Vendég & Hotel Business Klub, Carne di Hall étterem, május 17.

Mivel már mindenki izgatottan várta májusi találkozónkat – aki ismerte korábbról a budai, Duna-parti éttermet azért, aki pedig nem, nekik a szakmai kíváncsiság volt az egyik fő okuk -, azonban azt a kérdést többen is feltették, amikor meghallották, hogy hova készülünk: jó, jó, de miért Carne di Hall a hely neve? Így az egyik jelen lévő tulajdonostól, Halász Andrástól persze mi is rögvest ezt tudakoljuk.

Kiderül, korábban is így hívták az itt üzemelő vendéglátóegységet, ez tehát valamiféle örökség. A cégük címereként szereplő, repülő disznó magyarázata pedig az, hogy állítólag amikor John Steinbeck amerikai írónak azt mondta egy egyetemi tanára, hogy szerinte
akkor válik belőle híres író, ha majd disznók repkednek az égen, ezután szerencsére a fiatal Steinbeck nem adta fel a tervét, és tudjuk, mi lett belőle… Márpedig a Carne di Hall konyháján is hasonló a mottó (innen a párhuzam): „A gasztronómiában nem ismerünk lehetetlent”, vallja Bóné Márk főszakács, aki különben társtulajdonosa is az étteremnek, nemcsak főz a konyhán.

{kapcsolodo_fajlok||align=left|width=208}

Mivel épp az adóbevallások beadásának hajrájában tartjuk találkozónkat, ezért Linczmayer Szilvia, a NAV adószakmai szóvivőjének ideje percre kiszámított, emiatt ő az első előadónk, hogy utána siethessen vissza hivatalába, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalba (ez a NAV, az APEH és a VPOP jogutódja). Kétféle ellenőrzési módról beszél, amelyet kollégái szívesen alkalmaznak a vendéglátás- és szállodaipar területén. Az egyik az operatív ellenőrzés, amikor mindig két álcázott revizor érkezik az adott, vizsgált helyre, és akik főként azt vizsgálják: kapnak-e nyugtát az igénybe vett szolgáltatásról, és be vannak-e jelentve az alkalmazottak? Kiderül, némely mulasztás bírsága akár 1 millió forint is lehet, és ha valahol „visszaesést” tapasztalnak (másodszori ellenőrzéskor sem kapnak számlát az ellenőrök), akkor kötelességük elindítani a teljes körű ellenőrzést az adott cégnél, ami a nagykönyvek tanúsága szerint nem sok jót, és a vizsgáltak esetében jelentős idő- és energiaráfordítást, no meg nem kevés pénzbüntetést jelent. Persze, az sem sétagalopp, ha a NAV a beadott adóbevallás alapján vagyonosodási vizsgálatot, vagyis teljes revíziót rendel el. Például könnyen szemet szúr a hatóságnak, ha valaki minimálbéren tengődik, miközben a Rózsadombon vásárol magának villát. Szerencsére jó tanácsokkal is ellátja a szóvivő a jelenlévőket: például, ha beleesnek egy ellenőrzésbe, az alkalmazott addig nem köteles semmit aláírni, amíg meg nem érkezik a tulajdonos, vagy a cég könyvelője – akik utána átvállalják tőle a procedúrával járó megpróbáltatást. Aztán: a jegyzőkönyvekben rögzített tény, adat nem Szentírás, hozzá észrevétel minden esetben fűzhető. A határozat megfellebbezhető, a jogerős határozat kézhez vételekor pedig még bíróságra lehet vinni az adott ügyet.

Majd a legújabb árnyékolástechnikai megoldásokat mutatja be egymást követően Sulyok Éva, a Rollstar Árnyékolástechnikai Kft. szakértője és Szalma Róbert, a Kapitány Árnyékológyártó Kft. munkatársa. Ollókaros napellenzők a Liszt Ferenc térről, Szentendréről, a Citadelláról (ezt az előadó szomorúságára a hatóságok lebontatták), Ausztriából, Németországból, Svájcból, Angliából. Aztán un. oázis napellenzőkre látunk példákat szállodák ablakainak árnyékolására, majd könyökkaros és csuklókaros napellenzőkre mutatnak példát. Sátras elrendezésű megoldás található a Westendben – bent, és kiderül, jelentős reklámfelületként is funkcionálhat a napvédő.
A napernyők (sajnos) Magyarországon kevésbé divatosak – Olaszországban például nagyon gyakran alkalmazzák, kávézók, éttermek, kisvendéglők árnyékolásának megoldásához. (E témáról még többet is megtudhatnak most lapunk 16. oldalán – a szerk.)

