Ifjúsági verseny az EU elnökség jegyében

Magyarország Uniós elnökségéhez kapcsolódóan rendez versenyt fiatal vendéglátó jelölteknek a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola április 14-16. között.

A három napos nemzetközi verseny során a benevező csapatoknak a diplomácia világának protokollja alapján kell elvégezni a feladatokat. Ennek megfelelően az Európai Uniós elnökségi szerepből adódó, a protokolláris előírásokat szem előtt tartó, a versenyző csapat országára jellemző ételek és cukrászkészítmények bemutatása a cél, természetesen az európai gasztronómiai irányzatok figyelembe vételével.

A szakácstanulók nevesített feladata egy hideg előételből, egy levesből vagy meleg előételből és egy szabadon választott nyersanyagból készülő főételből álló „Kormányfői munkaebéd” elkészítése. A cukrászok az ehhez kapcsolódó tányérdesszert illetve dísztorta témakörében mérik össze tudásukat. A felszolgáló tanulók az esemény rangjához illeszkedő, kormányfői díszvacsora díszasztalának terítésében, a vendégek fogadása, ültetése, vörösbor ajánlása, ismertetése, dekantálása és felszolgálása témaköreiben versenyeznek, természetesen idegen nyelven. Az ő versenyük részét képezi a textilszalvéta három féle módon történő hajtogatása is.

A versenyt nemzetközi és hazai viszonylatban elismert magyar szakemberek értékelik. A zsűri szakmánként, készítmé¬nyenként pontozással dönti el a sorrendet, és a pontok összessége alapján első, második és harmadik kategóriákba sorolja a csapatokat. A verseny nemzetközi, de külön-külön értékelik a külföldi és a hazai csapatokat.

A 31. Nemzetközi Ifjúsági Gasztronómiai Versenyt 2011. április 14. és 16. között rendezik a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskolán.


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.