Nehéz helyzetben a Starbucks-lánc

Legutóbbi negyedéves eredményjelentésükben csalódást keltő eredményekről és visszaesésekről számolnak be, a bejelentést követően a részvények is mélyrepülésbe kezdtek.  

A világ legismertebb kávézólánca augusztus közepén megvált vezérigazgatójától, majd kiderült, hogy az új cégvezetőé minden idők egyik legdrágább igazolási csomagja az amerikai cégvilágban, áll a Telex nemrég megjelent cikkében.

Minr írják, a Chipotle gyorsétteremtől igazolt Brian Niccol vette át a kávéóriás vezetését, aki ezennel három éven belül a negyedik vezető lesz a cégnél. Éves fizetése 75 százalékkal lesz magasabb, mint elődjéé volt.

"Ezzel egyébként ő az egyik legjobban kereső CEO az Egyesült Államokban."

Értesülések szerint pénzbeli juttatásokat és részvényeket is tartalmazó átigazolási csomagjának teljes értéke több mint 40 milliárd forintnak megfelelő dollár (113 millió dollár) lehet - ha hozza az elvárt számokat. 

Kihívások és gyenge eredmények

Az új vezetőkének van mit megoldani
Az új vezetőkének van mit megoldani
Fotó: depostiphotos

Egymás után jöttek a rossz stratégiai döntések, mint a túl hosszúra nyúlt menüsor és az alacsony hatékonyság.

Mint a Telex is írja, "a 2024-es üzleti eredmények kifejezetten gyengék, míg 2020-21 folyamán a cég összesen két negyedévben múlta alul a tőzsdei várakozásokat, ugyanez 2024-ben rögtön az első két beszámolási időszakban megtörtént. A harmadik negyedévben pedig az összbevételt érintő Wall Street-i előrejelzés 130 millió dollárral volt magasabb, mint ami aztán a valóság lett. A hazai piacon, Amerikában 2 százalékkal csökkent a bevétel éves alapon annak ellenére, hogy az átlagos rendelés 4 százalékkal került többe."

A problémát az is fokozta, hogy egyre többen gondolják úgy, hogy bizony túl drágák a kávék. 

Az Egyesült Államokban 2012 és 2020 között 1-2 százalék volt az infláció, vagyis a legtöbb dolognak alig változott az ára. Az elmúlt két évben azonban összesen átlagosan 13 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, ami miatt sok korábbi fogyasztó elgondolkodott azon, megéri-e neki 4-5-6 dollárt kifizetni egy kávéért. A vásárlók egy része emiatt átvándorolhatott olyan kávézó- vagy gyorsétterem-láncokba, ahol ugyanúgy le tud ülni beszélgetni, de olcsóbb a kávé...

Harcban a szakszervezetekkel

Az új vezérigazgató helyzetét sem könnyíti meg az a tény, hogy a dolgozók szerint progresszív munkaadónak tekintett cégnél a munkakörülmények, a fizetés és a juttatások miatti csalódottság miatt szakszervezeti szervezkedési hullámot is tapasztaltak az üzletekben.


Fotó: depositphotos

A cég ráadásul évek óta konfliktusos viszonyban van a szakszervezetekbe tömörülő dolgozóikkal. Ennek egyik oka, hogy a vállalat mindig agresszívan reagált arra, amikor az egyes üzletek dolgozói szakszervezeteket alapítottak, például volt olyan üzlet, ahol kirúgták azokat a dolgozókat, akik szakszervezet alapítottak, máshol egyszerűen nem hajlandóak velük kollektíven tárgyalni. 

A konfliktusok miatt az elmúlt években többször különböző kiterjedésű sztrájkokat tartottak, és jelenleg is több per zajlik. 

A nemzetközi helyzet fokozódik

Fájó pont, hogy egy újonnan terjeszkedő kávézólánc miatt jelentősen visszaestek a számok a kínai piacon, és nem tett jót a gázai háboró sem:

A háború tavalyi kirobbanása után felkerült az internetre egy hamis levél, amelyben Howard Schultz, a Starbucks egyik tulajdonosa és volt vezérigazgatója arról írt, hogy a kávézólánc bevételének egy részét az izraeli hadseregnek adják. A levél láttán az arab országokban és az Egyesült Államokban Starbucks-bojkottot hirdettek a palesztinpárti fogyasztók – annak ellenére, hogy abból egy szó sem volt igaz, és a Starbucks azóta igyekszik leszögezni, hogy nem foglal állást a konfliktusban. A bojkott híveinek azonban az is elég, hogy Schultz zsidó származású, és a 2000-es években tett Izrael-párti kijelentéseket, valamint önmagában problémásnak találják, hogy a cég nem áll a konfliktusban a palesztinok oldalára.

