Elszemtelenedhetnek a jogosulatlan idegenvezetést alkalmazó irodák?

A Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége már  létrejötte óta, azaz 30 éve hívja fel az illetékesek figyelmét a jogosulatlan idegenvezetés tényére. Nemrég egy helyszíni akciót is lebonyolítottak.

"Az elmúlt évtizedekben több jogszabály is született, volt, amelyeket hatályon kívül is helyeztek már, de ezek egyike sem mondta ki, hogy melyik hatóságnak kell a jogszabálynak érvényt szereznie a közterületeken való ellenőrzéssel. Ma is van érvényes jogszabály, amely előírja az engedély kötelezettségét, de továbbra sincs kijelölve hatóság, amely ellenőrizhet és büntethet" - hangsúlyozza Caesar Éva, a Magyarországi Idegenvezetők Szövetségének alelnöke. 

Mint már oly sokszor leírták, elmondták, sok olyan külföldi csoport érkezik a fővárosba, amelynek a kísérője, vagy rosszabb esetben a busz sofőrje tart idegenvezetést, mutatja be a látnivalókat, mondja el a történelmi hátteret, mert az utazás szervezője spórolásból nem gondoskodik helyi idegenvezetőről. Megtehetik, mert itt senki nem ellenőrzi az idegenvezetőket. Ezzel a helyi, hivatalos engedéllyel rendelkező kollégák esnek el a munkáktól.

Mindenféle náció

"2022-ben a covid után rendkívül nagy utazási kedv volt tapasztalható az egész világon, így Budapestre is közel annyi turista érkezett, mint 2019-ben. Ez abból is adódott, hogy több ázsiai országban a járvány miatt még korlátozták a beutazást, így az európai turisták ázsiai úti célok helyett inkább európaiakat választottak. Így az év során munka közben gyakran tapasztaltuk, hogy igen sok csoportnak nincs helyi idegenvezetője. Az év vége felé aztán megelégeltük ezt az áldatlan helyzetet, és úgy döntöttünk, hogy saját kezünkbe vesszük érdekeink érvényesítését. December 1. és 2023. január 30. között figyelemfelhívó akciót szerveztünk a tagjaink és további idegenvezető kollégák bevonásával. Készítettünk egy felhívást „Friendly Warning”, azaz barátságos figyelmeztetés címmel, majd a Hősök terén és a Várban figyeltük meg a csoportokat.

Egyelőre békés, de határozott a fellépés

Elsősorban szomszédos országokból: Horvátországból, Szerbiából, Boszniából, Szlovákiából érkeztek, de voltak szép számmal görög, olasz, spanyol, izraeli csoportok, és egy-egy maláj és indonéz csoport is. A buszok érkezésekor magyarul szólítottuk meg a csoport kísérőjét, így hamar kiderült, hogy nincs velük magyarul beszélő helyi idegenvezető, illetve az is, hogy az illető nem jelentette be tevékenységét a határon átnyúló szolgáltatásnyújtás keretében. Felhívtuk a figyelmüket arra, hogy illegális tevékenységet végeznek, mert a magyarországi jogszabály ellen vétve nem bíztak meg helyi idegenvezetőt, majd átadtuk a felhívásunkat" - meséli lapunknak a szakember. 

Az akció keretében lefotózták a buszt is az utazási iroda nevét feltüntető táblával és a rendszámmal. Az interneten kikeresték az illető iroda email címét, majd egy email üzenetben felhívták a figyelmet az illegális tevékenységre és arra, hogy ha legközelebb ismét helyi idegenvezető nélkül tartanak városnézést Budapesten, kénytelenek lesznek mindkét ország illetékes hatóságát értesíteni. Csatolva elküldték a busz fotóját és a Friendly Warning-ot.

Legtöbbet a görög beutaztatók trükköznek

Az akció során összesen 20 alkalommal mintegy 30 illegális esetet szűrtek ki úgy, hogy alkalmanként legfeljebb 2 órát tudtak a helyszínen tölteni. Pár iroda visszajelzett a MISZ-nek, hogy nem tudtak arról, hogy Magyarországon az idegenvezetés engedélyhez kötött, illetve arról sem tudtak, hogy vannak itt görög, horvát, szlovák, vagy szerb nyelven dolgozó idegenvezetők. Ígéretet tettek arra, hogy a jövőben igénybe vesznek helyi, engedéllyel rendelkező idegenvezetőket.

Caesar Éva szerint volt tehát eredménye az akciónak, mert sikerült felhívni az utazásszervezők figyelmét arra, hogy Magyarországon törvény szabályozza az idegenvezető tevékenységét. Közülük néhányan már kértek is idegenvezetőt a következő csoportjaikhoz. Néhány kolléga már számíthat arra, hogy lesz munkája ezáltal, különösen a görög irodáktól. Az ő esetükben volt ugyanis a legnagyobb gyakorisággal tetten érhető az illegális tevékenység.

 Így cselezik ki a törvényt

Ugyanakkor azt is tapasztalták az akció szervezői, hogy a megmozdulás híre futótűzként terjedt a külföldi utazási irodák között, és jó néhány leleményes csoportkísérő a buszban mondta el a mondandókat, ami alatt a buszukkal többször körbejárták a Hősök terét, majd megállva már csak fotózásra engedték ki a turistákat.

