Olaszul l’enni jó

„Nincs sok szertartás az életemben, de a konyha, az asztal és az étkezés azok” – vallja Gianni Annoni, aki közel 15 éve étteremtulajdonosként is mindent megtesz azért, hogy hitvallását megismertesse a budapesti közönséggel is. A Kossuth Kiadó gondozásában néhány napja jelent meg az Olaszul l’enni jó című kötet, amelyben Gianni arra vállalkozott, elmeséli azt a hosszú és rögös utat, amely egy olasz kisvárosból Budapest belvárosába, egy sikeres és jól működő étteremhez vezetett, miközben beavat minket egy étterem működésének rejtelmeibe is. Alapanyagbeszerzés, kihívások egy konyhán és az étlapváltás nehézségei. A Pomo D’Oro fogalom az olasz gasztronómiát kedvelők körében, így minden bizonnyal sokan lesznek kíváncsiak az autentikus receptekkel kiegészített, gyönyörű fotókkal illusztrált kiadványra.

„Vallom, hogy az étkezés legfontosabb szerepe és feladata manapság, a 21. században újra ugyanaz, mint ami évszázadokkal ezelőtt volt, csak éppen valahogy elfelejtettük. Nevezetesen, hogy összehozzon minket, embereket, hogy összehozza, egy asztalhoz ültesse újra a családokat, barátokat. Vallom, hogy az étkezés, az étel elkészítése szentség, tiszta megnyilvánulása a szeretetnek, a szívvel-lélekkel történő adni akarásnak. Ebben a túldigitalizált és információs zajzuhatagtól hangos világban az étkezés a megnyugvás, a lelassulás, az összetartó erő szerepét is betölti. Az asztalnál újra értelmet nyer az idő és az egymásra figyelés fontossága” – írja a könyv bevezetőjében Gianni, aki nem titkolja, hogy életében és munkájában a család és a gyermekkorban szerzett élmények és tapasztalatok máig meghatározó szerepet játszanak. Az étkezésre és a konyhára szertartásként tekint, melynek fő célja, hogy összekapcsolja az embereket. „Gyerekként sokszor kaptam kamu kávét a nagymamámtól, hogy én is velük ülhessek az asztalnál délutánonként. Így vezetett be az étkezés és a családi együttlét legfontosabb rituáléiba.”

Ösztöndíjasként érkezett Budapestre, élvezettel fedezte fel a város életét és ételeit, dolgozott vendéglátósként, majd néhány évvel később az Olaszországból hozott tudással, tradíciókkal felvértezve vágott bele a Pomo D’Oro nevű kalandba. Bár már akkor is jól beszélte a nyelvünket, az ételein keresztül teremtett kapcsolatot az emberekkel. „A kommunikációban az elhangzó szó legfeljebb 15 %-ot nyom a latba, minden más a metakommunikáción múlik. Talán ezért is könnyebb az ételeken keresztül közeledni egymáshoz.”

Az út természetesen számos akadályt és nehézséget is tartogatott, ezekről is olvashatunk a könyvben. A Pomo D`Oro Magyarországon elsőként kapta meg az Olasz Szakács Szövetség védnöki táblákat, majd az Olasz Konyhaművészeti Akadémia ajánlását, melyeket több elismerés is követett. Mindez nem jöhetett volna létre a kitartó és évek alatt jól összekovácsolódott csapat tagjai nélkül. A könyvben nagyon fontos hangsúlyt kap az, hogyan tudják erősíteni egymást egy étterem dolgozói, mitől működik a Pomo D’Oro személyzete, milyen nehézségekkel kell szembenézniük nap mint nap. Az ő történeteik és a Giannival való közös munka tapasztalatai is gazdagítják ezt az egyszerre olvasmányos és látványos könyvet. A szerző ötletekből kifogyhatatlan, tele van tervvel. Hitvallása, hogy bár a fejlődés kulcsa a változtatásra és a megújulásra való készség, ragaszkodni kell a hagyományokhoz, a színvonalhoz és a valódi ízekhez úgy, hogy ez mindenki számára elérhető legyen. Az Arany János utca az ő vezényletével lett mára már különleges budapesti színfolt, amely hamisítatlan olasz hangulatot varázsol a gasztronómián keresztül a magyar fővárosba is, de hiszi, hogy ő csak az arca ennek a történetnek, csapatának minden tagjára ugyanekkora szükség van.

