Ellenőrizhessék az utcán az idegenvezetőket!

Caesar Éva alelnök részletes összefoglalóban tájékoztatta lapunkat a közgyűlésen elhangzottakról.

A Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége 2023. március 11-én, szombaton tartotta meg éves közgyűlését a SZÁMALK-SZALÉZI Technikum és Szakgimnáziumban. Az iskola igazgatója, Halász József köszöntőjében elmondta, hogy az intézmény érettségire épülő képzéseket nyújt. A pandémia okozta mélyrepülés után ismét zajlik a turisztikai technikus képzés idegenvezető és turisztikai szervező szakon. Akik erre a szakra jelentkeznek, duális képzésben vesznek részt. Ez azt jelenti, hogy a második évtől a gyakorlati órák jelentős része az iskolával együttműködő partnereknél kerülnek megszervezésre, így a tanulók szakmai gyakorlati tapasztalatokat és referenciát szereznek már a képzés befejezése előtt, és nagyobb eséllyel indulnak a munkakeresésben. Ráadásul havonta juttatásban részesülnek: első évfolyamon állami ösztöndíj, másodéven pedig állami ösztöndíj vagy munkaszerződés alapján. Az iskola az Esztergom-Budapest Főegyházmegye intézményeivel, hotelekkel, éttermekkel, mint együttműködő partnerekkel alakított ki szakmai kapcsolatot annak érdekében, hogy a duális gyakorlat a lehető legszínvonalasabb körülmények között valósulhasson meg.

Idén már visszatérhetnek az ázsiai turisták
Az MTÜ képviseletében Juhász Szabolcs, turizmusszakmai igazgató köszöntötte a Közgyűlés résztvevőit. Elmondta, hogy az MTÜ 2019-ben bevezette az adatvezérelt ágazatirányítás rendszerét az NTAK (Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ) segítségével, azóta naprakészen lehet látni egy-egy régió vendégforgalmát a foglalási adatokból, így ezek alapján lehet marketing- és értékesítési kampányokat indítani. Az idei februári foglalások 13%-kal meghaladták a tavaly februári adatokat, 51%-uk külföldi foglalás volt. Az év második felére további növekedés, és az ázsiai turisták visszatérése várható, akik várhatóan a korábbiaknál még nagyobb számban fognak érkezni. Kiemelt sportesemények ebben az évben a Labdarúgó Európa-liga 2022–2023-as idényének döntője május 31-én és az Atlétikai Világbajnokság augusztus 19-27. Utóbbi hazánk történetének legnagyobb sporteseménye lesz több mint 200 országból 2000 atlétával. Az idegenvezetők a turizmusban, mint igen fontos emberi tényező szerepelnek. A vendégszeretetet a turizmusban dolgozó szakemberek, például egy idegenvezető professzionális munkája révén éli meg a hozzánk érkező turista. Habár az utazásszervezés több szakasza ma már részben digitálisan zajlik, az idegenvezetők által képviselt „értékközvetítést sosem lehet digitalizálni" – hangsúlyozta az igazgató. Teljességgel rájuk illik az MTÜ mottója: „Azért dolgozunk, hogy elmeséljük és megoszthassuk Magyarország iránti szeretetünket.” Az MTÜ számít mind a fővárosi, mind a vidéki idegenvezető kollégák munkájára.

Sok területen folytatnak érdekvédelmi munkát

Kratofil Zita a MISZ elnökének beszámolójában elmondta, hogy az érdekvédelmi munka volt hangsúlyos a tavalyi évben is. A MISZ és a MIE (Magyar Idegenvezetők Egyesülete) által megfogalmazott idegenvezetést szabályozó jogszabály előkészítése érdekében egyeztetések zajlottak az MTÜ vezető munkatársaival, a Parlament Gazdasági Bizottsága Turisztikai Albizottságát vezető parlamenti képviselővel, elsősorban a jogosulatlan idegenvezetések kiszűrése és büntetése céljából. Szintén a helyszíni ellenőrzés szükségességéről, valamint a turistabuszok megállási, parkolási lehetőségeiről a Budapest Brand-del, az érdekképviselet lehetőségeiről a BKIK-val és a MUISZ-szal, az együttműködés és anyagi támogatás lehetőségéről az MTSZA-val, a továbbképzésről pedig a Magyar Turizmus Akadémiával folytatott egyeztetéseket. Nyáron megszűnt az idegenvezetők számára a KATÁs adózást, emiatt segítséget kért a MISZ Novák Katalin köztársasági elnöktől, Semjén Zsolttól, a törvénymódosítás előterjesztőjétől, a Pénzügyminisztériumtól és az adóügyi államtitkártól, sajnos, eredménytelenül.
A múzeumok ingyenes látogatásának lehetőségéről az idegenvezetők részére az elnök elmondta, hogy, mivel az idegenvezetők minden alkalommal ajánlják vendégeiknek a múzeumokat, több esetben meg is szervezik nekik a látogatást, maguk is beviszik a turistákat, ezért a múzeumok partnerként kell, hogy tekintsenek az idegenvezetőkre. Az idegenvezetők múzeumi látogatásaira munkájuk során a felkészülésük érdekében van szükség, és nem azért, mert rászorulnak.
Együttműködés indult az Ars Sacra Alapítvánnyal szakrális séták, bejárások indítása ügyében, a részletek kigoldozása még folyamatban van.

