Melegben hideget

A METRO kiszállító üzletága, a METROMAX ügyfelei még a legnagyobb kánikulában is úgy kapják kézhez a megrendelt árut, mintha csak akkor vették volna ki az áruházi mélyhűtőből.

Egy innovatív hűtveszállítási megoldásnak köszönhetően ugyanis a szállítás során a hűtési lánc mindvégig sértetlen marad. A Messer által kifejlesztett és forgalmazott Siber szárazjeges hűtveszállítási rendszert a Messer és a METRO szakemberei közösen szabták rá a kiszállítói üzletág igényeire és eszközkészletére.

 

A székesfehérvári pilot projekt

Elsőként a székesfehérvári áruházának kiszállítási üzletágában alkalmazta a METRO a Messer cég technológiai újítását. A 2019-ben elindult fejlesztés eredményeként a tesztüzem 2020-ban indulhatott el. A METRO a kezdetektől pilot projektként kezelte az ügyet, ezért a székesfehérvári tapasztalatokra építve látta el 2022 július végéig nagy kiszállító áruházait szárazjeges szállítási rendszerrel, mely annyira jól bevált, hogy a nemzetközi üzletlánc országhatáron túli tagjai is érdeklődnek iránta.

A szárazjeges megoldás bevezetésére azért volt szükség a METROMAX-nál, mert egyszerre két terület is kapacitásbővítést igényelt: az egyik a tárolást érintette, a másik a kiszállítás alatti egyenletes hőmérséklet biztosítását. Korábban a szállításra összekészített, fagyasztott árukat tartalmazó konténereket egyszerűen betolták a mélyhűtő kamrákba, ahol ezáltal helyhiány alakult ki. Ma azonban a szárazjeges konténerekben tartósan – akár 36 órán keresztül! – mínusz 20 fokon tartható a szállítmány, nem szükséges helyet szorítani nekik a mélyhűtő kamrákban.

 

Hűtőakku helyett speciális szárazjég-rekesz

Az elavult hűtőakkus technológiát a hűtőkonténerek innovatív felújításával tudta gazdaságosan lecserélni a METRO: a hűtőakkuk helyén szárazjég tárolására szolgáló speciális rekeszeket alakítottak ki, melyekbe egy töltőpisztoly segítségével adagolható a megfelelő mennyiségű szárazjéghó. A szárazjég a széndioxid cseppfolyós formájából hirtelen nyomáscsökkenés hatására keletkezik: a töltési folyamat zárt, közben a szárazjéggel való fizikai kontaktusra a kezelő részéről még véletlenül sem kerülhet sor. A szárazjégadagoló és tároló eszközök igényre szabásával azonban még nem ért véget a fejlesztés: kezdetét vette egy hónapokig tartó tesztelési folyamat. optimalizálni kellett a rendszert a külső hőmérséklet változásainak függvényében. Külön érdekesség, hogy a nagyobb konténerekben az említett szárazjeges tároló rekeszek 2/3 – 1/3 részben vannak felosztva: a kisebbik rekeszt megtöltve +4 fokon, a nagyobb rekeszt megtöltve -20 fokon szállítható az áru. Így a konténerek hűtött és mélyhűtött áruk szállítására is alkalmasak.

 

A nagykereskedelemben is egyedülálló

A komplex fejlesztés eredményeként egy olyan megoldás jött létre, melynek köszönhetően az összes fagyasztott termék egyszerre, azonos minőségben juttatható célba, legyen az hús-, csemege- vagy halosztályról származó áru. Ez azt jelenti, hogy a nagykereskedelemben a METRO teljesen egyedülálló módon egy időben, ugyanabban a járműben képes normál hőfokú, hűtött és fagyasztott termékeket szállítani!

Szárazjeges hűtveszállítási rendszert használnak a METRO budakalászi kiszállítóközpontja, a miskolci, szombathelyi, pécsi egységei, s idén augusztustól a debreceni és győri áruházai is. Egy átlagos nap METROMAX forgalmát nézve a főszezon alatt 30-40 hűtőkonténer – akár 2,5 tonna áru – hagyja el naponta az áruházi kiszállítópontok valamelyikének raktárát, és érkezik meg úgy, mintha éppen akkor vették volna ki a mélyhűtőből.    

 

 

Forrás: METRO / Turizmus Online


Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.