Sose bánkódjon, ha apró a konyhája!

Kicsi omlettek és miniatűr torták készülnek azokon a tűzhelyen, melyeket mintha csak most rángattak volna ki egy babaházból – írja a The Telegraph.

A békaburger óta valószínűleg ez a legfurcsább japán hóbort.

Miniatűr platnikon készülő, parányi ételekről szóló videóktól „ég” mostanában a YouTube.


Leleményes szakácsok egy csoportja a pénzérme nagyságú omlettektől a gyűszűnyi tésztalevesekig bármit elkészítenek a rendelkezésükre álló, pici konyhai eszközök segítségével.

A parányi tűzhelyek gyertyával működnek, az ételek pedig általában a hagyományosan használt hozzávalók kicsinyített alternatíváival készülnek (pl. tyúktojás helyett fürjtojás).

Makiko Sano, a japán konyha szakértője szerint a videók egyértelműen a japánok „kawaii” (vagyis aranyos, cuki) dolgok iránti vonzódásából táplálkoznak.

„A japán emberek szeretik a ,kawaii’ dolgokat […] A fiatal japánok szinte mindent ezzel a szóval írnak le” – mondta Sano. A szigetország lakóinak általában a videókban látottakhoz hasonló hobbijai vannak, amelyekkel kicsit elidőzhetnek a saját fantáziavilágukban.

Dr. Laura Miller, aki a Missouri-St Louis Egyetemen a japán tanszék professzora, hozzátette, hogy a videók már a miniatűr élelmiszerek meglévő trendjének a következő állomásai. „A polimer gyurmából készült parányi édességeket és csemegéket már több mint egy évtizede használják a mobiltelefontokok kidekorálásához. A trend neve dekoden, vagyis ,feldíszített telefon’. A technológia és az apró ételek készítése iránti igény tehát már megvolt, ám az új divat folyamán ezek már romlandó anyagból készülnek” – fogalmazott a felkelő Nap országát bizonyára behatóan ismerő tanár.

Videók:

{youtube|id=xqI0YFLAO0g}

{youtube|id=6sRaQTTIOsU}

{youtube|id=TWW41tufSZs}

Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám


Jön az Országos Étterem Hét

Jön az Országos Étterem Hét 

Szerdától lehet asztalt foglalni a tavaszi Országos Étterem Hét rendezvényre, amelyen több mint 200 vendéglátóhely, köztük 14, Michelin-ajánlással rendelkező étterem menüiből lehet majd választani.
Egy korty Ázsia reggelire

Egy korty Ázsia reggelire 

Kulturális ízkavalkáddal hódít az új belvárosi brunchozó.
Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.