Afrikai eredetű lehet az új szuperétel

A nyugati világ számára jobbára ismeretlen gabona termesztése több mint 5000 éve folyik a fekete kontinensen.

Az innováció utáni csillapíthatatlan étvágytól vezérelt vállalatok és séfek továbbra is kiéhezetten nyomoznak az egyes fogásokba, illetve csomagolt termékekbe integrálható új élelmiszerek után. Ilyen szempontból kellemes karrier elé nézhet például a Nyugat-Afrikában máskülönben már 5000 éve folyamatosan termesztett fonio nevű gabonafajta is.

A fonio a rizsnél háromszor több fehérjeszálat és vasat tartalmaz. Az ősi termény gluténmentes és rendesen el van látva esszenciális aminosavakkal (fehérjeépítő elemekkel). Ezek az anyagok a gabonafajták túlnyomó részéből hiányoznak. A fonio szemcséi aprók, méretben a nagyobb homokszemekkel egyeznek, ami ugye a kézi hántást jelentősen megnehezíti.


A gabonaféle másrészről viszont pár perc alatt megsüthető. Az íze semleges, ezért rengetegféleképpen elkészíthető. A növény további előnye, hogy legyen ugyan száraz vagy félszáraz a talaj, a mag hetek alatt betakarításra kész állapotba „hozható”. A múlt aszályos időszakaiban a fonio olykor akár teljes településeket is el tudott látni élelemmel.

A növénynek két fajtája létezik: a fehér és a fekete.

A nyugati világ számára mindkettő gyakorlatilag ismeretlen.

Egy brooklyni (New York) cég éppen ezért határozta el, hogy a terményt ezzel a régióval is megismerteti. A vállalat szerint mindez felelős módon történik, vagyis a kínálat a nélkül is lépést tud tartani a kereslettel, hogy egy fontos táplálékforrástól megfosztanák a termesztés helyén élő lakosságot.


Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.
Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében

Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében 

Országos ellenőrzés lesz a főszezonban bizonyos vendéglátóhelyeken.
Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait

Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait 

Az idei pálinkafesztiválon az év gyümölcse a cseresznye, így külön kategóriaként bírálta a szakmai zsűri a cseresznyepálinkával töltött 27 bonbont.
Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.