Turisztikai bevételt hoznak, szakmai megbecsülést alig kapnak

A klasszikus, hagyományos turizmus elképzelhetetlen idegenvezetők nélkül, akik ma is fontos szereplői ennek az ágazatnak. Azonban e szakmának is megvannak a maga speciális problémái, amelyekről a közelmúltban lezajlott első idegenvezetői fórumon is szó esett.

A szakmai összejövetel komolyságát, fontosságát jelzi, hogy mindkét idegenvezetői szövetség részt vett rajta. A rendezvényen felszólalt Erdei Bálint, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) alelnöke is.

Bevételt generál

Mit sikerült elérni és mit nem? Erről esett szó a fórumon, erről beszélgetünk a szakma egyik jeles képviselőjével, Farkas Mariannával.

A meghívóban a következőt hangsúlyozták a szervezők:  "Az idegenvezetés olyan szakma, amely a turizmus kicsi, de igen fontos szegmensét képezi.  Általa az ide látogató turista nem csak megkedveli hazánkat, hanem szívesen elmegy az ajánlott múzeumba, borkóstolóra, hajókirándulásra. Így hozzájárulunk a turizmusból származó bevételek növeléséhez is. Ugyanakkor mindez nem tükröződik az idegenvezetők megbecsültségében.

A munkához jutás nehézségei, a külföldi szolgáltatókkal, munkavállalókkal szembeni védelem teljes hiánya, az alacsony díjazás erősen hátráltatja a minőségi munkavégzés lehetőségét.”

Ahogy az a plénumon elhangzott, már régen szóba került, hogy jogszabályi változtatásokra van szükség. Ezért a két érdekvédelmi szervezet, a Magyar Idegenvezetk Szövetsége (MISZ) és a Magyar Idegenvezetők Egyesülete (MIE) jogszabálymódosító javaslatcsomagot terjesztett elő, amelyet az MTÜ befogadott, és elismerte a javaslatok jogosságát. Ez 2020-ban történt, ám azóta sem történt komoly előrelépés.

Komoly gondot jelent az illegális idegenvezetés

Nézzük, mi az említett jogszabály változás lényege, az idegenvezetők igénye: ellenőrzés: azaz, a jogszabályból következően erre kötelezett hivatalok – MKEH, BFKH, Önkormányzatok, FÖRI - végre kezdjék el a közterületeken a fekete idegenvezetést illető ellenőrzéseket. Egyértelműen legyen meghatározva, ki ezért a felelős, kinek a feladata  ez.

Farkas Marianna szerint

eddig egyetlen egy esetben sem történt retorzió. A feljelentett irodákkal, „feketén” idegenvezetőkkel, illegálisan tevékenykedő külföldiekkel szemben, tudtáva, egyetlen egy alkalommal sem történt kivizsgálás és intézkedés.
 

Alacsony a büntetés összege

Ugyancsak felmerült, hogy a jogosulatlan, fekete idegenvezetés büntetési tétele 30 ezer forint. Szintén fontos észrevétel, hogy a legálisan tevékenykedő idegenvezetők hátrányban vannak az illegális és adót nem fizető, de e tevékenységet végzőkkel szemben, legyen annak bármilyen, jogszabályt megkerülni igyekvő elnevezése is, lásd

freetour, sétavezető, honismereti vezető, egyéb hasonló.

Míg külföldön több ezer eurós büntetés jár ilyen esetekben – ott nagyon szigorúan veszik ezt, az idegenvezetőknek messziről látható nyakba akasztható jelvényt kell hordaniuk – addig nálunk nehéz tetten érni, ha valaki csak úgy „magától” kezd mesélni a buszon lévő útitársaknak Magyarország látnivalóiról.

Az is felmerült, hogy nevesítsék külön az idegenvezetést a megszületendő jogszabályban - most TEÁOR a megnevezés - ez a gyűjtőfogalom tartalmazza altevékenységként az idegenvezetést is.

Hány lépcső vezet a budai Várba?

Van, amit a legprofibb idegenvezető sem tud megoldani. A budai Várba pontosan 69 lépcső vezet fel, ám nem megoldott a mozgáskorlátozott turisták felvitele, hiszen még a Palota úton lévő lift esetében is meg kell mászni lépcsőket.  Sokszor gondot okoz a Palota út felőli lift telítettsége is.

Ha az idegenvezetők a Budai Várba a vendégekkel nem a Tabán felől, hanem a Várkert Bazár felől szeretnének felsétálni, akkor a sokszor ad hoc lezárt, illetve meghibásodás miatt akár több hétig (néha hónapokig) nem működő Mária-lift okoz kellemetlenséget, sőt, sokszor elháríthatatlan akadályt. Miközben az MTÜ és a Budavári Önkormányzat is pont ezt az útvonalat  ajánlja a feljutásra.

Szűk befogadóképességű és kevés buszparkoló

Ami még a Várat illeti, a buszok parkolása különösen összetett probléma, hiszen gyakran a Dózsa György téri parkolóban nincs hely.

Általában is gondot okoz a nagy befogadóképességű, őrzött buszparkolók hiánya Budapesten. Miután a Belvárosból, Erzsébetvárosból a városnéző buszokat kitiltották, nincs kijelölt ki-és beszállítóhely - a hop on-hop off-buszokat ugyan megtűrik a BKV buszmegállókban, de ott hivatalosan a többi turistabusz nem szállíthatja ott le és fel az utasokat

Utánpótlásképzés, nyelvi gondok, anyagi oldal

Az adózási gondok és a fekete idegenvezetés mellett szó esett az utánpótlás képzéséről is. Deák Judit, a MIE elnöke hangsúlyozta, gondot okoz, hogy a fiatal idegenvezetőknek már nem szükséges nyelvvizsga a képesítés megszerzéséhez, így sokaknak nincs meg a nyelvi alapja ahhoz, hogy a külföldi vendégeknek bemutassák az országot és a fővárost.

Ami a megélhetési gondokat illeti, elhangzott, hogy

nincs megállapodás az utazási irodák között a minimális óra-, illetve napidíjakat illetően, így a szakmában dolgozók kiszolgáltatottak

Meddig marad ábránd a megbízási szerződés?

Lehet, hogy sokáig még ábránd vagy óhaj marad, hogy az idegenvezetőkkel megbízási szerződést kössenek, pedig ez fontos lenne márcsak a munkakörülmények miatt is.

Alapvető, elvárt szolgáltatás kellene hogy legyen, a megfelelő pihenőidő nyújtása,  a biztosítás és az egyágyas szoba garantálása – ami egy kívülálló számára ugyancsak magától értetődő feltétel.

A fórumot tehát valójában azért szervezték, hogy felhívják a döntéshozók és az ágazat figyelmét  a sürgős megoldás szükségességére, hiszen a szabályozás hiánya miatt folyamatosan maradnak el az adó- és szolgáltatási bevételek. Az is félő, hogy nem lesz az idegenvezetőknek minőségi utánpótlása, erre is oda kellene figyelni az ágazat felelőseinek.

 

 


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?