Ha a karbonlábnyom alapján választanánk kávét...

Kanadai kutatók vizsgálták meg az egyes kávéfogyasztási módok környezetre gyakorolt hatásait.

A globális kávéfogyasztás közel 30 éve folyamatosan növekszik. Az egy főre jutó napi átlagosan 2,7 csésze kávéfogyasztással a kávé ma már az egyik legnépszerűbb ital. Becslések szerint naponta mintegy kétmilliárd csésze kávét fogyasztanak világszerte.

Ez a kereslet a kávé elkészítési módjainak jelentős diverzifikációjához is vezetett, beleértve a kávékapszulák létrehozását. E kapszulák népszerűsége megosztotta a közvéleményt, mivel ez az elkészítési mód, amely egyszer használatos egyedi csomagolást használ, káros a környezetre, írja a Tobacco Magazin.

„A termékek és szolgáltatások környezeti hatásainak értékelésével foglalkozó kutatóként gyakran beszélünk a kávé karbonlábnyomáról. Úgy döntöttünk, hogy megvizsgáljuk az otthoni kávékészítés többféle technikájának szénlábnyomát, és kiderült, hogy nem a kávékapszulák a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátók” – írja a The Conversation portálon megjelent közös cikkében Luciano Rodrigues Viana, Charles Marty, Jean-François Boucher és Pierre-Luc Dessureault, a Québec-i Egyetem kutatói.

„Ahhoz, hogy megfelelően össze lehessen hasonlítani a különböző kávékészítési módok szénlábnyomát, fontos, hogy a teljes életciklusukat figyelembe vegyük: a kávé előállításától a csomagolás és a gépek gyártásán keresztül a kávé elkészítéséig és a keletkező hulladékig” – írták a kanadai kutatók.

Négy kávéfőzési módszer összehasonlítása

A kutatók úgy döntöttek négy módszert vizsgáltak, amelyekkel 280 milliliter kávét lehet elkészíteni, nevezetesen:
 
    1.) hagyományos filterkávé (25 gramm kávé)
    2.) kapszulás filterkávé (14 gramm kávé)
    3.) főzött kávé (francia presszó) (17 gramm kávé)
    4.) oldódó kávé (12 gramm kávé), más néven instant kávé.

„Elemzésünk egyértelműen kimutatta, hogy a hagyományos filterkávénak van a legnagyobb szénlábnyoma, főként azért, mert nagyobb mennyiségű kávéport használnak fel az általunk meghatározott egységnyi kávémennyiség előállításához. Ez a folyamat több áramot is fogyaszt a víz felmelegítéséhez és melegen tartásához” – írták a kutatók. Ha a fogyasztók az ajánlott kávé- és vízmennyiséget használják, az instant kávé tűnik a legkörnyezetbarátabb megoldásnak. De ha a fogyasztók 20 százalékos többletkávét használnak, és a szükséges vízmennyiség kétszeresét melegítik fel (ami gyakran előfordul), a kávékapszula tűnik a legjobb megoldásnak.
A kanadai kutatók úgy vélik, a kávé szénlábnyomának több mint a fele azonban a kávétermelők és -szállítók tevékenységéből származik. Nekik kell lépéseket tenniük azért, hogy a kávétermelés környezeti és társadalmi hatásait csökkentsék.

A cikk teljes terjedelmében ITT olvasható.

Tobacco Magazin


Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?