Szaktudással, országkóstolóval a legjobb borokért

A tudomány támogatása nélkül a következő időszakban nem lehet eredményes a hazai szőlő- és bortermelés, a gasztronómia és a bor kapcsolata és a borturizmus sem – mondta a Turizmus Online-nak dr. Gál Lajos (PhD), az Eszterházy Károly Főiskola Borkultúra Intézetének igazgatója.

Ennek szellemében rendezték meg Egerben az országos szőlészeti és borászati konferenciát, ahol három napon át az ágazatra vonatkozó közigazgatási, pénzügyi, támogatási és tudományos eredményeket ismertették ismert hazai szakemberek. Az együttműködés, a szaktudás és a piaci versenyben közreműködőknél a tapasztalatok egymásnak történő átadása került az előadások középpontjába. Mindezek jelentős érdeklődést váltottak ki, melynek eredményeként mintegy 350-en látogatták a prezentációkat és a szakmai megbeszéléseket.

Jelentős változások az ágazatban

A négycsillagos Hotel Eger-Parkban tartott találkozón a hazai borvidékek és borrégiók termelői, kereskedői, vendéglátói, szállásadói, továbbá kutatóintézetek, egyetemi tanszékek és felsőoktatási műhelyek munkatársai vettek részt.

Többek között arról volt szó, hogy az utóbbi három évtizedben jelentős változások következtek be a hazai szőlészetben és borászatban. Magyarország tagja lett az EU-nak, emellett exportőr is, miközben új országok léptek be a borértékesítésbe. Az évek során változott a szőlőművelés költsége, miközben azok a borvidékek kerültek az élenjárók közé, ahol emelték a hozamokat és javították a gazdaságosságot. A következő évtizedben várhatóan átrendeződnek az erőforrások és a tudás szerepe erőteljesen növekszik majd. A megszerezett termelői tapasztalatokat viszont meg kell osztani a közösségekkel ahhoz, hogy minél jobban hasznosíthassák azokat.

Az is elhangzott, hogy a versenyképesség erősítésére a jeles borászok eredményeit igyekeznek minél jobban megismertetni. Ezt figyelembe véve hirdette meg a földművelésügyi tárca a Nemzeti Borkiválósági Programot, amely hat célterület komplex fejlesztését foglalja magában. Ezek a szőlőfajta, a bor, az oktatás, kutatás, a marketing, a humánkapacitás és a szinergikus (együttműködő) kapcsolatok kiválósága. Ahhoz, hogy a magyar borok jó hírét világszerte megalapozhassuk, tisztán kell látnunk azok értékét – hangzott el a konferencián. Ebből az alapvetésből indították el az országkóstoló sorozatot, melynek keretében évente választják ki a legjobbakat és segítik azok piacra juttatását. A célok megvalósítására magyar és angol nyelven borkiválóság könyveket is kiadnak, melyek segítségével széles körben tájékozódhatnak a fogyasztók.

Mintaértékű felvételek az egri borvidéken

A következő években – egyebek mellett – a borturizmus fejlesztése is fontos feladat marad. Ennek érdekében a termelőknek, a kereskedőknek, a vendéglátóknak mindinkább ismerniük kell a fogyasztói szokásokat és kívánalmakat. A különleges, gyakran tájjellegű ételek mellé egyre inkább az egyedi minőségű borokat igénylik a turisták. Ennek alapja a világ számos országában, például Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban vagy Portugáliában sikeresen bevezetett úgynevezett terroir alkalmazása. Ez nem más, mint az adott szőlő- és borfajtákra jellemző termőföld, termővidék, termőhely ismerete. Ezekhez kapcsolódnak a konkrét fajták, a termeléstechnológia és a borkészítés módszere, illetve a szőlész-borász személye is. Fontos, hogy ezzel a módszerrel még az egyes termőhelyi dűlőkről is tájékozódhassanak a fogyasztók, honnan származnak a kóstolt italok.

