Utazás előtt megnézhetjük, milyen a strandok vízminősége

Ma már utazás előtt, az internet segítségével, az ANTSZ oldalán is leellenőrizhetjük, hogy milyen a fürdővíz minősége a Balaton 130 strandján, esetleg Hévízen vagy a Tisza-tónál. 

A mai sajtóközlemény szerint legkevésbé Hévízen kell félni attól, hogy rossz a víz minősége. Németh György, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház környezetvédelmi vezetője szerint: a hévízi termálvíz minőségét havi rendszerességgel mérik a tóban, a mintából kiolvasható következtetéseket akkreditált vizsgálólaboratóriumban dolgozzák ki, melynek eredményét minden Hévízre látogató számára elérhetővé tesz a fürdőváros.

Horváth Orsolya, a helyi TDM szervezet vezetője szerint: a külföldön is híres a víz tisztasága, amely természeti adottságaiból fakad. Mint mondta: az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) rendszeresen vizsgálja a szabadvízi fürdőhelyek vízminőségét. Ebbe nemcsak a nagyobb tavak, folyók mellett kialakított strandok tartoznak bele, hanem a Hévízi-tó is.

A tóból néhány hete vettek mintát, amelynek a minőségét kiválónak találták. Ez nem véletlen, hiszen a termálvizű tavat tápláló források vízhozama másodpercenként több mint 400 liter. Ez arra elegendő, hogy a gyógytó vízmennyisége hetente kétszer teljes mértékben kicserélődjön.

Kiváló a vízminőség jelenleg Szegeden is Tiszában, vagy Makón a kalandparknál található strandon. 

A Balatont négyszer ellenőrzik a nyáron

Komoly figyelem összpontosul a Balaton strandjaira is. Az országos intézet honlapján több mint 130 balatoni strand vízminőségét olvashatjuk le mi magunk. Egy-egy strandot általában egy szezon alatt négyszer vizsgálnak: nyitás előtt és a nyár folyamán havonta egyszer. A szabad strandokon a vízmintavétel mellett a helyszínen nézik meg az OKI szakemberei, hogy van-e szennyeződés a vízen.

A közfürdők felét már ellenőrizték

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal legújabb összesítése szerint jelenleg 575 medencés közfürdő működik az országban, ezek többsége, háromszáz egység csak szezonálisan üzemel. A szezon kezdetéig a fürdők közel felét ellenőrizték, a júniusban nyitó medencés fürdők vizsgálata pedig jelenleg is zajlik. Jellemző, hogy a közegészségügyi felügyelők, tisztiorvosok évről-évre ugyanazokkal a visszatérő problémákkal találkoznak. A szervezet honlapja szerint: leggyakoribb hiányosságok között a zuhanyzók, illemhelyek nem megfelelő állapota, a burkolatok töredezettsége, a takarítottság hiánya szerepel.

Sokszor előfordul, hogy az üzemeltetési szabályzatot nem aktualizálják, az üzemnaplót nem vezetik megfelelően és kémiai biztonsági problémák is előfordulnak. A vízminőséget tekintve nagy a különbség a régebbi típusú, töltő-ürítő és a korszerűbb, vízforgatós medencék között. A bakteriológiai vizsgálatok alapján az előbbiek 16 százaléka, a vízforgatós medencék 94 százaléka kapott megfelelő minősítést. Komoly gondot okozhat az is, ha – jellemzően a hétvégéken – lényegesen túllépik a jóváhagyott terhelési értéket, vagyis a megengedettnél többen vannak a medencében.

A pezsgőfürdők veszélye

A pezsgőfürdőkről fontos tudni, hogy ha azokat nem megfelelően üzemeltetik, akkor nő az ún. Legionella-fertőzés kockázata. Az elmúlt évben három, bizonyítottan ehhez köthető legionellosis járványról szerzett tudomást az ÁNTSZ. Amennyiben a területileg illetékes népegészségügyi intézet a fürdőzők egészségét veszélyeztető vízminőségi problémát észlel, haladéktalanul megtiltja az adott medence üzemeltetését és elrendeli a medence fertőtlenítését. A medence további használatát kizárólag laboratóriumi vizsgálati eredményekkel igazolt megfelelő fürdővízminőség mellett engedélyezik.

Az idén június elejéig az ország egész területén 87 esetben intézkedtek a közegészségügyi felügyelők különböző szabálytalanságok miatt.


Holttestet találtak a Balatonban

Holttestet találtak a Balatonban 

Egész éjszakába nyúló kutató tevékenységet folytatott a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának egyik mentőegysége.
Nem lesz többet Balaton Sound?

Nem lesz többet Balaton Sound? 

A rendezvény esetleges megszűnéséről már korábban is felreppentek pletykák.
Így kerülhetőek el a nyári balesetek

Így kerülhetőek el a nyári balesetek 

A nyári szabadságok veszélyeire figyelmeztetnek a szakértők.
Itt az elmúlt időszakot elemző, legfrissebb Turizmus Konjunktúra Index

Itt az elmúlt időszakot elemző, legfrissebb Turizmus Konjunktúra Index 

A VIMOSZ szakmai társszervezetekkel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet.
Sétáló Utca Zene programsorozat Keszthelyen

Sétáló Utca Zene programsorozat Keszthelyen 

A keszthelyi sétálóutcán felállított színpadon keszthelyi és keszthelyi kötődésű zenészek mutatják be produkcióikat a júliusi és augusztusi estéken.
Kulturális turizmus díj  pályázat - hazai településeknek

Kulturális turizmus díj pályázat - hazai településeknek 

Megnyílt a jelentkezési és jelölési lehetőség a 6. Art is Business Díjra.
Zendaya beköltözött a Madame Tussauds-ba

Zendaya beköltözött a Madame Tussauds-ba 

Zendaya egy igazán különleges teremben kapott helyet...
 Látványos Disney szökőkút-show érkezik Budapestre

Látványos Disney szökőkút-show érkezik Budapestre 

A Disney idén nyáron egy különleges műsorral örvendezteti meg a közönséget, kicsiket és nagyok egyaránt elrepítve egy kalandokkal, varázslattal és felejthetetlen hősökkel teli világába
Egyedi koncepció, festői környezet - ez a Váralja Akusztik

Egyedi koncepció, festői környezet - ez a Váralja Akusztik 

Boldogkőváralja kivételes helyszínén, a Téka tábor festői környezetében jön idén is a rusztikus könnyűzenei fesztivál 2024 augusztus 9-10-11 között.
Beindult a koncertszezon a fertődi kastély falai között

Beindult a koncertszezon a fertődi kastély falai között 

A fertődi Esterházy-kastély csodálatos Apolló-terme ad otthont az immár hagyományosnak számító nyári programsorozatnak.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.