Durván betett a kánikula az egyik legfontosabb magyar haszonnövénynek

Máris jelentősen csökkentette a kukorica, valamint a napraforgó hazai, sőt uniós hozamát a nyári hőhullám. Erről számolt be – európai uniós bizottsági források alapján - az Agrárminisztérium. Laptársunk, az Mfor írása.

Szomorú prognózist közölt az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának (JRC) szántóföldi kultúrákra vonatkozó júliusi elemzése, olvasható az mfor.hu. oldalán.

Mint írják, a műholdas adatok szerint a nyári délkelet-európai hőhullám Magyarország esetében a július közepi adatok alapján (a júniusi becsléshez képest) „a kukoricánál 14 százalékkal (6,77 tonna/hektárra), a napraforgónál 9 százalékkal (2,73 tonna/hektárra) csökkentette a hozamvárakozásokat”.

Bulgáriában, Romániában is hasonló hozamcsökkenést jelez a JRC, így uniós szinten is a kukoricánál négy, a napraforgó hozamában öt százalékos csökkenés történt. Az ukrán hidrometeorológiai központ a hőhullám következtében Ukrajnában is a kukorica 20-30 százalékos terméskiesését valószínűsítik.

Eközben itthon a száraz melegben az őszi vetésű szántóföldi növények betakarítása a napokban véget ért.

Közepes termés, csökkenő ár

Az országos őszi búza hektáronkénti 5,8 tonnás termésátlag csak közepesnek számít, ami a jelenlegi terményárakkal és a magas önköltséggel veszteséget ígér a gazdáknak, annak ellenére, hogy  – amint azt a tárca is elismeri –, a hozamokban és a minőségben nagy az eltérés. A minisztérium szerint „a betakarításra kerülő idei termésmennyiség fedezi a belföldi igényeket és a szokásos mennyiségű exportot.”, ugyanakkor megjegyzihogy a Copa-, Cogeca 2024-re vonatkozó aratási értékelése szerint az unió búza- és árpatermelése is „jelentősen visszaesett”.

A korábbi optimista várakozásoktól nemcsak itthon, hanem a közép- és kelet-európai régióban is némileg elmaradó, de globálisan nagyobb búzatermés és a hőhullámok, aszály hatására egyre zsugorodó kukoricahozamok máris meglátszanak az árakon.

Kevés a malmi búza 

Az Agrárközgazdasági Intézet Piaci Árinformációs Rendszer (PÁIR) 28. heti összesítése szerint július közepén itthon az étkezési búza termelői ára, áfa és szállítási költség nélkül tonnánként már alulról közelített 68 és félezer forintot, miközben május végén még meghaladta a 75 ezret. A takarmánybúza ára (64 282 forint/hektár) viszont csak egy százalékkal lett kisebb, mint az előző héten volt.

Ez meglepő, mert Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) elnöke éppen arról számolt be a Világgazdaságban, hogy „az idei búzatermésnél a minőség jelenti a legnagyobb problémát”. 

A cikk folytatását elolvashatja az mfor.hu oldalán...


MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.