Sörkorcsolya sörből

Egészen pontosan a sörgyártás során visszamaradt törkölyből, amely egy igen kedvező beltartalmi paraméterekkel - alacsony cukor-, magas rost- és fehérjetartalommal - rendelkező melléktermék. Milyen eredménnyel jár a búzalisztes tallérok sörtörköllyel való dúsítása? Az Élelmiszervizsgálati Közlemények szaklap egyik legfrissebb cikke a Laboratorium.hu-n.

A sörtörköly a sörgyártás technológiája során visszamaradt melléktermék, amelyet általában takarmányozási célra hasznosítanak, vagy hulladék formájában elszállítják az üzemek területéről. Vajon visszavezethető-e a sörtörköly az élelmiszeriparba? Sós tallérok készítése esetén a sörtörköllyel történő dúsítás kedvező irányban befolyásolja-e a búzalisztből készített tallérok beltartalmi jellemzőit?

Nagy Vivien és Diósi Gerda, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara Élelmiszertechnológiai Intézetének munkatársai kutatásaik során a fenti kérdésre keresték a választ a WESSLING Tudásközpontáltal szerkesztett és kiadott Élelmiszervizsgálati Közlemények egyik legfrissebb tanulmányában...

Mi az a sörtörköly?

A cefreszűrést követően visszamaradó mellékterméket nevezzük sörtörkölynek (vagy inaktív malátának), amely a sörgyártás során keletkező melléktermékek mintegy 85%-át teszi ki, és roppant hasznos fehérje- és rostforrás. Gazdag vitaminokban – főként B1-, B2- B6-vitaminokban – és ásványi anyagokban, főként kalciumban, foszforban, magnéziumban, káliumban és nátriumban.

Mivel a sörtörköly hulladékként való elhelyezése környezeti szempontból aggályos lehet, ezért a kutatók egyre többet foglalkoznak annak lehetséges felhasználási formáival (halak etetésére szánt takarmányként például a szójaliszt kitűnő fehérje-helyettesítője).

A sütőipari termékekkel kapcsolatos előírásokat a Magyar Élelmiszerkönyv tartalmazza. A dúsított élelmiszerek egy vagy több kiegészítő jellegű élelmiszer-komponensből jelentős mennyiséget tartalmaznak.

Ezeket a termékeket nem minden esetben általános fogyasztásra fejlesztik ki, hanem egy adott célcsoportot céloznak meg. A sütőipari termékek tésztájához adagolt sörtörköly esetében is lehet dúsításról beszélni, hiszen a szárítást és az aprítást/darálást követően a törköly liszt formájában akár sütőipari termékekben is felhasználható, például kenyérsütésnél 5-10%-os arányban akár dúsítóanyagként is alkalmazható, ráadásul megnöveli a késztermék élelmirost- és fehérjetartalmát egyaránt.

A kutatás alapján összességében elmondható, hogy a sörtörköly sütőipari felhasználása ajánlott, továbbá, hogy a sörtörköllyel történő dúsítás kedvező irányban befolyásolja a búzalisztes tallérok beltartalmi tulajdonságait.

A dúsítás eredményeképpen az organoleptikus elemzés adatai alapján ugyan megfigyelhető a tallérok tulajdonságainak (megjelenés, illat, íz, állag) bizonyos mértékű előnytelen változása, de a világos törköllyel való dúsítás eredményei szerint fogyasztható termék készíthető.

Élelmiszer-vizsgálatokkal kapcsolatban itt tájékozódhat

További érdekes hírek a témában

Forrás: Store Insider


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.