Ellenőrizhessék az utcán az idegenvezetőket!

Caesar Éva alelnök részletes összefoglalóban tájékoztatta lapunkat a közgyűlésen elhangzottakról.

A Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége 2023. március 11-én, szombaton tartotta meg éves közgyűlését a SZÁMALK-SZALÉZI Technikum és Szakgimnáziumban. Az iskola igazgatója, Halász József köszöntőjében elmondta, hogy az intézmény érettségire épülő képzéseket nyújt. A pandémia okozta mélyrepülés után ismét zajlik a turisztikai technikus képzés idegenvezető és turisztikai szervező szakon. Akik erre a szakra jelentkeznek, duális képzésben vesznek részt. Ez azt jelenti, hogy a második évtől a gyakorlati órák jelentős része az iskolával együttműködő partnereknél kerülnek megszervezésre, így a tanulók szakmai gyakorlati tapasztalatokat és referenciát szereznek már a képzés befejezése előtt, és nagyobb eséllyel indulnak a munkakeresésben. Ráadásul havonta juttatásban részesülnek: első évfolyamon állami ösztöndíj, másodéven pedig állami ösztöndíj vagy munkaszerződés alapján. Az iskola az Esztergom-Budapest Főegyházmegye intézményeivel, hotelekkel, éttermekkel, mint együttműködő partnerekkel alakított ki szakmai kapcsolatot annak érdekében, hogy a duális gyakorlat a lehető legszínvonalasabb körülmények között valósulhasson meg.

Idén már visszatérhetnek az ázsiai turisták
Az MTÜ képviseletében Juhász Szabolcs, turizmusszakmai igazgató köszöntötte a Közgyűlés résztvevőit. Elmondta, hogy az MTÜ 2019-ben bevezette az adatvezérelt ágazatirányítás rendszerét az NTAK (Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ) segítségével, azóta naprakészen lehet látni egy-egy régió vendégforgalmát a foglalási adatokból, így ezek alapján lehet marketing- és értékesítési kampányokat indítani. Az idei februári foglalások 13%-kal meghaladták a tavaly februári adatokat, 51%-uk külföldi foglalás volt. Az év második felére további növekedés, és az ázsiai turisták visszatérése várható, akik várhatóan a korábbiaknál még nagyobb számban fognak érkezni. Kiemelt sportesemények ebben az évben a Labdarúgó Európa-liga 2022–2023-as idényének döntője május 31-én és az Atlétikai Világbajnokság augusztus 19-27. Utóbbi hazánk történetének legnagyobb sporteseménye lesz több mint 200 országból 2000 atlétával. Az idegenvezetők a turizmusban, mint igen fontos emberi tényező szerepelnek. A vendégszeretetet a turizmusban dolgozó szakemberek, például egy idegenvezető professzionális munkája révén éli meg a hozzánk érkező turista. Habár az utazásszervezés több szakasza ma már részben digitálisan zajlik, az idegenvezetők által képviselt „értékközvetítést sosem lehet digitalizálni" – hangsúlyozta az igazgató. Teljességgel rájuk illik az MTÜ mottója: „Azért dolgozunk, hogy elmeséljük és megoszthassuk Magyarország iránti szeretetünket.” Az MTÜ számít mind a fővárosi, mind a vidéki idegenvezető kollégák munkájára.

