Ókori római konyha Szombathelyen

Működőképes, felszerelésében és anyagaiban is teljesen korhű ókori római konyhát építettek fel Szombathelyen a történelmi témaparkban, amely nemcsak az augusztus 21-én kezdődő Savaria Történelmi Karnevál napjaiban üzemel majd, hanem áprilistól egészen októberig várja mindazokat, akik a témaparkba látogatnak és a római kori gasztronómiával is szívesen ismerkednének.

A kísérleti régészeti konyha épületét péntek délután Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere adta át, aki köszöntőjében azt hangsúlyozta: a Claudius császár által alapított, kétezer éve lakott város büszke arra a kultúrára, amelyet a rómaiak hoztak és terjesztettek el, ennek pedig fontos része volt a gasztronómia is.

Borhy László régészprofesszor elmondta: a régészeti ásatásokon feltárt épületek, a falfestményeken ábrázolt munkafolyamatok, valamint a megmaradt írásos emlékek alapján viszonylag pontos ismereteink vannak a római kori gasztronómiai szokásokról és kultúráról.

Szavai szerint Európában mégis egyedülállónak mondható, hogy egy valóban működő, a római kor előírásainak megfelelően megépített konyhát rendeztek be régészek útmutatása alapján.

Vezetékes víz is van

Mérei Tamás, a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: a karnevál megszervezésén túl céljuk fogva az autentikus ismeretterjesztés volt, amelynek kiváló helyszíne a hathektáros történelmi témapark, amelyet igyekeznek egyre inkább interaktívvá tenni.

Szavai szerint ilyen a most átadott római konyha is, amelyet régész szakemberek felügyelete és irányítása mellett épített fel a Savaria Legio Egyesület nyolc tagja, diákok, önkéntesek és az alapítvány munkatársai.

A tapasztott falú konyhaépület középpontjában kemence áll, mellette pedig egy szintén fatüzelésű kályha, amely az ételek melegen tartására szolgál, a falak mentén, a konyhapult alatt pedig agyagkorsók sorakoznak, a konyhai munkát pedig ugyanúgy, mint annak idején, csővezetéken érkező víz segíti.

 

Forrás: Élelmiszer Online/MTI


Jubileumi programok a 20 éves Kultkikötőben

Jubileumi programok a 20 éves Kultkikötőben 

Koncertek, színházi előadások és különleges programok.
Extrém élménypark Budapesten

Extrém élménypark Budapesten 

Csúszdák, légvárak, mászófalak 4000 nm2-en.
Világsztárok, hazai kedvencek és sokszínű programkínálat a Balatonnál

Világsztárok, hazai kedvencek és sokszínű programkínálat a Balatonnál 

A MOL Nagyon Balaton eseményei várhatóan félmilliónál is több turistát vonzanak idén.
Ötéves a különleges nemzetközi kiállítótér

Ötéves a különleges nemzetközi kiállítótér  

Miközben az immerzív élményeket kínáló spanyol márka, az IKONO világszerte ötödik születésnapját ünnepli, a budapesti helyszíne is mérföldkőhöz érkezett.
Százezrek járták a kiállítói helyeket a Múzeumok Éjszakáján

Százezrek járták a kiállítói helyeket a Múzeumok Éjszakáján 

Évről-élvre töretlen népszerűségnek örvend hazánk legnagyobb kulturális rendezvénye, a Múzeumok Éjszakája.
A Velencei-tó gyorsabban melegszik, mint a levegő

A Velencei-tó gyorsabban melegszik, mint a levegő 

Megvizsgálták, hogy a tó mely évszakban melegedett a legjobban, és ez mennyire függ a levegő hőmérsékletétől.
Értékes műalkotások és ékszerek Balatonfüreden

Értékes műalkotások és ékszerek Balatonfüreden 

A Balatonhoz költözik a művészeti világ krémje.
A pop királyának relikviája Budapesten

A pop királyának relikviája Budapesten 

Különleges relikviával lepi meg a Madame Tussauds Budapest Michael Jackson rajongótáborát.
Új vezető a Magyar Turisztikai Ügynökségnél

Új vezető a Magyar Turisztikai Ügynökségnél 

Váratlan vezetőváltás történt a Magyar Turisztikai Ügynökségnél.
Jön Budapest egyetlen éjszakai félmaratonja

Jön Budapest egyetlen éjszakai félmaratonja 

A futóest különlegessége abban rejlik, hogy minden táv napnyugtakor, garantáltan sötétben indul.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.