A Chateau Visz lett 2010 legjobb étterme

A Dining Guide magazin szerkesztősége az idén hatodik alkalommal választotta meg Magyarország legjobbnak tartott éttermét. A döntést csütörtökön hirdették ki.

Némi meghökkenéssel tapasztaltuk, hogy a ceremónia helyszínén Oscar Gálákhoz hasonló körülmények várták a díjátadóra gyülekező vendégeket. A Budapest Mariott Hotel bejáratánál kordon, vörös futószőnyeg, és két fémdetektoros kapu okozott meglepetést. Aztán hamar kiderült, hogy az előkészületek nem a Dining Guide rendezvényének, hanem az épületben tartott konferenciánk, vagy – talán – a magyar EU elnökség kapcsán itt tartózkodó diplomatáknak szólnak.

A díjátadó, tuajdonképpen a korábbi hasonló eseményekhez képest kevés újdonsággal szolgált. A tavalyi év során kiválasztott „Elit 10” mezőnye gyakorlatilag változatlan maradt, mindössze a tabáni Aranyszarvas verekedte be magát újoncként a mezőnybe. „Nyilvánvaló, hogy ez még nem az én munkám eredménye – mondta szerényen Fekete Antonio, aki alig néhány hónapja vette át az Aranyszarvas konyhafőnöki posztját.

Az Év Étterme címért folyó küzdelem szoros versenyt hozott – tudtuk meg a díjak kiosztása előtt. Az első két helyezett között mindössze kéttized pont döntött, ami a zsűri hatvan főnél is magasabb létszámnak ismeretében több mint elhanyagolható. Az Év Étterme címet végül a Chateau Visz szerezte meg, a díjat Stefan Gebhardt konyhafőnök és Hidvégi Melinda tulajdonos vette át. A döntés azért sem okozott túlságosan nagy meglepetést, mert egyes hírek szerint az eredményt már a bejelentés előtt jóval kiszivárgott a legnépszerűbb közösségi portál oldalain keresztül. Értesüléseink szerint a tavalyi győztes Costes séfje, a portugál Miguel Viera Rocha már korábban, e-mailben gratulált kollégájának.

A rendezvényen az idén talán a korábbiaknál kevesebb szakács és szakmabeli jelent meg, annál nagyobb számban képviseltette magát az üzleti élet. Jelentősebb „celebinváziót” nem jegyezhettünk fel, ennek ellenére elmondható, hogy a Dining Guide Díjkiosztó Gálája immáron a legjelentősebb fővárosi társadalmi események közé került.


Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.