Ezért nem eszünk pulyka- és kacsatojást

Vannak olyan tojásfajták, amelyeket csak gazdaságoktól, vagy piacokon lehet beszerezni. Ezek a tojások ráadásul jóval drágábbak is, mint a tyúktojás, így nagyon ritka, ha az asztalunkra kerülnek.Mi ennek az oka?

Különlegesek, nagyon kevés van belőlük és drágák - így foglalhatnánk össze arra a kérdésre a választ, hogy miért nem fogyasztunk különlegesebb tojásokat, mondjuk pulyka vagy esetleg kacsa tojást. Pedig nem meglepő, ha a piacokon, termelők, gazdák ezeket is kínálják termékeik között.

Pulykatojás

A pulykatojás teljesen ehető. Sőt, állítólag nem is rossz az íze. Aki tart otthon pulykát, biztosan megkóstolta már a tojását is. A tapasztalatok szerint a pulykatojása kissé nagyobb, pöttyösebb, valamint a héja és a membránja vastagabb, de az íze elvileg ugyanolyan, mint a tyúktojásé.

Több oka is van, amiért a pulykatenyésztők nem akarnak belépni a tojáspiacra. A pulykák sokkal ritkábban raknak tojásokat, mint más szárnyasok: míg a tyúk és a kacsa naponta egy tojást ad, addig a pulyka hetente legfeljebb kétszer tojik. Ez azért van, mert a pulykák sokkal később jutnak el arra az érettségi szintre, hogy tojást adjanak, mivel hosszabb az életciklusuk. Körülbelül 7 hónapos koruk körül kezdenek el tojást rakni, a csirkék esetében ez csak 5 hónap. Bár a különbség nem tűnik soknak, a takarmányozás és a tartástechnológia miatt ez a néhány hónap is sok pluszköltséggel járhat, mivel a pulyka – méreteiből adódóan – több helyet és eledelt igényel. Ráadásul a tartás költségei és a ritka tojáshozam úgy megnyomja az árakat, hogy a gazdaságosság szempontjából legalább 2-3x annyiba kerülne egy pulykatojás, mint egy tyúktojás.

Az ára mellett, egészségügyi hatása sem túl jó, azt is eláruljuk, miért! A pulykatojása körülbelül 90 gramm ezzel szemben a tyúk tojása 50 gramm körül mozog. Emellett a pulykatojás kétszer annyi fehérjét, zsírt, és a koleszterint tartalmaz, mint a tyúk tojása.

Vásárlás szempontjából nehezen beszerezhető termék. Ha eltökélt vagy, akkor mezőgazdasági termelők piacain, vagy helyi gazdaságoktól be tudod szerezni, de a boltok polcain egészen biztos, hogy nem találod meg őket.

Kacsatojás

A kacsatojás szintén nagyobb, mint a tyúktojás. Ez azt jelenti, hogy több benne a zsír, koleszterin, fehérje és a kalória is. Érdekessége, hogy a kacsatojásban sokkal nagyobb részt tesz ki a sárgája, így ez is sokkal nagyobb mint a tyúktojás esetében. Azok, akik koleszterin gondokkal küzdenek, nem érdemes kacsatojást fogyasztani, hiszen egyetlen kacsatojás 660 milligramm koleszterint tartalmaz, ami kétszerese a napi ajánlott bevitel mennyiségének.

Ami a vásárlást illeti, a kacsatojás nem széles körben elérhető, de meg lehet találni őket a termelői piacokon, azzal az előnnyel, hogy itt a termékek többsége rendkívül friss. Ahogy a pulyka, így a kacsatojás is lényegesen drágább, mint a tyúktojástojás, ezért érdemes csak néhány darabot vásárolni, ha csak kóstolás miatt szeretnénk hozzájutni. Áruk akár a tyúktojás kétszerese is lehet.

Ami a tárolást illeti, a kacsatojásnak kissé hosszabb az eltarthatósága a vastagabb héjuk miatt, de általában ugyan úgy kell őket tárolni, mint a tyúktojást: a hűtőben. Valamint szintén fontos, hogy próbáljuk meg őket, egy-két héten belül felhasználni.

Forrás: Store Insider


Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.