Szaktudással, országkóstolóval a legjobb borokért

A tudomány támogatása nélkül a következő időszakban nem lehet eredményes a hazai szőlő- és bortermelés, a gasztronómia és a bor kapcsolata és a borturizmus sem – mondta a Turizmus Online-nak dr. Gál Lajos (PhD), az Eszterházy Károly Főiskola Borkultúra Intézetének igazgatója.

Ennek szellemében rendezték meg Egerben az országos szőlészeti és borászati konferenciát, ahol három napon át az ágazatra vonatkozó közigazgatási, pénzügyi, támogatási és tudományos eredményeket ismertették ismert hazai szakemberek. Az együttműködés, a szaktudás és a piaci versenyben közreműködőknél a tapasztalatok egymásnak történő átadása került az előadások középpontjába. Mindezek jelentős érdeklődést váltottak ki, melynek eredményeként mintegy 350-en látogatták a prezentációkat és a szakmai megbeszéléseket.

Jelentős változások az ágazatban

A négycsillagos Hotel Eger-Parkban tartott találkozón a hazai borvidékek és borrégiók termelői, kereskedői, vendéglátói, szállásadói, továbbá kutatóintézetek, egyetemi tanszékek és felsőoktatási műhelyek munkatársai vettek részt.

Többek között arról volt szó, hogy az utóbbi három évtizedben jelentős változások következtek be a hazai szőlészetben és borászatban. Magyarország tagja lett az EU-nak, emellett exportőr is, miközben új országok léptek be a borértékesítésbe. Az évek során változott a szőlőművelés költsége, miközben azok a borvidékek kerültek az élenjárók közé, ahol emelték a hozamokat és javították a gazdaságosságot. A következő évtizedben várhatóan átrendeződnek az erőforrások és a tudás szerepe erőteljesen növekszik majd. A megszerezett termelői tapasztalatokat viszont meg kell osztani a közösségekkel ahhoz, hogy minél jobban hasznosíthassák azokat.

Az is elhangzott, hogy a versenyképesség erősítésére a jeles borászok eredményeit igyekeznek minél jobban megismertetni. Ezt figyelembe véve hirdette meg a földművelésügyi tárca a Nemzeti Borkiválósági Programot, amely hat célterület komplex fejlesztését foglalja magában. Ezek a szőlőfajta, a bor, az oktatás, kutatás, a marketing, a humánkapacitás és a szinergikus (együttműködő) kapcsolatok kiválósága. Ahhoz, hogy a magyar borok jó hírét világszerte megalapozhassuk, tisztán kell látnunk azok értékét – hangzott el a konferencián. Ebből az alapvetésből indították el az országkóstoló sorozatot, melynek keretében évente választják ki a legjobbakat és segítik azok piacra juttatását. A célok megvalósítására magyar és angol nyelven borkiválóság könyveket is kiadnak, melyek segítségével széles körben tájékozódhatnak a fogyasztók.

Mintaértékű felvételek az egri borvidéken

A következő években – egyebek mellett – a borturizmus fejlesztése is fontos feladat marad. Ennek érdekében a termelőknek, a kereskedőknek, a vendéglátóknak mindinkább ismerniük kell a fogyasztói szokásokat és kívánalmakat. A különleges, gyakran tájjellegű ételek mellé egyre inkább az egyedi minőségű borokat igénylik a turisták. Ennek alapja a világ számos országában, például Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban vagy Portugáliában sikeresen bevezetett úgynevezett terroir alkalmazása. Ez nem más, mint az adott szőlő- és borfajtákra jellemző termőföld, termővidék, termőhely ismerete. Ezekhez kapcsolódnak a konkrét fajták, a termeléstechnológia és a borkészítés módszere, illetve a szőlész-borász személye is. Fontos, hogy ezzel a módszerrel még az egyes termőhelyi dűlőkről is tájékozódhassanak a fogyasztók, honnan származnak a kóstolt italok.