Hazánkban a Károly Róbert Főiskola Egri Szőlészeti és Borászati Kutató Intézete a budapesti Földmérési és Távérzékelési Intézettel közösen olyan kutatómunkába kezdett, amelynek során az egri borvidék néhány termőhelyéről mintaértékű felvételeket készítettek. Ehhez a projekthez a budapesti Corvinus Egyetem is csatlakozott – jelentették be. Így a közös munkával egy nagyobb adatbázist alakítanak ki digitalizált formában.

Egyedi italok a pincékben

A turisták egyébként egyre több szaküzletben, bevásárlóközpontban találnak igen jó minőségű hazai borokat. Ám akik mégis az extra értékű, egyedi italokból szeretnének beszerezni, azok a pincékben találják meg a borvidékeinken és a borrégiókban. A borturizmus viszont akkor lehet igazán sikeres a következő években, ha a márkás italok mellé kiegészítő attrakciókra, kiállításokra, bemutatókra, kulturális eseményekre is invitálják a vendégeket – tette hozzá dr. Gál Lajos, a konferencia szervezőbizottságának vezetője.

A tájékoztató előadások mellett a konferencia résztvevőinek bemutatták az egri, a mátrai, a bükki, a balatoni és az észak-dunántúli borvidék, továbbá a Duna, a Tokaj, és a Pannon Borrégió legjobb termékeit. Zárásként bejelentették, hogy a kedvező tapasztalatok alapján várhatóan 2016 januárjában újra megrendezik az országos szőlészeti és borászati konferenciát.


Flash Award: lezárult a jelentkezés, már bírálják a pályázatokat

Flash Award: lezárult a jelentkezés, már bírálják a pályázatokat 

Hatvanhárom pályázat érkezett a MaReSz idei versenyére.
Első önálló koncertjét adja Budapesten a skót sztárzenekar

Első önálló koncertjét adja Budapesten a skót sztárzenekar 

Június 11-én először lép fel önálló koncerttel Magyarországon a Biffy Clyro.
Újabb hazai telepen ütötte fel a fejét a száj-és körömfájás járvány

Újabb hazai telepen ütötte fel a fejét a száj-és körömfájás járvány 

A Győr-Moson-Sopron vármegyei Rábapordányban is találtak ragadós száj- és körömfájásban fertőzött szarvasmarhát.
Májusban jön a Budapest100

Májusban jön a Budapest100 

Rekordmennyiségű ház- és közösségi kert nyitja meg idén a kapuit.
Húsvéti tojáskeresés a DinoParkban

Húsvéti tojáskeresés a DinoParkban 

Izgalmas kalanddal várja a DinoPark KÖKI látogatóit a húsvéti ünnepek alatt.
Kényelmes megoldások kis lakásokba: a sarokkanapé

Kényelmes megoldások kis lakásokba: a sarokkanapé 

Az apró lakásokban gyakran megtapasztalható, hogy a hely kihasználása szinte művészetté válik.
Vízi, szárazföldi és légi járművek főszerepben: jönnek az Esztergom Napok

Vízi, szárazföldi és légi járművek főszerepben: jönnek az Esztergom Napok 

Két hétvége, négy rendezvény: tavaszi pezsgés Esztergomban.
Új világsztárokat és az E.T. -t is elhozta a húsvéti nyúl a Madame Tussauds-ba

Új világsztárokat és az E.T. -t is elhozta a húsvéti nyúl a Madame Tussauds-ba 

Húsvét a Madame Tussauds Budapestben: programok és új figurák várják a látogatókat.
A szendvicspanelek előnyei és lehetőségei a modern építészetben

A szendvicspanelek előnyei és lehetőségei a modern építészetben 

A modern építkezési gyakorlatokban a szendvicspanel technológia egyre népszerűbbé válik Magyarországon. Bár az Egyesült Államokban és más nyugati országokban már régóta előszeretettel használják ezt az építési metódust, hazánkban még sokan kételyekkel szemlélik. 
Nincs húsvét Tojás-kút nélkül

Nincs húsvét Tojás-kút nélkül 

Húsvét és tavaszi szünet Székesfehérváron.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.