Afrikai eredetű lehet az új szuperétel

A nyugati világ számára jobbára ismeretlen gabona termesztése több mint 5000 éve folyik a fekete kontinensen.

Az innováció utáni csillapíthatatlan étvágytól vezérelt vállalatok és séfek továbbra is kiéhezetten nyomoznak az egyes fogásokba, illetve csomagolt termékekbe integrálható új élelmiszerek után. Ilyen szempontból kellemes karrier elé nézhet például a Nyugat-Afrikában máskülönben már 5000 éve folyamatosan termesztett fonio nevű gabonafajta is.

A fonio a rizsnél háromszor több fehérjeszálat és vasat tartalmaz. Az ősi termény gluténmentes és rendesen el van látva esszenciális aminosavakkal (fehérjeépítő elemekkel). Ezek az anyagok a gabonafajták túlnyomó részéből hiányoznak. A fonio szemcséi aprók, méretben a nagyobb homokszemekkel egyeznek, ami ugye a kézi hántást jelentősen megnehezíti.


A gabonaféle másrészről viszont pár perc alatt megsüthető. Az íze semleges, ezért rengetegféleképpen elkészíthető. A növény további előnye, hogy legyen ugyan száraz vagy félszáraz a talaj, a mag hetek alatt betakarításra kész állapotba „hozható”. A múlt aszályos időszakaiban a fonio olykor akár teljes településeket is el tudott látni élelemmel.

A növénynek két fajtája létezik: a fehér és a fekete.

A nyugati világ számára mindkettő gyakorlatilag ismeretlen.

Egy brooklyni (New York) cég éppen ezért határozta el, hogy a terményt ezzel a régióval is megismerteti. A vállalat szerint mindez felelős módon történik, vagyis a kínálat a nélkül is lépést tud tartani a kereslettel, hogy egy fontos táplálékforrástól megfosztanák a termesztés helyén élő lakosságot.


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.