Nagy bajban a kisüzemi sörfőzdék

Egyes szakértők szerint a kisüzemi sörfőzdék lehetnek az egyik legnagyobb vesztesei az energiaválságnak. Van, amelyiknek már most 16 millió forintos hátraléka van, akad, amelyik jól járt, mert „csak” jövő évtől kell háromszor magasabb villanyszámlát fizetnie, adja hírül a hvg.hu összefoglalója a témával kapcsolatban.

"Tavaly 2 millió forintba került a hűtőkapacitás üzemeltetése, ez az áremelkedések után már 20 millió forint. Ha hozzáveszem, hogy tavaly óta a szénsav és a különböző élelmiszeripari vegyszerek ára a többszörösére emelkedett, az alapanyag kb. 50–60 százalékkal, míg a bérek 20 százalékkal kerülhetnek többe, nyugodt szívvel kijelentem, hogy ez kigazdálkodhatatlan", mondta a hvg.hu-nak egy nemrég megszűnt dél-dunántúli kisüzemi sörfőzde mestere.

 

Sokan juthatnak ugyanerre a megállapításra, mert az energiaválság hatására órási mértékben megugrottak a sörfőzés költségei. A sörgyártás ráadásul rendkívül energiaintenzív vállalkozás, akár gáz, akár elektromos árammal dolgoznak, magyarázta a gazdasági hírportálnak Gyenge Zsolt, a Kisüzemi Sörfőzdék Érdekképviseleti és Érdekvédelmi Egyesületének elnöke. Az előrelátóak korábban hosszú távú szerződést kötöttek, így Gyenge több olyan sörfőzdéről is tud, akiknek 2023 végéig nem okoz gondot a gáz, vagy az áram megvétele. Bár ha a szolgáltatók felmondják ezeket a szerződéseket, még lehet probléma, tette hozzá.

Akiknek viszont lejárt a szerződésük, kivétel nélkül nehéz helyzetbe kerültek: az elnök tud olyan főzdéről, ahol 8–900 ezer forintról 3,5–4,5 millió forintra ugrott az éves gáz-, vagy villanyszámla. Az is problémát okoz az ágazatban, hogy gyakran elérhetetlen az energiaszolgáltatók központja, így van, aki még nem is tudja, hogy mennyit kell majd fizetnie. Az adósságok is elkezdtek nőni, van olyan főzde, aki már 16 millióval tartozik a gázszolgáltatónak.

A teljes cikk ITT található. 

 

Forrás: hvg.hu


Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.