Vadászhat, kerékpározhat és túrázhat is a mátrai borvidéken

Az évente nagy számban visszatérő vendégeknek és a kiemelkedő rendezvényeknek köszönhetően továbbra is jelentős az érdeklődés Gyöngyöstarján iránt. A nagy múltú szőlő- és bortermelésre alapozott idegenforgalom mellett a jövőben a vadász- és kerékpáros turizmusra is építenek a Mátra déli lábánál található faluban.

A mátrai történelmi borvidék területén, a Világos-hegy lábánál fekvő település országosan is kiemelkedik a borászatával. Jelenleg 14 kiváló szakember él és dolgozik ebben a faluban, akik az utóbbi években sok dicsőséget szereztek. A hazai és nemzetközi borversenyeken kiemelkedően szerepeltek és érmeket nyertek. Főleg az ő tulajdonukban vannak a faluba vezető út két oldalán látható, gondosan ápolt szőlőültetvények. Ezek mellett reprezentatív pincéket, sőt egyre többen vendéglátó egységeket is nyitottak, ahol a kiváló ételek mellett minőségi boraikat szolgálják fel a vendégeknek. Az érdeklődők pedig hazánk különböző részeiből érkeznek Gyöngyöstarjánba.

Hazánk és Közép-Európa leghosszabb pincéje

Nagy Károly polgármester a Turizmus Online-nak elmondta, a falu központjában találni Magyarország és Közép-Európa leghosszabb, 560 méteres egyeneságú pincéjét. Ezt a jelentős műemléket, a Haller-pincét a XVIII. században építették és jelenleg magántulajdonban van. Az önkormányzat azonban szeretné mielőbb megvásárolni és kitárva a kapuit turisztikai célra hasznosítani. Ehhez állami szerepvállalást igyekeznek szerezni, hogy a pince az önkormányzat tulajdonába kerülhessen.

Az utóbbi években több civil szervezet is alakult a faluban. Így jött létre a Világos Szándékkal Gyöngyöstarjánért Egyesület, melynek tagjai amatőr színházi előadásokat szerveznek. A kezdeményezésükre, társadalmi összefogással építették meg a falu központjában az úgynevezett Fészerszínházat, ahol különböző rendezvényekkel várják a vendégeket. Az egyesület tagja a Pávakör is, amely a közelmúltban másodszor nyerte el az Aranypáva-díjat. Gyakran lépnek fel a helyi és a környékbeli rendezvényeken.

A falu egyik érdekessége a határában található Kövesdomb, amely a szalagos jáspis nevű ásvány lelőhelye. Ez a terület különösen a németek és a hollandok kedvenc kirándulóhelye. Több mint száz bakancsos turista részvételével június 1-jén tartották a 124 kilométer hosszú mátrai teljesítménytúrát. A versenyzők Kisnánáról indultak, és az ország legmagasabb hegyvidékén keresztül haladva érték el célpontként Gyöngyöstarjánt. Immár két évenként tartják, s az idén augusztus 22-23-án rendezik meg a helyi szüreti fesztivált is. Ezen a szőlőtermelésben és borászatban résztvevők vonulnak fe,l és a látványt különböző programokkal egészítik ki. December 13-án – kilencedik alkalommal – invitálják a vendégeket az úgynevezett Lucázásra. Ezen az ünnepen a tarjáni borászok összeadják a legjobb nedűiket, amelyekből a falu Főterén, egy hétszáz literes üstben forralt bort készítenek. Ebből kínálják meg az érkezőket, akik kulturális programokon is részt vesznek. A rendezvényt tavaly több százan látogatták.

Lángost sütnek a díszes kemencében

Gyöngyöstarján első számú vezetője arra is kitért, hogy a Fészerszínház melletti részen, szintén összefogással építettek egy díszes kemencét, ahol a rendezvényeken résztvevőknek kenyeret és lángos sütnek. A következő években is arra törekszenek, hogy tiszta, virágos és komfortos faluba várják a vendégeket. Ennek fontos része, hogy folyamatosan karbantartsák az út- és a járdahálózatot is. Idén például 18 millió forintot költenek ezekre. Ebben az évben új, színes fotókkal illusztrált kiadványokat is készítenek a faluról, illetve a rendezvényekről. A következő időszakban a helyi önkormányzat a szomszédos települések bevonásával erőfeszítéseket tesz arra, hogy közös kerékpárutat építsenek, ezt pedig később a már meglevő mátrai kerékpárúthoz csatlakoztassák. A nagyszabású fejlesztéshez pályázatot nyújtanak majd be, és szeretnének támogatást elérni.

A településen jelentős turisztikai ágazat a vadászat is, amelyben jövőt látnak. Gyöngyöstarjánt jelentős erdőterület öleli körül, ahol sok a nagy- és az apróvad. Ennek köszönhetően évente sok hazai és külföldi vadász érkezik ide. Emellett továbbra is fontosnak tartják a bakancsos turizmus fejlesztését. A faluból ugyanis jelzésekkel ellátott erdei utak vezetnek a Mátrába, amelyek egészen a Cserhátig tartanak. A jelzéseket a jövőben is folyamatosan karbantartják a gyöngyöstarjániak.

Piac, falumúzeum és ásványtárlat

A közeljövőben a falu központjában új látványosságként nyitják meg a piacot, amelyet hat társközséggel együttműködve működtetnek. Ehhez a Leader-program keretében a hat település húszmillió forint támogatáshoz jutott. Ezen a piacon a helyben termelt friss zöldségeket és gyümölcsöket kínálják majd, természetesen a turistáknak is. A Fészerszínház mellett található a Falumúzeum, ahol a tarjáni népviseletet, bútorokat, berendezési tárgyakat mutatják be. Emellett ásványkiállításban is gyönyörködhetnek az érdeklődők. Legközelebb a Mátrai Múzeumok Éjszakáján tekinthetik meg ezeket a faluba látogató vendégek.

Ezekben a hetekben a múzeum udvarán található melléképületet újítják fel, ahol a község nagy múltú szőlő- és borkultúrájával kapcsolatos eszközöket, tárgyakat, fotókat mutatják majd be. Ezt az állandó tárlatot várhatóan augusztusban nyitják meg.


Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.
Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.