Ólaskertben és gépmatuzsálemek között a matyók fővárosában

Több mint háromezer kiállított műtárgy, félmillió látogató, bejegyzésekkel teli vendégkönyvek, különböző fejlesztések, gyűjtések és támogatások. Ezek a rövid mérlegadatok az idén 35 éves Mezőkövesdi Mezőgazdasági Gépmúzeum munkájáról.

A hazánkban, de ma már néhány európai országában is ismert néprajzi, technika- és művelődéstörténeti ismereteket közvetítő intézményt 1979-ben alapították. A mezőkövesdi születésű és ma is élő gépész, Hajdú Ráfis János a feleségével együtt ajánlotta fel azt a magángyűjteményt, amely folyamatosan fejlődött és tematikus múzeum lett a matyók fővárosában. A Mezőkövesd Hadas városrészének szomszédságában található intézmény tavaly január 1-jétől a városi önkormányzat fenntartásában tevékenykedik. Az értékmentő munkáját, a gyűjtemény gyarapítását pedig immár másfél évtizede a Mezőgazdasági Gépmúzeumért Közhasznú Alapítvány támogatja.

Különleges, élményekkel teli világba érkezik a látogató, aki ezt a régmúlt időket felidéző kiállítást végigjárja. Kalauzunk Kádár Zoltán gépészmérnök, a múzeum vezetője lapunknak elmondta, hogy csaknem ötezer négyzetméteren, skanzen jelleggel, a környezetbe jól illeszkedő épületekben, illetve gyűjteményi csoportokban mutatják be a mezőgazdaságban és iparban egykor használt erő- és munkagépeket. Az érdeklődők láthatják a 19. század közepétől állati igaerővel működtetett eszközöket, illetve azokat technikákat, melyeket már a 20. század második felében fejlesztettek ki és alkalmaztak.

Az egyetlen ólaskert Mezőkövesden

A múzeum munkatársai arra törekszenek, hogy bemutassák a paraszti és uradalmi gazdálkodásban egykor alkalmazott mezőgazdasági gépeket. A kiállítások egyik nevezetessége a bejárattal szemközt épített ólaskert – a tüzelős óllal, a lóistállóval, a hidassal és a magházzal, amely ma már az egyetlen ilyen Mezőkövesden. Ennek segítségével ismerhetik meg a helyi paraszti kultúrát a látogatók. A tárlat különlegessége a lokomobil park, ahol hatvan gépet láthatnak felsorakoztatva a vendégek. A több mint száz különböző gyártmányú és méretű stabil motor mellett nagyszámú régi traktort és önjárót is bemutatnak. Ezek mellett egykori lovas járgány, továbbá vízierőgép is része a muzeális eszközöknek. De vannak itt korabeli tűzoltó kocsik, áramfejlesztő aggregátorok és díszes bemutatójával a kovácsműhely is vonzza a látogatókat.

Ebben a múzeumban valamikor használt cséplőgépeket, magtisztítókat, darálómalmokat és egy fennmaradt kékfestő műhely berendezéseit is őriznek. Ezek mellett az élő matyó népművészetet – a bútorokat, illetve a konyhát – bemutató tárlat is várja a felfedező útra érkezőket. A múzeumban a legrégibb stabil motor 1888-ból származik. Ahogy emlegetik, ez volt a motorok hőskora. A mobilok közül pedig a legkorábbi egy 1895-ös Mayer-típusú benzines, petróleummal működtetett lokomobil.

Együttműködések az egyetemekkel

Kádár Zoltán arról is tájékoztatta a Turizmus Online-t, hogy idén szeptember első szombatján tartják a XVI. országos mezőgazdasági gépésztalálkozót Mezőkövesden, ahol megemlékeznek a múzeum fennállásának 35. évfordulójáról. Ebből az alkalomból tablókiállítással is készülnek, melynek segítségével felidézik az eltelt három és fél évtized múzeumi eseményeit. Előadást tartanak az intézménynek az oktatásban és Mezőkövesd turizmusában betöltött szerepéről is. Egyébként szoros kapcsolatot ápolnak a Miskolci, a Szent István, az Óbudai és a Budapesti Műszaki Egyetemmel. A hallgatóknak itt tartják a nyári szakmai gyakorlatukat.

