Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja

Egy világ kedvenc kulináris élvezeteire koncentráló japán felmérés szerint Athén a második helyet szerezte meg, mint a legnépszerűbb gaaztronómiai úti cél. 

A 30 fővárosból álló rangsorban a görög főváros 100-ból 83,86 pontot ért el, így a második helyen végzett Párizs mögött.


Fotó: depositphotos

A felmérés hét görög nemzeti ételt nevezett meg, amelyeket az ételrajongók kihagyhatatlan élményként emeltek ki.

Annak ellenére, hogy mindössze 627 ötcsillagos étteremmel és 31 Michelin-besorolású helyszínnel rendelkezik, úgy tűnik, Athén megnyerte magának a felmérés résztvevőit, akik kiemelték az olyan hagyományos görög ételeket, mint a muszaka.

A felmérésben résztvevők azt is megjegyezték, hogy Athénban egy két fős étkezés abszolút megfizethető, átlagos költsége 49,89 euró, ami jó ár-érték arányt jelent a listán szereplő többi városhoz képest, írja a news. gtp.gr.

A felmérésben természetesen nem csak Athént említették meg, már ami a görög gasztronómiát illeti, hanem a görög szigeteket is, ahol az utazók ízletes helyi ételeket találhatnak.

Az első helyen végzett Párizs régóta vezető szerepet tölt be a gasztronómia világában, és ezúttal is vezeti a listát, a maga 92,71 pontjával. A városban 500 Michelin-csillagos étterem és több mint 2000 ötcsillagos étterem található. A felmérés résztvevői 12 jellegzetes francia ételt neveztek meg, amelyeknek köszönhetően Párizs a kulináris rajongók legkedveltebb úti célja.

Hírneve ellenére a párizsi étkezés viszonylag megfizethető: egy átlagos étkezés két főre 69,84 euróba kerül.

Tokió a 100-ból 81,34 ponttal a harmadik helyen végzett, annak ellenére, hogy 4738 ötcsillagos étteremmel büszkélkedik, ami több mint kétszerese a párizsi számnak! 

Egy japán étterem Tokióban
Egy japán étterem Tokióban
Fotó: Depositphotos

A japán fővárosban egy kétfős étkezés átlagos költsége mindössze 40,49 euró volt, így az első három helyezett közül Tokió az étkezés szempontjából a leginkább pénztárcabarát város.

A felmérésből kiderült, hogy az utazók 81%-a az ételt tartja utazása fénypontjának. Egyébként a legdrágább város ebből a szempontból Zürich, ahol egy kétfős átlagos étkezés 122,86 euróba került, míg a legtöbb ötcsillagos étterem Szöulban található, szám szerint 4739...

 


Friss adatok a kávé árának emelkedéséről és a vásárlási szokások alakulásáról

Friss adatok a kávé árának emelkedéséről és a vásárlási szokások alakulásáról 

Egy év leforgása alatt az értékesített őrölt kávé mennyisége 3,7 százalékkal csökkent, míg a szemes kávé 1,9 százalékkal, a kapszulás kávék kategóriája pedig volumenben 5,1 százalékkal nőtt.
Andy Warhol és az Absolut vodka

Andy Warhol és az Absolut vodka 

Limitált kiadású Andy Warhol palackkal ünnepli az Absolut a művész újra felfedezett kék festményét.
Vörösborfesztivál-nyitány Villányban

Vörösborfesztivál-nyitány Villányban 

A koncertek mellett lesz szüreti felvonulás és bemutatkoznak a borrendek is...
Norvég sztárséf Budaörsön: különleges ételsor a magyar Bocuse-bajnokkal

Norvég sztárséf Budaörsön: különleges ételsor a magyar Bocuse-bajnokkal 

Christian André Pettersen és Dalnoki Bence együtt főztek a METRO Gasztroakadémia konyháján.
Egy szegedi kávézó menő minősítést söpört be

Egy szegedi kávézó menő minősítést söpört be 

A Kék Elefánt Kávézó nyerte el Magyarország első vendéglátóhelyeként a Good Travel Seal fenntarthatósági minősítést.
Indulnak a badacsonyi tematikus gasztrohétvégék

Indulnak a badacsonyi tematikus gasztrohétvégék  

Mostantól magasabb fokozatra kapcsolnak a Gasztrohegy lakói: május végéig más és más programokkal várják a vendégeket.
Elkezdődött az Ifjúsági Szakács Világbajnokság

Elkezdődött az Ifjúsági Szakács Világbajnokság 

A Magyarországon megrendezésre kerülő világversenyen hazánkat idén Nyirkos Patrik képviseli.
Ünnepi rendezvény a Vámház körúton

Ünnepi rendezvény a Vámház körúton 

A mozgó éttermek a Vámház körúton ünneplik a századik rendezvényt.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Jön az OktoBeerfest: négy napig minden a sörről szól

Jön az OktoBeerfest: négy napig minden a sörről szól 

Tízezreket várnak az ország sörbulijára a Városligeti Műjégpályára.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.