Az engedéllyel rendelkező magyar idegenvezető, és persze a partner utazási iroda szolgáltatásainak elspórolása megfosztja az ide látogató turistákat az igazi, maradandó élménytől, aktuális információktól, nélkülük aligha valósulhatnak meg a turizmus fontos célkitűzései: szimpátiakeltés, az országimázs építése, az utasok visszatérési kedvének növelése és a turisták költési hajlandóságának erősítése. Ugyanakkor az egész nemzetgazdaságnak is kárt okoz ez a gyakorlat az alelnök szerint, hiszen elmaradnak a deviza bevételek és kevesebb adó folyik be. Ez Magyarország számára komoly veszteség emeli ki a szakember.

Tavaszra jelenhet meg a szigorúbb, hathatós jogszabály

"A Turizmus 2.0 Stratégia is tartalmazza azt a célt, hogy minél magasabb színvonalú szolgáltatásokkal a magasabb költési hajlandóságot ösztönözzük. És végső soron, a közterületen folytatott illegális tevékenység büntetést von maga után mindenhol. Az MTÜ-vel való együttműködésünk eredményeképpen várjuk a MIE és a MISZ által megfogalmazott javaslatcsomag alapján elkészítendő jogszabály-tervezetet, amely véleményezés után a Parlament elé kerül, ígéret szerint még a tavaszi időszakban. Az új jogszabály meghatározza majd az idegenvezető fogalmát, szabályozza többek között a tevékenységét, jogosultságát, képzését, a hatóság által gyakorolt közterületi ellenőrzést, az illegális idegenvezetés szankcionálását, valamint az ehhez szükséges új, QR kóddal ellátott idegenvezetői igazolványok bevezetését. Bízunk az MTÜ segítségében, amely eredményt hoz az idegenvezetők számára" - hangsúlyozza Caesar Éva.

Hozzátette: azért nagyon sürgős az ügy, mert az idegenvezetők ellenőrző akciójukkal csak a figyelmet tudják felhívni, nem jogosultak sem az idegenvezetői igazolvány, sem a személyi igazolvány elkérésére és ellenőrzésére, sem a szankcionálásra. Csak a büntetési tétel kilátásba helyezése és adott esetben végrehajtása lehet visszatartó erő. Ameddig nincs szankció, addig továbbra is lesznek illegális tevékenységek.

"A külföldi utazásszervező irodák pedig hamar rá fognak jönni, hogy tőlünk nem kell tartaniuk, mert mi nem büntethetünk. Hiteltelenné válunk a szemükben, és mosolyogva tovább folytatják üzelmeiket itt a gyönyörű, világhírű Budapesten, az UNESCO Világörökség csodaszép helyszínein" - fogalmazza meg aggályait a szakember.


Egy éves a Madame Tussauds Budapest

Egy éves a Madame Tussauds Budapest 

A meglepetések sora nem ér véget: a Madame Tussauds Budapest hamarosan újabb sztárok érkezését jelenti be, nemsokára két állandó figurával 54-re bővül a hírességek névsora.
Erste pénzügyi pontok mostantól hatvan Tescóban

Erste pénzügyi pontok mostantól hatvan Tescóban 

Együttműködési megállapodást kötött a Tesco és az Erste.
Itt a vidéki vállalkozások díjazottjainak névsora

Itt a vidéki vállalkozások díjazottjainak névsora 

Az est során 1.751.000 Ft gyűlt össze az alapítvány javára, mely során igazgyöngyös gyerekek által festett öt festmény is kalapács alá került.
Ilyen még nem volt: kultúrbuli a Millennium Házában

Ilyen még nem volt: kultúrbuli a Millennium Házában 

A fergeteges zene mellett lendületes, informatív és izgalmas tárlatvezetések is várnak ránk, hiszen ez az utolsó este, amikor ebben a formában.
Egyedülálló kortárs kiállítás Köveskálon

Egyedülálló kortárs kiállítás Köveskálon 

Kihirdették a 4. Káli Art-Park szobrászati pályázatának eredményét.
Fiatal kortárs művész festményei az Oktogonon

Fiatal kortárs művész festményei az Oktogonon 

„Éld át az ismeretlent” hirdetik a kiállítás plakátjai és molinói városszerte.
Új kiállítás Balatonfüreden

Új kiállítás Balatonfüreden 

A reformkorba repít vissza a balatonfüredi látógatóközpont.
Összművészeti programkavalkád a Dunakanyarban

Összművészeti programkavalkád a Dunakanyarban 

2024. június 20-án indítja a nyarat a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó.
Nyertes művek a a Hungarian Art & Business központi falán

Nyertes művek a a Hungarian Art & Business központi falán 

A hathetente egymásnak helyet adó nyertes alkotások mindegyike megtekinthető lesz a HAB épületébe lépve, elsőként Hajgató Terézia művét láthatják az érdeklődők.
Hamarosan indul a Közösségek Hete a Skanzenben

Hamarosan indul a Közösségek Hete a Skanzenben 

A Közösségek Hete egyhetes időszakában hét különböző tematikához kapcsolódóan több mint 150 intézmény és szervezet közel 300 programmal várja a látogatókat az ország 120 településén.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.