A közgyűlésen részletesen beszámoltak jogosulatlan idegenvezetés visszaszorítására irányuló „Friendly Warning” akcióról, amelyről részletesen ITT írtunk.

Szakmai adatbázis jöhet létre 
A 2023-as feladatokkal kapcsolatban az elnök felsorolta a legfontosabb tennivalókat, feladatokat, ezek között szerepel többek között az érdekvédelem erősítése, új tagok felvétele, kapcsolat kiépítése az idegenvezető képzést folytató intézményekkel, a szakmai továbbképzés a tagok számára, előadások, tanulmányutak szervezése, a pályázati lehetőségek kihasználása, továbbá a MISZ weboldalának továbbfejlesztése és ezen a saját szervezésű túrák reklámozása.
Mint minden évben, idén is átadta a MISZ elnöke az Év Idegenvezető Ígérete oklevelet. Ezúttal Botos Fanni és Sólyom Edmond részesültek az elismerésben.
A továbbiakban a MISZ meghívott vendégei mutatkoztak be, és elmondták, hogy mi mindenben tudnának együttműködni és segíteni a munkát, illetve mi mindenben számítanak az idegenvezetőkre. A TUTSZ nevében Holczerné Szentirmai Ágnes kiemelte, hogy a turizmusban felmerülő problémákat együtt, közösen lehet és kell megoldani. Ehhez kívánnak együttműködési lehetőséget teremteni az ágazati szereplők számára. Szívesen segítenének a MISZ-nek például abban, hogy legyen egy weboldal, ahol az idegenvezetők fotóval, névvel, munkanyelvvel, specialitásokkal jelen vannak, hogy igény esetén megtalálhatók legyenek, valamint nyitottak az együttműködésre a minőségbiztosítási rendszer létrehozásában is.

70 százalékban az idegenvezetőn múlik egy út sikere
A BKIK-t képviselő Bornemisza Miklós elmondta, hogy a Kamara közel háromszázezer vállalkozást képvisel kétmilliárdos éves költségvetéssel. Szívükön viselik az idegenvezetői szakmát, szeretnék, ha minél több idegenvezető vállalna önkéntes kamarai tagságot, hiszen az évente kötelezően befizetendő tagdíj csak a fenntartásra elég. Hatékony érdekképviselet csak önkéntes kamarai tagsággal biztosítható. Ha ez megvan, akkor sokféle kedvezményben, tanulmányutakban, pályázati lehetőségekben részesülhet a szakma. Eredményeket is el tud érni a Kamara, például meghallgatásra talált kormányzati szinten a képzés javításának szükségessége. Az önkéntes kamarai tagság 10.000 Ft/év, de, ha szükséges tudnak segítséget adni.
Bacsi Krisztina, a Magyar Turizmus Akadémia szakmai vezetője felvázolta, hogy igényre szabott képzéseket tudnak szervezni idegenvezetők számára is kiváló oktatókkal, melyre az anyagi fedezetet részben támogatásból kell majd biztosítani. Molnár Judit, a MUISZ elnöke bemutatkozása során elmondta, hogy az utazási irodák az idegenvezetőkkel szoros együttműködésben dolgoznak, amelyben fontos a kölcsönös bizalom, tisztelet. Hosszú távon megbecsülik, támogatják az idegenvezetőket, ők pedig lojálisak az utazási irodákhoz. A pandémia után még jobban felértékelődött az idegenvezetők szerepe, nagyobb szükség van rájuk, mint eddig bármikor főleg a panaszkezelésben, a gyors döntéshozatalban, a bizonytalanságot érző utasok megerősítésében. A MUISZ belső felmérése szerint egy út lebonyolításának sikerében az idegenvezetőnek 70%-os a szerepe.