Harmadik alkalommal van velünk a következő előadónk, Csákvári Krisztián, a BCS Hungary Kft. munkatársa. Ő az, aki klubtagjaink részére a bejáratnál olyan különleges badge-et készít egy szempillantás alatt, amely a későbbiek során akár több funkcionális információforrásként is szolgálhat.
Többek közt ennek is elmagyarázza a lényegét prezentációja során. Előadása két részből áll: először az informatív karszalagokat ismerjük meg (ellenőrizhetővé teszik a beléptetést, készpénzmozgás nélküli fizetőeszköz lehet, vendégek felé különleges szolgáltatások eszközeként alkalmazható, adatgyűjtésre jó), majd a nyomtatott kártyák felhasználási területeit mutatja be. Dolgozók azonosítására, törzsvásárlói megoldásra, különböző engedmények adására, reklámhordozónak és több, egyidejű rendezvény esetén azonosító eszköznek is felhasználható.

Májusi találkozónk utolsó témája ma, sajnos, sokkal több hazai kereskedelmi szálláshelyet érint, mint ahogy azt előzetesen gondolnánk. Ugyanis a bankok kezébe kerülő szállodákról, kisebb panziókról tart megdöbbentő adatokkal megtűzdelt tájékoztatót dr. Galla Gábor, a Tourconsult Kft. ügyvezető igazgatója. A sok negatívum és elképesztő számadatok mellett hallunk azért némi pozitív változásról is hírt: például a bankok ma már hajlandók tárgyalni a bajba jutott tulajdonosi körrel a közös felelősségvállalásról (nem úgy, mint régebben, amikor erről hallani sem akartak), sőt, nem ritka, hogy a felhalmozott hiteltömegből is hajlandók valamennyi részt elengedni. Ötven körüli különben hazánkban ma azon szállodák száma, amelyek jelenleg valamely bank (CIB, MKB, Erste, MFB stb) tulajdonaként üzemelnek. Ilyenkor egy üzemeltetőnek adják át a házat, amíg vagy eladják, vagy bezárják - ha úgy látják, hogy számukra nem megfelelő a további nyitva tartás. Ami minden esetben gondként felmerül egy banki tulajdonú háznál: minden kifizetést a bank ellenőriz, új személyzetet nem lehet felvenni és további fejlesztéseket sem engednek, cél csupán a megfelelő szinten történő üzemeltetés.
Ma 850 hazai hotel, kisebb kereskedelmi szálláshely eladó, vagyis az összlétszám – ez 2195 szálláshelyet jelent – negyven százaléka, ilyen-olyan okból eladó! Korábban egy 100-120.000 euróért kialakított szállodai szobát 160-180.000 euróért lehetett eladni, ma ugyanezt 50-60.000 euróért árusítják a tulajdonosok. Biztató jel még, mondja végül a szakértő, ami a berlini befektetési fórumon hangzott el a minap: Kanadában és Észak-Amerikában már fellendülőben a szállodai piac, jelentős a szállodai értékesítés. A szakemberek előrejelzése szerint ez a kedvező változás úgy 3-5 év múlva ér el hozzánk.

Különleges, innovatív gasztronómia

Büféebéd menüsora, á la Carne di Hall:
Hideg ételek: Pejsli wonton tésztában, borjúpastétom, gravlax
Salátavariációk
Meleg ételek: Borjúsült erdei-gomba mártással, kacsacomb, lazac spenótos mangolddal
Köretek: Risotto, epres-mizós káposzta, steakburgonya
Desszert: Csokoládés kocka

A Káli-medence különc borásza megint kitett magáért

Liszkay Mihály az a pincetulajdonos, aki fittyet hányva a Balaton-felvidéki hagyományoknak, elsőként szakított a fehérszőlő világával, és kék szőlőt telepített megérkezése első lépéseként. Azóta kiderült, bátraké a szerencse, hiszen a négy klasszikus kékszőlő-fajta – cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot és pinot noir – ültetésével nem számított rosszul: boraival ma már számos hazai és nemzetközi cím és kitüntetés, érem birtokosa. Business Klub találkozónkra az exkluzív ebéd kísérőjeként tökéletesen illettek prémium kategóriás borai: a 2007-es évjáratú cabernet sauvignon-ja, a szintén ez évből származó Pángyéri Szűz cuvée-je, és a most debütáló Pinot Noir Rosé-ja (2011).


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.