Gasztroworkshop Dunaszerdahelyen

December 10-én tartották a 4. Gasztroworkshop gasztronómiai fórumot, amelynek során a helyi gasztronómiai fejlesztés, a fenntarthatóság és a turizmus kapcsolatáról tartottak panelbeszélgetéseket,és a résztvevők a térség előtt álló kihívásokat és lehetőségeket is megbeszélték.

A programban többek közt a térségben tapasztalható munkaerőhiány megoldási lehetőségeiről volt szó. Tóth Tihamér (Hotel Therma) elmondta ezzel kapcsolatban, hogy

az indonéz munkavállalók rugalmasabb hozzáállása pozitív példaként szolgálhat, hiszen képesek alkalmazkodni a vallási előírásokhoz anélkül, hogy munkájukat veszélyeztetnék. 

Ezek az esetek rámutattak arra, hogy a kultúrák közötti különbségek kezelése kulcsfontosságú a nemzetközi munkaerő bevonásában.

A több panelbeszélgetés egyike a csallóközi gasztro-rendezvényen
A több panelbeszélgetés egyike a csallóközi gasztro-rendezvényen
Fotó: Cséfalvay Á. András

A közösségi összefogás erejéről is szó volt. Ruprecht László, a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) elnöke szerint a magyarországi gasztronómiai forradalom során a séfek átfogó tudásra tettek szert, és mára kiépültek a kapcsolatok a helyi termelők és éttermek között. Azonban az építkezés továbbra is folyamatos, és a közösségi összefogás szerepe kulcsfontosságú. 

Szó volt a Z generáció gasztronómiai pályára vonzásának lehetőségeiről is. Usačov Péter (Dunea) szerint

a gasztronómia jelenleg nem számít „szexi” szakmának. Ezért fontos, hogy a közösségi médiában vonzóvá tegyék az éttermeket, mint vonzó munkahelyeket.

A rendezvényen a minőség fontossága is szóba került. A megszólalók egyaránt kiemelték, hogy

minőségi szolgáltatás nélkül nem lehet sikert elérni, ugyanakkor a minőségi szolgáltatás önmagában nem elegendő. 

A résztvevők egyöntetűen támogatták azt az ötletet, hogy közös csallóközi étel kerüljön az éttermek kínálatába, ezzel erősítve a térségi identitást és vonzerőt.

A 4. Gasztroworkshop tanulságos kerekasztal beszélgetései egyértelműen rámutattak a helyi gasztronómia és turizmus összefonódására, valamint az összefogás és a minőségfejlesztés fontosságára.


Folytatódnak a koreai influenszer kulináris kalandjai Magyarországon

Folytatódnak a koreai influenszer kulináris kalandjai Magyarországon 

Budapestre érkezett egy koreai influenszer, aki útra kelt a fővárosban, hogy felfedezze a magyar gasztronómia finomságait.
Meghökkentő édességeket készít egy magyar cukrász

Meghökkentő édességeket készít egy magyar cukrász 

Most például túrós csuszás csokoládéval kísérletezik.
Amikor a szomorú vasárnapot követi a mélabús hétfő

Amikor a szomorú vasárnapot követi a mélabús hétfő 

Azt tartják, az az egyetlen jó döntés, ha ilyenkor kényeztetjük a testet és a lelket. Így tettünk mi is, és egyáltalán nem bántuk meg.
Róma a világ legjobb gasztronómiai úti célja

Róma a világ legjobb gasztronómiai úti célja 

A 2025-ös listán Róma olyan városokat előzött meg, mint London Marrakech, Párizs, és Nápoly.
Kétkilós rántott szeletet tüntetett el Pesten a koreai lány, a világ egyik legismertebb gasztroinfluenszere

Kétkilós rántott szeletet tüntetett el Pesten a koreai lány, a világ egyik legismertebb gasztroinfluenszere 

Pihenésképpen aztán jóétvággyal nekilátott egy pacalpörköltnek is, majd visszatért a rántott húshoz.
A Lidl német egységeiben alaposan megemelik a béreket

A Lidl német egységeiben alaposan megemelik a béreket 

Megfejelik az óránként 5100 forintos minimálbért németországi üzleteikben.
Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.