Turisztikai termék lett a Természet Operaháza Fesztivál

Az elmúlt évben kiemelkedő eredményeket értek el a Tisza-tó idegenforgalmában - mondta Molnár Anita igazgató azon a tanulmányúton, amelyet a Magyar Turizmus Zrt. Tisza-tavi Regionális Marketing Igazgatósága szervezett. A régióban 2015-ben - az előző évihez képest - két és fél százalékkal több vendéget fogadtak, illetve hat és fél százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma.

A tanulmányút résztvevőit Poroszlón, a községháza dísztermében fogadták, ahol az igazgatónő azt is hangsúlyozta, hogy a vendégek tavaly átlagosan 2,4 napot töltöttek el a Tisza-tónál. A hazai turistákon kívül lengyel, román és szlovák vendégek is jöttek ide. Molnár Anita arra is utalt, hogy idén is jelentős vendégfogalomra számítanak és főleg azokat várják, akiknek fontos, hogy szabadidejüket a természetben töltsék el, és szívesen sportolnak.

Kétszázezer vendég az ökocentrumban

Ezután Bornemissza János polgármester Poroszló legnagyobb turisztikai attrakciójáról, az ökocentrum jelentőségéről beszélt. A 2012 tavaszán nyitott látványos létesítményben tavaly több mint 200 ezer látogatót fogadtak. A vendégek többsége a tornyot és az akváriumot kedveli, mert közel kerülhetnek a halak és a madarak világához. Az önkormányzat arra törekszik, hogy a következő időszakban tovább fejlesszék és bővítsék a centrumot. Ennek érdekében hamarosan pályázatot nyújtanak be támogatásra. Céljuk, hogy a Kárpát-medence élő halfajait is bemutassák majd az érdeklődőknek. A tervek elkészültek, és abban bíznak, ha támogatásban részesülnek, akkor még az idén ősszel elkezdhetik a fejlesztési munkálatokat, amit az elképzelések szerint 2017 májusára be is fejeznének.A továbbiakban az újságírók Kis János, a poroszlói Ökocentrum igazgatója kalauzolásában ismerkedtek meg a poroszlói Ökocentrum életével. Mint kitűnt, a magyarokon kívül főleg lengyel és szlovák vendégeket fogadtak tavaly, 2016-ban pedig szintén körülbelül 200 ezer látogatóval számolnak. Az év elején karbantartási munkálatok folytak az épületben, január 23-án nyitottak meg. Hat nyelven nyomtatták ki az idei évre szóló eseménynaptárukat. Az igazgató kiemelte, hogy március 15-én kétezer látogatóval hajókirándulást is szerveztek. Ám közeleg a tanévvégi osztálykirándulások időszaka is, melyekre az iskoláknak pedagógiai programcsomagot ajánlanak.

A tiszai hajósok világát idézik meg

A tanulmányút résztvevői ezt követően Tiszafüredre látogattak, ahol az Öreg Halász Étteremben finom falatokra invitálták őket. Itt elhangzott, hogy 2016 a Gasztroélmények éve, amelyre valamennyi hazai turisztikai régió egyedi specialitásokkal készül. Ezért a vidéki ízekre igyekeznek ráirányítani a figyelmet. A Tisza-tónál egy nagy halteszttel is készülnek: húsz étterem halászlevét értékeli és választja ki közülük a legjobbat egy szakmai zsűri.

Bejelentették azt is, hogy a Tisza-tónál ebben az évben a Természet Operaháza címmel rendeznek fesztivált július 15-17-e között. Ennek programjáról a tiszafüredi négycsillagos Balneumban sajtótájékoztató keretében beszéltek a szervezők. Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke és Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke méltatta azt a közös kezdeményezést és összefogást, melynek eredményeként sikerrel tarthatják meg a fesztivált. Ezzel új erőt és lendületet adhatnak a tisza-tavi turizmusnak.

A program keresetbővülést eredményezhet

A fesztivál igazgatója kiemelte, hogy a Természet Operaháza fesztivál arra hivatott, hogy a turisztikai és kulturális rendezvényekkel fellendítse a tisza-tavi régió településeinek gazdaságát. Az érkező vendégek jelentős része ugyanis szálláshelyeket foglal, ezzel növekszik a vendégéjszakák száma, miközben a vállalkozók a teljes ellátásukról gondoskodnak. A végső cél, hogy felépítsék a Természet Operaházának épületét a Tisza-tónál. Ez olyan nemzetközi, nyári fesztiválnak adhat helyet, melynek köszönhetően egy éjszaka akár négyezer néző is megtekinthetné a világhírű operaénekesek előadását.

Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. Tisza-Tavi Regionális Marketing Igazgatóságának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a Természet Operaháza fesztivál program ma már turisztikai termék lett és egyedi az országban. A programcsomag keresletbővülést eredményezhet, mert a meglevő értékekhez kapcsolódik, és kulturális, valamint aktív turisztikai ajánlatokat tartalmaz. Ez pedig a siker kulcsa lehet a jövőben. Az a közös céljuk, hogy a fesztivál mielőbb márkává váljon, és visszatérő vendégeket generáljon.

