Új információk a boroscimkéken

Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára borjelölési változások kapcsán hangsúlyozta, a jelölési kötelezettség a 2023. december 8-a előtt készített borászati termékekre nem vonatkozik.

Az EU 2021/2117 számú rendelete szerint "a fogyasztók magasabb szintű tájékoztatása érdekében az 1308/2013/EU rendelet alapján kötelezően feltüntetendő adatoknak tartalmazniuk kell a tápértékjelölést és az összetevők felsorolását.

Az EU-s rendelet kitér arra is, hogy "a gyártóknak rendelkezniük kell azzal a lehetőséggel, hogy a tápértékjelölés tartalmát a csomagoláson vagy egy ahhoz rögzített címkén csak az energiaértékre korlátozzák, és a teljes tápértékjelölést és az összetevők felsorolását elektronikus úton tegyék elérhetővé, feltéve, hogy elkerülik a felhasználói adatok gyűjtését vagy nyomon követését, és marketing célú információkat nem szolgáltatnak".

Tehát az energiatartalmat 100 ml-re kifejezve mindenképpen közölni kell a csomagoláson vagy a címkén, azonban az átlagos tápérték többi értékét – zsír (és a telített zsírsavak), szénhidrát (amelyből cukrok), fehérje és só adatokat – elektronikusan is közölni lehet (például egy QR kód segítségével navigálni a felhasználót a megfelelő online felületre), azonban ha a fogyasztó felkeresi az weboldalt, ahol ezek az adatok szerepelnek, az adatait nem lehet marketingcélokra gyűjteni és felhasználni.

Az Agrárminisztérium Borászati és Kertészeti Főosztálynak EU-s borjelölési szabályok alkalmazására való felkészülés című dokumentumából kiderül, hogy összetevők felsorolása részben lehetséges elektronikusan, ugyanakkor minden allergént (a 1169/2011/EU II. melléklet szerint) fel kell tüntetni.

"Egyes allergének jelölése eddig is kötelező volt, az új szabályozás alapján az élelmiszerek jelöléséről szóló jogszabályban rögzített, valamennyi allergén jelölése kötelező, amennyiben azok a borkészítés során felhasználásra kerültek. Az allergének felhasználása esetén azok jelölése még abban az esetben is kötelező, ha az a késztermékben csak nyomokban, vagy nem kimutatható módon vannak csak jelen. A jelölési kötelezettséget felhasználásuk ténye teremti meg, mivel kimutathatósági határuk adott esetben magasabb lehet az allergiás reakció kiváltásához elégséges koncentrációnál" – emelik ki.

Hozzáteszik, hogy "ha az allergéneket a többi összetevővel együtt jelölik a címkén jelölik, abban az esetben a többi összetevőtől elkülönülő szedéssel vagy betűtípussal kell jelölni. Ha a címkén csak az allergéneket jelölik (a többi összetevőt pedig elektronikusan jelölik), akkor az allergének felsorolását a „tartalmaz" kifejezéssel kell kiegészíteni."

Összetevőnek számít minden olyan anyag, amely a késztermékben a forgalomba hozatalt követően – akár átalakult formában is – jelen van. A címkén az összes összetevőt az előállításkor való felhasználásuk időpontjában mért tömegük szerinti csökkenő sorrendben kell feltüntetni, ugyanakkor a 2 százalék alatti koncentráció esetén a sorrend tetszőleges lehet.

Mindenképpen figyelni kell arra, hogy a borászatban jellemzően 1 literre szokták kifejezni egy-egy anyag koncentrációját, a címkén viszont 100 ml-re kell lebontani.

 


Kihirdették a 2024-es San Pellegrino Young Chef Award for South Europe győztesét

Kihirdették a 2024-es San Pellegrino Young Chef Award for South Europe győztesét  

Haiku ihletésű őzhús fogással nyert a fiatal séf.
Növekszik a halfogyasztás Magyarországon

Növekszik a halfogyasztás Magyarországon  

A METRO Gasztroakadémián rendezett eseményen hangsúlyozták a magyar halak kiváló minőségét, egészségügyi előnyeit és környezetbarát jellegét, valamint a hazai halászok fontos és áldozatos munkáját.
A csokoládé, amely pillanatok alatt meghódította a világot

A csokoládé, amely pillanatok alatt meghódította a világot 

Mi az a dubai csokoládé, és mi az oka annak, hogy mindenki megőrül érte?
Három Michelin-elismerés a MOL Campus éttermeinek

Három Michelin-elismerés a MOL Campus éttermeinek 

Dupla Michelin-ajánlás a MOL torony éttermeiben és Lendvai Levente az Év Fiatal Séfje.
Liptai Zsolt lett az év bortermelője

Liptai Zsolt lett az év bortermelője 

A magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertesét kedden hirdették ki.
Michelin Guide díjkiosztó: íme, az idei hazai díjazottak teljes listája

Michelin Guide díjkiosztó: íme, az idei hazai díjazottak teljes listája 

A világ vezető étteremkalauza, a Michelin Guide 2024. december 10-i magyarországi díjátadóján kiderült, hogy országos szinten 78 étterem került be a francia kalauz magyarországi ajánlójába.
Január elsején életbe lép a szervízdíj változásáról szóló rendelet

Január elsején életbe lép a szervízdíj változásáról szóló rendelet 

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter aláírta azt a rendeletet, amely szabályozza a szervizdíjakat.
Mész vagy maradsz, Osama?

Mész vagy maradsz, Osama? 

Osama Kutaini , szír származású séf neve mára megkerülhetetlenné vált a hazai gasztro területén. Tehetségét sosem kispályán mutatta meg: mindig is a fine dining csúcskategóriás világában, ötcsillagos éttermek konyháján alkotott.
High-end japán életérzés – kerek évfordulóval

High-end japán életérzés – kerek évfordulóval 

Idén 30 éves az a márka, amely világszerte lenyűgözi rajongóit.
Jövőre  megújul a ProWein

Jövőre megújul a ProWein  

„Fedezd fel a holnap ízeit” mottóval, friss és modern megjelenéssel, illetve új csarnokelrendezéssel mutatkozik be a ProWein 2025.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.