy továbbra is fenntartják a SZÉP-kártya rendszert, amely a belföldi turizmus egyik legfontosabb forrása, és stabil bevételt ad az ágazatnak.

Kiemelte:

a turizmus ma már a magyar GDP közel 12 százalékát, a központi költségvetés 10 százalékát adja. Az ágazatot a kormány is igyekszik segíteni, hétfőn meg is jelent a borravaló adómentessé tételéről és a szervízdíj maximálásáról szóló rendelet

- jelezte.

Nagy Márton hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy a Michelin Guide jelen van Magyarországon van, az éttermek számára ugyanis világszerte nagy presztízs bekerülni a kalauzba.

A Nemzetgazdasági Minisztérium turisztikai tanácsadó testületében jelentős szerepet tölt be az Éttermek Szövetsége, a tárca hallgat a szavukra, hiszen a turizmusban végbemenő siker nem jöhetett volna létre az éttermek nélkül – közölte Nagy Márton.

Csendes Olivér, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója elmondta:

a Michelin Guide világszerte elismert étteremajánló, amely képes a legkiválóbb vendéglátóhelyeket a csúcsra emelni, és a fiatal tehetségek karrierjét sikerre vinni.

Michelin-csillagot 2010-ben kapott először magyar étterem, tavaly óta pedig már kilencen büszkélkedhetnek az elismeréssel, közülük két konyha két csillaggal is – emlékeztetett, hozzátéve: a magyarországi gasztronómia ezzel az eredménnyel régiós szinten is kiemelkedik.


Ilyen a balatonfüredi jégfolyosó

Ilyen a balatonfüredi jégfolyosó 

Advent második hétvégéjén elkezdődött a második szezon a balatonfüredi jégpályán, melynek különlegessége az egy kilométer hosszú, Balaton-parti jégfolyosó.
Különleges alkotásokat rejt a veszprémi Érseki Palota kápolnája

Különleges alkotásokat rejt a veszprémi Érseki Palota kápolnája 

A főpásztori kápolna mennyezetképén az advent titkát ismerhetjük meg.
Európa legnagyobb immerzív attrakciója nyílik Budapesten

Európa legnagyobb immerzív attrakciója nyílik Budapesten 

A hatezer négyzetméteres, mitikus univerzuma 2025 novembertől látogatható a Millenárison.
Nagy nevek jönnek koncertezni Budapestre

Nagy nevek jönnek koncertezni Budapestre 

Napjaink egyik legnépszerűbb popsztárja, Katy Perry és tizennégy év szünet Carlos Santana is Magyarországon ad koncertet.
Módosul a SZÉP-kártya felhasználási módja

Módosul a SZÉP-kártya felhasználási módja 

A rendelet 2025. szeptember 1-jétől lép érvénybe.
Szallas.hu: TOP5 belföldi őszi úti cél

Szallas.hu: TOP5 belföldi őszi úti cél  

Budapest, Eger, Pécs, Szeged és Siófok bizonyult a TOP5 legkeresettebb úti célnak az egyik szállásfoglaló portálnál foglaló belföldi utazók körében idén ősszel.
Új szakácskönyv az édességek szerelmeseinek

Új szakácskönyv az édességek szerelmeseinek 

A desszertet én hozom tulajdonképpen egy személyes utazás a sütés világába, amelyet Fruzsi gyerekkori emlékei és családi hagyományai ihlettek.
Új elnök a TUTSZ-nál, az év utolsó partnertalálkozóját is megtartották

Új elnök a TUTSZ-nál, az év utolsó partnertalálkozóját is megtartották 

December 9-én tartották a Turizmusfejlesztők és Tanácsadók Szövetsége Egyesület (TUTSZ) tisztújító közgyűlését.
Innotime-kutatás: a fenntartható turizmusról

Innotime-kutatás: a fenntartható turizmusról 

Bár ez a kutatás nem reprezentatív, mégis értékes információt adhat a fenntartható turizmus iránt érdeklődők hozzáállásáról.
Elszálltak az árak a budapesti karácsonyi vásárban

Elszálltak az árak a budapesti karácsonyi vásárban 

Soha nem volt olcsó mulatság egy karácsonyi vásár, de idén úgy tűnik, hogy még a külföldi pénztárcának is drága.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.