Durván betett a kánikula az egyik legfontosabb magyar haszonnövénynek

Máris jelentősen csökkentette a kukorica, valamint a napraforgó hazai, sőt uniós hozamát a nyári hőhullám. Erről számolt be – európai uniós bizottsági források alapján - az Agrárminisztérium. Laptársunk, az Mfor írása.

Szomorú prognózist közölt az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának (JRC) szántóföldi kultúrákra vonatkozó júliusi elemzése, olvasható az mfor.hu. oldalán.

Mint írják, a műholdas adatok szerint a nyári délkelet-európai hőhullám Magyarország esetében a július közepi adatok alapján (a júniusi becsléshez képest) „a kukoricánál 14 százalékkal (6,77 tonna/hektárra), a napraforgónál 9 százalékkal (2,73 tonna/hektárra) csökkentette a hozamvárakozásokat”.

Bulgáriában, Romániában is hasonló hozamcsökkenést jelez a JRC, így uniós szinten is a kukoricánál négy, a napraforgó hozamában öt százalékos csökkenés történt. Az ukrán hidrometeorológiai központ a hőhullám következtében Ukrajnában is a kukorica 20-30 százalékos terméskiesését valószínűsítik.

Eközben itthon a száraz melegben az őszi vetésű szántóföldi növények betakarítása a napokban véget ért.

Közepes termés, csökkenő ár

Az országos őszi búza hektáronkénti 5,8 tonnás termésátlag csak közepesnek számít, ami a jelenlegi terményárakkal és a magas önköltséggel veszteséget ígér a gazdáknak, annak ellenére, hogy  – amint azt a tárca is elismeri –, a hozamokban és a minőségben nagy az eltérés. A minisztérium szerint „a betakarításra kerülő idei termésmennyiség fedezi a belföldi igényeket és a szokásos mennyiségű exportot.”, ugyanakkor megjegyzihogy a Copa-, Cogeca 2024-re vonatkozó aratási értékelése szerint az unió búza- és árpatermelése is „jelentősen visszaesett”.

A korábbi optimista várakozásoktól nemcsak itthon, hanem a közép- és kelet-európai régióban is némileg elmaradó, de globálisan nagyobb búzatermés és a hőhullámok, aszály hatására egyre zsugorodó kukoricahozamok máris meglátszanak az árakon.

Kevés a malmi búza 

Az Agrárközgazdasági Intézet Piaci Árinformációs Rendszer (PÁIR) 28. heti összesítése szerint július közepén itthon az étkezési búza termelői ára, áfa és szállítási költség nélkül tonnánként már alulról közelített 68 és félezer forintot, miközben május végén még meghaladta a 75 ezret. A takarmánybúza ára (64 282 forint/hektár) viszont csak egy százalékkal lett kisebb, mint az előző héten volt.

Ez meglepő, mert Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) elnöke éppen arról számolt be a Világgazdaságban, hogy „az idei búzatermésnél a minőség jelenti a legnagyobb problémát”. 

A cikk folytatását elolvashatja az mfor.hu oldalán...


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.