 

- írja a Telex.

A Bank of America elemzése szerint pedig a bojkottfelhívás világ többi részén is hozzájárult a Starbucks romló eladásai adataihoz.

Szóval a Starbucks új vezetőjének van mit megoldani és ez több drasztikusabb intézkedést igényelhet. Brian Niccols egyébként egy igazi megoldófigura, aki korábban a Taco Bellnél vezetett le egy reményteli fordulatot, és mielőtt a Starbucks leigazolta volna, rendet tett a Chipotle táján is.

A Niccol és a Starbucks egyelőre nem jelentett be új stratégiákat, de az éttermi szakértők azt mondják, hogy a Starbucks bolti működésének és hirdetéseinek javítására fog összpontosítani, hogy visszaszerezzék az elveszett ügyfeleket, és újakat vonzanak a márkához. Ehhez persze vissza kell hoznia valamennyit abból az imázsból, amivel a Starbucks annak idején kezdett: vagyis, hogy ez egy menő kávézó, ahol gyorsan egy középszerű kávét lehet a hónunk alá csapni - drágán...


Stratégiai partnerség egy rummal?

Stratégiai partnerség egy rummal? 

Bizony, a mai világban ez nagyon is megtörténhet. Hiszen az imént jelentették be, hogy a FLAVA Kitchen & More lett az Eminente rum márka első hazai képviselője.
Luxuscikk lett a körte

Luxuscikk lett a körte 

A legfeltűnőbb jelenség hosszú távon a terméspotenciál csökkenése. 
Idén is megrendezik az egyik legkedveltebb őszi eseményt

Idén is megrendezik az egyik legkedveltebb őszi eseményt 

A Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesülete és a Pécs-Mecseki Borút Egyesület idén is megrendezi a Pécsi Borvidék egyik legkedveltebb őszi rendezvényét, a Mecseknádasdi Bor-Barangolót .
Világszínvonalú csokoládé készül Budapesten

Világszínvonalú csokoládé készül Budapesten 

Egyesével válogatott, tökéletes kakaóbabok Venezuela, Nicaragua, Tanzánia és Madagaszkár egzotikus termőterületeiről, ritka és egyedülálló ízvilág, high-tech, mégis manufakturális eljárások, és a mindezt megalapozó, sok évnyi kutatás.
Bezár a Várkert Bisztró

Bezár a Várkert Bisztró 

Nem a budai topvendéglátóegységről van szó, hanem a gyulai Várfürdőnél lévő bisztró zár be napokon belül.
Hamarosan Food Truck Show

Hamarosan Food Truck Show 

A Vámház körúton ünnepelnek a mozgó éttermek.
Olasz csúcsgasztronómia, szuperprémium italok, hamisítatlan itáliai hangulat

Olasz csúcsgasztronómia, szuperprémium italok, hamisítatlan itáliai hangulat 

Ilyen volt a a Balaton Wine&Gourmet fesztivál Veszprémben, a nyárt búcsúztató utolsó hétvégén.
Indul a pályázat vidéki kávéházaknak és speciális vendéglátóhelyeknek

Indul a pályázat vidéki kávéházaknak és speciális vendéglátóhelyeknek 

Egymilliárd forint értékű támogatást hívhatnak le vidéki kávéházak és alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhelyek.
Itt az új magyar szőlőfajta?

Itt az új magyar szőlőfajta? 

Elismerést kapott a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Georgikon Campusán nemesített szőlőfajta.
Bolladoro:  ahol az étel és a kultúra találkozik

Bolladoro: ahol az étel és a kultúra találkozik 

A Bolladoro nem csupán kulináris, hanem kulturális programokkal is várja vendégeit.

Interjú

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.  
Vylyan Pincészet: Feketén-fehéren, nyáron zöldre váltva

Vylyan Pincészet: Feketén-fehéren, nyáron zöldre váltva 

Indul a verjus-szüret a Villány-siklósi-borvidék egyik legjelentősebb, patinás, több mint 30 éves múlttal rendelkező pincészeténél, a Vylyan birtokon.