Komárom Carnuntummal kooperál

A Komáromi Turisztikai Egyesület szakmai tanulmányutat szervezett a tagjainak az alsó-ausztriai Bad Deutsch-Altenburgba, vagyis Carnuntumba. Az ausztriai város és Komárom között sok hasonlóság van. Összeköti őket a közös római múlt, a fürdőkultúra, a Duna mentiség és a hasonló mentalitás is. A tanulmányúttal az egyesület célja az volt, hogy bemutassa tagjainak és együttműködő partnereinek, hogy hogyan működik a turizmus máshol, a helyi értékekre építve.

A tanulmányút nem csak szórakozást, de rengeteg információt és újdonságot is nyújtott a szakemberek számára – mondta Pohlmüller József, a Komáromi Turisztikai Egyesület vezetője. Az út során a résztvevők megtekinthették a Ludwigstorff Gyógyászati Központot és a Petronell-Carnuntum Régészeti Parkot is.

Remek példa Komáromnak

Komárom és Bad Deutsch-Altenburg között mindössze 120 km van, így nem kell messze menni, ha jó példát akarnak venni a turizmus működéséről. A jó példákat egyértelműen próbálják beépíteni a saját programjaikba, hogy jobb működést produkáljanak, hiszen a cél az, hogy a komáromi szállodások, vendéglátósok, turisztikai szolgáltatók és turisztikai attrakciók - mint a gyógyfürdő vagy az erődök - jobb minőségű szolgáltatásokat nyújtsanak, ezzel öregbítve Komárom hírnevét a turizmuson keresztül. A fejlesztésekhez segítséget nyújt az egyesület számára Komárom város önkormányzata, akikkel példás együttműködést produkálnak, és tervben vannak további tanulmányutak szervezése is más desztinációkba.Magas vendégéjszakaszám a szomszédban

A két város közti gyümölcsöző együttműködés első lépése volt a látogatás, de természetesen az ottani vezetőket is meghívták már Komáromba.

A mai Bad Deutsh-Altenburg, az egykori Carnuntum az egykori limes védelmi vonal és a Pannonia provincia felsőhatár-szakaszának egyik legjelentösebb légiós tábora és civil polgári települése volt. A települést és Komárom városát a római örökségeken kívül a magas színvonalú gyógyászat kapcsolja össze. Az osztrák város kitűnő példa Komárom számára, hiszen éves szinten 50 ezer vendégéjszakával büszkélkedhetnek.

Feltárt római kori fürdőkomplexum

Komárom és Almásfüzitő öblözetében a gátak vonalán római kori fürdőmaradványokat találtak még augusztusban. 2014 májusában kezdték az ásatásokat a gátak vonalán, ahol augusztusban kerültek elő olyan masszív római kori épületek, amelyeket eddig még a környéken nem találtak. A feltárások tavasszal fognak folytatódni.

A gátépítés során feltárt összefüggő, római kori katonaváros leleteinek megőrzését, a terület téliesítését most 5 millió forintos gyorssegéllyel támogatja a kormány. 

Brigetio területéről – amely fontos katonai tábor és polgárváros volt az ókori Római Birodalom Pannonia tartományában – eddig még egyáltalán nem ismertek fürdőépületet. Jó állapotban maradt fenn az épület alapozása, helyenként nagy, összefüggő felületeken megmaradt a padlózat is. A díszes freskókkal ékesített fürdőkomplexum padlófűtéssel volt ellátva, a megemelt padlószintet alátámasztó úgynevezett hypocaustum-oszlopokból több mint 150 került elő.