Hazánkban a Károly Róbert Főiskola Egri Szőlészeti és Borászati Kutató Intézete a budapesti Földmérési és Távérzékelési Intézettel közösen olyan kutatómunkába kezdett, amelynek során az egri borvidék néhány termőhelyéről mintaértékű felvételeket készítettek. Ehhez a projekthez a budapesti Corvinus Egyetem is csatlakozott – jelentették be. Így a közös munkával egy nagyobb adatbázist alakítanak ki digitalizált formában.

Egyedi italok a pincékben

A turisták egyébként egyre több szaküzletben, bevásárlóközpontban találnak igen jó minőségű hazai borokat. Ám akik mégis az extra értékű, egyedi italokból szeretnének beszerezni, azok a pincékben találják meg a borvidékeinken és a borrégiókban. A borturizmus viszont akkor lehet igazán sikeres a következő években, ha a márkás italok mellé kiegészítő attrakciókra, kiállításokra, bemutatókra, kulturális eseményekre is invitálják a vendégeket – tette hozzá dr. Gál Lajos, a konferencia szervezőbizottságának vezetője.

A tájékoztató előadások mellett a konferencia résztvevőinek bemutatták az egri, a mátrai, a bükki, a balatoni és az észak-dunántúli borvidék, továbbá a Duna, a Tokaj, és a Pannon Borrégió legjobb termékeit. Zárásként bejelentették, hogy a kedvező tapasztalatok alapján várhatóan 2016 januárjában újra megrendezik az országos szőlészeti és borászati konferenciát.


Jubileumi programok a 20 éves Kultkikötőben

Jubileumi programok a 20 éves Kultkikötőben 

Koncertek, színházi előadások és különleges programok.
Extrém élménypark Budapesten

Extrém élménypark Budapesten 

Csúszdák, légvárak, mászófalak 4000 nm2-en.
Világsztárok, hazai kedvencek és sokszínű programkínálat a Balatonnál

Világsztárok, hazai kedvencek és sokszínű programkínálat a Balatonnál 

A MOL Nagyon Balaton eseményei várhatóan félmilliónál is több turistát vonzanak idén.
Ötéves a különleges nemzetközi kiállítótér

Ötéves a különleges nemzetközi kiállítótér  

Miközben az immerzív élményeket kínáló spanyol márka, az IKONO világszerte ötödik születésnapját ünnepli, a budapesti helyszíne is mérföldkőhöz érkezett.
Százezrek járták a kiállítói helyeket a Múzeumok Éjszakáján

Százezrek járták a kiállítói helyeket a Múzeumok Éjszakáján 

Évről-élvre töretlen népszerűségnek örvend hazánk legnagyobb kulturális rendezvénye, a Múzeumok Éjszakája.
A Velencei-tó gyorsabban melegszik, mint a levegő

A Velencei-tó gyorsabban melegszik, mint a levegő 

Megvizsgálták, hogy a tó mely évszakban melegedett a legjobban, és ez mennyire függ a levegő hőmérsékletétől.
Értékes műalkotások és ékszerek Balatonfüreden

Értékes műalkotások és ékszerek Balatonfüreden 

A Balatonhoz költözik a művészeti világ krémje.
A pop királyának relikviája Budapesten

A pop királyának relikviája Budapesten 

Különleges relikviával lepi meg a Madame Tussauds Budapest Michael Jackson rajongótáborát.
Új vezető a Magyar Turisztikai Ügynökségnél

Új vezető a Magyar Turisztikai Ügynökségnél 

Váratlan vezetőváltás történt a Magyar Turisztikai Ügynökségnél.
Jön Budapest egyetlen éjszakai félmaratonja

Jön Budapest egyetlen éjszakai félmaratonja 

A futóest különlegessége abban rejlik, hogy minden táv napnyugtakor, garantáltan sötétben indul.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.