Ez a kiállítóhely a jellegénél fogva egyedülálló Kelet-Magyarországon, különleges értéket képvisel, melyről az elmúlt években több kiadványt is megjelentettek. A legújabbat tavaly húsvétkor adták ki a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával. Különösen a családok és a gyermekek körében kedvelt a gyűjtemény, miután a traktorokat ki is próbálhatják a helyszínen. Sőt, rendszeresen, szakmai tájékoztatással, működés közben ismerhetik meg a gépeket, berendezéseket a kíváncsiskodók. A már említett alapítvány segítségével 2006-ban, majd 2012-ben két új telekrésszel gazdagodott a múzeum, melyeket az intézmény szomszédságéban sikerült megvásárolniuk. Így elkezdték a területbővítést, és folyamatosan töltik meg műszaki tárgyakkal. Gépészeti látványtárakat alakítanak ki és elsősorban még működő traktorokat helyeznek el itt. Jelenleg 48 ilyen erőgéppel rendelkeznek, melyek közül 37 működőképes. Ezekkel is szeretnék közelebb hozni az érdeklődő turistákhoz a régi technikai eszközöket, amelyek egykor a mezőgazdasági termelést szolgálták.


Arisztokratikus, prémium minőségű natúrkozmetikumok modern embereknek

Arisztokratikus, prémium minőségű natúrkozmetikumok modern embereknek 

Sokunk álma, hogy megtaláljuk azt a bőrápolási rutint, amely által a legkisebb erőfeszítéssel, minimális ráfordított idővel, luxusélményben részesülhetünk nap mint nap. A Qreme megteremtette számunkra ezt a világot.
Nemzetközi építészeti díjat nyert a KÖZTI két projektje

Nemzetközi építészeti díjat nyert a KÖZTI két projektje 

A Balatonfüred Kongresszusi Központ és a Veszprémi Zöld Város is elismerésben részesült.
Ropogós rezesek, fontos kérdések és nemzetközi ízek az újbudai parkünnepen

Ropogós rezesek, fontos kérdések és nemzetközi ízek az újbudai parkünnepen 

Június 2-án rajtol a Bárka fesztivál a Feneketlen-tó partján.
Cápa kerül horogra a Dunában?

Cápa kerül horogra a Dunában? 

Nagyon úgy tűnik, hogy a hír igaz! Nem kacsa.
Kibővítették a tokaji bringa-túra programját

Kibővítették a tokaji bringa-túra programját 

Az elmúlt években megyehatáron túlról, Budapestről, sőt külföldről, Japánból és Svájcból is volt résztvevő az ingyenes túrán.
Pünkösdi szezonnyitó, izgalmas bulik - vár a Plázs

Pünkösdi szezonnyitó, izgalmas bulik - vár a Plázs 

Siófok pünkösdi szezonnyitóján, május 17. és 20. között megtelik élettel a Siófoki Nagystrand, színes családi programokkal, légi bemutatóval, óriás akadálypályával, balatoni borokkal és gasztrovásárral várják az érdeklődőket.
Szuperprodukció érkezik Budapestre

Szuperprodukció érkezik Budapestre 

Június elsején nyílik meg a BOK csarnokban a LUFILAND szuperprodukció, amely 500 000 környezetbarát lufi felhasználásával hívja világkörüli utazásra a látogatókat.
Everguest: idén szintet lép az utazási kedv

Everguest: idén szintet lép az utazási kedv 

Friss felmérés, amelyet a turisztikai tanácsadó és technológiai cég készített és tett közzé.
Magyar tag az Európai Fesztivál Szövetség vezetőségében

Magyar tag az Európai Fesztivál Szövetség vezetőségében 

Ezzel lehetővé válik nemcsak Magyarország, hanem a kelet-közép-európai régió érdekeinek megjelenítése az egyik legfontosabb szakmai szervezetben.
Bejelentés nélkül is fizet az Erste, ha késve száll fel a repülő

Bejelentés nélkül is fizet az Erste, ha késve száll fel a repülő 

A George-on keresztül megköthető biztosításnál nincs bonyolult ügyintézés, nem kell igazolások után rohangálni, a pénz automatikusan érkezik a számlánkra.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.