A könyv tehát nem csupán egy gasztronómiai utazás, hiszen a Pomo D’Oro beszámolóin és gondolatain keresztül elénk tárul az olasz életérzés, bepillantást nyerünk az olasz kultúrába és egy étterem csapatának mindennapjaiba, de természetesen megismerhetjük Rosario Simeoli séf néhány csodás receptjét is. Gianni közvetlen stílusa pedig a sorok között is mindenkit magával ragad, személyes története pedig inspiráló és példamutató lehet mindazoknak, akik hozzá hasonlóan mernek kockáztatni és bátran belevágni valami új dologba is.


Lezajlott a nemzetközi Duna-konferencia Budapesten

Lezajlott a nemzetközi Duna-konferencia Budapesten 

Rekord számú résztvevővel zajlott Budapesten a 28. Nemzetközi Hajózási és Turisztikai Dunakonferencia, amelyet 2024. november 25–27. között rendeztek meg.
Közel 100 korcsolyapálya nyit hamarosan az országban

Közel 100 korcsolyapálya nyit hamarosan az országban 

Az adventi időszakban, a téliszünet idején, valamint az új év első napjaiban a legnagyobb a választék, de több szabadtéri műjégpálya a tervek szerint még februárban is üzemel majd.
Kert a falak között: új kortárs kiállítás az életről

Kert a falak között: új kortárs kiállítás az életről 

Az MBH Bank Művészeti Alapítvány támogatásával működő Hungarian Art & Business (HAB) újabb különleges időszaki kiállítással készül a művészetkedvelők számára.
Így készül az új szezonra a húszéves Sípark

Így készül az új szezonra a húszéves Sípark  

Mintegy 50 ezer vendéget várnak ezen a télen az idén 20. születésnapját ünneplő mátraszentistváni Síparkba.
Hölgyeim és Uraim, a következő kikiáltási tétel Tiziano Vecellio: Bűnbánó Magdolna festménye

Hölgyeim és Uraim, a következő kikiáltási tétel Tiziano Vecellio: Bűnbánó Magdolna festménye 

A Nagyházi Galéria jubileumi karácsonyi aukcióján – immár nem első alkalommal – egy Tiziano mű a legjobban várt kikiáltási tétel.
A japán teakészítés rejtelmei a szolnoki repülőmúzeumban

A japán teakészítés rejtelmei a szolnoki repülőmúzeumban 

A RepTár Szolnoki Repülőmúzeum és a Várkapu Látogatóközpont decemberben is különleges programokkal várja az érdeklődőket.
Jövő évi trendek és adatvezérelt menedzselés – TUTSZ ülés a Városligetben

Jövő évi trendek és adatvezérelt menedzselés – TUTSZ ülés a Városligetben 

Aktív vita alakult ki több témáról is, miután a szakemberek meglátogatták a múzeum állandó kiállítását, dr. Kemecsi Lajos főigazgató autentikus tárlatvezetésével.
Különleges bolygóegyüttállás lesz látható december első éjszakáján

Különleges bolygóegyüttállás lesz látható december első éjszakáján 

A jelenség november 28. és december 10. között bármelyik tiszta éjszakán megfigyelhető lesz.
 Advent Bazilika: minden idők legjobb európai karácsonyi vására

Advent Bazilika: minden idők legjobb európai karácsonyi vására  

2024-ben nem indult Európa legjobb karácsonyi vásárainak versenyén az Advent Bazilika, ám példátlan elismerésben részesült: „Minden idők legjobb európai karácsonyi vásárának” választották.
Elárverezik Csontváry titokzatos festményét

Elárverezik Csontváry titokzatos festményét 

Két hétig ingyenesen láthat a közönség a galéria kiállításán többek között egy Munkácsy és egy Csontváry alkotást is.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.