Sok területen folytatnak érdekvédelmi munkát

Kratofil Zita a MISZ elnökének beszámolójában elmondta, hogy az érdekvédelmi munka volt hangsúlyos a tavalyi évben is. A MISZ és a MIE (Magyar Idegenvezetők Egyesülete) által megfogalmazott idegenvezetést szabályozó jogszabály előkészítése érdekében egyeztetések zajlottak az MTÜ vezető munkatársaival, a Parlament Gazdasági Bizottsága Turisztikai Albizottságát vezető parlamenti képviselővel, elsősorban a jogosulatlan idegenvezetések kiszűrése és büntetése céljából. Szintén a helyszíni ellenőrzés szükségességéről, valamint a turistabuszok megállási, parkolási lehetőségeiről a Budapest Brand-del, az érdekképviselet lehetőségeiről a BKIK-val és a MUISZ-szal, az együttműködés és anyagi támogatás lehetőségéről az MTSZA-val, a továbbképzésről pedig a Magyar Turizmus Akadémiával folytatott egyeztetéseket. Nyáron megszűnt az idegenvezetők számára a KATÁs adózást, emiatt segítséget kért a MISZ Novák Katalin köztársasági elnöktől, Semjén Zsolttól, a törvénymódosítás előterjesztőjétől, a Pénzügyminisztériumtól és az adóügyi államtitkártól, sajnos, eredménytelenül.
A múzeumok ingyenes látogatásának lehetőségéről az idegenvezetők részére az elnök elmondta, hogy, mivel az idegenvezetők minden alkalommal ajánlják vendégeiknek a múzeumokat, több esetben meg is szervezik nekik a látogatást, maguk is beviszik a turistákat, ezért a múzeumok partnerként kell, hogy tekintsenek az idegenvezetőkre. Az idegenvezetők múzeumi látogatásaira munkájuk során a felkészülésük érdekében van szükség, és nem azért, mert rászorulnak.
Együttműködés indult az Ars Sacra Alapítvánnyal szakrális séták, bejárások indítása ügyében, a részletek kigoldozása még folyamatban van.

A közgyűlésen részletesen beszámoltak jogosulatlan idegenvezetés visszaszorítására irányuló „Friendly Warning” akcióról, amelyről részletesen ITT írtunk.

Szakmai adatbázis jöhet létre 
A 2023-as feladatokkal kapcsolatban az elnök felsorolta a legfontosabb tennivalókat, feladatokat, ezek között szerepel többek között az érdekvédelem erősítése, új tagok felvétele, kapcsolat kiépítése az idegenvezető képzést folytató intézményekkel, a szakmai továbbképzés a tagok számára, előadások, tanulmányutak szervezése, a pályázati lehetőségek kihasználása, továbbá a MISZ weboldalának továbbfejlesztése és ezen a saját szervezésű túrák reklámozása.
Mint minden évben, idén is átadta a MISZ elnöke az Év Idegenvezető Ígérete oklevelet. Ezúttal Botos Fanni és Sólyom Edmond részesültek az elismerésben.
A továbbiakban a MISZ meghívott vendégei mutatkoztak be, és elmondták, hogy mi mindenben tudnának együttműködni és segíteni a munkát, illetve mi mindenben számítanak az idegenvezetőkre. A TUTSZ nevében Holczerné Szentirmai Ágnes kiemelte, hogy a turizmusban felmerülő problémákat együtt, közösen lehet és kell megoldani. Ehhez kívánnak együttműködési lehetőséget teremteni az ágazati szereplők számára. Szívesen segítenének a MISZ-nek például abban, hogy legyen egy weboldal, ahol az idegenvezetők fotóval, névvel, munkanyelvvel, specialitásokkal jelen vannak, hogy igény esetén megtalálhatók legyenek, valamint nyitottak az együttműködésre a minőségbiztosítási rendszer létrehozásában is.

