Ha a karbonlábnyom alapján választanánk kávét...

Kanadai kutatók vizsgálták meg az egyes kávéfogyasztási módok környezetre gyakorolt hatásait.

A globális kávéfogyasztás közel 30 éve folyamatosan növekszik. Az egy főre jutó napi átlagosan 2,7 csésze kávéfogyasztással a kávé ma már az egyik legnépszerűbb ital. Becslések szerint naponta mintegy kétmilliárd csésze kávét fogyasztanak világszerte.

Ez a kereslet a kávé elkészítési módjainak jelentős diverzifikációjához is vezetett, beleértve a kávékapszulák létrehozását. E kapszulák népszerűsége megosztotta a közvéleményt, mivel ez az elkészítési mód, amely egyszer használatos egyedi csomagolást használ, káros a környezetre, írja a Tobacco Magazin.

„A termékek és szolgáltatások környezeti hatásainak értékelésével foglalkozó kutatóként gyakran beszélünk a kávé karbonlábnyomáról. Úgy döntöttünk, hogy megvizsgáljuk az otthoni kávékészítés többféle technikájának szénlábnyomát, és kiderült, hogy nem a kávékapszulák a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátók” – írja a The Conversation portálon megjelent közös cikkében Luciano Rodrigues Viana, Charles Marty, Jean-François Boucher és Pierre-Luc Dessureault, a Québec-i Egyetem kutatói.

„Ahhoz, hogy megfelelően össze lehessen hasonlítani a különböző kávékészítési módok szénlábnyomát, fontos, hogy a teljes életciklusukat figyelembe vegyük: a kávé előállításától a csomagolás és a gépek gyártásán keresztül a kávé elkészítéséig és a keletkező hulladékig” – írták a kanadai kutatók.

Négy kávéfőzési módszer összehasonlítása

A kutatók úgy döntöttek négy módszert vizsgáltak, amelyekkel 280 milliliter kávét lehet elkészíteni, nevezetesen:
 
    1.) hagyományos filterkávé (25 gramm kávé)
    2.) kapszulás filterkávé (14 gramm kávé)
    3.) főzött kávé (francia presszó) (17 gramm kávé)
    4.) oldódó kávé (12 gramm kávé), más néven instant kávé.

„Elemzésünk egyértelműen kimutatta, hogy a hagyományos filterkávénak van a legnagyobb szénlábnyoma, főként azért, mert nagyobb mennyiségű kávéport használnak fel az általunk meghatározott egységnyi kávémennyiség előállításához. Ez a folyamat több áramot is fogyaszt a víz felmelegítéséhez és melegen tartásához” – írták a kutatók. Ha a fogyasztók az ajánlott kávé- és vízmennyiséget használják, az instant kávé tűnik a legkörnyezetbarátabb megoldásnak. De ha a fogyasztók 20 százalékos többletkávét használnak, és a szükséges vízmennyiség kétszeresét melegítik fel (ami gyakran előfordul), a kávékapszula tűnik a legjobb megoldásnak.
A kanadai kutatók úgy vélik, a kávé szénlábnyomának több mint a fele azonban a kávétermelők és -szállítók tevékenységéből származik. Nekik kell lépéseket tenniük azért, hogy a kávétermelés környezeti és társadalmi hatásait csökkentsék.

A cikk teljes terjedelmében ITT olvasható.

Tobacco Magazin


Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.