Afrikai eredetű lehet az új szuperétel

A nyugati világ számára jobbára ismeretlen gabona termesztése több mint 5000 éve folyik a fekete kontinensen.

Az innováció utáni csillapíthatatlan étvágytól vezérelt vállalatok és séfek továbbra is kiéhezetten nyomoznak az egyes fogásokba, illetve csomagolt termékekbe integrálható új élelmiszerek után. Ilyen szempontból kellemes karrier elé nézhet például a Nyugat-Afrikában máskülönben már 5000 éve folyamatosan termesztett fonio nevű gabonafajta is.

A fonio a rizsnél háromszor több fehérjeszálat és vasat tartalmaz. Az ősi termény gluténmentes és rendesen el van látva esszenciális aminosavakkal (fehérjeépítő elemekkel). Ezek az anyagok a gabonafajták túlnyomó részéből hiányoznak. A fonio szemcséi aprók, méretben a nagyobb homokszemekkel egyeznek, ami ugye a kézi hántást jelentősen megnehezíti.


A gabonaféle másrészről viszont pár perc alatt megsüthető. Az íze semleges, ezért rengetegféleképpen elkészíthető. A növény további előnye, hogy legyen ugyan száraz vagy félszáraz a talaj, a mag hetek alatt betakarításra kész állapotba „hozható”. A múlt aszályos időszakaiban a fonio olykor akár teljes településeket is el tudott látni élelemmel.

A növénynek két fajtája létezik: a fehér és a fekete.

A nyugati világ számára mindkettő gyakorlatilag ismeretlen.

Egy brooklyni (New York) cég éppen ezért határozta el, hogy a terményt ezzel a régióval is megismerteti. A vállalat szerint mindez felelős módon történik, vagyis a kínálat a nélkül is lépést tud tartani a kereslettel, hogy egy fontos táplálékforrástól megfosztanák a termesztés helyén élő lakosságot.


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.