A Chateau Visz lett 2010 legjobb étterme

A Dining Guide magazin szerkesztősége az idén hatodik alkalommal választotta meg Magyarország legjobbnak tartott éttermét. A döntést csütörtökön hirdették ki.

Némi meghökkenéssel tapasztaltuk, hogy a ceremónia helyszínén Oscar Gálákhoz hasonló körülmények várták a díjátadóra gyülekező vendégeket. A Budapest Mariott Hotel bejáratánál kordon, vörös futószőnyeg, és két fémdetektoros kapu okozott meglepetést. Aztán hamar kiderült, hogy az előkészületek nem a Dining Guide rendezvényének, hanem az épületben tartott konferenciánk, vagy – talán – a magyar EU elnökség kapcsán itt tartózkodó diplomatáknak szólnak.

A díjátadó, tuajdonképpen a korábbi hasonló eseményekhez képest kevés újdonsággal szolgált. A tavalyi év során kiválasztott „Elit 10” mezőnye gyakorlatilag változatlan maradt, mindössze a tabáni Aranyszarvas verekedte be magát újoncként a mezőnybe. „Nyilvánvaló, hogy ez még nem az én munkám eredménye – mondta szerényen Fekete Antonio, aki alig néhány hónapja vette át az Aranyszarvas konyhafőnöki posztját.

Az Év Étterme címért folyó küzdelem szoros versenyt hozott – tudtuk meg a díjak kiosztása előtt. Az első két helyezett között mindössze kéttized pont döntött, ami a zsűri hatvan főnél is magasabb létszámnak ismeretében több mint elhanyagolható. Az Év Étterme címet végül a Chateau Visz szerezte meg, a díjat Stefan Gebhardt konyhafőnök és Hidvégi Melinda tulajdonos vette át. A döntés azért sem okozott túlságosan nagy meglepetést, mert egyes hírek szerint az eredményt már a bejelentés előtt jóval kiszivárgott a legnépszerűbb közösségi portál oldalain keresztül. Értesüléseink szerint a tavalyi győztes Costes séfje, a portugál Miguel Viera Rocha már korábban, e-mailben gratulált kollégájának.

A rendezvényen az idén talán a korábbiaknál kevesebb szakács és szakmabeli jelent meg, annál nagyobb számban képviseltette magát az üzleti élet. Jelentősebb „celebinváziót” nem jegyezhettünk fel, ennek ellenére elmondható, hogy a Dining Guide Díjkiosztó Gálája immáron a legjelentősebb fővárosi társadalmi események közé került.


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.