Elszemtelenedhetnek a jogosulatlan idegenvezetést alkalmazó irodák?

A Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége már  létrejötte óta, azaz 30 éve hívja fel az illetékesek figyelmét a jogosulatlan idegenvezetés tényére. Nemrég egy helyszíni akciót is lebonyolítottak.

"Az elmúlt évtizedekben több jogszabály is született, volt, amelyeket hatályon kívül is helyeztek már, de ezek egyike sem mondta ki, hogy melyik hatóságnak kell a jogszabálynak érvényt szereznie a közterületeken való ellenőrzéssel. Ma is van érvényes jogszabály, amely előírja az engedély kötelezettségét, de továbbra sincs kijelölve hatóság, amely ellenőrizhet és büntethet" - hangsúlyozza Caesar Éva, a Magyarországi Idegenvezetők Szövetségének alelnöke. 

Mint már oly sokszor leírták, elmondták, sok olyan külföldi csoport érkezik a fővárosba, amelynek a kísérője, vagy rosszabb esetben a busz sofőrje tart idegenvezetést, mutatja be a látnivalókat, mondja el a történelmi hátteret, mert az utazás szervezője spórolásból nem gondoskodik helyi idegenvezetőről. Megtehetik, mert itt senki nem ellenőrzi az idegenvezetőket. Ezzel a helyi, hivatalos engedéllyel rendelkező kollégák esnek el a munkáktól.

Mindenféle náció

"2022-ben a covid után rendkívül nagy utazási kedv volt tapasztalható az egész világon, így Budapestre is közel annyi turista érkezett, mint 2019-ben. Ez abból is adódott, hogy több ázsiai országban a járvány miatt még korlátozták a beutazást, így az európai turisták ázsiai úti célok helyett inkább európaiakat választottak. Így az év során munka közben gyakran tapasztaltuk, hogy igen sok csoportnak nincs helyi idegenvezetője. Az év vége felé aztán megelégeltük ezt az áldatlan helyzetet, és úgy döntöttünk, hogy saját kezünkbe vesszük érdekeink érvényesítését. December 1. és 2023. január 30. között figyelemfelhívó akciót szerveztünk a tagjaink és további idegenvezető kollégák bevonásával. Készítettünk egy felhívást „Friendly Warning”, azaz barátságos figyelmeztetés címmel, majd a Hősök terén és a Várban figyeltük meg a csoportokat.

Egyelőre békés, de határozott a fellépés

Elsősorban szomszédos országokból: Horvátországból, Szerbiából, Boszniából, Szlovákiából érkeztek, de voltak szép számmal görög, olasz, spanyol, izraeli csoportok, és egy-egy maláj és indonéz csoport is. A buszok érkezésekor magyarul szólítottuk meg a csoport kísérőjét, így hamar kiderült, hogy nincs velük magyarul beszélő helyi idegenvezető, illetve az is, hogy az illető nem jelentette be tevékenységét a határon átnyúló szolgáltatásnyújtás keretében. Felhívtuk a figyelmüket arra, hogy illegális tevékenységet végeznek, mert a magyarországi jogszabály ellen vétve nem bíztak meg helyi idegenvezetőt, majd átadtuk a felhívásunkat" - meséli lapunknak a szakember. 

Az akció keretében lefotózták a buszt is az utazási iroda nevét feltüntető táblával és a rendszámmal. Az interneten kikeresték az illető iroda email címét, majd egy email üzenetben felhívták a figyelmet az illegális tevékenységre és arra, hogy ha legközelebb ismét helyi idegenvezető nélkül tartanak városnézést Budapesten, kénytelenek lesznek mindkét ország illetékes hatóságát értesíteni. Csatolva elküldték a busz fotóját és a Friendly Warning-ot.

Legtöbbet a görög beutaztatók trükköznek

Az akció során összesen 20 alkalommal mintegy 30 illegális esetet szűrtek ki úgy, hogy alkalmanként legfeljebb 2 órát tudtak a helyszínen tölteni. Pár iroda visszajelzett a MISZ-nek, hogy nem tudtak arról, hogy Magyarországon az idegenvezetés engedélyhez kötött, illetve arról sem tudtak, hogy vannak itt görög, horvát, szlovák, vagy szerb nyelven dolgozó idegenvezetők. Ígéretet tettek arra, hogy a jövőben igénybe vesznek helyi, engedéllyel rendelkező idegenvezetőket.

Caesar Éva szerint volt tehát eredménye az akciónak, mert sikerült felhívni az utazásszervezők figyelmét arra, hogy Magyarországon törvény szabályozza az idegenvezető tevékenységét. Közülük néhányan már kértek is idegenvezetőt a következő csoportjaikhoz. Néhány kolléga már számíthat arra, hogy lesz munkája ezáltal, különösen a görög irodáktól. Az ő esetükben volt ugyanis a legnagyobb gyakorisággal tetten érhető az illegális tevékenység.

 Így cselezik ki a törvényt

Ugyanakkor azt is tapasztalták az akció szervezői, hogy a megmozdulás híre futótűzként terjedt a külföldi utazási irodák között, és jó néhány leleményes csoportkísérő a buszban mondta el a mondandókat, ami alatt a buszukkal többször körbejárták a Hősök terét, majd megállva már csak fotózásra engedték ki a turistákat.

