Megvan a megoldás a libamáj uniós problémájára

Egy francia tudóscsoport kikísérletezte a természetesen hízott libamájat, vagyis azt a módszert, amely helyettesíti a libák tömését, miután az tilos az Európai Unió területén.

A toulouse-i kutatók abból indultak ki, hogy az eredetileg vándorló madárnak rengeteg tápanyagra van szüksége ahhoz, hogy kibírja a hosszú utat dél felé. A kutatás vezetője, Remy Burcelin is ezt magyarázta mondván, hogy a ludak és a kacsák több ezer kilométert tesznek meg ilyenkor. Úgyhogy ösztönösen "túleszik" magukat, hogy feltöltsék testük raktárkészletét. Ezt a procedúrát különböző bélbaktériumok szabályozzák, ezek a bélflóra természetes összetevői. Megvizsgálva ezeket a baktériumokat, azt találták, hogy speciális kombinációjukkal kicsi libákban is be lehet indítani ezt a folyamatot, amelynek természetes következménye, hogy meghízik a májuk. Úgyhogy el is nevezték ezt a fajta libamájat természetesen hízott libamájnak, hiszen nem erőszakos etetés eredménye.

Állatvédők vitatják ezt a módszert is, amely szerintük ugyanolyan természetellenes, mint a tömés, és ugyanúgy kényszeren alapszik, hiszen a baktériumokat nem önként nyelik le a kis libák. Igaz, hogy májuk csak fele akkorára hízik, mint a tömött libáké, de ez nem változtat azon, hogy természetellenes működésre van kényszerítve a testük. A séfek viszont máris imádják ezt az újfajta libamájat, amelynek szerintük nyomába sem ér a hagyományos, töméssel nyert fajta. Egyikük, Simon Carlier azt meséli, az ízükben alig van különbség, de egészen más dolgozni velük. A természetesen hízott libamáj sokkal feszesebb, gyönyörű a színe, legszívesebben úgy tálalná, ahogy az van, hiszen remek az állaga, rendkívül ízletes, de ami a legfantasztikusabb, az a textúrája.

Forrás: Euronews


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.