Durván betett a kánikula az egyik legfontosabb magyar haszonnövénynek

Máris jelentősen csökkentette a kukorica, valamint a napraforgó hazai, sőt uniós hozamát a nyári hőhullám. Erről számolt be – európai uniós bizottsági források alapján - az Agrárminisztérium. Laptársunk, az Mfor írása.

Szomorú prognózist közölt az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának (JRC) szántóföldi kultúrákra vonatkozó júliusi elemzése, olvasható az mfor.hu. oldalán.

Mint írják, a műholdas adatok szerint a nyári délkelet-európai hőhullám Magyarország esetében a július közepi adatok alapján (a júniusi becsléshez képest) „a kukoricánál 14 százalékkal (6,77 tonna/hektárra), a napraforgónál 9 százalékkal (2,73 tonna/hektárra) csökkentette a hozamvárakozásokat”.

Bulgáriában, Romániában is hasonló hozamcsökkenést jelez a JRC, így uniós szinten is a kukoricánál négy, a napraforgó hozamában öt százalékos csökkenés történt. Az ukrán hidrometeorológiai központ a hőhullám következtében Ukrajnában is a kukorica 20-30 százalékos terméskiesését valószínűsítik.

Eközben itthon a száraz melegben az őszi vetésű szántóföldi növények betakarítása a napokban véget ért.

Közepes termés, csökkenő ár

Az országos őszi búza hektáronkénti 5,8 tonnás termésátlag csak közepesnek számít, ami a jelenlegi terményárakkal és a magas önköltséggel veszteséget ígér a gazdáknak, annak ellenére, hogy  – amint azt a tárca is elismeri –, a hozamokban és a minőségben nagy az eltérés. A minisztérium szerint „a betakarításra kerülő idei termésmennyiség fedezi a belföldi igényeket és a szokásos mennyiségű exportot.”, ugyanakkor megjegyzihogy a Copa-, Cogeca 2024-re vonatkozó aratási értékelése szerint az unió búza- és árpatermelése is „jelentősen visszaesett”.

A korábbi optimista várakozásoktól nemcsak itthon, hanem a közép- és kelet-európai régióban is némileg elmaradó, de globálisan nagyobb búzatermés és a hőhullámok, aszály hatására egyre zsugorodó kukoricahozamok máris meglátszanak az árakon.

Kevés a malmi búza 

Az Agrárközgazdasági Intézet Piaci Árinformációs Rendszer (PÁIR) 28. heti összesítése szerint július közepén itthon az étkezési búza termelői ára, áfa és szállítási költség nélkül tonnánként már alulról közelített 68 és félezer forintot, miközben május végén még meghaladta a 75 ezret. A takarmánybúza ára (64 282 forint/hektár) viszont csak egy százalékkal lett kisebb, mint az előző héten volt.

Ez meglepő, mert Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) elnöke éppen arról számolt be a Világgazdaságban, hogy „az idei búzatermésnél a minőség jelenti a legnagyobb problémát”. 

A cikk folytatását elolvashatja az mfor.hu oldalán...


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.