Prémiumkategóriás kerékpárokat ajánlanak

A tájékoztatót követően az újságírók ellátogattak a Tisza-tavi Kerékpáros Centrumba is, ahol Szabó Lajos, a Tisza-tavi Fejlesztő Egyesület titkára mutatta be a közel egymilliárd forintos fejlesztéssel létrehozott központot. Elmondta, hogy az átadást követő garanciális javítások után, április 15-én nyitják meg az új, emeletes létesítményt, melynek alsó szintjén információs központtal, bérelhető kerékpárokkal és szervízzel várják a kerekezni vágyókat. Az első emeleten szociális blokkot alakítottak ki öltözőkkel, zuhanyzókkal, illemhelyekkel. Így teljes kényelmet nyújtanak mindazoknak, akik a szolgáltatásaikat igénybe veszik. A panorámaablak mellett - ahonnan ráláthatnak a Tisza-tóra - kávézó nyílik, ahová fel is kerekezhetnek a turisták. Az érdeklődők 300 prémium kategóriás kerékpárból válogathatnak majd.

A tanulmányút résztvevői ezután ki is próbálhatták a gépeket, melyekkel Tiszafüredről Abádszalókra kerekeztek át az Aquarium étteremhez, a Tisza-tó legújabb vendéglátóegységéhez, ahol a vacsorát is elköltötték.

Újraépített madárfigyelő-tornyok

A tanulmányút másnapján is érdekes programot szerveztek a rendezők. Bemutatták a "Mentsük meg a tisza-tavi madármegfigyelő tornyokat!" elnevezésű projekt eredményeit. Elhangzott, hogy 2006-ban tíz, fából készült tornyot építettek, amelyek segítségével a turisták folyamatosan megfigyelhették a madarak életét. Ám az elmúlt tíz évben ezek a tornyok tönkrementek. Ezért a Magyar Turizmus Zrt. a Hortobágyi Nemzeti Parkkal és a Közép-Tiszavidéki Vízügyi Igazgatósággal összefogva a tízből hat tornyot újraépített, megmentve azokat az érdeklődő látogatóknak. Ezek mellett úgynevezett "szelfipontokat" is létesítenek. Abban bíznak, hogy a fejlesztéssel földrajzilag bővíthetik a látogatható kört a tavon és a vendégek tartózkodási idejét is növelhetik.


Tőzike-, krókusz- és hóvirágszőnyegek - megérkeztek a tavasz hírnökei Budapestre

Tőzike-, krókusz- és hóvirágszőnyegek - megérkeztek a tavasz hírnökei Budapestre 

Tél végén nincs is szebb látvány, mint a kopár tájból kikandikáló virágfejek sokasága. 
Hamarosan megnyílik az első budapesti teaültetvény

Hamarosan megnyílik az első budapesti teaültetvény 

Májustól újabb látnivalóval bővül az Állatkert. A Japánkert déli oldalánál már megkezdődött a különleges kertrész kialakítása.
Másik városrészben nyit újra az egykori PeCsa bolhapiaca

Másik városrészben nyit újra az egykori PeCsa bolhapiaca 

Március 16-án Ferencvárosban, a Soroksári úton, PetSa néven nyit újra a piaclegenda és hétről hétre várja a kincskeresőket és eladókat.
Pazar utcaszínházi előadások a VéNégy Fesztiválon

Pazar utcaszínházi előadások a VéNégy Fesztiválon 

Az első körös kedvezményes színházjegyek, valamint limitált bérletek március 10-ig kaphatóak.
Budapest, Eger és Pécs voltak honfitársaink kedvencei a télen

Budapest, Eger és Pécs voltak honfitársaink kedvencei a télen 

A téli időszakból egyértelműen a tavalyi év végi ünnep időszak hozta a legtöbbet a konyhára, a vendégéjszakaszám több mint fele decemberben valósult meg.
Március - a barlangok hónapja

Március - a barlangok hónapja 

Magyarország 5 ,,barlangos” nemzeti parkja 2024-ben is exkluzív programokkal várja az aktív kikapcsolódásra vágyó látogatókat.
Fényművészeti alkotások tárlatává változik a Biodóm

Fényművészeti alkotások tárlatává változik a Biodóm 

Először nyílik rá lehetőség, hogy a nagyközönség szinte teljes egészében bejárhassa a különleges építmény belső tereit.
Különleges filmnapok a Francia Intézetben

Különleges filmnapok a Francia Intézetben 

Február 28-án kezdődik és március 10-éig tart a Francia Intézet szervezésében a 14. Frankofón Filmnapok.
Nőtt a turisztikai szálláshelyek forgalma januárban

Nőtt a turisztikai szálláshelyek forgalma januárban 

Az ágazat teljesítménye felülmúlja a háború és Covid előtti 2019-es rekordév adatait is.
A világ legszebbjei közé választották ezt a budapesti konyhát

A világ legszebbjei közé választották ezt a budapesti konyhát 

A világ egyik vezető konyhatechnológiai óriása, az olasz Valcucine budapesti konyhát választott a tavalyi év legjobb projektjei közé.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.