Ezért nem eszünk pulyka- és kacsatojást

Vannak olyan tojásfajták, amelyeket csak gazdaságoktól, vagy piacokon lehet beszerezni. Ezek a tojások ráadásul jóval drágábbak is, mint a tyúktojás, így nagyon ritka, ha az asztalunkra kerülnek.Mi ennek az oka?

Különlegesek, nagyon kevés van belőlük és drágák - így foglalhatnánk össze arra a kérdésre a választ, hogy miért nem fogyasztunk különlegesebb tojásokat, mondjuk pulyka vagy esetleg kacsa tojást. Pedig nem meglepő, ha a piacokon, termelők, gazdák ezeket is kínálják termékeik között.

Pulykatojás

A pulykatojás teljesen ehető. Sőt, állítólag nem is rossz az íze. Aki tart otthon pulykát, biztosan megkóstolta már a tojását is. A tapasztalatok szerint a pulykatojása kissé nagyobb, pöttyösebb, valamint a héja és a membránja vastagabb, de az íze elvileg ugyanolyan, mint a tyúktojásé.

Több oka is van, amiért a pulykatenyésztők nem akarnak belépni a tojáspiacra. A pulykák sokkal ritkábban raknak tojásokat, mint más szárnyasok: míg a tyúk és a kacsa naponta egy tojást ad, addig a pulyka hetente legfeljebb kétszer tojik. Ez azért van, mert a pulykák sokkal később jutnak el arra az érettségi szintre, hogy tojást adjanak, mivel hosszabb az életciklusuk. Körülbelül 7 hónapos koruk körül kezdenek el tojást rakni, a csirkék esetében ez csak 5 hónap. Bár a különbség nem tűnik soknak, a takarmányozás és a tartástechnológia miatt ez a néhány hónap is sok pluszköltséggel járhat, mivel a pulyka – méreteiből adódóan – több helyet és eledelt igényel. Ráadásul a tartás költségei és a ritka tojáshozam úgy megnyomja az árakat, hogy a gazdaságosság szempontjából legalább 2-3x annyiba kerülne egy pulykatojás, mint egy tyúktojás.

Az ára mellett, egészségügyi hatása sem túl jó, azt is eláruljuk, miért! A pulykatojása körülbelül 90 gramm ezzel szemben a tyúk tojása 50 gramm körül mozog. Emellett a pulykatojás kétszer annyi fehérjét, zsírt, és a koleszterint tartalmaz, mint a tyúk tojása.

Vásárlás szempontjából nehezen beszerezhető termék. Ha eltökélt vagy, akkor mezőgazdasági termelők piacain, vagy helyi gazdaságoktól be tudod szerezni, de a boltok polcain egészen biztos, hogy nem találod meg őket.

Kacsatojás

A kacsatojás szintén nagyobb, mint a tyúktojás. Ez azt jelenti, hogy több benne a zsír, koleszterin, fehérje és a kalória is. Érdekessége, hogy a kacsatojásban sokkal nagyobb részt tesz ki a sárgája, így ez is sokkal nagyobb mint a tyúktojás esetében. Azok, akik koleszterin gondokkal küzdenek, nem érdemes kacsatojást fogyasztani, hiszen egyetlen kacsatojás 660 milligramm koleszterint tartalmaz, ami kétszerese a napi ajánlott bevitel mennyiségének.

Ami a vásárlást illeti, a kacsatojás nem széles körben elérhető, de meg lehet találni őket a termelői piacokon, azzal az előnnyel, hogy itt a termékek többsége rendkívül friss. Ahogy a pulyka, így a kacsatojás is lényegesen drágább, mint a tyúktojástojás, ezért érdemes csak néhány darabot vásárolni, ha csak kóstolás miatt szeretnénk hozzájutni. Áruk akár a tyúktojás kétszerese is lehet.

Ami a tárolást illeti, a kacsatojásnak kissé hosszabb az eltarthatósága a vastagabb héjuk miatt, de általában ugyan úgy kell őket tárolni, mint a tyúktojást: a hűtőben. Valamint szintén fontos, hogy próbáljuk meg őket, egy-két héten belül felhasználni.

Forrás: Store Insider


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.