A Komáromi Turisztikai Egyesületről

Az Egyesület 2009-ben jött létre 42 alapító tag – Komárom Város Önkormányzata, turisztikai vállalkozások, vonzerők (Komáromi Gyógyfürdő, Monostori Erőd Nonprofit Kft., Komáromi Magyar Lovasszínház, WF Szabadidőpark), civilszervezetek, magánszemélyek – részvételével. Az első TDM-pályázaton sikeresen indultak, és 2010-ben 48 462 686 forint támogatást nyertek el. Az összegből elkészítették a kötelező tanulmányokat, tizenöt darab hot-spot berendezést üzemeltek be, új arculatot alakítottak ki, kiadványtartó állványt, kiállítási installációkat, informatikai eszközöket, back-office berendezéseket szereztek be. Szakmai és nyelvi képzéseket szerveztek, PR- és marketingtevékenységekre, szakmai fórumokon való megjelenésekre, tanulmányutakra fordították, és kialakítottak egy információs faházat is a fürdő területén.   

2013-ban Komárom Város Önkormányzata stabilizálta az egyesület pénzügyi helyzetét, 2014-ben a működését 20 000 000 forinttal támogatta. Az egyesület feladata a Tourinform-iroda és szezonális információs pont üzemeltetése, tulajdonosként részvétel a Duna–Gerecse Nonprofit Kft. (térségi TDM-szervezet) munkájában, új honlap (www.iranykomarom.hu) és Facebook-oldal készítése, töltése, helyi és térségi túraútvonalak fejlesztése. Jelenlegi ötfős személyi állományukat tovább szeretnék bővíteni. Tervezik a komáromi Tourinform-iroda által nyújtott szolgáltatások és vásárolható helyi termékek, ajándéktárgyak körét bővíteni.


Végzetes fürdőzés a tóban

Végzetes fürdőzés a tóban  

Egész éjszakába nyúló kutató tevékenységet folytatott a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának egyik mentőegysége.
Nem lesz többet Balaton Sound?

Nem lesz többet Balaton Sound? 

A rendezvény esetleges megszűnéséről már korábban is felreppentek pletykák.
Így kerülhetőek el a nyári balesetek

Így kerülhetőek el a nyári balesetek 

A nyári szabadságok veszélyeire figyelmeztetnek a szakértők.
Itt az elmúlt időszakot elemző, legfrissebb Turizmus Konjunktúra Index

Itt az elmúlt időszakot elemző, legfrissebb Turizmus Konjunktúra Index 

A VIMOSZ szakmai társszervezetekkel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet.
Sétáló Utca Zene programsorozat Keszthelyen

Sétáló Utca Zene programsorozat Keszthelyen 

A keszthelyi sétálóutcán felállított színpadon keszthelyi és keszthelyi kötődésű zenészek mutatják be produkcióikat a júliusi és augusztusi estéken.
Kulturális turizmus díj  pályázat - hazai településeknek

Kulturális turizmus díj pályázat - hazai településeknek 

Megnyílt a jelentkezési és jelölési lehetőség a 6. Art is Business Díjra.
Zendaya beköltözött a Madame Tussauds-ba

Zendaya beköltözött a Madame Tussauds-ba 

Zendaya egy igazán különleges teremben kapott helyet...
 Látványos Disney szökőkút-show érkezik Budapestre

Látványos Disney szökőkút-show érkezik Budapestre 

A Disney idén nyáron egy különleges műsorral örvendezteti meg a közönséget, kicsiket és nagyok egyaránt elrepítve egy kalandokkal, varázslattal és felejthetetlen hősökkel teli világába
Egyedi koncepció, festői környezet - ez a Váralja Akusztik

Egyedi koncepció, festői környezet - ez a Váralja Akusztik 

Boldogkőváralja kivételes helyszínén, a Téka tábor festői környezetében jön idén is a rusztikus könnyűzenei fesztivál 2024 augusztus 9-10-11 között.
Beindult a koncertszezon a fertődi kastély falai között

Beindult a koncertszezon a fertődi kastély falai között 

A fertődi Esterházy-kastély csodálatos Apolló-terme ad otthont az immár hagyományosnak számító nyári programsorozatnak.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.