70 százalékban az idegenvezetőn múlik egy út sikere
A BKIK-t képviselő Bornemisza Miklós elmondta, hogy a Kamara közel háromszázezer vállalkozást képvisel kétmilliárdos éves költségvetéssel. Szívükön viselik az idegenvezetői szakmát, szeretnék, ha minél több idegenvezető vállalna önkéntes kamarai tagságot, hiszen az évente kötelezően befizetendő tagdíj csak a fenntartásra elég. Hatékony érdekképviselet csak önkéntes kamarai tagsággal biztosítható. Ha ez megvan, akkor sokféle kedvezményben, tanulmányutakban, pályázati lehetőségekben részesülhet a szakma. Eredményeket is el tud érni a Kamara, például meghallgatásra talált kormányzati szinten a képzés javításának szükségessége. Az önkéntes kamarai tagság 10.000 Ft/év, de, ha szükséges tudnak segítséget adni.
Bacsi Krisztina, a Magyar Turizmus Akadémia szakmai vezetője felvázolta, hogy igényre szabott képzéseket tudnak szervezni idegenvezetők számára is kiváló oktatókkal, melyre az anyagi fedezetet részben támogatásból kell majd biztosítani. Molnár Judit, a MUISZ elnöke bemutatkozása során elmondta, hogy az utazási irodák az idegenvezetőkkel szoros együttműködésben dolgoznak, amelyben fontos a kölcsönös bizalom, tisztelet. Hosszú távon megbecsülik, támogatják az idegenvezetőket, ők pedig lojálisak az utazási irodákhoz. A pandémia után még jobban felértékelődött az idegenvezetők szerepe, nagyobb szükség van rájuk, mint eddig bármikor főleg a panaszkezelésben, a gyors döntéshozatalban, a bizonytalanságot érző utasok megerősítésében. A MUISZ belső felmérése szerint egy út lebonyolításának sikerében az idegenvezetőnek 70%-os a szerepe.

 

Nyilatkozat az idegenvezetői rendelet felülvizsgálatának fontosságáról
Kanel Judit, a Magyar Beutaztatók Szövetségének alelnöke hangsúlyozta, a A MISZ-szel közösen szeretnének minél több fiatal szakembert megszólítani, a jó, de a pályát elhagyott  idegenvezetőket visszacsábítani a szakmába. Számítanak az idegenvezetők segítségére a helyszíni körülmények felmérésében és a termékfejlesztésben. A vári behajtás ellehetetlenülése miatt a Dunapart, Andrássy út, Hősök tere mellett az új Néprajzi múzeum és a Magyar Zene Háza meglátogatása szerepel a programban. Kérik, hogy az idősebb idegenvezetők osszák meg tapasztalataikat a fiatalokkal, a fiataloktól pedig új dolgok felderítését és információk gyűjtését várják.
Dedák Angéla, a Szent István Bazilika turisztikai vezetője ismertette az elsősorban liturgikus tér lehetőségeit a turisták számára, végül videóüzenetben üdvözölte Házi Katalin, a Magyar Nemzeti Múzeum közönségkapcsolati igazgatója a közgyűlést, megemlítette, hogy nemrég tárlatvezetői képzést tartottak idegenvezetők számára, hogy a turisták szabadidejükben rövid túra keretében megtekinthessék a múzeum TOP10 legfontosabb kincsét.
A közgyűlés végén Caesar Éva, a MISZ alelnöke és az egész közgyűlés levezető elnöke egy Nyilatkozatot tett közzé, amelyben felhívják a döntéshozók figyelmét arra, hogy "sürgősen szükséges a vonatkozó jogszabályok – a 33/2009.(XII. 18.) ÖM rendelet az idegenvezetői tevékenységről, a 2005. évi 164.sz. törvény a kereskedelemről, a 2006. dec.12-i 2006/123/EK irányelv a belső piaci szolgáltatásokról, a 364/2016. (XI.29.) kormányrendelet a Bp. Főváros Kormányhivatala által kiszabható bírság szabályairól, valamint a 365/2016. (XI. 29.) kormányrendelet a Kormányhivatalnak a szolgáltatás felügyelete ellátásáról – felülvizsgálata, pontosítása, kiegészítése, melyek eredményeképpen az illetékes hivatal jogosultságot és anyagi fedezetet kap az idegenvezetők közterületen való ellenőrzésére." Ehhez a nyilatkozathoz a jelenlévők aláírásukkal csatlakoztak.

A nyilatkozathoz aláírással továbbra is lehet csatlakozni, amelyet a csatolmányban olvashatnak.

 


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?