Ezért nem eszünk pulyka- és kacsatojást

Vannak olyan tojásfajták, amelyeket csak gazdaságoktól, vagy piacokon lehet beszerezni. Ezek a tojások ráadásul jóval drágábbak is, mint a tyúktojás, így nagyon ritka, ha az asztalunkra kerülnek.Mi ennek az oka?

Különlegesek, nagyon kevés van belőlük és drágák - így foglalhatnánk össze arra a kérdésre a választ, hogy miért nem fogyasztunk különlegesebb tojásokat, mondjuk pulyka vagy esetleg kacsa tojást. Pedig nem meglepő, ha a piacokon, termelők, gazdák ezeket is kínálják termékeik között.

Pulykatojás

A pulykatojás teljesen ehető. Sőt, állítólag nem is rossz az íze. Aki tart otthon pulykát, biztosan megkóstolta már a tojását is. A tapasztalatok szerint a pulykatojása kissé nagyobb, pöttyösebb, valamint a héja és a membránja vastagabb, de az íze elvileg ugyanolyan, mint a tyúktojásé.

Több oka is van, amiért a pulykatenyésztők nem akarnak belépni a tojáspiacra. A pulykák sokkal ritkábban raknak tojásokat, mint más szárnyasok: míg a tyúk és a kacsa naponta egy tojást ad, addig a pulyka hetente legfeljebb kétszer tojik. Ez azért van, mert a pulykák sokkal később jutnak el arra az érettségi szintre, hogy tojást adjanak, mivel hosszabb az életciklusuk. Körülbelül 7 hónapos koruk körül kezdenek el tojást rakni, a csirkék esetében ez csak 5 hónap. Bár a különbség nem tűnik soknak, a takarmányozás és a tartástechnológia miatt ez a néhány hónap is sok pluszköltséggel járhat, mivel a pulyka – méreteiből adódóan – több helyet és eledelt igényel. Ráadásul a tartás költségei és a ritka tojáshozam úgy megnyomja az árakat, hogy a gazdaságosság szempontjából legalább 2-3x annyiba kerülne egy pulykatojás, mint egy tyúktojás.

Az ára mellett, egészségügyi hatása sem túl jó, azt is eláruljuk, miért! A pulykatojása körülbelül 90 gramm ezzel szemben a tyúk tojása 50 gramm körül mozog. Emellett a pulykatojás kétszer annyi fehérjét, zsírt, és a koleszterint tartalmaz, mint a tyúk tojása.

Vásárlás szempontjából nehezen beszerezhető termék. Ha eltökélt vagy, akkor mezőgazdasági termelők piacain, vagy helyi gazdaságoktól be tudod szerezni, de a boltok polcain egészen biztos, hogy nem találod meg őket.

Kacsatojás

A kacsatojás szintén nagyobb, mint a tyúktojás. Ez azt jelenti, hogy több benne a zsír, koleszterin, fehérje és a kalória is. Érdekessége, hogy a kacsatojásban sokkal nagyobb részt tesz ki a sárgája, így ez is sokkal nagyobb mint a tyúktojás esetében. Azok, akik koleszterin gondokkal küzdenek, nem érdemes kacsatojást fogyasztani, hiszen egyetlen kacsatojás 660 milligramm koleszterint tartalmaz, ami kétszerese a napi ajánlott bevitel mennyiségének.

Ami a vásárlást illeti, a kacsatojás nem széles körben elérhető, de meg lehet találni őket a termelői piacokon, azzal az előnnyel, hogy itt a termékek többsége rendkívül friss. Ahogy a pulyka, így a kacsatojás is lényegesen drágább, mint a tyúktojástojás, ezért érdemes csak néhány darabot vásárolni, ha csak kóstolás miatt szeretnénk hozzájutni. Áruk akár a tyúktojás kétszerese is lehet.

Ami a tárolást illeti, a kacsatojásnak kissé hosszabb az eltarthatósága a vastagabb héjuk miatt, de általában ugyan úgy kell őket tárolni, mint a tyúktojást: a hűtőben. Valamint szintén fontos, hogy próbáljuk meg őket, egy-két héten belül felhasználni.

Forrás: Store Insider


Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.