Még erősebb védelmet kaphat a valódi parmezán

Chipet tesznek a parmezánba. Felköthetik a nadrágjukat a sajthamisítók.

Bár megannyi európai élelmiszer-különlegességhez hasonlóan a parmezánsajt is rendelkezik oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel, a hivatalos gyártókat tömörítő Parmigiano Reggiano Consortium szerint a készítmény hamisítása világszerte gigantikus méreteket öltött. A kereskedelmi csoport egész pontosan azt állítja, hogy míg az eredeti sajt éves eladásai mintegy 2,44 milliárd dollár körül alakulnak, az illegális utánzatok piaca már elérte a 2,08 milliárd értéket is - írja a Store Insider.

A szervezetet éppen ez a kedvezőtlen fejlemény ösztönözte arra, hogy külső partnerek bevonásával még magasabb szintre emelje a talmi másolatokkal szembeni harcot.

A konzorcium egész konkrétan egy Kaasmerk Matec nevű kazeinjegygyártó céggel és egy p-Chip elnevezésű, digitális nyomon követő technológiát fejlesztő társasággal szövetkezett a kihívás leküzdése érdekében.



Egy két évtizeddel ezelőtt bevezetett újítás nyomán a Parmigiano Reggiano sajtok különböző alfanumerikus követőkódokkal (kazeinjegyek) már eddig is rendelkeztek. Az új együttműködés keretében azonban most azt tesztelik, hogy mennyit segít, ha ezekbe a jelzésekbe immár a p-Chip által gyártott, miniatűr válaszjeladókat (transzponder) is integrálnak.

Ez az új, sószemcsénél is kisebb élelmiszercímke tulajdonképpen digitális másodpéldányt teremt az egyes árucikkekből, és így „következő generációs láthatóságot és nyomon követhetőséget” kölcsönöz az élelmiszerek számára.

A Parmigiano Reggiano Consortium tagjai a teszt utolsó fázisában, 2022 második negyedévében 100 000 parmezánkorongot fognak ellátni a továbbfejlesztett, intelligens címkékkel, és csak ezután döntik majd el, hogy a sajtgyártás állandó részévé teszik-e a technológiát.


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.