 

Nyilatkozat az idegenvezetői rendelet felülvizsgálatának fontosságáról
Kanel Judit, a Magyar Beutaztatók Szövetségének alelnöke hangsúlyozta, a A MISZ-szel közösen szeretnének minél több fiatal szakembert megszólítani, a jó, de a pályát elhagyott  idegenvezetőket visszacsábítani a szakmába. Számítanak az idegenvezetők segítségére a helyszíni körülmények felmérésében és a termékfejlesztésben. A vári behajtás ellehetetlenülése miatt a Dunapart, Andrássy út, Hősök tere mellett az új Néprajzi múzeum és a Magyar Zene Háza meglátogatása szerepel a programban. Kérik, hogy az idősebb idegenvezetők osszák meg tapasztalataikat a fiatalokkal, a fiataloktól pedig új dolgok felderítését és információk gyűjtését várják.
Dedák Angéla, a Szent István Bazilika turisztikai vezetője ismertette az elsősorban liturgikus tér lehetőségeit a turisták számára, végül videóüzenetben üdvözölte Házi Katalin, a Magyar Nemzeti Múzeum közönségkapcsolati igazgatója a közgyűlést, megemlítette, hogy nemrég tárlatvezetői képzést tartottak idegenvezetők számára, hogy a turisták szabadidejükben rövid túra keretében megtekinthessék a múzeum TOP10 legfontosabb kincsét.
A közgyűlés végén Caesar Éva, a MISZ alelnöke és az egész közgyűlés levezető elnöke egy Nyilatkozatot tett közzé, amelyben felhívják a döntéshozók figyelmét arra, hogy "sürgősen szükséges a vonatkozó jogszabályok – a 33/2009.(XII. 18.) ÖM rendelet az idegenvezetői tevékenységről, a 2005. évi 164.sz. törvény a kereskedelemről, a 2006. dec.12-i 2006/123/EK irányelv a belső piaci szolgáltatásokról, a 364/2016. (XI.29.) kormányrendelet a Bp. Főváros Kormányhivatala által kiszabható bírság szabályairól, valamint a 365/2016. (XI. 29.) kormányrendelet a Kormányhivatalnak a szolgáltatás felügyelete ellátásáról – felülvizsgálata, pontosítása, kiegészítése, melyek eredményeképpen az illetékes hivatal jogosultságot és anyagi fedezetet kap az idegenvezetők közterületen való ellenőrzésére." Ehhez a nyilatkozathoz a jelenlévők aláírásukkal csatlakoztak.

A nyilatkozathoz aláírással továbbra is lehet csatlakozni, amelyet a csatolmányban olvashatnak.

 


Arisztokratikus, prémium minőségű natúrkozmetikumok modern embereknek

Arisztokratikus, prémium minőségű natúrkozmetikumok modern embereknek 

Sokunk álma, hogy megtaláljuk azt a bőrápolási rutint, amely által a legkisebb erőfeszítéssel, minimális ráfordított idővel, luxusélményben részesülhetünk nap mint nap. A Qreme megteremtette számunkra ezt a világot.
Nemzetközi építészeti díjat nyert a KÖZTI két projektje

Nemzetközi építészeti díjat nyert a KÖZTI két projektje 

A Balatonfüred Kongresszusi Központ és a Veszprémi Zöld Város is elismerésben részesült.
Ropogós rezesek, fontos kérdések és nemzetközi ízek az újbudai parkünnepen

Ropogós rezesek, fontos kérdések és nemzetközi ízek az újbudai parkünnepen 

Június 2-án rajtol a Bárka fesztivál a Feneketlen-tó partján.
Cápa kerül horogra a Dunában?

Cápa kerül horogra a Dunában? 

Nagyon úgy tűnik, hogy a hír igaz! Nem kacsa.
Kibővítették a tokaji bringa-túra programját

Kibővítették a tokaji bringa-túra programját 

Az elmúlt években megyehatáron túlról, Budapestről, sőt külföldről, Japánból és Svájcból is volt résztvevő az ingyenes túrán.
Pünkösdi szezonnyitó, izgalmas bulik - vár a Plázs

Pünkösdi szezonnyitó, izgalmas bulik - vár a Plázs 

Siófok pünkösdi szezonnyitóján, május 17. és 20. között megtelik élettel a Siófoki Nagystrand, színes családi programokkal, légi bemutatóval, óriás akadálypályával, balatoni borokkal és gasztrovásárral várják az érdeklődőket.
Szuperprodukció érkezik Budapestre

Szuperprodukció érkezik Budapestre 

Június elsején nyílik meg a BOK csarnokban a LUFILAND szuperprodukció, amely 500 000 környezetbarát lufi felhasználásával hívja világkörüli utazásra a látogatókat.
Everguest: idén szintet lép az utazási kedv

Everguest: idén szintet lép az utazási kedv 

Friss felmérés, amelyet a turisztikai tanácsadó és technológiai cég készített és tett közzé.
Magyar tag az Európai Fesztivál Szövetség vezetőségében

Magyar tag az Európai Fesztivál Szövetség vezetőségében 

Ezzel lehetővé válik nemcsak Magyarország, hanem a kelet-közép-európai régió érdekeinek megjelenítése az egyik legfontosabb szakmai szervezetben.
Bejelentés nélkül is fizet az Erste, ha késve száll fel a repülő

Bejelentés nélkül is fizet az Erste, ha késve száll fel a repülő 

A George-on keresztül megköthető biztosításnál nincs bonyolult ügyintézés, nem kell igazolások után rohangálni, a pénz automatikusan érkezik a számlánkra.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.