"Ez a legdinamikusabb fejlődés a Balatonnál"

Keszthely hajdanán a Balaton vége volt, ma pedig már a külföldről érkező turisták egyre kedveltebb üdülőhelye, amely új látnivalókkal és gazdag programokkal várja a belföldi vendégeket is.

A közelmúltban elkezdődött összehangolt turisztikai és szállodai fejlesztéseknek köszönhetően Keszthely ígéretes jövő elé néz. A vendéglétszám emelkedése annak is köszönhető, hogy javult a város megközelíthetősége. A városban közel hatezer férőhely áll a turisták rendelkezésére, ennek kétharmada magán-, egyharmada pedig kereskedelmi szálláshely. 

"2023-ban több, mint 300 ezer vendégéjszaka realizálódott a városban, ami 40 százalékot meghaladó növekedést jelent az előző évhez képest. A kereskedelmi vendégéjszakákat megduplázták, tavasszal és ősszel pedig közel kétszer annyi vendégéjszakát töltöttek a turisták a városban, mint 2022-ben. Az idegenforgalmiadó-bevételek több mint 70 százalékkal nőttek tavaly. Ez a legdinamikusabb fejlődés a Balatonnál"

– számolt be Keszthely polgármestere, Manninger Jenő  a négycsillagos superior Siriusban tartott sajtótájékoztatón. "A legjelentősebb külföldi küldőpiacok: Németország, Lengyelország, Csehország, Ausztria és Szlovákia, de reményteli desztinációnak tűnik Szlovénia és Horvátország is." - tette hozzá.

Kultúrális programok, a Festetics-örökség és a jövő látogatóközpontja

2024-től Keszthelyen rendezik meg a Bujtor István filmfesztivált. A sportversenyek, kulturális programok, tehetségkutatók, fesztiválok mellett olyan közönségcsalogató programmal is készülnek, mint a Keszthely Tortája pályázat.

Kevéssé ismert, hogy Keszthely egyedülállóan hangulatos nevezetességei az allék,vagyis a különleges szépségű fasorok, amelyek jórészt Festetics-örökségek.

Forrás: Hello Keszthely
Forrás: Hello Keszthely

A Fasorok Városa faültetési program keretében közel 300 új fával gyarapodtak a közelmúltban a város természeti értékei. Ahogy a polgármester fogalmazott, élményláncként szeretnék összekötni a fasorokat, tematikus kulturális- és turisztikai kísérőprogramokkal, vezetett városismereti sétákkal és kerékpártúrákkal. Nem csak Keszthely, de a város környéke is bővelkedik látnivalókban: a MATE Georgikon Lovasközpont, a Szendrey Júlia emlékház, és a gyönyörűen felújított Festetics-majorság egyedi élményekkel várják a látogatókat. 

Bővült a Helikon Kastélymúzeum, és megnyitotta kapuit a teljes körűen felújított Festetics-majorság ultramodern technikával felszerelt látogatóközpontja is. 

 

Infrastrukturális és kulturális fejlesztések

Tavasszal megnyílt a Balaton harmadik kerékpáros központja, a BalatonBike356 Port, és elkészültek a kerékpáros infrastruktúra-fejlesztések is. A tervek között szerepel a strand területének bővítése, illetve új korzó és vendéglátó egységek kilakítása a Balaton-parton. A focipálya jelentős része zöldterület marad, amelyet részben a jelenlegi városi strandhoz csatolnak. A tervek között szerepel olyan teraszos büfék létesítése, amelyek a tavaszi és őszi időszakban is kiszolgálják a vendégeket, illetve egy szökőkút kialakítása, ahonnan sétányokon érhető el a parkoló, az új korzó, illetve a strandbejárat. A kétszintes büféépületeket úgy tervezték, hogy azok Keszthely történelmi múltjára emlékeztessék a látogatókat, ugyanakkor modern, minden igényt kielégítő egységek legyenek.

Rangos elismerések

Az egyéves születésnapját ünneplő, közvetlen tóparti négycsillagos superior szálloda  a főszezoni hétvégéi már most 80-90 százalékban foglaltak. Ahogy Bihari Dávid igazgató elmondta, bár csak most ünnepelték egyéves születésnapjukat, máris rangos elismerésben részesültek, mint az ország legjobb fiatal szállodája. A belső design kiemelkedően letisztult és ízléses, érdemes ezt megemlíteni, mert nem mindenütt jellemző. A szálloda gasztró kínálatában egyaránt megtalálhatók a helyi, kisüzemi termelőktől származó élelmiszerek, a környékbeli borok, és a fine dining szintű konyha Góczán Dávid séf irányításával. 

Ahogy a sajtótájékozatón elhangzott: a szezon vége az évek folyamán módosult: a korábbi évektől eltérően, amikor augusztus 20-ával szinte kiürült a Balaton, napjainkban egyre jobban kitolódik a nyaralási időszak, és a wellness szállodák egész éves foglaltsága is jelentősen emelkedett.

 


Megnyílt az első játszótér - mókusoknak

Megnyílt az első játszótér - mókusoknak 

A mókusjátszóteret természetes anyagokból alakította ki a 10 millió Fa Alapítvány.
Új élmények részesei mostantól a sport és zenerajongók

Új élmények részesei mostantól a sport és zenerajongók 

A partnerség egy páratlan élményekkel növeli az ügyfelek elégedettségének színvonalát és elkötelezettségüket.
Megszüntették az erdőlátogatási tilalmat

Megszüntették az erdőlátogatási tilalmat 

Tekintettel a Duna apadására az erdőlátogatási tilalmat a Gemenc Zrt. megszüntette.
Indul Magyarország egyetlen, nemzetközi szintű vendéglátó- és szállodaipari design-versenye

Indul Magyarország egyetlen, nemzetközi szintű vendéglátó- és szállodaipari design-versenye 

Elstartolt a Klasszis TopDesign 2024 - újdonságok, legfrissebb infók az idei versenyről.
Teltház a golfszezon legmenőbb versenyén

Teltház a golfszezon legmenőbb versenyén 

Teltházzal, több, mint száz versenyzővel és kiemelt érdeklődés mellett rendezték meg az idei szezon eddigi legsikeresebb versenyét.
Kádár-kockák a Skanzenben

Kádár-kockák a Skanzenben 

A kockaház. Lakóház, életforma és annak reprezentációja a Kádár-korban címmel nyílt kiállítás június 21-én a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Skanzen Galériában.
Nyitva a Flava-brand legújabb tagja

Nyitva a Flava-brand legújabb tagja 

Lehetőséget kínálva arra, hogy Budapesten maradva, nyáron a fővárosban találjanak rá a természetközeli pihenés és felfrissülés lehetőségére a városlakók.
Új arculatot kapott a Miskolc Pass

Új arculatot kapott a Miskolc Pass 

Megújult arculattal, számos új partnerrel jelentkezik a Miskolc Pass turisztikai kártya.
Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon

Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon 

Összművészeti eseménnyel zárul a szentendrei Virágnyelven kiállítás.
17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben

17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben 

A különleges leletet már a Múzeumok Éjszakáján megnézhetik az érdeklődők a veszprémi várnegyed Work in Progress kiállításán.