Halászhajótól a nagykonyháig

Az EU új rendszere szerint mostantól az is visszakövethető, a konzervhalat melyik hajó fogta ki és mikor.

Mielőtt a frissen kifogott hal eljut a konyhára, hektikus utat kell megtennie egy bonyolult ellátási láncon keresztül, amely néha az egész bolygóra kiterjed.

Vajon mennyit tudunk a hal eredetéről, amit megeszünk? És honnan tudjuk, hogy bízhatunk a biztonságosságában és minőségében?, teszi fel a kérdést az euronews.com adásában az Ocean riportere.

Szép januári nap van a Vigo-torkolatban a spanyolországi Galíciában. José Manuel Sotelo Durán a nap nagy részét halászcsónakján tölti munkatársaival, azt a munkát végezve, amelyet apjától és nagyapjától örökölt. Polipokat fog, ami népszerű helyi különlegesség, közben pedig feljegyzéseket készít hajónaplójába. "Leírjuk, mikor hajózunk ki, mikor térünk vissza, és mit fogunk. Ez fontos, mert a tenger erőforrásai limitáltak és ellenőrzés alatt kell tartanunk.” A hajó naplója összetett információs láncot indít el, amely nem törik meg egészen addig, amíg a fogás el nem éri a fogyasztó tányérját.

A helyi partiőrök néha ellenőrzik a halászcsónakokat és a hajónaplóikat. "Bevonják az engedélyedet, ha ismételt szabálysértsét találnak. Egyre nagyobb és nagyobb büntetéseket kell fizetni. Engem csak egyszer büntettek meg, amikor véletlenül elfelejtettem magammal hozni a hajónaplót.”

A kikötőben a halászok digitális rendszerbe vezetik az információt. Ezek az adatok segítenek ellenőrizni, mekkora halászati nyomás nehezedik a kereskedelmi halfajokra. Az információáramlás folyatódik, ahogyan a halat elkezdik árulni. A vigói kikötőben minden műveletet egy átlátható adatbázisban rögzítenek, amely elérhető a hatóságok számára is. Ez biztosítja, hogy csak a legális fogások kerüljenek piacra.

Forrás: Euronews.com


Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.