Gasztroworkshop Dunaszerdahelyen

December 10-én tartották a 4. Gasztroworkshop gasztronómiai fórumot, amelynek során a helyi gasztronómiai fejlesztés, a fenntarthatóság és a turizmus kapcsolatáról tartottak panelbeszélgetéseket,és a résztvevők a térség előtt álló kihívásokat és lehetőségeket is megbeszélték.

A programban többek közt a térségben tapasztalható munkaerőhiány megoldási lehetőségeiről volt szó. Tóth Tihamér (Hotel Therma) elmondta ezzel kapcsolatban, hogy

az indonéz munkavállalók rugalmasabb hozzáállása pozitív példaként szolgálhat, hiszen képesek alkalmazkodni a vallási előírásokhoz anélkül, hogy munkájukat veszélyeztetnék. 

Ezek az esetek rámutattak arra, hogy a kultúrák közötti különbségek kezelése kulcsfontosságú a nemzetközi munkaerő bevonásában.

A több panelbeszélgetés egyike a csallóközi gasztro-rendezvényen
A több panelbeszélgetés egyike a csallóközi gasztro-rendezvényen
Fotó: Cséfalvay Á. András

A közösségi összefogás erejéről is szó volt. Ruprecht László, a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) elnöke szerint a magyarországi gasztronómiai forradalom során a séfek átfogó tudásra tettek szert, és mára kiépültek a kapcsolatok a helyi termelők és éttermek között. Azonban az építkezés továbbra is folyamatos, és a közösségi összefogás szerepe kulcsfontosságú. 

Szó volt a Z generáció gasztronómiai pályára vonzásának lehetőségeiről is. Usačov Péter (Dunea) szerint

a gasztronómia jelenleg nem számít „szexi” szakmának. Ezért fontos, hogy a közösségi médiában vonzóvá tegyék az éttermeket, mint vonzó munkahelyeket.

A rendezvényen a minőség fontossága is szóba került. A megszólalók egyaránt kiemelték, hogy

minőségi szolgáltatás nélkül nem lehet sikert elérni, ugyanakkor a minőségi szolgáltatás önmagában nem elegendő. 

A résztvevők egyöntetűen támogatták azt az ötletet, hogy közös csallóközi étel kerüljön az éttermek kínálatába, ezzel erősítve a térségi identitást és vonzerőt.

A 4. Gasztroworkshop tanulságos kerekasztal beszélgetései egyértelműen rámutattak a helyi gasztronómia és turizmus összefonódására, valamint az összefogás és a minőségfejlesztés fontosságára.


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.