Ifjúsági verseny az EU elnökség jegyében

Magyarország Uniós elnökségéhez kapcsolódóan rendez versenyt fiatal vendéglátó jelölteknek a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola április 14-16. között.

A három napos nemzetközi verseny során a benevező csapatoknak a diplomácia világának protokollja alapján kell elvégezni a feladatokat. Ennek megfelelően az Európai Uniós elnökségi szerepből adódó, a protokolláris előírásokat szem előtt tartó, a versenyző csapat országára jellemző ételek és cukrászkészítmények bemutatása a cél, természetesen az európai gasztronómiai irányzatok figyelembe vételével.

A szakácstanulók nevesített feladata egy hideg előételből, egy levesből vagy meleg előételből és egy szabadon választott nyersanyagból készülő főételből álló „Kormányfői munkaebéd” elkészítése. A cukrászok az ehhez kapcsolódó tányérdesszert illetve dísztorta témakörében mérik össze tudásukat. A felszolgáló tanulók az esemény rangjához illeszkedő, kormányfői díszvacsora díszasztalának terítésében, a vendégek fogadása, ültetése, vörösbor ajánlása, ismertetése, dekantálása és felszolgálása témaköreiben versenyeznek, természetesen idegen nyelven. Az ő versenyük részét képezi a textilszalvéta három féle módon történő hajtogatása is.

A versenyt nemzetközi és hazai viszonylatban elismert magyar szakemberek értékelik. A zsűri szakmánként, készítmé¬nyenként pontozással dönti el a sorrendet, és a pontok összessége alapján első, második és harmadik kategóriákba sorolja a csapatokat. A verseny nemzetközi, de külön-külön értékelik a külföldi és a hazai csapatokat.

A 31. Nemzetközi Ifjúsági Gasztronómiai Versenyt 2011. április 14. és 16. között rendezik a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskolán.


Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.