Az engedéllyel rendelkező magyar idegenvezető, és persze a partner utazási iroda szolgáltatásainak elspórolása megfosztja az ide látogató turistákat az igazi, maradandó élménytől, aktuális információktól, nélkülük aligha valósulhatnak meg a turizmus fontos célkitűzései: szimpátiakeltés, az országimázs építése, az utasok visszatérési kedvének növelése és a turisták költési hajlandóságának erősítése. Ugyanakkor az egész nemzetgazdaságnak is kárt okoz ez a gyakorlat az alelnök szerint, hiszen elmaradnak a deviza bevételek és kevesebb adó folyik be. Ez Magyarország számára komoly veszteség emeli ki a szakember.

Tavaszra jelenhet meg a szigorúbb, hathatós jogszabály

"A Turizmus 2.0 Stratégia is tartalmazza azt a célt, hogy minél magasabb színvonalú szolgáltatásokkal a magasabb költési hajlandóságot ösztönözzük. És végső soron, a közterületen folytatott illegális tevékenység büntetést von maga után mindenhol. Az MTÜ-vel való együttműködésünk eredményeképpen várjuk a MIE és a MISZ által megfogalmazott javaslatcsomag alapján elkészítendő jogszabály-tervezetet, amely véleményezés után a Parlament elé kerül, ígéret szerint még a tavaszi időszakban. Az új jogszabály meghatározza majd az idegenvezető fogalmát, szabályozza többek között a tevékenységét, jogosultságát, képzését, a hatóság által gyakorolt közterületi ellenőrzést, az illegális idegenvezetés szankcionálását, valamint az ehhez szükséges új, QR kóddal ellátott idegenvezetői igazolványok bevezetését. Bízunk az MTÜ segítségében, amely eredményt hoz az idegenvezetők számára" - hangsúlyozza Caesar Éva.

Hozzátette: azért nagyon sürgős az ügy, mert az idegenvezetők ellenőrző akciójukkal csak a figyelmet tudják felhívni, nem jogosultak sem az idegenvezetői igazolvány, sem a személyi igazolvány elkérésére és ellenőrzésére, sem a szankcionálásra. Csak a büntetési tétel kilátásba helyezése és adott esetben végrehajtása lehet visszatartó erő. Ameddig nincs szankció, addig továbbra is lesznek illegális tevékenységek.

"A külföldi utazásszervező irodák pedig hamar rá fognak jönni, hogy tőlünk nem kell tartaniuk, mert mi nem büntethetünk. Hiteltelenné válunk a szemükben, és mosolyogva tovább folytatják üzelmeiket itt a gyönyörű, világhírű Budapesten, az UNESCO Világörökség csodaszép helyszínein" - fogalmazza meg aggályait a szakember.


Best of Balaton 2024: Ön mit szeret a Balatonon?

Best of Balaton 2024: Ön mit szeret a Balatonon? 

A Best of Balaton negyedik éve mutatja be, miért érdemes bármely évszakban felkeresni a „magyar tengert”.
Hamarosan Auer Fesztivál Veszprémben

Hamarosan Auer Fesztivál Veszprémben 

A veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és hegedűpedagógus emlékére július 29-én kezdődik a komolyzenei rendezvényfolyam.
A Weight kapta az 56. Kékszalag KPMG Fair Play Díját

A Weight kapta az 56. Kékszalag KPMG Fair Play Díját 

Véget ért az 56. Kékszalag vitorlás verseny, és a programsorozat zárásaként átadták a KPMG Fair Play Díjat is.
Ezek a legkedveltebb balatoni nyaralóhelyek a magyarok körében

Ezek a legkedveltebb balatoni nyaralóhelyek a magyarok körében 

A Balaton térségét választók körében az apartmanfoglalások voltak a legnépszerűbbek.
Egy közel 800 éves műemlék mostantól teljes szépségében látható

Egy közel 800 éves műemlék mostantól teljes szépségében látható 

A harmadik romemlék fejújításánál tart a Market Építő Zrt. CSR programja.
Reptéri feketeleves ellen: napi egy kávé árából utasbiztosítás

Reptéri feketeleves ellen: napi egy kávé árából utasbiztosítás 

A repülő járatok mindennapossá váló sok órás késései, az ebből következő kiadások és további bajok láttán olyanok is elgondolkoznak a külföldi utazásuk biztosításán, akik eddig ezzel nem foglalkoztak.
Hatszáz nevezést vártak, végül ötszáztízen indultak a Kék Szalagon - idén nincs csúcsdöntés

Hatszáz nevezést vártak, végül ötszáztízen indultak a Kék Szalagon - idén nincs csúcsdöntés 

FRISSÍTVE A rohanógépek elől vágtattak délidőben, a tavalyi győztes Fifty-Fifty azonban jóval az élmezőny mögött haladt. Időközben azonban változott a helyzet - alaposan beleszólt a verseny alakulásába az időjárás. És igencsak váratlan végeredmény született!
Ne induljon szombaton Balaton-átúszásra!

Ne induljon szombaton Balaton-átúszásra! 

A szervezők ugyanis a szombatra szervezett programot a következő napra, július 21--re, vasárnapra tették át.
Bor és jazz a debreceni Nagyerdőben

Bor és jazz a debreceni Nagyerdőben 

Idén augusztus 8-11. között várják a borbarátokat és jazzkedvelőket a Nagyerdőre, ahol a Békás-tó partján a fesztivált a zöld természet ölén rendezik. Világsztár is érkezik a rendezvényre.
Így változott a Balaton az elmúlt háromszáz év alatt

Így változott a Balaton az elmúlt háromszáz év alatt 

Többszáz éves katonai térképek és a legfrissebb műholdfotók rajzolják ki, mit tettünk a Balatonnal 300 év alatt.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.