Melegben hideget

A METRO kiszállító üzletága, a METROMAX ügyfelei még a legnagyobb kánikulában is úgy kapják kézhez a megrendelt árut, mintha csak akkor vették volna ki az áruházi mélyhűtőből.

Egy innovatív hűtveszállítási megoldásnak köszönhetően ugyanis a szállítás során a hűtési lánc mindvégig sértetlen marad. A Messer által kifejlesztett és forgalmazott Siber szárazjeges hűtveszállítási rendszert a Messer és a METRO szakemberei közösen szabták rá a kiszállítói üzletág igényeire és eszközkészletére.

 

A székesfehérvári pilot projekt

Elsőként a székesfehérvári áruházának kiszállítási üzletágában alkalmazta a METRO a Messer cég technológiai újítását. A 2019-ben elindult fejlesztés eredményeként a tesztüzem 2020-ban indulhatott el. A METRO a kezdetektől pilot projektként kezelte az ügyet, ezért a székesfehérvári tapasztalatokra építve látta el 2022 július végéig nagy kiszállító áruházait szárazjeges szállítási rendszerrel, mely annyira jól bevált, hogy a nemzetközi üzletlánc országhatáron túli tagjai is érdeklődnek iránta.

A szárazjeges megoldás bevezetésére azért volt szükség a METROMAX-nál, mert egyszerre két terület is kapacitásbővítést igényelt: az egyik a tárolást érintette, a másik a kiszállítás alatti egyenletes hőmérséklet biztosítását. Korábban a szállításra összekészített, fagyasztott árukat tartalmazó konténereket egyszerűen betolták a mélyhűtő kamrákba, ahol ezáltal helyhiány alakult ki. Ma azonban a szárazjeges konténerekben tartósan – akár 36 órán keresztül! – mínusz 20 fokon tartható a szállítmány, nem szükséges helyet szorítani nekik a mélyhűtő kamrákban.

 

Hűtőakku helyett speciális szárazjég-rekesz

Az elavult hűtőakkus technológiát a hűtőkonténerek innovatív felújításával tudta gazdaságosan lecserélni a METRO: a hűtőakkuk helyén szárazjég tárolására szolgáló speciális rekeszeket alakítottak ki, melyekbe egy töltőpisztoly segítségével adagolható a megfelelő mennyiségű szárazjéghó. A szárazjég a széndioxid cseppfolyós formájából hirtelen nyomáscsökkenés hatására keletkezik: a töltési folyamat zárt, közben a szárazjéggel való fizikai kontaktusra a kezelő részéről még véletlenül sem kerülhet sor. A szárazjégadagoló és tároló eszközök igényre szabásával azonban még nem ért véget a fejlesztés: kezdetét vette egy hónapokig tartó tesztelési folyamat. optimalizálni kellett a rendszert a külső hőmérséklet változásainak függvényében. Külön érdekesség, hogy a nagyobb konténerekben az említett szárazjeges tároló rekeszek 2/3 – 1/3 részben vannak felosztva: a kisebbik rekeszt megtöltve +4 fokon, a nagyobb rekeszt megtöltve -20 fokon szállítható az áru. Így a konténerek hűtött és mélyhűtött áruk szállítására is alkalmasak.

 

A nagykereskedelemben is egyedülálló

A komplex fejlesztés eredményeként egy olyan megoldás jött létre, melynek köszönhetően az összes fagyasztott termék egyszerre, azonos minőségben juttatható célba, legyen az hús-, csemege- vagy halosztályról származó áru. Ez azt jelenti, hogy a nagykereskedelemben a METRO teljesen egyedülálló módon egy időben, ugyanabban a járműben képes normál hőfokú, hűtött és fagyasztott termékeket szállítani!

Szárazjeges hűtveszállítási rendszert használnak a METRO budakalászi kiszállítóközpontja, a miskolci, szombathelyi, pécsi egységei, s idén augusztustól a debreceni és győri áruházai is. Egy átlagos nap METROMAX forgalmát nézve a főszezon alatt 30-40 hűtőkonténer – akár 2,5 tonna áru – hagyja el naponta az áruházi kiszállítópontok valamelyikének raktárát, és érkezik meg úgy, mintha éppen akkor vették volna ki a mélyhűtőből.    

 

 

Forrás: METRO / Turizmus Online


Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?