Új információk a boroscimkéken

Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára borjelölési változások kapcsán hangsúlyozta, a jelölési kötelezettség a 2023. december 8-a előtt készített borászati termékekre nem vonatkozik.

Az EU 2021/2117 számú rendelete szerint "a fogyasztók magasabb szintű tájékoztatása érdekében az 1308/2013/EU rendelet alapján kötelezően feltüntetendő adatoknak tartalmazniuk kell a tápértékjelölést és az összetevők felsorolását.

Az EU-s rendelet kitér arra is, hogy "a gyártóknak rendelkezniük kell azzal a lehetőséggel, hogy a tápértékjelölés tartalmát a csomagoláson vagy egy ahhoz rögzített címkén csak az energiaértékre korlátozzák, és a teljes tápértékjelölést és az összetevők felsorolását elektronikus úton tegyék elérhetővé, feltéve, hogy elkerülik a felhasználói adatok gyűjtését vagy nyomon követését, és marketing célú információkat nem szolgáltatnak".

Tehát az energiatartalmat 100 ml-re kifejezve mindenképpen közölni kell a csomagoláson vagy a címkén, azonban az átlagos tápérték többi értékét – zsír (és a telített zsírsavak), szénhidrát (amelyből cukrok), fehérje és só adatokat – elektronikusan is közölni lehet (például egy QR kód segítségével navigálni a felhasználót a megfelelő online felületre), azonban ha a fogyasztó felkeresi az weboldalt, ahol ezek az adatok szerepelnek, az adatait nem lehet marketingcélokra gyűjteni és felhasználni.

Az Agrárminisztérium Borászati és Kertészeti Főosztálynak EU-s borjelölési szabályok alkalmazására való felkészülés című dokumentumából kiderül, hogy összetevők felsorolása részben lehetséges elektronikusan, ugyanakkor minden allergént (a 1169/2011/EU II. melléklet szerint) fel kell tüntetni.

"Egyes allergének jelölése eddig is kötelező volt, az új szabályozás alapján az élelmiszerek jelöléséről szóló jogszabályban rögzített, valamennyi allergén jelölése kötelező, amennyiben azok a borkészítés során felhasználásra kerültek. Az allergének felhasználása esetén azok jelölése még abban az esetben is kötelező, ha az a késztermékben csak nyomokban, vagy nem kimutatható módon vannak csak jelen. A jelölési kötelezettséget felhasználásuk ténye teremti meg, mivel kimutathatósági határuk adott esetben magasabb lehet az allergiás reakció kiváltásához elégséges koncentrációnál" – emelik ki.

Hozzáteszik, hogy "ha az allergéneket a többi összetevővel együtt jelölik a címkén jelölik, abban az esetben a többi összetevőtől elkülönülő szedéssel vagy betűtípussal kell jelölni. Ha a címkén csak az allergéneket jelölik (a többi összetevőt pedig elektronikusan jelölik), akkor az allergének felsorolását a „tartalmaz" kifejezéssel kell kiegészíteni."

Összetevőnek számít minden olyan anyag, amely a késztermékben a forgalomba hozatalt követően – akár átalakult formában is – jelen van. A címkén az összes összetevőt az előállításkor való felhasználásuk időpontjában mért tömegük szerinti csökkenő sorrendben kell feltüntetni, ugyanakkor a 2 százalék alatti koncentráció esetén a sorrend tetszőleges lehet.

Mindenképpen figyelni kell arra, hogy a borászatban jellemzően 1 literre szokták kifejezni egy-egy anyag koncentrációját, a címkén viszont 100 ml-re kell lebontani.

 


 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.