Palócbabák és hegyi sportok bázisa a Kékes lábánál

Nyári virágpompában díszlik Mátrafüred. Színes egynyáriak és örökzöldek harmóniája fogadja a vendégeket a település központjában levő díszparkban. A klimatikus üdülőhely a tiszta levegőjével, vendégházaival, éttermeivel immár közel nyolc évtizede szolgálja a látogatókat.

Gyöngyöstől, a Mátra kapujától – amelyhez Mátrafüred közigazgatásilag tartozik – a 24-es számú főúton járművekkel, vagy a gyerekek örömére a Mátravasút járataival gyorsan megközelíthető Mátrafüred. A feljegyzések szerint már a történelmi bronzkorban lakott településként tartották számon, ahol kohómaradványt találtak a régészek.

A Somor- és a Csatorna-patak közötti bércen földvárat, később pedig kővárat építettek. Ez utóbbi – a fennmaradt írásos emlékek szerint – a XIV. század elején korszerű kővárként szerepelt. Ám a XV. században a husziták elpusztították, és ma már csak a romjai találhatók meg. Később Bene-puszta – ahogy Mátrafüredet eredetileg nevezték – a mátraaljai molnárok legszámottevőbb települése volt, akik Szent János tiszteletére kápolnát emeltek.

Ótátrafüred mintájára

A település turisztikai fejlesztése azonban csak jóval később, Hanák Kolos gyöngyösi ügyvéd kezdeményezésére indult meg, aki 1887-ben alapította meg a Mátra Egyletet. Ennek hatására új létesítményekkel – kilátókkal, menedékházakkal, pihenőhelyekkel – gazdagodott Bene-puszta. Fél évtizeddel később, 1892-ben nyitotta meg kapuit az egylet hideg vizes uszodája.

A benei nyaralótelep 1893-ban – immár több mint 120 éve –, hogy Ótátrafüred mintájára Mátrafüred nevet kapott. Az első nyaralóvillákat pedig a XX. század első éveiben építették, majd pedig kocsiutat is létesítettek Gyöngyös és Parád között. Mátrafüreden az első nagyobb fejlesztést Gyöngyös egykori polgármestere, dr. Puky Árpád szorgalmazta. Warga László műszaki főtanácsossal készítették el Füred rendezési tervét, és ekkor alakult ki a település mai arculata. Az 1920-as évek végére már számos villa is épült. A kisvasúti forgalom – amelyet napjainkban a Mátravasút irányít – Gyöngyös és Mátrafüred között 1923 nyarán indult el. A közforgalmi személyszállítás pedig három évvel később, amely azóta is része az itteni közlekedésnek.

Mátrafüred életében az 1935-ös év kiemelkedő volt, amikor hivatalosan is üdülőhellyé nyilvánították, és azóta – csaknem nyolcvan éve – szolgálja az idegenforgalmat.

Két kilátóról gyönyörködhetnek a tájban

A település természetesen az elmúlt időszakban is fejlődött, és a Palóc út része lett, melyet faragott tábla hirdet a díszparkban. Az erre utaló látnivalók közül kiemelkedik a palóc néprajzi magángyűjtemény a volt általános iskola épületében, melynek ékessége a palócbabák együttesét bemutató kiállítás. Emellett a turistákat szolgálja a hegyi sportok bázisa is, ahol a kerékpárok mellett más speciális extrém járművekkel is szolgálnak a hazánk legmagasabb hegyén túrázni kívánó vendégeknek. Mátrafüred határában két kilátóhoz: a Kozmáryhoz, illetve Muzslához is eljuthatnak az érdeklődők. Mindkét helyről csodálatos panoráma tárul a Mátra gerinceinek vonulatára, Gyöngyösre, illetve az 1014 méter magas Kékesre is.

A környék is kínál programokat

Mátrafüred tehát a környék egyik leglátogatottabb hazai turisztikai központja. Az érdeklődők azonban a közeli településeken is találhatnak látványosságokat. Így például a hat kilométerre levő Oxygén Adrenalin Parkot, ahol bobpálya várja a vendégeket. Ettől nem messze pedig a Sástón csónakázhatnak, amely hazánk legmagasabb hegyvidéki tava. A Mátra kapujában, Gyöngyösön pedig megtekinthetik a város legújabb turisztikai attrakcióját, a Szent Bertalan Plébánia Templom nemrég megnyílt kincstárát az Almássy-palotában.


Ingyenes kresz suli a Városligetben

Ingyenes kresz suli a Városligetben 

1400 gyermek tanulhatja meg a biztonságos közlekedés szabályait a nyáron.
Különleges izlandi koncert és drón nap a repülőmúzeumban

Különleges izlandi koncert és drón nap a repülőmúzeumban 

Inspiráló történetek, múzeumok éjszakája és érdekes bemutatókkal készülnek az idei nyári szezonra.
Erdőlátogatási tilalom a teljes Gemenci erdőben

Erdőlátogatási tilalom a teljes Gemenci erdőben 

A rendelkezés 2024. június 14-30. között érvényes.
Átadták az üzleti turizmus kiválóságait elismerő Business Excellence díjakat

Átadták az üzleti turizmus kiválóságait elismerő Business Excellence díjakat 

Tíz kategóriában meghirdetett felhívásra 62 pályamunka érkezett.
Kihagyhatatlan kulturális ziccerek a Múzeumok Éjszakáján

Kihagyhatatlan kulturális ziccerek a Múzeumok Éjszakáján 

Közel 450 intézmény mintegy 2500 programmal készül június 22-ére.
Lerántják a leplet egy felemelő sporteseményről

Lerántják a leplet egy felemelő sporteseményről 

Az egész világot megmozgató futball seregszemlére  a Pont Csopak is méltó módon készül.
Pokrócos utazó fesztivál rejtett kincsekkel

Pokrócos utazó fesztivál rejtett kincsekkel 

A Balaton Piknik a Tihanyi-félszigetre érkezik.
Személyre szabja az ügyfelek védelmét az Erste

Személyre szabja az ügyfelek védelmét az Erste 

Az emberközpontú bankolás filozófiáját követve az egyéni költési szokásokhoz igazodó, napi maximális limitet állít be lakossági ügyfeleinek az internet- és mobilbankos (George Web és George App) átutalásokhoz az Erste.
Ilyen lett  megújult zarándokközpont - képekkel

Ilyen lett megújult zarándokközpont - képekkel 

Családbarát turisztikai hellyé vált Mátraverebély-Szentkút: hivatalosan is átadták a római katolikus nemzeti kegyhely új létesítményeit.
Focilázban ég a Városháza pop-up parkja

Focilázban ég a Városháza pop-up parkja 

Szombaton, június 15-én, 15 órakor lép először pályára a magyar válogatott, és lehet szurkolni a csapatnak a belváros szívében, a Károly körútnál, a Városháza pop-up parkban.